Το πρόβλημα των "αιωνίων"
Τα κενά αέρος για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι εμφανή. Ίβκοβιτς και Ομπράντοβιτς έχουν πολλή δουλειά, αλλά και ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο, ενδεχομένως, να μη μπορούν να λύσουν. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν τους βοηθάει σε τίποτε...
Οι ελληνοϊσπανικές μονομαχίες της Πέμπτης στην Ευρωλίγκα κατέληξαν σε μια διπλή ήττα για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν πολύ καθαρά στη Μαδρίτη, ενώ οι "πράσινοι" είδαν τη Βαλένθια να τους χαλάει το πάρτι για τα 500 ευρωπαϊκά παιχνίδια στην ιστορία τους.
"Δεν πάθαμε και τίποτα" θα μπορούσε κανείς να αναφωνήσει, όπως στο παλιό ανέκδοτο, καθώς αμφότεροι οι αιώνιοι παραμένουν στην κορυφή των ομίλων τους, με 4-2 σε έξι αγώνες, άρα ακόμη δεν έχει τίποτε κριθεί.
Παρόλα αυτά, είναι χρήσιμο τόσο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, όσο και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς να μελετήσουν τα παιχνίδια και να βγάλουν συμπεράσματα. Όχι ότι χρειάζονται ... εμάς για να τους το υπενθυμίσει. Είναι μακράν πιο έμπειροι απ' όλους για να ξέρουν, πού πατάνε και πού βαδίζουν οι ομάδες τους.
Σε μια Ευρωλίγκα, όπου τίποτε δεν είναι βέβαιο, καθώς υπάρχει μια πρωτοφανής ρευστότητα και οι εκπλήξεις διαδέχονται η μια την άλλη, οι δυο κουμπάροι παλεύουν με τις όποιες αδυναμίες έχουν φανεί από το ξεκίνημα της χρονιάς, ώστε στην κρίσιμη στιγμή, όταν δηλαδή ξεκινήσει το τοπ-16 να φανούν έτοιμοι για την τελική ευθεία.
Προς το παρόν, αυτό που κατάλαβαν και καταλάβαμε είναι ότι ... κανένα ματς, πλέον, δεν είναι εύκολο εκ των προτέρων. Το είπε και ο Μεσίνα, μετά την εύκολη νίκη της Ρεάλ: "Όλοι έλεγαν ότι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα θα πάνε τρένο, αλλά στο παρκέ άλλα φαίνονται".
Σωστός ο Ιταλός, που έτσι δικαιολόγησε και το κακό ξεκίνημα της Ρεάλ. Σε μια διοργάνωση, όπου η ΤΣΣΚΑ κινδυνεύει να μείνει εκτός των "16" (!), η Σαρλερουά έχει δυο συνεχόμενες νίκες (επί Ρεάλ και Μάλαγα), ο Παναθηναϊκός χάνει από τη Βαλένθια μέσα στο ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός έχει μια ήττα από τη Μπάμπεργκ, τίποτε δεν είναι βέβαιο. Η φετινή Ευρωλίγκα δεν αστειεύεται και δεν σε αφήνει ήσυχο ούτε δευτερόλεπτο.
Δεν ξέρουμε τι θα μηχανευτούν, ως το τέλος, οι δυο Σέρβοι προπονητές η διπλή πάντως μάχη της Πέμπτης έδειξε και πάλι τα "κενά" που ενδεχομένως να έχουν υπογραμμιστεί από το ξεκίνημα της σεζόν.
Ο Παναθηναϊκός έχει μεν την ποιότητα και την έκρηξη συγκεκριμένων παικτών, είναι όμως αρκετά εύθραυστος καθώς στηρίζεται σε 12 παίκτες, εκ των οποίων αν λείψει ένας... υπάρχει πρόβλημα. Ήδη μπήκε στα "πιτς" ο Μάριτς και το κενό στη ρακέτα είναι εμφανές. Όπως προφανής είναι η απουσία άλλου ποιοτικού πόιντ-γκαρντ, πίσω από τον Διαμαντίδη, αφού Τέπιτς και Καλάθης μπορεί να έχουν βελτιωθεί, δεν έχουν, ωστόσο, σταθεροποιήσει σε υψηλό επίπεδο την απόδοσή τους.
Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του μοιάζει να υποφέρει πάρα πολύ στο "4" κυρίως λόγω Νίλσεν, ενώ δεν έχει αποκτήσει, ακόμη, τη νοοτροπία που ζητάει ο Ίβκοβιτς μακριά από το γήπεδό του. Με τη Ρόμα έδειξε βελτιωμένος, αλλά σε ένα ματς πολύ πιο υψηλού κινδύνου, όπως αυτό με τη Ρεάλ, έπεσε σχεδόν αμαχητί. Χωρίς να απειλήσει, πολύ περισσότερο να έχει απαντήσεις στο παθιασμένο αμυντικό παιχνίδι της Ρεάλ.
Το κακό για τις δυο κορυφαίες ελληνικές ομάδες είναι ότι δεν έχουν ανταγωνισμό στο ελληνικό πρωτάθλημα, ώστε μέσα από τη διαδικασία δύσκολων αγώνων να "κερδίσουν" παίκτες που θα τους φανούν χρήσιμοι στα κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς. Προσπαθούν, δηλαδή, μέσω της Ευρωλίγκας να βελτιώσουν τις όποιες αδυναμίες τους.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι εύκολο, έστω κι αν στον πάγκο τους βρίσκονται δυο γκραν-μετρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ...