X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Οι αυθεντικοί κανονισμοί του μπάσκετ και μια ιστορία 4.3 εκατ.δολαρίων!

Από τον παγωμένο Δεκέμβριο του 1891 στο Σπρίνγκφιλντ, σε μια δημοπρασία-ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2010 στη Νέα Υόρκη. Οι 13 αυθεντικοί κανονισμοί του μπάσκετ, όπως τους έγραψε ο Τζέιμς Νέισμιθ, το Κάνσας Γιουνιβέρσιτι και μια απίστευτη ιστορία ύψους ... 4.3 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον Γιάννη Φιλέρη, μέσω ενός σπουδαίου ντοκιμαντέρ στο ESPN

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1891, ο δρ. Τζέιμς Νέισμιθ καθηγητής της φυσικής αγωγής του Πανεπιστημίου Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, έγραφε τους 13 κανονισμούς, ενός νέου αθλήματος. Έβαζε τίτλο Basketball Rules και την υπογραφή του στο τέλος των δακτυλογραφημένων σελίδων του.

Το μπάσκετ γεννιόταν και οι φοιτητές του Σπρίνγκφιλντ είχαν βρει ένα ωραίο χειμερινό σπορ, που παιζόταν με τα χέρια, δεν είχε σωματικές επαφές και η μπάλα που κρατούσαν έπρεπε να μπει σε ένα υπερυψωμένο στόχο.

Τα καλάθια με τα ροδάκινα, που όπως λέει ο θρύλος, επιστράτευσε ο επιστάτης του κλειστού γυμναστηρίου του πανεπιστημίου ήταν μια θαυμάσια ιδέα, για να γίνει πραγματικότητα αυτό που έψαχνε ο Νέισμιθ. Ένα παιχνίδι για να περνάνε οι κρύοι χειμώνες και να αθλούνται οι μαθητές του.

Εκατόν δεκαεννέα χρόνια αργότερα, στις 10 Δεκεμβρίου του 2010, ο οίκος Σόθμπις έβγαζε σε δημοπρασία αυτά τα ...χειρόγραφα! Ο τελευταίος (εν ζωή) απόγονος του Νέισμιθ, έβγαζε σε πλειστηριασμό ένα από τα σπανιότερα αθλητικά ντοκουμέντα.

Οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούσαν ότι οι κιτρινισμένες δακτυλογραφημένες σελίδες που είχε υπογράψει ο πατέρας του μπάσκετ, θα έπιαναν σίγουρα μια τιμή γύρω στα 2 εκατομμύρια δολάρια. Κάπου εδώ ξεκινάει η ιστορία μας.

Και σε αυτήν εμπλέκονται ένας μανιώδης οπαδός του Κάνσας Γιουνιβέρσιτι, ένας βαθύπλουτος επιχειρηματίας και ο εγγονός του Φογκ Άλεν, του πιονιέρου προπονητή του Κάνσας, μαθητή του ίδιου του Νέισμιθ. Αποτυπώθηκε με γλαφυρό τρόπο από τον πρώτο σε ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο ΕSPN στην εκπομπή 30 for30.

Ο άνθρωπός μας Τζος Σουέιντ

Ο άνθρωπός μας λέγεται Τζος Σουέιντ, εργάζεται στο χώρο του θεάματος και από τα μέσα της δεκαετίας του 90 ζει στη Νέα Υόρκη. Το 1984, τον έντυσε με τη φανέλα του Νταίνι Μάνινγκ πήγε για πρώτη φορά στο γήπεδο ο πατέρας του για να του μεταβιβάσει την ...τρέλα του για το Κάνσας Γιουνιβέρσιτι. Ο μπαμπάς πέτυχε διάνα, καθώς ο Τζος έγινε μανιώδης οπαδός του ΚU.

Δεν ήθελε και πολύ άλλωστε. Οι "Jayhawks" είναι ένα από τα τοτέμ του κολεγιακού μπάσκετ (μόνο το Κεντάκι έχει περισσότερες νίκες στην ιστορία), όχι μόνο γιατί έχουν αναδείξει παίκτες όπως ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, ή ο Ντάνι Μάνιγκ και ο Πολ Πιρς, αλλά επειδή ουσιαστικά είναι η πρώτη ομάδα του ίδιου του Νέισμιθ!

Έξι χρόνια μετά από εκείνο το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου του 1891, ο άνθρωπος που ονειρεύτηκε και γέννησε το μπάσκετ, πήγε στο Κάνσας σαν επικεφαλής του τμήματος φυσικής αγωγής. Ο Νέισμιθ, μπορεί στη μία χρονιά που ήταν προπονητής των Jayhawks να έγινε ο μοναδικός κόουτς στην ιστορία του κολεγίου με αρνητικό ρεκόρ (55-60), ήταν όμως για σχεδόν 40 χρόνια (μέχρι να αποσυρθεί δηλαδή, το 1937) ο ζωντανός μύθος του πανεπιστημίου. Ένας δρόμος στο Κάνσας φέρει το όνομά του. Αν στο Σπρίνγκφιλντ ο Τζέιμς Νέισμιθ εμπνεύστηκε το μπάσκετ στο Κάνσας εργάστηκε μια ζωή ολόκληρη.

Όταν, λοιπόν, ο Σουέιντ έμαθε ότι "δημοπρατούνται" οι αυθεντικοί κανονισμοί του μπάσκετ, να σκέφτηκε ότι "θα ήταν πολύ καλό να έρθουν αυτοί οι κανονισμοί στο Κάνσας". Ενδεχομένως κάτι τέτοιο να σκέφτηκαν και άλλοι. Μόνο, που αυτός όχι μόνο την έβαλε στο μυαλό του, αλλά την έκανε ...σκοπό της ζωής του. Ξεκίνησε μια καμπάνια, που είχε τίτλο "there's is no place better than home". Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από το σπίτι σου, δηλαδή.

Αυτό ήταν το σύνθημα στα μπλουζάκια που τύπωσε, αλλά και της ταινίας που άρχισε να γυρίσει παράλληλα με τις ενέργειές του, μαζί με την σύζυγό του Μάουρα Μαντ, που ξεκίνησε την τηλεοπτική καριέρα της από το ESPN!

Ο Σουέιντ ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, μίλησε με επιφανείς επιχειρηματίες της περιοχής (ζητώντας πρώτα την συμπαράστασή τους και εν συνεχεία την οικονομική συνεισφορά τους, χωρίς πάντως μεγάλη ανταπόκριση) και επισκέφτηκε δυο από τους σπουδαιότερους προπονητές του αμερικάνικου μπάσκετ, οι οποίοι έχουν καθίσει στο πάγκο του Κάνσας. Τον Λάρι Μπράουν (1983-88, την τελευταία του σεζόν κατέκτησε και το πρωτάθλημα) και τον Ρόι Γουίλιαμς (1988-2003).

Και οι δυο ήταν αναφανδόν υπέρ του, λέγοντας ότι αν σε ένα κολέγιο έπρεπε να βρίσκονται οι αυθεντικοί κανονισμοί του μπάσκετ, αυτό ήταν το Kansas University! Στο τέλος, κατάφερε να μιλήσει και με τον "δύσκολο" Μπιλ Σελφ, τον τωρινό προπονητή του Κάνσας (από το 2003, πρωταθλητής στο NCAA το 2008)!

Ο εγγονός του Φογκ Άλεν...

Ο Σουέιντ, όμως, δεν ήταν ικανοποιημένος. Όλοι ήταν υπέρ του, αλλά τα λεφτά που έπρεπε να μαζευτούν για να χτυπηθούν στην δημοπρασία οι κανονισμοί δεν βρίσκονταν! Βγήκε στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, έπαιρνε δωρεές, αλλά ήξερε ότι για να έχει ελπίδες, έπρεπε να βρει χρήματα.

Συνέχιζε την προσπάθειά του, φτάνοντας στο βάθος της ιστορίας του Κάνσας. Πρώτος ήταν ο Νέισμιθ και μετά ένας μαθητής του. Ο Φογκ Άλεν. Το γήπεδο των Jayhawks φέρει το όνομά του. Το 1907 προσλήφθηκε για πρώτη φορά, έμεινε δυο χρόνια και επέστρεψε το 1919. Ήταν προπονητής και στο φουτμπολ και στο μπέιζμπολ, αλλά εκεί που έκανε μεγάλη καριέρα ήταν στο μπάσκετ. Στο Κάνσας έμεινε ως το 1956,υπογράφοντας και τον πρώτο τίτλο του NCAA στην ιστορία του, το 1952. Ρεκόρ 764 νίκες και 264 ήττες.

Ο γιατρός Μαρκ Άλεν, είναι ο εγγονός του. Ζει στο Κάνσας και έγινε αρωγός του Σουέιντ, για να αποκτήσει το KU τους "αυθεντικούς κανονισμούς" του μπάσκετ. Η πρώτη του συμβουλή, ωστόσο, ήταν να βρεθούν χρήματα, για να μη περάσει ό,τι ο ίδιος όταν προσπαθούσε να φτιάξει το άγαλμα του θρυλικού παππού του! Όπως και να΄χει, όμως, το όνομα του Άλεν "περνάει". Είναι συνώνυμο των Jayhawks!

Και ο βαθύπλουτος σπόρτσμαν...

Όλα αυτά καλά! Ποιος όμως θα έδινε τα χρήματα; Ο Σουέιντ είχε σχεδόν απελπιστεί. Στο πιο καθοριστικό του ραντεβού, όμως, πέτυχε διάνα.

Ο Ντέιβιντ Μπουθ είναι ένας βαθύπλουτος μπίζνεσμαν, που γεννήθηκε στο Κάνσας, σπούδασε στο KU και διευθύνει μια εταιρεία συμβούλων για διάφορα funds. Πόσα λεφτά έχει; Αρκεί να σας πούμε ότι το 2008 έδωσε 300 εκατομμύρια δολάρια ως δωρεά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, από το οποίο πήρε το μάστερ του!

Ένας πλούσιος φιλάνθρωπος (ήταν μέσα στους 50 μεγαλύτερους ευεργέτες των ΗΠΑ το 2008) δηλαδή και μεγάλος σπόρτσμαν αλλά και οπαδός των Jayhawks, καθώς το 2004 είχε δώσει 9.000.000 δολάρια για να δημιουργηθεί η αίθουσα Ντέιβιντ Μπουθ στο "Allen Fieldhouse" όπως λέγεται το γήπεδο του KU.

Ο Μπουθ είδε με συμπάθεια την όλη προσπάθεια και υποσχέθηκε ότι θα συνδράμει. "Σας δίνω μέχρι ένα εκατομμύριο" είπε. Καταλαβαίνετε ότι ο Σουέιντ έφυγε ...σχεδόν πετώντας από το Γραφείο του. Κι ενώ πανηγύριζε, έμαθε ότι η διοίκηση του Κάνσας δεν ήταν και τόσο "ζεστή" για το εγχείρημα. Έπεσε από τα σύννεφα.

Ο Μπουθ άρχισε να κάνει πίσω, όμως ο Σουέιντ δεν ήταν από τους ανθρώπους που το βάζουν εύκολα κάτω. Επικοινώνησε πάλι με τον Μαρκ Άλεν, του είπε πως έπρεπε να βοηθήσει, ο γιατρός δέχθηκε και όλα άλλαξαν. Ο Ντ.Μπουθ, αποφάσισε να ...χτυπήσει τα χειρόγραφα του Νέισμιθ στην δημοπρασία της Νέας Υόρκης.

Νίκη στα ... 3.6 εκατ δολάρια, με αντίπαλο το Ντιούκ!

Η σκηνή της δημοπρασίας στο ντοκιμαντέρ, είναι συγκλονιστική, καθώς η κάμερα βρίσκεται στο Γραφείο του Μπουθ. Άλλη μια παρακολουθεί την διαδικασία της δημοπρασίας στη Νέα Υόρκη.

Ένας "άγνωστος" αντίπαλος προκύπτει ξαφνικά και ο Μπουθ, που υπολόγιζε ότι θα δώσει 1-2 εκατομμύρια δολάρια, φτάνει να χτυπάει διαρκώς (από το τηλέφωνο) τα χειρόγραφα, ανεβαίνοντας κάθε φορά ανά 100.000 δολάρια!

Ποιος ήταν; Όπως αποδείχθηκε επρόκειτο για τον πάμπλουτο επιχειρηματία Ντέιβιντ Ρουμπινστάιν (ο 138ος πιο πλούσιος άνθρωπος στις ΗΠΑ με περιουσία που ανέρχεται στα 2.8 δισεκατομμύρια δολάρια) που ήθελε να αποκτήσει τους κανονισμούς, ώστε να τους κάνει δωρεά σε ένα άλλο φημισμένο κολέγιο τους Blue Devils του Duke!

Το Κάνσας, πάντως, κατάφερε να νικήσει. Η τελευταία προσφορά από τον Μπουθ ήταν 3.6 εκατ. και ο Ρουμπινστάιν, δεν επανήλθε. Συνολικά, ο Ντέιβιντ Μπουθ για να αποκτήσει τους αυθεντικούς κανονισμούς πλήρωσε (με φόρους, δικαιώματα κλπ, κλπ) 4.338.500 δολάρια, δημιουργώντας ένα μοναδικό ρεκόρ στις αγοραπωλησίες αθλητικών ντοκουμέντων. Ο οίκος Σόθμπις είχε βεβαιώσει για την αυθεντικότητά τους...

"Ήταν μια πρόκληση για το Κάνσας. Και πρόκειται για ένα απίστευτα σημαντικό ντοκουμέντο το οποίο το δωρίζω γιατί πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ σωστή ενέργεια" είπε στο CNN ο Ντέιβιντ Μπουθ, που περιμένει την κατασκευή του "οίκου Νέισμιθ" στο Κάνσας Γιουνιβέτσιτι, στο μέρος δηλαδή που θα πάνε οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος με την πορτοκαλί μπάλα...

Ο ίδιος, όπως βέβαια και ο Τζος Σουέιντ είχαν αποθεωθεί σε ένα αγώνα του Κάνσας, όπου ο Τζος ανακοίνωσε από το μικρόφωνο τη μεγάλη νίκη των Jayhawks, για τα χειρόγραφα του Νέισμιθ! Το κοινό παραληρούσε και οι πρωταγωνιστές (Σουέιντ, Μπουθ, Άλεν) έμοιαζαν συγκινημένοι. Αν όλο αυτό το στόρι δεν γίνει (και) ταινία ... να μου τρυπήσετε τη μύτη

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ και αν ψάξετε μπορείτε να το δείτε ολόκληρο και στο διαδίκτυο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ