ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στο τέλος τα λάθη και η ήττα, στην αρχή οι σκηνές από τα προσεχώς, στη μέση ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου
Ο Κώστας Παπανικολάου EUROKINISSI

Το ξεκίνημα υπερηχητικό, τα λάθη ήρθαν στο τέλος, ο Ολυμπιακός έχασε ένα δικό του ματς και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τα όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και στη μονομαχία Σέιν Λάρκιν και Εβάν Φουρνιέ.

Προφανώς ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να παίξει για σαράντα λεπτά, όπως έκανε στην υπερηχητική πρώτη περίοδο, χρειάζεται, όμως, να μελετήσει πώς έχασε ένα δικό του παιχνίδι μέσα στην νεόκτιστη αρένα της Εφές. Ο Σέιν Λάρκιν παρέσυρε με τον οίστρο του όλους τους συμπαίκτες του, ο Μπράιαντ μίλησε την κατάλληλη στιγμή και οι Τούρκοι νίκησαν σε ένα αγώνα στον οποίο έχαναν για... 35 λεπτά.

Οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν, όπως συνήθως συμβαίνει στην έδρα της Εφές τα τελευταία εφτά χρόνια, ενώ

  • Είχαν 26 ασίστ για 9 λάθη!
  • Πέτυχαν 19π από τα (13) λάθη των αντιπάλων τους.
  • Σημείωσαν άλλους 15 από αιφνιδιασμούς.
  • Σούταραν 10/23 τρίποντα (7/13, στο δεύτερο ημίχρονο).
  • Ο Εβάν Φουρνιέ έκανε το καλύτερο παιχνίδι (τουλάχιστον μέχρι το 39) από τότε που ήρθε στην Ελλάδα, με 20π (3/5δ, 4/6τρ, 2/2β)!

Οι αριθμοί, όμως, δεν λένε πάντα την αλήθεια. Υπάρχουν, άλλωστε, κι άλλοι, που μπορούν να εξηγήσουν πώς η Εφές κατάφερε να σταθεί στα πόδια της από το φοβερό ξεκίνημα του Ολυμπιακού. Οι Τούρκοι πήραν 13 επιθετικά ριμπάουντ (και συνολικά υπερίσχυσαν στις μάχες του αέρα με 36-21ρ), βρήκαν τον Λάρκιν σε ένα απίστευτο βράδυ (ο Αμερικανός είχε 24π με 5/7δ, 4/7τρ) και κυρίως σκόραραν 30 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο.

"Και τι σημασία έχει αυτό;" θα ρωτήσει κανείς, από την στιγμή που ο Ολυμπιακός ξαναβρήκε ρυθμό και πέρασε μπροστά στο σκορ. Έχει και παραέχει. Πρώτα αισθάνθηκε καλά ο Λάρκιν, ζεστάθηκε από το πρώτο κιόλας σουτ, ύστερα τον ακολούθησαν όλοι οι άλλοι και συνολικά η Εφές επέστρεψε στην διεκδίκηση της νίκης, γιατί της το επέτρεψε η χαλαρότητα της άμυνας των Πειραιωτών.

Η Εφές σούταρε και στα δυο ημίχρονα 6/12 τρίποντα. Είναι ένα βασικό ζητούμενο του ματς η τουρκική ευστοχία από τα 6.75μ.

Τα λάθη του Ολυμπιακού ήταν λίγα. Αλλά ήρθαν και μαζεμένα, στο τέλος. Ο Εβαν Φουρνιέ ενώ είχε κάνει ένα τρομερό ματς, ξαναμπαίνοντας φουριόζος στο δεύτερο ημίχρονο, στο τέλος τα θαλάσσωσε. Ένα άστοχο σουτ από τα πέντε μέτρα και δυο λάθη σε ντρίπλα (συν το άστοχο τρίποντο στο τέλος, αν και εκεί δεν μπορεί να του ζητήσει κανείς ευθύνες) από τον Γάλλο αστέρα ήταν αρκετά.

"Εγώ φταίω, δικά μου ήταν τα σφάλματα" είπε στην κάμερα της Nova ο Φουρνιέ, ξέροντας ότι θα έρθει ένα παιχνίδι που δεν θα κάνει το λάθος και θα ευστοχήσει στην τελευταία επίθεση. Και αυτός, πάντως, βρίσκεται σε φάση εκμάθησης και προσαρμογής στα δεδομένα της Ευρωλίγκας. Σε αντίστοιχες φάσεις στο ΝΒΑ, μπορεί να μην έχανε την μπάλα, γιατί εκεί οι βοήθειες στην άμυνα δεν δίνονται, συνήθως οι παίκτες πάνε στο ένας εναντίον ενός και δεν βρίσκουν... τείχη από παίκτες απέναντί τους.

Σα να μην έφτανε η βιασύνη του Γάλλου ΝΒΑερ, το τρίτο λάθος στη λήξη του ματς, ήρθε από τον επίσης σε σπουδαία βραδιά, Σακίλ ΜακΚίσικ. Λες και η μπάλα ήθελε να τιμωρήσει τους καλύτερους παίκτες της "ερυθρόλευκης" ομάδας.

Οι λεπτομέρειες και το... βίντεο του Μπαρτζώκα

Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να τα αποφύγει όλα αυτά; Ναι. Όπως θα μπορούσε στα τρία-τέσσερα κλεψίματα, που έκανε σε αντίστοιχες φάσεις στο δεύτερο ημίχρονο να ολοκληρώσει τις φάσεις. Η μπάλα από καραμπόλες έφτανε στα χέρια των αντιπάλων του και εκεί που είχαν μπροστά τους μια χαμένη φάση, ευστοχούσαν σε τρίποντο!

Το βίντεο του ματς μπορεί να χρησιμεύσει στον κόουτς Μπαρτζώκα για να αναλύσει στους παίκτες πως... δεν πρέπει να ξαναχάσει ένα τέτοιο ματς. Και να το δείξει στους παίκτες του, ώστε να πάρουν το μάθημα από μια ήττα, που ήρθε στο τέλος.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού διάλεξε και μια ψηλή πεντάδα (με Πίτερς και Βεζένκοβ) για να παίξει άμυνα με αλλαγές. Ίσως ήθελε με αυτόν τον τρόπο να απελευθερώσει και τον Σάσα, που είχε κλειστεί ασφυκτικά και δεν μπορούσε να πάρει την μπάλα για να εκτελέσει.

Κάπως έτσι κάθισε στον πάγκο -σε ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο- ο κορυφαίος επιθετικός του, στο πρώτο μέρος, Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ο ομογενής γκαρντ πήρε τη θέση του Φουρνιέ, που χρεώθηκε γρήγορα με δύο φάουλ, έκανε καλή δουλειά, χωρίς να ξαναμπει δευτερόλεπτο στο παρκέ.

Η επιστροφή του Γάλλου που έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, ο τρομερός ΜακΚίσικ και η επιλογή του προπονητή για το σχήμα με Πίτερς-Βεζένκοβ, δεν έδωσαν ξανά την ευκαιρία στον Τάιλερ. Αυτή, όμως, είναι η σκληρή πραγματικότητα ενός ρόστερ που βρίθει από σπουδαίους παίκτες, όπως αυτό που έχει στα χέρια του ο κόουτς του Ολυμπιακού.

Σε γενικές γραμμές η ομάδα του έπαιξε καλά, καλύτερα από κάθε άλλη φορά στην Ευρωλίγκα, βελτιώνοντας ατομικά και ομαδικά μεγέθη, αλλά και τα χρονικά διαστήματα που δείχνει ποιο είναι, εν τέλει, το μπάσκετ που θα μπορέσει να παίξει όταν κατασταλάξουν σε ρόλους, χημεία και ουσία.

Μόνο μπροστά θα κοιτάξει...

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σκασμένος γιατί η νίκη, εξ αιτίας της δικής του απόδοσης, του χαμογελούσε σε όλη τη διάρκεια του ματς. Μόνο μπροστά, όμως, μπορεί να κοιτάξει. Η Ευρωλίγκα και το αδυσώπητο πρόγραμμα της δεν σε αφήνει σε ησυχία. Βγάζοντας την υποχρέωση του αγώνα εναντίον της Καρδίτσας (Δευτέρα, 21/10, 5:15μμ) θα προετοιμαστεί για το ταξίδι στο Μόναχο και σε μια επίσης νεότευκτη αρένα, εκείνη της Μπάγερν.

Ένα δύσκολο ματς, πρελούδιο για το πρόγραμμα βουνό, που ακολουθεί αφού έρχεται δεύτερη διαβολοβδομάδα, με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα να επισκέπτονται διαδοχικά το ΣΕΦ και για κερασάκι στην τούρτα, υπάρχει (την Κυριακή 27/10) το ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, εναντίον του Παναθηναϊκού AKTOR, στο Φάληρο.

Οδηγός του είναι η φανερή βελτίωση του από αγώνα σε αγώνα και το διάβασμα των λαθών. Ο Νίκολα Μιλουτίνοβ ενδεχομένως να εμφανιστεί για πρώτη φορά κόντρα στην Μπάγερν. Είναι πολύ σημαντικό να γυρίσει κι αυτός, σε καλή κατάσταση. Στον Ολυμπιακό έχουν μείνει ικανοποιημένοι από την αποθεραπεία του, έχει χάσει και κάποια περιττά κιλά, το ζήτημα είναι οι αντοχές του και οι ανάσες του πάνω στο παρκέ.

Ο Μουσταφά Φαλ, πάντως, γίνεται σιγά-σιγά αυτός που στηρίζει ο Ολυμπιακός ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού του. Και η εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο έρχεται από τα πολύ αισιόδοξα λίαν προσεχώς. Το εύστοχο τρίποντα του ΜακΚίσικ στην εκπνοή δεν χρύσωσε κανένα χάπι, αλλά έστειλε τη διαφορά στο -2, άρα και σε μια πιθανή ανατροπή στο Ειρήνης και Φιλίας στον αγώνα του β΄γύρου.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ