Πέντε ισπανικές ομάδες στη νέα Euroleague
Η νέα Ευρωλίγκα θα έχει πέντε ισπανικές ομάδες. Ο Γιάννης Φιλέρης εξηγεί το γιατί και επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει με την Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη και γιατί ο Μπερτομέου μιλάει για επέκταση.
O Tζόρντι Μπερτομέου έκανε λόγο (στη Λιθουανία) για αύξηση των ομάδων της Euroleague. Είτε 18, είτε 20 σε βάθος χρόνου. Δεν ξέρουμε που ακριβώς βρίσκονται τα σχέδια για επέκταση της διοργάνωσης, το σίγουρο πάντως είναι ότι του χρόνου θα δούμε πέντε ισπανικές ομάδες.
Πώς προκύπτει κάτι τέτοιο; Από πέρσι είναι γνωστό ότι μια θέση στην 16άδα της σεζόν 2017-18, θα δοθεί στην ισπανική λίγκα. Η ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στην κανονική περίοδο, κερδίζει αυτόματα και την έξοδο στην επόμενη Euroleague. Αν είναι μια από τις τρεις που έχουν συμβόλαιο μακράς διαρκείας, τότε η θέση πάει στο αμέσως επόμενο -στη βαθμολογία- κλαμπ.
Προς το παρόν η Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη, είναι πρώτη, αλλά εδώ θα πρέπει να βάλουμε ένα αστερίσκο. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Euroleague κάθε ομάδα που παίρνει μέρος στη διοργάνωση πρέπει να έχει μπάτζετ, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τενερίφη κινείται ακριβώς σε αυτό το όριο. Προφανώς αν εξασφαλίσει συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, είναι σε θέση να κάνει μια μικρή υπέρβαση και να πάρει το "οκέι".
Και η πέμπτη ομάδα, από που θα βγει; Μα από τον τελικό του Εurocup. Όλα δείχνουν ότι εκεί θα βρεθούν αντιμέτωπες Μάλαγα και Βαλένθια. Οι πρώτοι ημιτελικοί έδωσαν τεράστιο προβάδισμα στις δυο ισπανικές ομάδες. Η Μάλαγα επιβλήθηκε εκτός έδρας της Λοκομοτίβ Κουμπάν με 73-57, ενώ η Βαλένθια νίκησε με διαφορά δεκαπέντε πόντων (83-68) τη Χάποελ Ιερουσαλήμ. Οι Ίβηρες έδειξαν πιο έτοιμοι, οι σειρές κρίνονται στις δυο νίκες και μένει να δούμε την εξέλιξή τους.
Όλα δείχνουν ότι ο τελικός του Eurocup θα είναι ισπανική υπόθεση και έτσι μια ακόμη ομάδα από την λίγκα ACB θα αγωνιστεί στην Euroleague, ως κάτοχος του δεύτερου τη τάξει τροπαίου. Έτσι όπως εξελίχθηκε φέτος το Eurocup, ήταν επόμενο να κυριαρχήσουν οι Ισπανοί. Οι ιταλικές και οι γαλλικές ομάδες, συν αυτές της αδριατικής λίγκας, αποχώρησαν, λυγίζοντας στις πιέσεις. Το ίδιο και η ΑΕΚ, από ελληνικής πλευράς, παρότι είχε "αντισταθει" μέχρι τέλους.
Οι περισσότεροι, ωστόσο, είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη διοργάνωση από του χρόνου. Ήδη ο Τόνι Πάρκερ, ιδιοκτήτης της Βιλερμπάν, ήταν κάθετος: Θα παίξουμε στο Eurocup, ήταν η απόφασή του. Και μαζί του συντάσσεται η πλειοψηφία των ομάδων της λίγκας LNB. Έτοιμα να επιστρέψουν στο Eurocup δηλώνουν και τα ιταλικά κλαμπ, ενώ και από την ΑΕΚ έχει εκδηλωθεί μια ανάλογη πρόθεση.
Η διέξοδος προς την Ευρωλίγκα είναι ενα σημαντικό κίνητρο, κάτι που οι ισπανικές ομάδες οι οποίες συμμετείχαν φέτος στο Eurocup, το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο.
Βλέποντας το ρεύμα του ευρωπαικού μπάσκετ να ξανάρχεται προς τη Βαρκελώνη, ο Μπερτομέου που επισκέπτεται ξανά τις πόλεις που φιλοξενούν ομάδες της Euroleague, μιλάει ανοιχτά για την επέκταση της διοργάνωσης. Το να δώσει, ας πούμε, μια-δυο wild card δεν θα ήταν απίθανο, αν ήθελε να δει τις ομάδες να γίνονται 18. Κάτι τέτοιο, επιβαρύνει το πρόγραμμα κατά 4 αγωνιστικές (34 αντί για 30, που ήταν φέτος) άρα πρέπει να βρεθεί χρόνος μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Κι όλα αυτά, ενώ ήδη το καλεντάρι έχει ... πρόβλημα, λόγω της εμπλοκής από του χρόνου και των εθνικών ομάδων σε υποχρεώσεις, εντός της σεζόν.
Ίσως πάντως η αύξηση των ομάδων, να προϋποθέτει και αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής. Πιο πολλά θα συζητηθούν στο τέλος της σεζόν, όπου θα υπάρχει μια πλήρης επισκόπηση του νέου πρωταθλήματος. Θα μπουν στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά, θα αξιολογηθεί το οικονομικό μέρος και θα τεθούν επί τάπητος οι όποιες προτάσεις για αλλαγή ή βελτίωση.
Πάντως, για την επόμενη χρονιά, δεν προβλέπονται διαφοροποιήσεις, παρά μόνο στον αριθμό των ομάδων από την Ισπανία. Πιθανότατα πέντε, με τους υπόλοιπους 11 να είναι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Φενέρ, Εφές (Τουρκία), Μιλάνο (Ιταλία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία-VTB League), Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία), Μακάμπι Τελ Αβιβ (Ισραήλ), η πρωταθλήτρια Γερμανίας, η πρωταθλήτρια ΑΒΑ League (Αδριατική) και η δευτεραθλήτρια της VTB.