X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Προολυμπιακό, αλλά που ρε παιδιά;

INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το προολυμπιακό τουρνουά που θα παίξει η Εθνική αν νικήσει τη Λετονία σε λίγες ώρες, το μπάχαλο της FIBA και τη νέα εποχή για τις εθνικές ομάδες μετά το 2017.

Η Εθνική ομάδα παίζει με τη Λετονία, διεκδικώντας το μίνιμουμ στόχο της, δηλαδή την είσοδό της στο προολυμπιακό τουρνουά (αν χάσει έχει μια ακόμη ευκαιρία, αύριο στον αγώνα για τις θέσεις 7-8) αλλά το πως και που θα παίξει τον προσεχή Ιούλιο δεν μπορεί να το μάθει, πριν από τον Δεκέμβριο. Τότε θα ανακοινωθούν οι χώρες που θα φιλοξενήσουν τα τρία τουρνουά πρόκρισης για τους Αγώνες στο Ρίο.

Η FIBA τα έχει μπερδέψει αρκετά, μη πούμε τίποτε βαρύτερο. Στα τρία προολυμπακά τουρνουά θα παίξουν σίγουρα 15 ομάδες συν τρεις που θα τα διοργανώσουν. Ως γνωστόν, η διοργάνωση του προολυμπιακού απαιτεί και την καταβολή 3-4 εκατομμυρίων δολαρίων στο ταμείο της FIBA, που δεν ξεχνάει να ... κάνει τη συνήθη οικονομική αφαίμαξη των ομοσπονδιών, όπως δηλαδή και με τις περίφημες wild card.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις πέντε ευρωπαϊκές ομάδες. Θα συγκεντρωθούν όλες μαζί σε ένα όμιλο, οπότε μαζί με μια διοργανώτρια που δεν βρέθηκε στην οκτάδα του Ευρωμπάσκετ (ήδη οι Τούρκοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον) θα γίνει ένα ευρωπαϊκό προολυμπιακό, απ' όπου θα προκριθεί ένας; Ή μήπως θα ισχύσει αυτό, που μέσα στις άκρες αιωρείται στο παρασκήνιο. Ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες θα διαμοιραστούν στα τρία προολυμπιακά, έτσι ώστε να μην αδικηθούν και στριμωχτούν όλες μαζί σε μια διοργάνωση. Ναι, αλλά έτσι δημιουργείται άλλο ερώτημα. Ποιες ομάδες θα ταξιδέψουν για να παίξουν, ας πούμε, σε προολυμπιακό που θα γίνει στην αμερικάνικη ήπειρο και ποιες θα μείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος;

Η FIBA διεκδικεί όσκαρ ... πρωτοτυπίας και τοποθέτησης εμποδίων, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Και ούτε, βέβαια, η τελευταία...

Εν τω μεταξύ, από το 2017 και μετά αλλάζει άρδην η ζωή των εθνικών ομάδων, καθώς μετά από είκοσι χρόνια, επιστρέφουν τα προκριματικά εν μέσω της χρονιάς. Οι παλιότεροι θα θυμούνται ότι υπήρχε “εθνική δράση” και ενδιάμεσα της σεζόν, όταν σχεδόν ανά τρίμηνο μαζευόταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έπαιζε αγώνες πρόκριση, για την επόμενη διοργάνωση. Ήταν η εξέλιξη των περίφημων τσάλεντζ-ράουντ, τουρνουά πρόκρισης δηλαδή, που ακόμη παλιότερα γίνονταν κάθε Ιούνιο.

Πρώτα απ' όλα να πούμε ότι το Ευρωμπάσκετ 17 θα είναι το τελευταίο, δυο χρόνια μετά τη λήξη του προηγούμενου. Από κει και μετά θα γίνεται ανά τετραετία με βάση τις αποφάσεις της FIBA. Η διοργάνωση δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί που θα δοθεί. Οι Ουκρανοί που ήταν οι πρώτη διαθέσιμοι, μετά την αναγκαστική απόσυρση της διοργάνωσης από την χώρα τους για φέτος, είπαν ότι δεν ενδιαφέρονται.

Η FIBA Europe σκέφτεται σοβαρά να επαναλάβει το φετινό εγχείρημα και να διοργανώσει το Ευρωμπάσκετ σε τρεις ή τέσσερις χώρες. Λέγεται ότι υπάρχουν ήδη δυο τέτοιες υποψηφιότητες. Η μία από το Βορρά με Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Φινλανδία (με την τελική φάση στο Ελσίνκι) και η άλλη από τα Βαλκάνια με Σερβία, FYROM και Βουλγαρία να ενώνουν τις δυνάμεις τους. Κατά καιρούς ενδιαφέρον για τη διοργάνωση έχουν δείξει Ισραήλ, η Μ.Βρετανία, η Πολωνία και το Βέλγιο.

Τα προκριματικά του 2017

Με το που θα τελειώσει το Ευρωμπάσκετ 17 (είναι προγραμματισμένο το διάστημα 31/8-17/9) οι εθνικές ομάδες θα ξαναμπούν στο παρκέ το Νοέμβριο του ίδιου έτους. Είναι ο μήνας που ξεκινούν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που θα φιλοξενηθεί στην Κίνα το καλοκαίρι του 2019.

Η Ευρώπη δίνει 12 ομάδες στην τελική φάση των 32, οι οποίες θα βγουν από τους ομίλους της προκριματικής φάσης. Χωρισμένες σε δυο κατηγορίες (Α και Β) και φυσικά διάφορα γκρουπ δυναμικότητας θα δημιουργηθούν οι όμιλοι με έξι “παράθυρα” μέσα στο καλεντάρι να έχουν σημειωθεί ως ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων: Νοέμβριος 2017, Φεβρουάριος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος και Νοέμβριος 2018 και Φεβρουάριος 2019

Σημειώνουμε, βέβαια, ότι για αυτά τα περίφημα παράθυρα έχει εκφράσει τη σφοδρή της αντίδραση η Ευρωλίγκα, η οποία μάλιστα απειλεί να ...απέχει. Όχι η ίδια, αλλά οι παίκτες των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωσή της.

Κάθε χρονική περίοδος με προκριματικούς αγώνες θα ξεκινάει Δευτέρα και θα ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας θα δώσει απευθείας το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (Τόκιο) στις εφτά πρώτες ομάδες, με τις υπόλοιπες 4+1 (για τον διοργανωτή απαιτείται πάντα απόφαση του Κεντρικού Γραφείου) να βγαίνουν από τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά, που θα γίνονται ανά Ήπειρο (η Ωκεανία θα προστεθεί στην Ασία).

Αμέσως μετά το Παγκόσμιο αρχίζουν τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ 2021. Με τέσσερις αγωνιστικές περιόδους για αγώνες πρόκρισης: Νοέμβριος 19, Φεβρουάριος-Νοέμβριος 20, Φεβρουάριος 21.

Όλα αυτά μοιάζουν λίγο μακρινά. Έρχονται, ωστόσο. Και νομίζουμε ότι η πρόσληψη μόνιμου προπονητή είναι απαραίτητη, καθώς εκτός των άλλων θα έχουμε αγώνες και τον χειμώνα με διαφορετική μάλιστα Εθνική (αφού θα λείπουν οι ΝΒΑερς). Αυτό σημαίνει και περισσότερα χρήματα, αλλά και μεγαλύτερο προγραμματισμό από πλευράς ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της οποίας ως συνήθως μετά από αποτυχημένα αποτελέσματα “την έκανε διακριτικά”για την Αθήνα.

ΥΓ: Ο “κοιμώμενος” (για μας τους ξυπνητζήδες) Γιόνας Καζλάουσκας, χωρίς τέσσερις βασικούς (Μοτεγιούνας, Ντ.Λαβρίνοβιτς, Πότσιους και Κλέιζα) οδήγησε τη Λιθουανία στην τετράδα. Κι ακριβώς από πάνω μας ο Άρβιντας Σαμπόνις δεν σταμάτησε να βγάζει αγριοφωνάρες και άναρθρες κραυγές, να ρίχνει μπινελίκια (καταλάβαμε μόνο το “κουρβα”, δηλαδή “πόρνη”) και στο τέλος να πανηγυρίζει. Η Λιετούβα βρίσκεται ξανά στις κορυφαίες ομάδες μιας διοργάνωσης. Όπως πέρσι στο Παγκόσμιο (4η), όπως το 2013 στο Ευρωμπάσκετ (2η)...


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ