ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το δίδυμο Βεζένκοβ - Πίτερς χωράει και τον Πετρούσεβ στον Ολυμπιακό

Ο Σάσα Βεζένκοβ
Ο Σάσα Βεζένκοβ INTIME

Ο Γιάννης Φιλέρης είδε τον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού στο Ηράκλειο και γράφει για τις απώλειες, τα σκαμπανεβάσματα αλλά και τις δυνατότητες του υπάρχοντος υλικού, με δεδομένες τις συνθήκες και της προετοιμασίας. Το δίδυμο Βεζένκοβ-Πίτερς, ο Πετρούσεβ αλλά και ο αποφασισμένος Λούκα Βιλντόσα

Με τους δυο βασικούς σέντερ (Φαλ, Μιλουτίνοβ) νοκ-άουτ, τον Σακίλ ΜακΚίσικ να εγγράφεται προσωρινά στην injury list του Ολυμπιακού και τον Εβάν Φουρνιέ να κάνει ένα αγώνα δρόμου για να προλάβει τους υπόλοιπους συμπαίκτες του σε ρυθμό και φυσική κατάσταση, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει λογικά περιορίσει τους ορίζοντες των "ερυθρολεύκων" σε αυτή την προετοιμασία.

Το κανονικό εύρος των δυνατοτήτων του φετινού ρόστερ, με τόσες αναποδιές που προέκυψαν, θα αρχίσει να αποκαλύπτεται αμά τη εμφανίσει όλων όσων λείπουν. Προς το παρόν θα βλέπουμε τον Ολυμπιακό να προσαρμόζεται στις συνθήκες του υπάρχοντος υλικού, προσπαθώντας να πάρει όσα μπορεί περισσότερα με παλιούς και νέους συνδυασμούς.

Ένα βασικό κρατούμενο από το πρώτο ματς στο τουρνουά του Ηρακλείου και τη νίκη επί της Βίρτους Μπολόνια είναι η συνύπαρξη του Σάσα Βεζένκοβ και του Άλεκ Πίτερς. Το δίδυμο δοκιμάστηκε στη σεζόν 2022/23, αλλά η εκκωφαντική εκτόξευση του πρώτου σε ρυθμούς MVP της σεζόν, επισκίασε τον Αμερικανό, που έπαιρνε το χρόνο του, πίσω όμως από τον καλύτερο παίκτη της ομάδας. Θυμηθείτε ότι στο Final Four του Βελιγραδίου ο Πίτερς δεν έπαιξε δευτερόλεπτο!

Με τον Βεζένκοβ να μετακομίζει πέρσι το καλοκαίρι στο ΝΒΑ, ο Πίτερς βγήκε μπροστά. Έκανε αυτός την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και έγινε ο πιο σταθερός παίκτης σε απόδοση του Ολυμπιακού. Από την άλλη, όμως, η αστοχία στην επιλογή του Σίκμα, αποδυνάμωσε (μέχρι να πάρει τον δρόμο για τον Πειραιά ο Φίλιπ Πετρούσεβ) τις δυνατότητες από τη θέση "4".

Η επιστροφή του Βούλγαρου διεθνή αποκατέστησε τις ισορροπίες, ο Πίτερς ξαναβρήκε τον διόσκουρο του και ο Μπαρτζώκας τις επιλογές του. Ο κόουτς του Ολυμπιακού:

Πρώτον, έχει ήσυχο το κεφάλι του, γιατί μπορεί να εναλλάσσει τους δυο πάουερ-φόργουορντ, χωρίς να φοβάται ότι θα χαθεί η δύναμη της ομάδας του από τη θέση "4", το καλό μακρινό σουτ που έχουν αμφότεροι από μακριά, τα ριμπάουντ και οι άμυνες που παίζουν ειδικά στις βοήθειες όταν βγαίνουν οι σέντερ σε νταμπλ-τιμ.

Δεύτερον, για όσους ... ανησυχούσαν, μπορεί σε κάποια στιγμή να συνυπάρξουν και οι δυο. Υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο θα βλέπαμε περισσότερο αν δεν είχε αποκτηθεί ο Φουρνιέ, ωστόσο, ανάλογα με τα ματς, τον αντίπαλο αλλά και την κατάσταση των παικτών μπορεί ο Μπαρτζώκας να τους έχει πάνω στο παρκέ. Όπως συνέβη στο τελείωμα του αγώνα με την Μπολόνια, όταν δίπλα στον αφηνιασμένο Πίτερς, μπήκε και ο Βεζένκοβ για να καθαρίσει μια και καλή η μπουγάδα. Αν για τους αντίπαλους είναι δύσκολο να μαρκάρουν τον ένα από τους δυο, φαντάζεστε πόσο αυξάνονται τα εμπόδια και με τους δυο παίκτες στο ίδιο σχήμα...

Τρίτον, γιατί υπάρχει και μια ακόμη πτυχή, στο δίδυμο Βεζένκοβ-Πίτερς μπορεί να προστεθεί και ο Πετρούσεβ. Όλα τα τεσσάρια δηλαδή στην πίστα, με τον Σέρβο να παίρνει θέση, πλέον, στο "5", αφού Μιλουτίνοβ και Φαλ είναι στα "πιτς" λαβωμένοι στα πόδια τους. Με αυτό τον τρόπο ο Μπαρτζώκας καλύπτει το κενό των ψηλών, αφού στην ίδια πεντάδα θα έχει τρία πολύ μακριά κορμιά...

Κατά τ΄άλλα, ο Ολυμπιακός είχε τις δεδομένες αδυναμίες και αβαντάζ, δεδομένων του χρονικού σημείου που βρισκόμαστε και των απουσιών, λόγω των τραυματισμών. Ο Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του, γνωρίζουν ότι δεν είναι όλοι οι παίκτες στο ίδιο επίπεδο και ελπίζουν ότι με τους πολλούς αγώνες, θα ευθυγραμμιστούν όλοι στην ίδια ευθεία.

Πιο πίσω ο Φουρνιέ, που μετά το ολυμπιακό τουρνουά, έμεινε χωρίς ομάδα και δεν έκανε καμιά προπόνηση, πριν ενταχθεί στον Ολυμπιακό, με αργά βήματα η ενσωμάτωση Γουόκαπ και Παπανικολάου, οι οποίοι είναι και οι πιο επιβαρυμένοι παίκτες της ομάδας από την σεζόν που πέρασε. Και τους τρεις οι προπονητές της ομάδας τους περιμένουν να βελτιώνονται σταδιακά, με τον χρόνο να δουλεύει υπέρ τους.

Είναι και οι τρεις βασικοί πυλώνες της νέας σεζόν. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο πολύτιμοι είναι Γουόκαπ και Παπανικολάου στο σύστημα του Ολυμπιακού, η κλάση του Φουρνιέ είναι αναμφισβήτητη, αλλά θα χρειαστεί κάμποση υπομονή, μέχρι να συντονιστούν με όλη την ομάδα. Ειδικά ο Γάλλος σταρ, όπως και ο ίδιος είχε πει όταν έφτασε στην Ελλάδα, θέλει ματς στα πόδια του, ώστε να προσαρμοστεί πλήρως στη νέα πραγματικότητα του στο μπάσκετ.

Η στιγμή των Βιλντόσα και Ράιτ

Αντίθετα, ο Λούκα Βιλντόσα που έχει ξεκινήσει από την αρχή την προετοιμασία μοιάζει έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες και τον μεγάλο ανταγωνισμό που υπάρχει στην "ερυθρόλευκη" περιφέρεια. Έχοντας το προβάδισμα από τους υπόλοιπους πόιντ-γκαρντ σε βαθμό ετοιμότητας, ο Αργεντίνος έχει ενεργό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας, δείχνει να το καταλαβαίνει καλά, προσπαθεί και στην άμυνα, ειδικά με την πίεση πάνω στην μπάλα και σίγουρα παίζει με αυτοπεποίθηση.

Είναι σημαντική -ειδικά για την εκκίνηση της σεζόν- ο Ολυμπιακός να έχει ένα στήριγμα από τον Βιλντόσα, που ελπίζει να βρει στη νέα του ομάδα ένα σημαντικό ρόλο, τον οποίο δεν μπόρεσε να παίξει στον Παναθηναϊκό AKTOR...

Την ίδια ώρα ο Μόουζες Ράιτ, θέλει δεν θέλει, μπορεί δεν μπορεί, οφείλει να επωμιστεί το βάρος στο "5", αφού οι άλλοι δυο σέντερ απουσιάζουν λόγω του τραυματισμού τους. Ο Ολυμπιακός θα στηριχτεί πάνω του, ζητώντας μια διαρκή εγρήγορση και σταθερότητα που προφανώς δεν είναι εύκολο να τα έχει στο 100% και για σαράντα λεπτά, ο νεαρός Αμερικανός.

Το είδαμε και με την Μπολόνια, όταν στο πρώτο ημίχρονο έχασε τις περισσότερες μονομαχίες, αλλά στο δεύτερο πήρε όλες τις ρεβάνς μαζεμένες. Το ευχάριστο για τον Ολυμπιακό ήταν ότι ο Πετρούσεβ, στην πρώτη του εμφάνιση για φέτος, αφού αντιμετώπιζε και αυτός πρόβλημα στο γόνατο, έπαιξε με βάση τα στάνταρ του ...ολυμπιακού τουρνουά. Ένας άψογα τεχνικά καταρτισμένος πάουερ φόργουορντ, καλός ριμπάουντερ, σπουδαίος στα τελειώματα μέσα στη ρακέτα, αλλά όχι τόσο δυνατός στις μονομαχίες σώμα με σώμα.

Κι αυτός, βέβαια, όπως και ο Γουίλιαμς Γκος που επίσης έπαιξε για πρώτη φορά, είχε σκαμπανεβάσματα τα οποία όπως ξέρετε εκλείπουν με τη ροή των αγώνων. Φιλικών και επίσημων, που έρχονται και θα ολοκληρώσουν την προετοιμασία, αν και ο Ολυμπιακός -όπως του προέκυψαν οι τραυματισμοί- θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι να έχει όλους τους παίκτες υγιείς και πανέτοιμους. Μέχρι τότε η ομάδα θα εκμεταλλεύεται το εύρος του ρόστερ και τις όποιες λύσεις που έρχονται μέσα απ'αυτό...

Το ματς με τη Φενέρ (Κυριακή 15/9, 20.30) είναι ακόμα πιο δύσκολο, γιατί η ομάδα του Γιασικεβίτσιους δείχνει αρκετά δυνατή και ανανεωμένη, πολύ σκληρή και ίσως με μεγαλύτερη ποιότητα από την Βίρτους του Λούκα Μπάνκι.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΙΡΤΟΥΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ