EUROLEAGUE

Πλέι-οφ ιστορίες...

Πλέι-οφ ιστορίες...

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται ιστορικές στιγμές από τα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας, τα τελευταία 22 χρόνια. Δεν είναι και λίγα τα ματς Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Σύνολο 120, παρακαλώ. Ποιος έχει τις περισσότερες συμμετοχές και νίκες;

Τα φάιναλ-φορ τα θυμόμαστε πιο εύκολα. Λογικό είναι, γιατί τα ραντεβού των κορυφαίων μας έρχονται πιο εύκολα στο νου, όπως βέβαια και τα τρόπαια των δυο κορυφαίων ελληνικών ομάδων. Παρόλα αυτά η διαδικασία των πλέι-οφ έχει ξεχωριστή σημασία, χρώμα και αγωνία. Πόσες φορές δεν έχουμε φάει τα ... νύχια μας, βλέποντας την εξέλιξη των αγώνων, που αλλάζουν τα συναισθήματά μας από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως γίνεται, σχεδόν κάθε χρόνο, όπως θα συμβεί και φέτος, από την Τρίτη που ο Παναθηναϊκός μπαίνει πρώτος στη μάχη, στη Μόσχα εναντίον της ΤΣΣΚΑ.

Και δεν είναι ένας ή δύο αγώνες. Συνολικά ... 120 αγώνες, έχουν δώσει οι δυο αιώνιοι από το 1993 που πρώτος ο Ολυμπιακός συμμετείχε στα πλέι-οφ (ο Παναθηναϊκός δεν ήταν παρών στη διοργάνωση, αφού συμμετείχε ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, που έφτασε μέχρι το φάιναλ-φορ της Αθήνα). Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν δώσει 8 περισσότερους αγώνες από τον ΠΑΟ, αλλά μετράνε τις ίδιες νίκες. Ο Ολυμπιακός έχει 34-30, ο Παναθηναϊκός 34-22.

Στην ιστορική αυτή διαδρομή υπάρχουν πάρα πολλά, που μπορεί να θυμηθεί κανείς. Πρώτα απ΄όλα υπάρχει και μια μεταξύ τους μονομαχία, τη σεζόν 1996-97, όταν ο Ολυμπιακός πέρασε σα σίφουνας μέσα στο ΟΑΚΑ νικώντας 69-49 και σφραγίζοντας το εισιτήριο για τη Ρώμη, με δεύτερη νίκη στο ΣΕΦ. Υπάρχουν μοιραίες στιγμές, όπως το λάθος του Πάσπαλι στον τρίτο προημιτελικό με τη Λιμόζ στη Γαλλία (πάτησε γραμμή), αλλά και ηρωϊκές φάσεις σαν το κόψιμο πάνω στον Ρέμπρατσα, στον τελευταίο αγώνα του ΠΑΟ με τη Μπενετόν στο Τρεβίζο, όταν οι "πράσινοι" πήραν το εισιτήριο για το Παρίσι.

Το (πρώτο) μπλοκ του Βράνκοβιτς

Όλοι θυμούνται το μπλοκ του Βράνκοβιτς στον τελικό και την συζήτηση που προκάλεσε, με τις διαμαρτυρίες των Ισπανών γιατί η μπάλα είχε χτυπήσει στο ταμπλό. Για να φτάσουμε ως εκεί, όμως, ο Στόικο έπρεπε να κάνει κι άλλο ένα στοπ. Ο τελευταίος αγώνας εναντίον της Μπενετόν του Μάικ Ντ' Αντόνι , στο Τρεβίζο με τις δυο ομάδες ισόπαλες 1-1, ήταν ένα θρίλερ. Ο ΠΑΟ έκανε ένα 9-0 πέρασε με 62-54 λίγο πριν το φινάλε με μεγάλο ματς από τον Ντομινίκ Ουίλκινς (26π), ο Ρέμπρατσα και ο Χένρι Ουίλιαμς, έβαλαν τους Ιταλούς ξανά στο κόλπο. Ο Αμερικανός είχε κλέψει την μπάλα από το Γιαννάκη μειώνοντας σε 65-64, ο Ουίλκινς αστόχησε στην επίθεση του ΠΑΟ και οι γηπεδούχοι έφυγαν για την τελευταία τους επίθεση. Η μπάλα βγήκε πλάγια, με 5'' να υπολείπονται για το φινάλε. Ο Μάλκοβιτς πήρε τάιμ-άουτ, ο Αλβέρτης έπαιξε καταπληκτική άμυνα στον Ουίλιαμς, η μπάλα πήγε στον Ρέμπρατσα που και στους δυο αγώνες είχε "χορέψει" τον Βράνκοβιτς, όμως, ο Κροάτης βρήκε την κατάλληλη στιγμή τον συγχρονισμό του. Η τάπα έκοψε το όνειρο της Μπενετόν στη μέση, ο Παναθηναϊκός πήγαινε στο Παρίσι και με μια σχεδόν παρόμοια φάση, έπαιρνε το Κύπελλο.

Την ίδια ώρα μερικά χιλιόμετρα πιο δυτικά, στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός είχε γνωρίσει τη δεύτερη ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τρίτο αγώνα των δυο ομάδων. Ο Τζόε Αρλάουκας είχε κάνει ένα τρομερό ματς, η Ρεάλ του Ομπράντοβιτς έπαιρνε τη νίκη με 80-65 και στον Ιωαννίδη, που βημάτιζε νευρικός έξω από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, λένε "προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός". Γυρνάει ... το μάτι του, ανοίγει την πόρτα των αποδυτηρίων και εισβάλλει μαινόμενος: "Τα ακούτε ρε; Προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός..." ήταν τα πρώτα λόγια ενός εξάψαλμου, που κράτησε 45 λεπτά. Ο Ολυμπιακός θα εξλεωνόταν, δυο μήνες αργότερα, όταν στους τελικούς θριάμβευε με 3-2 νίκες και το ιστορικό 73-38.

Τα ίδια ... θα γίνονταν (με αντίστροφους πρωταγωνιστές) τη σεζόν 1998-99. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει σωστή προέλαση για το φάιναλ-φορ του Μονάχου (πέρασε με σουίπ και στις δυο φάσεις), ενώ ο Παναθηναϊκός, που είχε εντυπωσιάσει στην κανονική περίοδο, έπεφτε θύμα της Φορτιτούτο Μπολόνια, που τον απέκλεισε με 2-0 νίκες. Η επιστροφή από την Ιταλία, ήταν επεισοδιακή με "υποδοχή" στο αεροδρόμιο, όπου οι οπαδοί αποδοκίμαζαν τον Σούμποτιτς. Μέσα σε ένα κλίμα γενικής αμφβισβήτησης κι ενώ στο παρασκήνιο γίνοντας συζητήσεις των παραγόντων του ΠΑΟ με τον (χωρίς ομάδα) Γιάννη Ιωαννίδη. ο Παναθηναϊκός στέκεται όρθιος και παίρνει το πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ! Είχαμε γράψει αναλυτικά όλη την ιστορία, που στο τέλος έφερε στον Παναθηναϊκό τον ... Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Και η τάπα του Φασούλα

Μια τάπα, σαν του Βράνκοβιτς, είχε κρίνει και την πρόκριση του Ολυμπιακού στο πρώτο φάιναλ-φορ. Η Μπάκλερ Μπολόνια έκανε δύσκολη τη ζωή του Ολυμπιακού, απειλούσε για ένα διπλό που θα κατέστρεφε το όνειρο. Όχι τίποτε άλλο, αλλά πάνω από την οροφή του ΣΕΦ ήταν έτοιμα να πέσουν εκατοντάδες μπαλόνια για να εορταστεί η νίκη, μαζί με τις χιλιάδες σημαίες που είχε μοιράσει η διοίκηση. Ο Πάολο Μορέτι σηκώθηκε για να ισοφαρίσει, ο Παναγιώτης Φασούλας, όμως, ήταν εκεί για να σταματήσει τον Ιταλό και να σφραγίσει μέσα σε αποθέωση την πρώτη πρόκριση της ομάδας του σε φάιναλ-φορ.

Περιπετειώδη ήταν τα πλέι-οφ του 1995, στο δρόμο για τη Σαραγόσα. Η ομαδική εισαγωγή των Ρώσων μπασκετμπολιστών της ΤΣΣΚΑ στο Τζάνειο Νοσοκομείο στιγμάτισε όσο τίποτε άλλο, τη σειρά του Ολυμπιακού με την ρωσική ομάδα. Ο τρίτος αγώνας τελείωσε με ... 3Χ3, καθώς η ΤΣΣΚΑ είχε μόλις πέντε παίκτες ετοιμοπόλεμους κι όταν βγήκαν οι δυο με πέντε φάουλ, το θέαμα ήταν κάτι περισσότερο από τραγικό. Η ΤΣΣΚΑ κατήγγειλε δηλητηρίαση στην προπόνηση, αν και κάποιοι από τους παίκτες της είχαν υποκύψει σε πειρασμούς της νυχτερινής Αθήνας. Για πολλά χρόνια, ακόμη και τώρα, οι Ρώσοι μνημονεύουν το γεγονός, που λέγεται ότι αποτέλεσε την αφετηρία να επέλθει ρήγμα στις σχέσεις Κόκκαλη-Ιωαννίδη, αν και το διαζύγιό τους, επήλθε ένα χρόνο αργότερα. Μετά τη λήξη του τρίτου αγώνα-παρωδία, ο Έντι Τζόνσον σχολίαζε: "Θα νιώσω καλύτερα, θα χαρώ την πρόκριση, μόνο αν νικήσουμε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό"

Την ίδια μέρα στη Γλυφάδα, ο Παναθηναϊκός έκανε σκόνη τη Μπάκλερ Μπολόνια, με το γήπεδο να πλημμυρίζει από τους οπαδούς της ομάδας και τον Παύλο Γιαννακόπουλο να αναφωνεί: "Χαλάλι το 1 δις που έχουμε ξοδέψει. Τέτοιες στιγμές μένουν στην ιστορία". Ο Νίκος Οικονόμου, θα δηλώσει στο Τρίποντο: "Βλέπω στο όνειρό μου, 100.000 παναθηναϊκούς να μας περιμένουν στο αεροδρόμιο". Κι αυτός θα περίμενε ένα ακόμη χρόνο. Στη Σαραγόσα νίκησε ο Ολυμπιακός (στον ημιτελικό) αλλά θριάμβευσαν ο Σαμπόνις και η Ρεάλ του Ομπράντοβιτς...

Ο Καλάθης σε ζώνη 1-4!

Όσο περνάνε τα χρόνια, ξαναγυρίζουνε στη μνήμη οι παλιότεροι αγώνες. Αυτοί του 1997 έχουν μείνει χαραγμένοι, γιατί ο Ολυμπιακός πήγε με μειονέκτημα έδρας, αλλά άλωσε το ΟΑΚΑ με επιβλητικό τρόπο. Τόσο πολύ, που κάποιοι πράσινοι οπαδοί τον χειροκρότησαν κιόλας. Ποιος θυμάται, βέβαια, ότι μέχρι το 35 το ματς ήταν ντέρμπι, αλλά ξαφνικά ο Ολυμπιακός με ρεσιτάλ από τον Τάρλατς και παίκτη κλειδί τον Θύμιο Μπακατσιά, κέρδισε στο τέλος με διαφορά 20 πόντων! Ο Παναθηναϊκός έδωσε μεγάλη μάχη και στο ΣΕΦ, καθώς ήταν μπροστά στο σκορ σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, αλλά το ρεσιτάλ του Τόμιτς από τα 6.75μ έδωσε το σύνθημα για να ακολουθήσει και ο Σιγάλας, με τον Ολυμπιακό να παίρνει πανηγυρικά την πρόκριση...

Θυμόμαστε τα παλιά, αλλά και τα τωρινά, δεν είναι ... αμελητέα. Λένε ότι το masterpiece του Ομπράντοβιτς είναι ο τελικός της Μπολόνια το 2002. Μπορεί. Σαν στρατηγική, ωστόσο, σαν σχεδιασμός της επικράτησης των "πρασίνων" σε μια σειρά πλέι-οφ είναι χωρίς αμφιβολία οι αγώνες με την Μπαρτσελόνα το 2011. Ο Παναθηναϊκός πήγε με μειονέκτημα έδρας, απέναντι στη Μπάρτσα που λίγες μέρες αργότερα ήθελε να είναι οικοδέσποινα του φάιναλ-φορ. Ο Ομπράντοβιτς επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη στον Τσάβι Πασκουάλ, παίζοντας 1-4 ζώνη, με τον Καλάθη πάνω στο Ναβάρο, σε ένα ματς-απ κλειδί, που η Μπάρτσα δεν ξεπέρασε ποτέ αλλά και έδωσε ρόλο στο Νικ, που μέχρι τότε "ψαχνόταν" τι κάνει μέσα στο γήπεδο. Αυτό το 3-1 του ΠΑΟ, επί της Μπαρτσελόνα έμοιαζε και ήταν πιο ... εντυπωσιακά από την επικράτηση του ΠΑΟ στο φάιναλ-φορ. Αλήθεια θυμάται κανείς ποιον κέρδισε ο Παναθηναϊκός στον τελικό του 2012;

Θα κρατήσουμε τη μεγαλειώδη εμφάνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη, ένα χρόνο αργότερα στην πρόκριση επί της Μακάμπι με 3-2. Η βολή και το κλέψιμο στο τέλος του πέμπτου αγώνα, λύτρωσαν την ομάδα του, που ταξίδεψε για 11η φορά σε φάιναλ-φορ (στην Κωνσταντινούπολη). Σε αυτό το φάιναλ-φορ, ο Ολυμπιακός πήγε με μειονέκτημα έδρας (όπως συνέβη και το 1997). Η σατανική σύμπτωση τους είχε φέρει αντιμέτωπους με τη Σιένα, που ένα χρόνο νωρίτερα τους είχε κάνει ένα τεράστιο χουνέρι. Το 89-41 του πρώτου αγώνα ήταν μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες του Ολυμπιακού, αλλά εφησύχασε τους πάντες. Αποτέλεσμα, η ιταλική ομάδα να ισοφαρίσει και να πάρει αυτή την πρόκριση για τη Βαρκελώνη. Το 2012 ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να κάνει το μπρέικ με ένα τεράστιο παιχνίδι από Πρίντεζη (20π) και Χάινς-Σπανούλη, που έστρωσε το δρόμο για το τελικό 3-1. Ο Ολυμπιακός προκρινόταν για δεύτερη φορά με μειονέκτημα έδρας σε φάιναλ-φορ. Και όπως στη Ρώμη, έτσι και στην Κωνσταντινούπολη έπαιρνε το τρόπαιο. Ας το έχουν υπόψη τους οι Πειραιώτες, εν όψει των μονομαχιών με την Μπαρτσελόνα.

Ας θυμηθούμε, όμως, όλους τους αγώνες ΠΑΟ και Ολυμπιακού στα πλέι-οφ (στην Ευρωλίγκα της σύγχρονης εποχής, ξεκίνησαν τη σεζόν 2000-01, δεν υπήρχαν για τέσσερα χρόνια, αφού επανήλθαν την περίοδο 2004-05)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (34-22), 15 συμμετοχές

1993-94: Παναθηναϊκός-Λιμόζ 2-1 (68-75, 59-48 και 87-73)

1994-95: Παναθηναϊκός-Μπάκλερ Μπολόνια 2-1 (68-65, 63-55, 99-56)

1995-96: Μπενετόν Τρ.-Παναθηναϊκός 1-2 (67-70, 83-69, 64-65)

1996-97: Λιμόζ-Παναθηναϊκός 0-2 (67-68, 55-70), Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-2 (49-69, 57-65)

1998-99: Παναθηναϊκός-Φορτιτούτο Μπολόνια 0-2 (58-63, 64-88)

1999-00: Παναθηναϊκός-Μπούντουτσνοστ 2-1 (65-59, 64-77. 78-61)

2000-01 *: Παναθηναϊκός-ΚΡΚΑ Νόβο Μέστο 2-0 (82-65, 86-79), Παναθηναϊκός-Άλμπα 2-0 (71-69, 87-77)

2004-05: Παναθηναϊκός-Εφές 2-1 (102-96, 63-75, 84-76)

2005-06: Παναθηναϊκός-Ταού 1-2 (84-72, 79-85, 71-74)

2006-07: Παναθηναϊκός-Ντιναμό Μόσχας 2-0 (80-58, 73-65)

2008-09: Παναθηναϊκός-Σιένα 3-1 (90-85, 79-84, 72-53, 91-84)

2010-11: Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 1-3 (83-82, 71-75, 74-78, 67-78)

2001-12: Παναθηναϊκός-Μακάμπι 3-2 (97-73, 92-94, 62-65, 78-69, 86-85)

2012-13: Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός 3-2 (72-70, 65-66,63-65, 70-60, 64-53)

2013-14: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 3-2 (77-74, 77-51, 59-65, 72-73, 74-44)

* Τη σεζόν 2000-01 ο Παναθηναϊκός συμμετείχε στην Σουπρολίγκα, που διοργάνωνε η FIBA

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (34-30), 18 συμμετοχές

1992-93: Λιμόζ-Ολυμπιακός 2-1 (67-70, 59-53, 60-58)

1993-94: Ολυμπιακός-Μπάκλερ Μπολόνια 2-1 (64-77, 89-69 και 65-62)

1994-95: Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ 2-1 (65-95, 86-77, 79-54)

1995-96: Ρεάλ-Ολυμπιακός 2-1 (49-68, 80-77 και 80-65)

1996-97: Παρτιζάν-Ολυμπιακός 1-2 (71-81, 61-60, 69-74), ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-2 (49-69, 57-65)

1997-98: Ολυμπιακός-Παρτιζάν 0-2 (74-78, 60-72)

1998-99: Ολυμπιακός-Βαρέζε 2-0 (78-66, 83-77), Ολυμπιακός-Βιλερμπάν 2-0 (70-57, 81-77)

1999-00:Ολύμπια Λιουμπλιάνας-Ολυμπιακός 2-1 (52-68, 65-61, 85-67)

2000-01: Ολυμπιακός-Βερόνα 2-0 (94-92 και 96-84), Ολυμπιακός-Ταού 0-2 (72-78 και 78-96)

2005-06: Μακάμπι-Ολυμπιακός 2-1 (87-78, 70-76, 77-73)

2006-07: Ταού-Ολυμπιακός 2-0 (84-59, 95-89)

2007-08: ΤΣΣΚΑ-Ολυμπιακός 2-1 (74-76, 83-73 και 81-56)

2008-09: Ολυμπιακός-Ρεάλ 3-1 (88-79, 79-73, 63-71, 78-75)

2009-10: Ολυμπιακός-Πρόκομ 3-1 (83-79, 90-73, 78-81, 86-70

2010-11: Ολυμπιακός-Σιένα 1-3 (89-41, 65-82, 72-81, 76-88)

2011-12: Σιένα-Ολυμπιακός 1-3 (75-82, 81-80, 55-75, 69-76)

2012-13: Ολυμπιακός-Εφές 3-2 (67-62, 71-53, 72-83, 73-74 και 82-72)

2013-14: Ρεάλ-Ολυμπιακός 3-2 (88-71, 82-77, 76-78, 62-71, 83-69)

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ