Οι πρίγκιπες της δυτικής όχθης
Ο Γιάννης Φιλέρης μένει κολλημένος στη σεζόν 2000-01. Και θυμάται την καλύτερη ομάδα του Περιστερίου, με τον Αλφόνσο Φορντ στο γήπεδο και τον Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο
Το Περιστέρι. Μια άλλη ιστορία, μια ακόμη βουτιά στο ένδοξο και ωραίο μπασκετικό παρελθόν. Όχι πολύ μακριά. Θα πάμε, μόλις 13 χρόνια, πίσω όταν τη σεζόν 2000-01, η μεγάλη ομάδα των δυτικών προαστείων έφτανε στην κορύφωση της 30χρονης διαδρομής της. Με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη και λαμπερό αστέρι πάνω στο παρκέ τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ, πρωταγωνίστησε τόσο στην νεοσύστατη Ευρωλίγκα, όσο και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όπου έχασε την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου από τον Παναθηναϊκό, σε διαφορά πόντων.
Η ιστορία του ΓΣ Περιστερίου είναι μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στον χρόνο. Από το 1971 που ιδρύθηκε ο σύλλογος, οι άνθρωποι της ομάδας άλλοτε ενωμένοι σα γροθιά κι άλλοτε ...από δυο χωριά χωριάτες, έγραψαν την δική τους ιστορία, για μια ομάδα που έφερε στην επιφάνεια την άλλη Αθήνα.
Την εργατούπολη του Περιστερίου, με τα καθαρά πρόσωπα και την αγωνία για το μεροκάματο, που εκφράστηκε αθλητικά σε ένα σύλλογο πρότυπο και κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε να συσπειρώσει τη νεολαία της περιοχής και στο τέλος να κάνει όλους τους Δημότες να καμαρώνουν για την εκπληκτική ομάδα μπάσκετ του πολυπληθέστερου δήμου της Δυτικής Αθήνας.
Τα θεμέλια μπήκαν από τον Πλούταρχο Βυλιώτη και τον Σπύρο Καραβία, ενώ σταθμοί στα πρώτα χρόνια της ομάδας θεωρούνται οι εποχές του Φαίδωνα Ματθαίου, στα χρόνια της αθηναϊκής περιπλάνησης και του Θανάση Χριστοφόρου, του προπονητή που ανέβασε την ομάδα στην Α Εθνική. Παίκτες, όπως ο Φίλιππος Κότσης, που αργότερα ασχολήθηκε και με τα διοικητικά της ομάδας, ο Παύλος Αραποστάθης, ψυχή της ομάδας για πολλά χρόνια, αλλά και οι Αγιασωτέλης, Σιδέρης, Σβετζούρης, Κατής, Κομματάς έδιναν μεγάλες μάχες στο κλειστό του Αιγάλεω, καθώς το Περιστέρι για δεκαετίες ήταν ...περιπλανώμενο και δεν είχε δικό του γήπεδο.
Ο Πεδουλάκης σουτάρει βολές με το δεξί. Σε άλλο ματς δοκίμαζε με ...το αριστερό
Ένας παράγοντας με διορατικό βλέμμα και πολλή αγάπη για το μπάσκετ, ο αείμνηστος Δημήτρης Παπαχατζής (τέτοιοι άνθρωποι έφτιαξαν το ελληνικό μπάσκετ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δυστυχώς έφυγαν νωρίς, όπως ο Νίκος Βαφάκης στο Παγκράτι και βέβαια ο Ανδρέας Βαρίκας στον Πανιώνιο) έβαλε την σφραγίδα του, ενώ στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 άρχισε να λάμπει και το άστρο του Αργύρη Πεδουλάκη.
Διαβάζοντας το βιβλίο του ... Γκμοχ!
Ο τωρινός κόουτς του Παναθηναϊκού, είναι γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης, άρρωστος (από μικρός) με το μπάσκετ και ήταν ένας σπουδαίος γκαρντ, που έφτασε μέχρι την Εθνική Ομάδα (παρών στο Μουντομπάσκετ 86) και πριν καν τελειώσει την καριέρα του, έδειχνε έτοιμος να ... γίνει προπονητής. Έμεινε στην ιστορία γιατί ήταν καλός αμυντικός, είχε καλές σχέσεις με το σκοράρισμα, αν και κάθε φορά που εμφανιζόταν στο γήπεδο άλλαζε χέρι με το οποίο εκτελούσε τις βολές.
Στο κλειστό του Αιγάλεω, ο Γκάλης μαρκάρει τον Πεδουλάκη, υπό το βλέμμα του Ιωαννίδη
Οι συμπαίκτες του στην Εθνική έχουν να λένε για τη μανία του με την προπονητική. Σε ένα ταξίδι είχε πέσει με τα μούτρα στην ανάγνωση του βιβλίου που είχε γράψει ο ... Γιάτσεκ Γκμοχ με τίτλο "εφτά χρόνια στο Ελλάντα"!
Το 1986, ο Πεδουλάκης πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό. Με τους "πράσινους" έπαιξε έξι χρόνια, αλλά ήταν η εποχή που ο ΠΑΟ βρισκόταν στα δικά του "πέτρινα" χρόνια και ο "Άρτζι" δεν έκανε κάτι σπουδαίο στον "τάφο του Ινδού". Το 1993 επέστρεψε στο Περιστέρι και δυο χρόνια αργότερα είπε αντίο στην καριέρα του σε ηλικία 31 ετών. Δεν θα μπορούσε παρά να γίνει προπονητής, παίρνοντας τον ρόλο του βοηθού του Ντράγκαν Σάκοτα.
Ήδη το Περιστέρι από το 1989 είχε δικό του γήπεδο το κλειστό στην οδό Τζον Κένεντι, έβγαζε μια νέα γενιά παικτών με επικεφαλής τον Άγγελο Κορωνιό και ακόμη του ς Κασουρίδη, Φάσουρα, Τσακόπουλο, Γραικό, Μυλωνά, ενώ ο Αμερικανός Γκρεγκ Τσερτς ήταν ο πρώτος ξένος που φόρεσε τη φανέλα του Περιστερίου. Τον είχε φέρει ο Σπύρος Φώσκολος, που έπεσε "μέσα" στην επιλογή ενός εξαιρετικού λευκού πάουερ-φόργουορντ που τραυματίστηκε σοβαρά στον τρίτο χρόνο της καριέρας του και ουσιαστικά σταμάτησε την καριέρα του.
Πρόσφατα σε μια συνέντευξή του στο SentraGoal και τον Γιώργο Κούβαρη, είχε θυμηθεί τους ... προπονητές του ως εξής: " Τους θυμάμαι όλους. Ο Σπύρος (σ.σ. Φώσκολος) ήταν ο πρώτος μου κόουτς στην Ελλάδα και ομολογώ ότι τον συμπαθούσα πολύ. Δυστυχώς τον είχα μόνο για έναν χρόνο. Ο δεύτερος προπονητής, το όνομα του οποίου μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή (σ.σ. Κώστας Πετρόπουλος) ήταν εξίσου καλός και συμπαθητικός. Μάλιστα εκτίμησα πολύ το γεγονός ότι προσπάθησε να μάθει αγγλικά προκειμένου να επικοινωνεί μαζί μου. Ε, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τον τρίτο μου προπονητή (σ.σ. Κώστας Πολίτης) στην ομάδα. Δεν ήταν καθόλου φιλικός με τους παίκτες. Δεν τον συμπάθησα ποτέ μου και είναι η μοναδική άσχημη ανάμνηση από την Ελλάδα!"
Γκρεγκ Τσερς και Όντι Νόρις, με τη φανέλα του Περιστερίου
Το 1993, το Περιστέρι φέρνει στην Ελλάδα τον Όντι Νόρις! Ο θρυλικός Αμερικανός της Μπαρτσελόνα, που αγαπούσε και θαύμαζε το ελληνικό μπάσκετ. Άλλωστε τον μικρό του γιο τον ονόμασε Nick, προς τιμήν του ... Νίκου Γκάλη, με τον οποίο έδινε συγκλονιστικές μονομαχίες στα μεγάλα ματς της Μπάρτσα εναντίον του Άρη. Ο Νόρις βρέθηκε πέρσι στην Θεσσαλονίκη στην μεγάλη γιορτή που οργάνωσε ο Άρης για τον τεράστιο Γκάλη και θυμήθηκε όλες τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος και φυσικά τη σεζόν που πέρασε στο Περιστέρι.
Οι "πρίγκιπες των Δυτικών Προαστίων" εξελίσσονται σιγά-σιγά σε μια σταθερή δύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος, που δυσκολεύουν αλλά και νικούν τους πάντες στο γήπεδό τους. Ο Πεδουλακης αναλαμβάνει πρώτος προπονητής το 1997 και τρία χρόνια αργότερα θα φτιάξει την ομάδα, που έκανε τη μεγάλη πορεία.
Ο τρομερός και γελαστός Αλφόνσο
Βασικός μοχλός της ομάδας, ήταν ένας ανεπανάληπτος σκόρερ, ίσως ο κορυφαίος που πέρασε από την Ελλάδα μετά τον Νίκο Γκάλη. Ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ είχε ήδη κάνει δυο μεγάλες σεζόν στην Ελλάδα, παίζοντας με τον Παπάγου (ανακάλυψη του Κώστα Μίσσα) και τον Σπόρτιγκ κι είχε μείνει ένα χρόνο έξω από τα γήπεδα, έχοντας μάθει ότι πάσχει από λευχαιμία. Κανείς δεν ήξερε το πρόβλημά του (εκτός από τους δικούς του ανθρώπους) και ο Αλ, μέσα από την προπόνηση και τα εκπληκτικά του αθλητικά προσόντα, επέστρεψε στην ενεργό δράση το 1999 πηγαίνοντας στο Περιστέρι.
Ο Φορντ ήταν ανεπανάληπτος. Είχε ένα σωρό τρόπους να φτάνει στο καλάθι, ήταν εκπληκτικός ριμπάουντερ για το ύψος του και μια μοναδική ικανότητα να μένει στον αέρα, ενώ οι αντίπαλοί του είχαν προσγειωθεί στην προσπάθειά τους να τον κόψουν.
Ο ανεπανάληπτος Αλφόνσο Φορντ
Η ζωή του ήταν μια μόνιμη μάχη. Και ο γελαστός Αλφόνσο που στην κολεγιακή έγινε ο πρώτος παίκτης που είχε και στα τέσσερα χρόνια, μέσο όρο, πάνω από 25π (με το Mississippi Valley State University) θα μείνει αξέχαστος σε όσους τον έχουν παρακολουθήσει να παίζει μπάσκετ.
Η Ευρωλίγκα, μετά τον θάνατό του το 2004 (σε ηλικία, μόλις, 33 ετών) τον έχει κρατήσει ζωντανό στην μνήμη μας, καθώς το βραβείο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης φέρει το όνομά του.
Δίπλα του ο Πεδουλάκης, το καλοκαίρι του 2000, πρόσθεσε τον εγκεφαλικό πλέι-μέικερ Μπάιρον Ντίνκινς, ενώ είχε ήδη και τον Κώστα Τσαρτσαρή, που μετά την ...περιήγησή του στην Ισλανδία (!) κι αφού πέρασε από την Καισαριανή και τη Νήαρ Ηστ, είχε πάρει μεταγραφή από το 1999 για το Περιστέρι. Ο Δανός Μίκαελ Άντερσεν, με θητεία στην ΑΕΚ, ένας πολύ ... σκληρός σέντερ κι ο Αλεξέι Ζεβροσένκο, δανεικός από τον Ολυμπιακό, υπερπάσπιζαν το καλάθι (με βοήθεια και από τον Τζον Μπρούγο), ενώ οι νεαροί (στα 20 τους χρόνια) Παπαμακάριος και Πελεκάνος, έρχονταν να συνεχίσουν την καλή παράδοση του Περιστερίου να βγάζει καλούς νέους μπασκετμπολίστες. Μαζί τους οι λίγο πιο μεγάλοι, Παπαδάτος και Κρητικός, ένας Πορτογάλος ο Φάμπιο Ριμπέιρο και ένας Γερμανός ο ... περίφημος Ραϊζεμπούχλερ, συγκροτούσαν το ρόστερ.
Ο Πεδουλάκης δίνει οδηγίες σε Παπαμακάριο και Ντίνκινς
Το Περιστέρι τερμάτισε 5ο στην περίοδο 1999-2000 (με ξένο τον Έρικ Μικ) και έχοντας την οικονομική βοήθεια του Ανδρέα Κορασίδη, εκμεταλλεύτηκε το σχίσμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δήλωσε συμμετοχή στην Ευρωλίγκα των τότε (ανταρτών) της FIBA, συμμετέχοντας στην νεοσύστατη διοργάνωση, μαζί με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ (ο Παναθηναϊκός την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και αγωνίστηκε στην Σουπρολίγκα, που δεν ... θυμάται σχεδόν κανείς, πλέον).
Η μάχη της Ευρωλίγκας
- Η πορεία ξεκίνησε με μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Εστουδιάντες των Κάρλος Χιμένες και Αλφόνσο Ρέγες, μέσα στη Μαδρίτη (91-86), με τον Φορντ να σημειώνει 35π (7/11δ, 5/7τρ). Ο Τσαρτσαρής είχε 16π και ο Ντίνκινς 13. Ο Πέπου Ερνάντεζ, μετέπειτα ομοσπονδιακός προπονητής της μεγάλης ομάδας της Ισπανίας, παραδεχόταν: "Δεν περιμέναμε τόσο δυνατή την ελληνική ομάδα. Η καλή μέρα από την αρχή φαίνεται...
Η ελβετική Λουγκάνο, ομάδα που είχε δημιουργήσει, ο μάνατζερ Λουτσιάνο Καπικιόνι ειδικά για τις ανάγκες της Ευρωλίγκας (!), δε μπορούσε να είναι εμπόδιο στην 2η αγωνιστική και το Περιστέρι νίκησε εύκολα με 81-68, ενώ νωρίτερα είχε επιβληθεί του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα: "Όχι, δεν πάμε για τίτλο..." απάντησε στην σχετική ερώτηση, χαμογελώντας.
- Η 3η αγωνιστική έκρυβε μια ψυχρολουσία, καθώς η Ζαλγκίρις Κάουνας πέρασε αέρα από το Περιστέρι κερδίζοντας 92-74, όμως, μια εβδομάδα ο Φορντ με 26π και ο Ντίνκινς με 23 δίνμουν ρεσιτάλ και οδηγούν το Περιστέρι σε μεγάλο διπλό μέσα στην καυτή έδρα της Ζαντάρ. Σκορ: 79-92. "Σήμερα, δείξαμε χαρακτήρα" δήλωσε ο Πεδουλάκης...
Κάρφωμα του Κώστα Τσαρτσαρή
Ο πρώτος γύρος, ολοκληρώθηκε με ένα θρίαμβο. Το Περιστέρι στηρίζεται και πάλι στο αμερικάνικο δίδυμο (Φορντ 23π, Ντίνκινς 19π) και επικρατεί της Φορτιτούτο (Παφ) Μπολόνια με 83-70 (Φούτσκα 23, Μενεγκίν 12, δεν είχαν αγωνιστεί Μάιερς και Βράνκοβιτς). Ο Πεδουλάκης συγκινημένος, μετά το ματς, αφιέρωνε τη νίκη "σε όλο τον κόσμο που δούλεψε για να φτάσει το Περιστέρι σε αυτή την στιγμή, τα τελευταία τριάντα χρόνια".
- Ο β΄γύρος, φέρνει την Εστουδιάντες στην Αθήνα. Νέα νίκη για τους "πρίγκιπες" (91-81, Φορντ 18, Πελεκάνος 17, Τσαρτσαρής 14), νίκη και στο Λουγκάνο με 91-80 (Φορντ 28, Τσαρτσαρής 21π-9ρ).
Την ήττα από την Ζαλγκίρις στη Λιθουανία με 86-73 (Φορντ 25), διαδέχθηκε η νίκη επί της Ζαντάρ με 92-73 (Φορντ 21π-Ζεβροσένκο 16) και το Περιστέρι έπαιξε την πρώτη θέση του ομίλου στη Μπολόνια, κόντρα στην Παφ. Στα 15'' ο Φορντ είχε τη μπάλα, αλλά έκανε λάθος και έτσι έμεινε το 71-69 υπέρ των Ιταλών (Μπαζίλε 14, Φούτσκα 14, Βράνκοβιτς 9-Φορντ 24, Ντίνκινς 21), που με 8-2 πήραν την πρώτη θέση. Το Περιστέρι έμεινε στην 2η θέση με απολογισμό 7-3.
Πλέι-οφ με την Ταουγκρές, με ραψωδία Φορντ...
Νέμεσις των ελληνικών ομάδων σε εκείνη την Ευρωλίγκα ήταν η Ταουγκρές. Γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα για τις μονομαχίες των Βάσκων με την ΑΕΚ.
Ο Φορντ σκοράρει μπροστά από Ομπέρτο και Αλεξάντερ
Στον πρώτο γύρο, η ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς αντιμετώπισε το Περιστέρι. Ο Αλφόνσο Φορντ κάνει ένα ματς-ραψωδία, καθώς σταματάει στους 41π (9/19δ, 3/4τρ, 14/15β, 9ρ) επίδοση που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα (μαζί με Μάιερς, Καμπάλα και Μπράουν), αλλά το τρίποντο του Στομπέργκας 4'' πριν από το τέλος, γράφει το τελικό 79-81 υπέρ της Ταουγκρές: "Το Περιστέρι είναι μεγάλη ομάδα" δηλώνει ο Ιβάνοβιτς μετά τον αγώνα, ενώ η ελληνική ομάδα λυγίζει στη Βιτόρια με 81-68 (Φορντ 22, Ζεβροσένκο 22) και αποχαιρετά τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι...
Ο Φορντ με μ.ο 26π (58.7%δ, 35.7%τρ, 86.7%β), 4.1ρ, 2.7ασ, 1.1κλ, 2.8λ, είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ της Ευρωλίγκας...
Δεύτερο στο πρωτάθλημα!
Το Περιστέρι ρίχνεται στη μάχη του πρωταθλήματος, όπου επίσης πραγματοποιεί μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα, όπου τερματίζει στην 2η θέση. Ισοβαθμεί με τον Παναθηναϊκό, αλλά χάνει την πρωτιά στη διαφορά των πόντων, καθώς είχε χάσει στο ΟΑΚΑ 83-74 και νικήσει στο Περιστέρι 66-61. Σε αυτό το ματς, βγαίνουν πανό για την παραμονή του στην ομάδα, αλλά ο ίδιος αφήνει αιχμές για ενδεχόμενη αποχώρηση: "Έκανα υπομονή δυο χρόνια. Δεν γίνεται να έχω τόσες πολλές αντιδράσεις εκ των έσω..."
Οι μάχες δίνονται στα ημιτελικά με τον Ολυμπιακό του Ηλία Ζούρου. Το πρώτο ματς στο Περιστέρι, είναι μια μονομαχία Φορντ-Ρίβερς . Ο Αλφόνσο σταματάει στους ... 43π, ενώ ο Ρίβερς βάζει 29. Το ματς δεν τελειώνει ομαλά, καθώς ένας υπάλληλος του γηπέδου επιτίθεται στον Μίλαν Τόμιτς, ενώ ο Πεδουλάκης αφήνει αιχμές για την διαιτησία: "Η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί την επανάσταση " σημειώνει με νόημα.
Ο Ολυμπιακός θα πάρει την πρόκριση με 2-0 νίκες, κερδίζοντας και στο ΣΕΦ με 73-65 και θα παίξει στους τελικούς κόντρα στον ΠΑΟ (3-2 για τους "πράσινους") ενώ το Περιστέρι θα μείνει τελικά στην 3η θέση. Ο Πεδουλάκης θα ανακηρυχθεί, όχι άδικα, κόουτς της χρονιάς για τη σεζόν 2000-01, ένα τίτλο που θα πάρει και το 2003. Την σεζόν 2001-02, χωρίς τον Φορντ (έπαιζε, πλέον, στον Ολυμπιακό), το Περιστέρι θα παίξει για 2η σεζόν στην Ευρωλίγκα. Στη θέση του Φορντ είχε έρθει ο Πολωνός Άνταμ Βόιτσικ. Οι "πρίγκιπες" έκαναν δυο νίκες επί των Λόντον Τάουερς, αλλά και ένα μεγάλο διπλό στη Βαρκελώνη, όταν νίκησαν μέσα στο Παλαού Μπλαουγκράνα τη Μπαρτσελόνα των Ρεντζιά, Οικονόμου (αλλά και των Γιασικεβίτσιους, Καρνισόβας) με 77-73 (Βόιτσικ 28, Ντίνκινς 23, Γιασικεβίτσιους 19).
Τα λέμε και στο twitter στο @ yiannifil