X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Σκέψεις πριν από το Ευρωμπάσκετ

ÔÏÕÑÍÏÕÁ ÁÊÑÏÐÏËÉÓ 2017 / ÉÔÁËÉÁ - ÅËËÁÄÁ / ACROPOLIS TOURNAMENT 2017 / ITALY - GREECE (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται μερικές ηλικίες, την περίεργη προετοιμασία της ομάδας και ένα καλό που προέκυψε μετά την αναστάτωση: Χαμήλωσαν οι τόνοι, άρα κάτι μπορεί να προκύψει στο Ευρωμπάσκετ

Το 2021 που θα γίνει το επόμενο Ευρωμπάσκετ ο Γιάννης Μπουρούσης θα είναι 37 ετών. Μπορεί να έχει σταματήσει το μπάσκετ. Ο Πρίντεζης θα είναι 36. Η γενιά του 90, θα' χει ξεπεράσει τα τριάντα. Ο χρόνος δεν κοιτάζει πρόσωπα. Χτυπάει πισώπλατα, που λέει και το τραγούδι.

Από την Εθνική, που βρίσκεται στο Ελσίνκι, η τριάδα των Μπουρούση-Πρίντεζη-Καλάθη είναι αυτό που συνδέει και την τωρινή εποχή με την προηγούμενη. Οι δυο πιο έμπειροι παίκτες της ομάδας είναι και οι μόνοι που έχουν κατακτήσει μετάλλιο με την Εθνική ανδρών. Το τελευταίο της, το 2009, στην Πολωνία.

Οι 90άρηδες ήταν Πρωταθλητές Ευρώπης αλλά σε επίπεδο νέων. Παρόλα αυτά, η Εθνική Ομάδα κάθε άλλο παρά ... άβγαλτη μπορεί να θεωρηθεί. Οι παίκτες της, σε συλλογικό επίπεδο, είναι μπαρουτοκαπνισμένοι. Έχουν φάει με το κουτάλι τα ντέρμπι σε Ελλάδα και Ευρωλίγκα. Έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα, έχουν ζήσει την πίεση του τίτλου στο μεδούλι τους.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού, έφτασαν φέτος μέχρι τον τελικό του φάιναλ-φορ. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού, πήραν το νταμπλ. Ακόμη και ο Γιώργος Μπόγρης, που με τον ΠΑΟ έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2011, φέτος ήταν τροπαιούχος με την Τενερίφη στο νεότευκτο Τσάμπιονς Λιγκ και μέλος, μάλιστα, της καλύτερης πεντάδας.

Δύσκολα θα βρει σε άλλη Εθνική Ομάδα, τόσο "ψημένους" παίκτες. Μια φορά, άλλωστε, να έχεις παίξει σε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, να έχεις βιώσει την κόντρα, την πίεση, το άγχος της νίκης, φτάνει για να σε ωριμάσει σαν παίκτη, να σε κάνει καλύτερο και ώριμο να αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες.

Παρόλα αυτά, η Εθνική Ομάδα παραμένει μια ιδιαίτερη περίπτωση. Να είναι κάτι το διαφορετικό. Να μην έχει, επί της ουσίας, σχέση με αυτό που κάνουν οι παίκτες καθημερινά και ολόκληρο τον χειμώνα με τις ομάδες τους. Λογικό δεν είναι, όμως; Όπως κάθε ομάδα, έτσι και η Εθνική, πρέπει να έχει ρόλους. Διακριτούς, μάλιστα, ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Τρία φιλικά όλα κι όλα

Το δυστύχημα είναι ότι η ομάδα δεν μπόρεσε να κάνει ... προετοιμασία. Αναστατώθηκε, κόπηκε στη μέση. Ακόμη κι αν όλοι, κάποια στιγμή, υποψιάστηκαν ότι ο Γιάννης δεν θα έπαιζε τελικά στο Ευρωμπάσκετ, δεν ήταν εύκολο να το συνειδητοποιήσει ολόκληρη η ομάδα. Η Εθνική προγραμμάτισε εννιά παιχνίδια, με στόχο σταδιακά να βάλει τον Αντετοκούνμπο μέσα στο "κόλπο" της ομάδας. Να ενσωματώσει το τρομερό παιχνίδι του Γιάννη στα "θέλω" της Εθνικής. Δεν έγινε ποτέ, κάτι τέτοιο. Ο ΝΒΑερ από το Μιλγουόκι έπαιξε μόλις σε ένα ματς (με το Μαυροβούνιο).

Ουσιαστικά οι αγώνες, που είχαν χαρακτήρα προετοιμασίας ήταν οι τρεις τελευταίοι στο Ακρόπολις. Και πάλι, όμως, η ομάδα έδειχνε "αναστατωμένη" με αρκετό άγχος (εξ ου και το πολύ κακό ποσοστό στα τρίποντα) με μερική ανακατανομή των ρόλων αλλά και αρκετούς αυτοσχεδιασμούς. Η αλήθεια είναι και το παραδέχονται Μίσσας και συνεργάτες του. Θα πρέπει να δουλέψουν πράγματα και στα επίσημα παιχνίδια.

Δεν έχουν άλλα περιθώρια. Η ομάδα πρέπει και να κερδίζει και να βελτιώνεται, αγώνα με τον αγώνα. Η όλη αναστάτωση της προετοιμασίας, έχει και ένα καλό. Χαμήλωσε τους τόνους. Θα θυμάστε, μετά την πρώτη νίκη επί της Μ.Βρετανίας, ότι η μπασκετική Ελλάδα ονειρευόταν τρομερές πορείες και θεωρούσε τεράστια αποτυχία οτιδήποτε κάτω από ένα ... μετάλλιο. Ευτυχώς, το μυαλό όλων επανήλθε στη θέση του και μπαίνουν πιο εφικτοί στόχοι, όπως ας πούμε η πρόκριση στους "16".

Όπως θα πρόσθετα η νίκη επί της Ισλανδίας, την Πέμπτη το απόγευμα. Έστω και με ένα πόντο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ