STOIXIMAN SUPER CUP

Το πρώτο αυτόγραφο του Βεζένκοβ στον Παναθηναϊκό και η αιώνια μάχη που έχει πιο δύσκολη συνέχεια

SUPER CUP 2024/  /  -  (KLODIAN LATO / EUROKINISSI)
Ο Σάσα Βεζένκοβ στον τελικό του Stoiximan Super Cup ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό | 29 Σεπτεμβρίου 2024 EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός πήρε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, ο Σάσα Βεζένκοβ έβαλε την πρώτη υπογραφή του στη φετινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για τη συνέχεια και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για όσα έγιναν στη Ρόδο και μένουν στη Ρόδο...

Η υπογραφή του Σάσα Βεζένκοβ στη φετινή σεζόν μπήκε στον τελικό του Σούπερ Καπ, ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το πρώτο τρόπαιο της σεζόν, ο Παναθηναϊκός έχασε, διαμαρτύρεται για ένα καλάθι του Λεσόρ που δεν μέτρησε, αλλά όσα έγιναν στη Ρόδο... μένουν στη Ρόδο.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, πολύς χρόνος ούτε για τους μεν, ούτε για τους δε. Η Ευρωλίγκα δεν... μπορεί να περιμένει, όπως και η Φενέρ με την Άλμπα, που φιλοξενούν "ερυθρόλευκους" και "πράσινους" αντίστοιχα στην πρεμιέρα Πέμπτης (3/10) και Παρασκευής (4/10)...

Φυσικά και αρέσει ο τίτλος του Σούπερ Κυπελλούχου στον Ολυμπιακό, όπως θα άρεσε και στον Παναθηναϊκό αν τον κατακτούσε. Αλλιώς δεν θα "σκοτώνονταν" πάνω στο παρκέ και με δεδομένη την ανετοιμότητά τους, έδωσαν μια σπουδαία μάχη, προάγγελος των πιο σπουδαίων που θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά.

Τηρουμένων των αναλογιών είδαμε ένα μεγάλο τελικό, με τον Ολυμπιακό να ελέγχει τον ρυθμό στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, να έχει τις απαντήσεις, κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός πλησίαζε, ισοφάριζε ή περνούσε μπροστά στο σκορ, κάτι πάντως που δεν συνέβη πολλές φορές στη διάρκεια του ματς.

Ίσως η πιο δυνατή απ' αυτές τις απαντήσεις να ήρθε στο τελείωμα της τρίτης περιόδου. Τότε, που ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να ολοκληρώνει την αντεπίθεσή του από το -9, με τον Σλούκα να δίνει ρεσιτάλ, τον Λεσόρ να βάζει όλη του τη δύναμη και τον Γκριγκόνις να σκοράρει από τη γωνία, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του με +5 πόντους. Ο Ολυμπιακός που έδειξε να χάνει λάδια, βρήκε σε ενάμισι λεπτό έξι πόντους και με το κάρφωμα του Βεζένκοβ από την έξοχη ασίστ του Φουρνιέ, έπαιρνε ξανά το προβάδισμα με ένα πόντο.

Σε αυτά τα 90 δευτερόλεπτα, ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα, καθαρό μυαλό και ωριμότητα να επιστρέψει, ενώ ο αντίπαλος του προσπαθούσε να τον στριμώξει στα σχοινιά...

Για αυτό δεν πήρε τον Βεζένκοβ;

Ο Βεζένκοβ που δυσκολεύτηκε πολύ στο πρώτο ημίχρονο να βρει πατήματα και ρυθμό (ο Παπαπέτρου έπαιξε σπουδαία άμυνα απέναντί του) ήταν άψογος σε ολόκληρο το δεύτερο. Ο Μπαρτζώκας τον άφησε και στα δυο δεκάλεπτα πάνω στο παρκέ, περιμένοντας υπομονετικά την ... έκρηξη του. Ο 29χρονος πάουερ φόργουορντ δεν διέψευσε τον προπονητή του. Άρχισε να κερδίζει τις μάχες, βάζοντας το κορμί του σε θέση μάχης για όλες τις διεκδικήσεις, παίρνοντας και την ευθύνη για τα μεγάλα σουτ στο τελείωμα του ματς.

Δυο καθοριστικά τρίποντα (το δεύτερο 32'' όταν ξανάδωσε διαφορά εννιά πόντων στην ομάδα του) ουσιαστικά έδωσαν στον Ολυμπιακό τη νίκη και το τρόπαιο, άσχετα αν ο Παναθηναϊκός έκανε ένα τρελό 10-2 στο τέλος, μειώνοντας στον πόντο στο τέλος με τον Ναν.

Ο Βούλγαρος διεθνής έβαλε την τζίφρα του στο πρώτο μεγάλο ματς της σεζόν, σάρωσε τα MVP μετά τη λήξη και έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια, αφού τον Ολυμπιακό τον περιμένει στην Κωνσταντινούπολη η φιλόδοξη Φενέρ. Καμιά έκπληξη, βεβαίως. Για αυτά τα σουτ, τα ριμπάουντ και την προσωπικότητα που αποπνέει ο Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ξόδεψε μια ολόκληρη περιουσία και τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο μπασκετμπολίστα στην Ευρώπη...

Έχει αλήθεια κενό στο "πέντε";

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός περιμένει πως και πως την επιστροφή των δυο κλασικών του σέντερ, Φαλ και Μιλουτίνοβ. Στη θεωρία μάλιστα με Λεσόρ-Γιουρτσεβέν, ο Παναθηναϊκός είχε προβάδισμα απέναντι στον άγουρο Ράιτ και το κατά συνθήκη πεντάρι Φίλιπ Πετρούσεβ. Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη, όμως. Οι δυο ψηλοί "ερυθρόλευκοι" όχι μόνο κάλυψαν ιδανικά τη θέση, αλλά το κενό δεν ... φάνηκε.

Έστω κι αν ο Ράιτ φορτώθηκε γρήγορα με φάουλ, ο Φίλιπ Πετρούσεβ, ήταν ο κρυφός MVP του διημέρου, καθώς τελείωσε τα ματς του Σούπερ Καπ με μ.ο 18π και 9 ριμπ. Κι αν με το Περιστέρι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι είχε γενικώς πλεονέκτημα, απέναντι στους ψηλούς του ΠΑΟ, με 18π (6/10 σουτ) και 8 ριμπάουντ, ήταν μια αποκάλυψη και μια από τις βασικές αιτίες της "ερυθρόλευκης" νίκης.

Είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο ο Πετρούσεβ για τον Ολυμπιακό. Στα 24 του χρόνια μπορεί να παίξει το ίδιο καλά είτε στο "4", είτε στο "5", όπως και ... ο ίδιος κατάλαβε, κοντράροντας στα ίσια τον Λεσόρ. Μια εμφάνιση που τον γεμίζει αυτοπεποίθηση αλλά και ηρεμεί όλη την ομάδα, που δείχνει ότι μπορεί να στηριχτεί πάνω του και να ... κερδίζει!

Ο Ντόρσεϊ και τα κλειδιά της άμυνας

Στο τρίγωνο των κορυφαίων δεν θα μπορούσε παρά να συμπεριληφθεί και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, με τα απανωτά τρίποντα στο πρώτο μέρος, όταν τελείωσε έχοντας σκοράρει 16 πόντους και αποδιοργανώσει την άμυνα του Παναθηναϊκού. Ο ομογενής γκαρντ είναι μια επίσης μια διαφορά του φετινού Ολυμπιακού, καθώς έχει την τεχνογνωσία των ντέρμπι και είναι ... ολότελα αδίστακτος ειδικά όταν ευστοχήσει στο πρώτο του σουτ.

Το κυριότερο στο ρόστερ του Ολυμπιακού πιάνει θέση Έλληνα, άρα δεν τίθεται θέμα απουσίας του λόγω του περιορισμού των ξένων και θα αποτελεί σημείο αναφοράς ειδικά στα ντέρμπι των εγχώριων διοργανώσεων.

Τη νίκη, πάντως, θωράκισε και η καλή άμυνα που σε γενικές γραμμές έπαιξε ο Ολυμπιακός με κλειδιά τους Γκος, Γουόκαπ και Βιλντόσα. Μια άμυνα που περιόρισε τη δημιουργία του Παναθηναϊκού (μόλις 11 ασίστ) μπέρδεψε πολλές φορές Ναν και Λεσόρ και σε συνδυασμό με τους 19 πόντους από δεύτερες επιθέσεις, έβαλε τους Πειραιώτες στο βάθρο των νικητών...

Είδαμε (μόνο) τον περσινό Παναθηναϊκό

Με τον Λορέντσο Μπράουν καθηλωμένο λόγω τραυματισμού και τον Ομέρ Γιουρτσεβέν εκτός αγώνα (έπαιξε μόλις έξι λεπτά) επί της ουσίας στη Ρόδο είδαμε μόνο τον περσινό Παναθηναϊκό. Κι αυτόν όχι έτοιμο, καθώς ο Σλούκας είναι τραυματίς ενώ ο Ναν ψάχνει πατήματα αφού ξεκίνησε αργότερα την προετοιμασία.

Προφανώς δεν θα' ναι έτσι όλη η χρονιά. Δεν θα παλεύει μόνος του ο Λεσόρ, ούτε όλα θα κινούνται γύρω από Σλούκα και Ναν. Όταν θα επιστρέψει ο Μπράουν η μπάλα θα βρίσκεται αρκετή ώρα και στα δικά του χέρια, ενώ είναι κομβικής σημασίας ο ρόλος του Γιουρτσεβέν, γιατί μια ακόμα σεζόν με ένα σέντερ δεν θα βγει για τον Παναθηναϊκό.

Ο Αταμάν περιμένει και τον άλλο συμπατριώτη του (Οσμάν) που πάνω στο παρκέ βγάζει ενέργεια, αλλά προς το παρόν βαδίζει πάνω στην πεπατημένη και τη γνωστή συνταγή η οποία του χάρισε τους περσινούς θριάμβους εντός και εκτός συνόρων. Ο Παναθηναϊκός, πάντως, έχει φέτος πολύ πιο δύσκολη αποστολή, γιατί όλοι θέλουν να κερδίσουν τους πρωταθλητές Ευρώπης. Κι όσο πιο σύντομα βρει τη χημεία και τα αντανακλαστικά του, τόσο πιο πολύ θα έχει θωρακιστεί για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της υπεράσπισης των κεκτημένων του.


TAGS STOIXIMAN SUPER CUP ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚ ΝΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ