Τα παρατράγουδα της Πάνια
Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τις γραφικότητες Ελλήνων και Σκοπιανών, το ματς με τους τρελο-Κροάτες και ... ανησυχεί για τον Παντελή Διαμαντόπουλο (φωτο)
Τελικά μάθαμε με ποιον έπαιζε η Ελλάδα στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ; Η τηλεοπτική εικόνα τόσο του ΑΝΤ1 όσο και του ΟΤΕTV δεν διευκρίνιζε το όνομα του αντιπάλου, το οποίο είχε καλυφθεί με ... λευκοπλάστ. Σήμερα, πάντως, να είστε σίγουροι ότι παίζουμε με την Κροατία
Σε αυτή την χερσόνησο πάντως, τίποτε δεν μπορεί να σου προκαλέσει, πλέον, έκπληξη. Το 1989 όταν είχα πρωτοέρθει στο Ζάγκρεμπ έβλεπα τους Γιουγκοσλάβους να πανηγυρίζουν τον θρίαμβο της καταπληκτικής τους ομάδας. Δυο χρόνια αργότερα, ο ένας κυνηγούσε τον άλλο (στην κυριολεξία) να τον σκοτώσει.
Η βαλκανική τρέλα δεν είναι ούτε δική μας ευρεσιτεχνία, ούτε πρωτόγνωρη και φαινόμενο των καιρών. Έχει βαθιές ρίζες, αγγίζει ακόμη και "χωριά αυτόνομα μέσα στην Τουρκοκρατία" μη πάμε και παλιότερα. Φτάνουν (οι γείτονες) και φτάνουμε (εμείς) στο σημείο απόλυτης εθνικής τύφλωσης και αυτοικανοποίησης.
Η πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ είχε όλο αυτό τον βαλκανικό ... υπερρεαλισμό, σε φουλ πρόγραμμα. Από τη μια οι Σκοπιανοί. Είχαν έρθει με περικεφαλαίες, με πανό που έγραψε kick hell-ass (τρέχα γύρευε). Ντυμένοι ... μεγαλέξανδροι, αποδοκίμασαν ακόμη και τον ελληνικό εθνικό ύμνο, πολύ περισσότερο όταν ο σπίκερ ανήγγειλε την ομάδα τους με την επίσημη διεθνή ονομασία της χώρας: FYROM...
Πιστεύουν, δηλαδή, ότι ας πούμε ο Ντάμιαν και ο Βόινταν Στογιανόφσκι είναι απευθείας απόγονοι του Μ.Αλεξάνδρου. Και μη χειρότερα, δηλαδή...
Κι εμείς; Για να μην υστερήσουμε σε γραφικότητα καλύψαμε το MKD στις οθόνες της τηλεόρασης κάνοντας μάλιστα και επίσημη παρέμβαση στη FIBA. Το ότι τα αρχικά της συντομογραφίας της γειτονικής χώρας είναι εγκεκριμένα από τη ΔΟΕ και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε όλες τις τηλεοπτικές μεταδόσεις όλων των σπορ, είναι μια λεπτομέρεια.
Όπως λεπτομέρεια είναι ότι όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έβλεπε το GRE-MKD 85-65 και μόνο εμείς ικανοποιημένοι δεν διαβάζαμε το όνομα των αντιπάλων μας. Μιλάμε για εθνική τύφλωση και εθνική κώφωση ταυτόχρονα, καθώς ... κάνουμε πως δεν ακουμε όταν οι ξένοι (και όχι μόνο οι Βαλκάνιοι) τους αποκαλούν "Μακεδονία".
(Πριν από λίγες μέρες η Ελλάς είχε γίνει ανάστατη επειδή στην τουρκική μετάδοση η ονομασία της χώρας μας ήταν YUN. Από το Yunanistan, όπως μας αποκαλούν οι Τούρκοι. Θέλαμε, μάλιστα, να μπει το GRE τα αρχικά δηλαδή της ΔΟΕ σε μια (μη) διεθνή μετάδοση. Με αυτή τη λογική, έπρεπε να αποδεχθούμε το προχθεσινό MKD, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το σα μα και τα μα ... μάσατα)!
Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παίζεις μπάσκετ. Αυτό που είπε, δηλαδή, και ο Κώστας Σλούκας: "Με ενόχλησε που αποδοκίμαζαν τον εθνικό ύμνο. Γι αυτό και ήθελα να παίξω όσο καλύτερα γίνεται..."
Όλα τα άλλα, θυμίζουν διαγωνισμό της Ανίττας Πάνια στα περίφημα "Παρατράγουδα"
Σήμερα ξέρουμε, πάντως
Αν χθες δεν γνωρίζαμε με ποιον παίζουμε (στην τηλεόραση) σήμερα ... δεν έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα και αυταπάτες. Η Κροατία έστω και χωρίς τον Μπογκντάνοβιτς, η συμμετοχή του οποίου σχεδόν έχει αποκλειστεί από τους γιατρούς λόγω της άσχημης πτώσης και της διάσεισης που έπαθε στο ματς με τη Σλοβενία, είναι η οικοδέσποινα του ομίλου και θεωρητικά η πιο ισχυρή ομάδα του γκρουπ.
Μια ομάδα γεμάτη από ταλέντο, με εξαιρετικές προοπτικές, αλλά και ...συγκεκριμένα προβλήματα, που δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί (εκτός του Μπογκτνάνοβιτς έχει σοβαρό πρόβλημα και ο Μάρκο Τόμας τον οποίο πάντως ενδέχεται να δούμε στο αποψινό παιχνίδι). Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία των Κροατών. Οι πιο πολλοί είναι ...τρελοί με βούλα! Και η πρεμιέρα έχει ένα σωρό αποχρώσεις ενδείξεις (και αποδείξεις) για τον ισχυρισμό μας, περί τρέλας:
- Ο Λούκα Ζόριτς, πάνω στον ενθουσιασμό του, πριν από το τζάμπολ στο ξεκίνημα του αγώνα και κατά την είσοδο της ομάδας έφαγε μια ... μεγαλοπρεπή σαβούρδα. Μετά το ματς πήρε ανάποδες γιατί οι Έλληνες δημοσιογράφοι επέμειναν να τον ρωτούν για το ματς της 2ης αγωνιστικής!
- Ο Άντε Τόμιτς έκανε δυο φάουλ σε ένα λεπτό, έπαθε ντελίριο, τα εβαλε με τον εαυτό και τους συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα ο Περάσοβιτς να τον ξαναβάλει στο δεύτερο ημίχρονο. Μάλλον το μετάνιωσε καθώς ο σέντερ της Μπαρτσελόνα λίγο έλειψε να χάσει μόνος του το ματς.
- Ο Μάριο Χεζόνια σε μία έκρηξη μετριοφρoσύνης διάλεξε το νο 23 (του Τζόρνταν) και σε κάθε καλάθι που έβαζε, πανηγυρίζοντας, έχανε τον ...προσωπικό του αντίπαλο στην άμυνα, τρελαίνοντας τον προπονητή του.
Να φανταστείτε ότι σε αυτή την ομάδα ο Ρόκο Λένι Ούκιτς μοιάζει με ...σοφό γέροντα, αν και το "μυαλό" αποδεικνύεται ο Κρούνοσλαβ Σιμόν. Παρότι ανατσούμπαλος, είναι μακράν ο παίκτης που διαβάζει καλύτερα από τον καθένα το παιχνίδι, κάνει συνήθως τη σωστή ενέργεια και γι αυτό βρίσκεται και την περισσότερη ώρα στο παρκέ.
Με την Κροατία έχουμε ...παλαιούς λογαριασμούς. Μας είχαν "τρελάνει" στη φάπα στη δεκαετία του 90 σε τρεις συνεχόμενους μικρούς τελικούς. Εδώ που τα λέμε όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους δυο κυρίους της φωτογραφίας, δύσκολα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.
Ο ασπρομάλλης Στόικο Βράνκοβιτς και ο ... ολιγομάλλης Ντίνο Ράτζα, παρακολουθούν το Ευρωμπάσκετ στο Ζάγκρεμπ κι εμείς θυμηθήκαμε αστραπιαία ότι όταν ήταν νέοι μας έπαιρναν αμπάριζα (1993, 1994 και 1995) στερώντας μας διαρκώς το χάλκινο μετάλλιο.
Μετά ήρθε η σειρά μας. Ήμασταν εμείς που τους "κάναμε πελάτες". Ο φόβος είχε παρέλθει, όπως βεβαια και η ανεπανάληπτη φουρνιά των δυο κυρίων της φωτό, που δύσκολα θα ξαναβγει στο παγκόσμιο μπάσκετ. Πριν από δυο χρόνια στη Σλοβενία, η λαβωμένη Εθνική έδωσε ρεσιτάλ πάθους και αγωνιστικότητας υποκύπτοντας στην παράταση. Πέρσι στην Ισπανία πήραμε ρεβάνς με σούπερ Καϊμακόγλου (14π) και καταπληκτικό Ζήση (10 ασίστ).
Νομίζουμε ότι η μάχη της περιφέρειας θα είναι αυτή που θα κρίνει το παιχνίδι. Γιατί η Κροατία, η χώρα που γέννησε τον Ντράζεν Πέτροβιτς, δεν έχει καταφέρει να βγάλει τα τελευταία χρόνια έναν ... αξιόπιστο πλέι-μέικερ. Και προσπαθεί με αμερικάνικη βοήθεια (Ντρέιπερ φέτος, Λαφαγιέτ τα προηγούμενα χρόνια) να λύσει το πρόβλημα...
Η πρεμιέρα είχε γεμάτα γήπεδα (το περιμέναμε) αμφίρροπα παιχνίδια, εκπλήξεις (Ολλανδία, Ισραήλ) παρατάσεις (Γαλλία-Φινλανδία) και ένα ντέρμπι που πήρε η Τουρκία κόντρα στην Ιταλία με τον Ντανίλο Γκαλινάρι να αστοχεί στην εκπνοή. Αυτά κάνει η Σκουάντρα Ατζούρα και μετά η αποστολή του Sport24.gr και ο διευθυντής του ραδιοφώνου έχει ψυχολογικά προβλήματα. Άντε μετά να κάνουμε εκπομπή στους 103,3!