Το ρεκόρ που έφερε τον Ομπράντοβιτς
Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να σπάσει και το φράγμα των 20 νικών σε όλες τις διοργανώσεις και ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται το αντίστοιχο σερί του ΠΑΟ, σε μια θυελλώδη χρονιά (1998-99), με χολιγουντιανές ανατροπές και ήρωες τους Σούμποτιτς, Ιωαννίδη, Ίβκοβιτς και Ζέλικο Ομπράντοβιτς...
Στο 20-0 έφτασε το σερί του Ολυμπιακού, μετά τη νίκη επί του Πανελευσινιακού. Οι "ερυθρόλευκοι", δηλαδή, θέλουν μία νίκη ακόμη για να ξεπεράσουν τον Παναθηναϊκό και το δικό του αντίστοιχο σερί πριν από 15 χρόνια.
Κι επειδή, αν κρίνω από τα σχόλια, σας άρεσε το προηγούμενο σημείωμα για το ρεκόρ των "ερυθρολεύκων", σε σχέση με το δικό τους προηγούμενο 16-0, που ήδη έσπασαν, ας ξαναγυρίσουμε λίγο τον χρόνο για να θυμηθούμε μια σεζόν, που θύμιζε χολιγουντιανό θρίλερ με ανατροπές, συνωμοσίες και ήρωες.
Η περίοδος 1998-99, ξεκίνησε με νέα δεδομένα. Ο Παναθηναϊκός του Λευτέρη Σούμποτιτς ξεκινούσε σαν Πρωταθλητής, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο μετά από 15 χρόνια και δίπλα στον Ντίνο Ράτζα, αντί του Μπάιρον Σκορτ, προστέθηκε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο Ολυμπιακός πατά το μηδέν στα τρία του 98, συνέχιζε με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο (με ξένους, πλέον, τον Άντονι Γκολντγουάιρ και τον Άριαν Κόμαζετς) ενώ η ΑΕΚ που ήδη είχε "χωρίσει" με τον Γιάννη Ιωαννίδη, προχωρούσε στην επιλογή του Γιώργου Καλαφατάκη. Και δε μιλάμε για ένα πρωτάθλημα "της πλάκας", αν αναλογιστούμε ότι εκείνο το καλοκαίρι, ο ΕΣΑΚΕ υπέγραφε διετές συμβόλαιο για τις μεταδόσεις, με το πρωτομεφανιζόμενο συνδρομητικό κανάλι Supersport, έναντι 11,6 δισεκατομμυρίων δραχμών. Δηλαδή, περίπου 30,3 εκατομμύρια ευρώ!
Η πορεία του Παναθηναϊκού, που είχε ακόμη Αλβέρτη-Οικονόμου στα ντουζένια τους, Τζεντίλε, Κοχ, Μπουντούρη, Μπερκ, τον Κώστα Παταβούκα στα "τελειώματα" και τον Αντώνη Φώτση στο ξεκίνημά του, ήταν ... σαν σκοτσέζικο ντους. Στην αρχή καυτό, μετά κρύο, στο τέλος πάλι καυτό.
Οι "πράσινοι" θύμιζαν τρένο στην Ευρώπη, αλλά εκτροχιάστηκαν. Κι όταν στο πρωτάθλημα όλοι άρχισαν να τους αμφισβητούν, πήραν τον τίτλο μέσα στο ΣΕΦ. Μια χρονιά που είχε ακόμη και ...γιαούρτια στο αεροδρόμιο, εναντίον των παικτών, αλλά και 5.000 κόσμο στην Ομόνοια για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος (φωτό πάνω)
Σούπερ-εξπρές
Πράγματι, ο ΠΑΟ θύμιζε όχι τρένο, αλλά σουπερ-εξπρές στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Μποντιρόγκα έδειξε με το "καλημέρα" ότι θα έκανε μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα και ο ΠΑΟ ... έδειχνε ασταμάτητος! Ο όμιλος του στην Ευρωλίγκα, με Εφές, Μακάμπι, Τσιμπόνα, Μανρέσα και Ερυθρό Αστέρα, ήταν piece of cake για τον ΠΑΟ, που σύμφωνα με την εξαγγελία του καλοκαιριού από τον Παύλο Γιαννακόπουλο, πήγαινε "για το δεύτερο Παρίσι". Οι "πράσινοι" έπαιζαν ωραίο μπάσκετ και ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση με ένα "καθαρό" 10-0, κερδίζοντας τους πάντες, μέσα έξω.
Ξεκίνησαν με ένα εντυπωσιακό 84-62 μέσα στο Τελ Αβίβ κόντρα στη Μακάμπι (Οικονόμου 22π), συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς, κερδίζοντας είτε εύκολα (όπως μέσα στην Κωνσταντινούπολη την Εφές με 80-53, σε ένα καταπληκτικό βράδυ του Φραγκίσκου Αλβέρτη που σημείωσε 22π), είτε δύσκολα όπως στο Βελιγράδι με 76-74 κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (Ράτζα 24, Μποντιρόγκα 22). Δεν είχαν ... αντίπαλο και οι διαθέσεις τους ήταν απειλητικές. Οι περισσότεροι μιλούσαν από νωρίς για μια πορεία εκ του ασφαλούς, μέχρι το Μόναχο, όπου είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το φάιναλ-φορ.
Και στην Ελλάδα, όμως, ο ΠΑΟ ξεκίνησε με την ίδια φούρια. Το σερί του έφτασε στο 10-0 και διακόπηκε στη Νέα Σμύρνη, όταν ο Πανιώνιος στ ις 5 Δεκεμβρίου του 1998 σταμάτησε τον ΠΑΟ με 82-73, χάρη σε ένα μεγάλο ματς των Αμερικανών Σιμς (22π)-Κούπερ (14π) αλλά και του Γιώργου Καράγκουτη (14π-9ρ). Ο Σούμποτιτς δήλωνε ότι ο Ράτζα ήταν κουρασμένος, με το πρωτάθλημα να αποκτάει ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Σοκ από την Τιμσίστεμ Μπολόνια...
Σε αντίθεση με το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός της Ευρωλίγκας σταμάτησε στο 14-0, ένα ρεκόρ που παραμένει ως τώρα το καλύτερο ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση (ο ΠΑΟ έχει ακόμη 11-0, από τη σεζόν 2006-07, όταν κατέκτησε τον τίτλο). Ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με 15 νίκες και 1 ήττα, αυτή από τη Βαρέζε, χωρίς μάλιστα επιπτώσεις, αφού πήρε με ευκολία την πρώτη θέση στον όμιλό του.
Ο Καρνισόβας κλείνει τον Μποντιρόγκα υπό το βλέμμα του Μουλαομέροβιτς
Αντίπαλός του ήταν η Τιμσίστεμ Μπολόνια, 4η στον δικό της όμιλο, με ρεκόρ 9-7 Είχε κερδίσει την πρόκρισή της αγκομαχώντας, αλλά διέθετε και σπουδαίους παίκτες, όπως ο Κάρλτον Μάιερς, ο ο Γκρέγκορ Φούτσκα, ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς, ο Αρτούρας Καρνσόβας, που πριν από ένα χρόνο έπαιζε στον Ολυμπιακό, ο 21χρονος Μάρκο Γιάριτς (με το ελληνικό διαβατήριο) και ο 38χρονος Νταν Γκέι (που τελείωσε την καριέρα του ... 49 ετών!, αφού έπαιζε ως το 2010). Προπονητής ήταν ο Κροάτης Πέταρ Σκάνσι.
Ο Γκέι ήταν αυτός, που έκανε τη ζωή δύσκολη στον Ντίνο Ράτζα, μέσα στο καλάθι, εκεί όπου στη θεωρία ο Παναθηναϊκός είχε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα. Η Μπολόνια, πήρε μια μεγάλη νίκη με 63-58 (Μάιερς 20, Καρνισόβας 16, Φούτσκα 14, Γιάριτς 10-Τζεντίλε 15, Μποντιρόγκα 13, Ράτζα 19 αλλά με 7/13δ, 5/10β). Ο Σούμποιτς άφηνε αιχμές για τη διαιτησία του Μπετανκόρ, την κούραση λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής Ομάδας (υπήρχαν ακόμη προκριματικά) αλλά διατράνωσε την πεποίθησή του ότι η πρόκριση θα ερχόταν οπωσδήποτε.
Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή
Δυο μέρες αργότερα (4/3), ο Παναθηναϊκός ταξίδευε στη Μπολόνια, με αρχηγό αποστολής τον Θανάση Γιαννακόπουλο, που κάθισε μάλιστα και στον πάγκο.
Η Τιμσίτεμ έκανε πάρτι από ωρίς και επικράτησε εύκολα με 88-64 (Φούτσκα 20, Καρνισόβας 16, Μουλαομέροβιτς 15, Μάιερς 18-Μποντιρόγκα 22, Κοχ 10, Ράτζα 8) και ο Λευτέρης Σούμποτιτς, μετά το ματς υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος δεν την έκανε δεκτή. Λέγεται ότι μεσολάβησε τηλεφώνημα στον Τάκη Μπαλτάκο, νομικό σύμβουλο της ΚΑΕ τότε, που έριξε το δηλητηριώδες καρφί του: "Όχι, Θανάση. Θα πιει το ποτήρι ως το τέλος"!
Καραούλι στο αεροδρόμιο...
Το σοκ ήταν τεράστιο. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένα πραγματικό τρένο που εκτροχιάστηκε! Στην επιστροφή της ομάδας περίπου 40 οπαδοί του ΠΑΟ περίμεναν στο αεροδρόμιο για να αποδοκιμάσουν τους παίκτες, εκσφενδονίζοντας ακόμη και γιαούρτια.
Ο Σούμποτιτς ήταν ο κύριος αποδέκτης των αποδοκιμασιών, ενώ δεν ξέφυγε από τα γιούχα και ο Ράτζα.
Στις 7 του ίδιου μήνα, ο Παναθηναϊκός ξανάμπαινε στο γήπεδο για να παίξει στο ΟΑΚΑ με τον Σπόρτιγκ στα πλαίσια της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Στα επίσημα Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος χειροκροτούσαν τα καλάθια των παικτών, αλλά στην εξέδρα ο κόσμος έβραζε. Ράτζα, Αλβέρτης και Οικονόμου, ήταν στο στόχαστρο, όπως και ο Σούμποτιτς.
Οι οπαδοί του ΠΑΟ εναντίον του Ντίνο Ράτζα στο παιχνίδι με τον Σπόρτιγκ
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 82-59 αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι και ο Σούμποτιτς μετά τον αγώνα δήλωνε: " Με πείραξε πάρα πολύ το γεγονός ότι μερικοί έβρισαν τον Οικονόμουκαι τον Αλβέρτη, δύο παιδιά που έχουν προσφέρει πάρα πολλά σε αυτή την ομάδα. Για όσα έγιναν εις βάρος μου δεν με ένοιαξε. Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είμαι που θα του αποδώσουν ευθύνες. Για τα παιδιά αυτά όμως, ήταν λυπηρό αυτό που έγινε. Το μέλλον δεν είναι εύκολο για εμάς. Πρέπει ο καθένας από εμάς να αναλάβει τις ευθύνες του και να συνεχίσουμε ώστε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα".
Στο επόμενο ματς, εναντίον του Πανιωνίου, ο Ράτζα σημείωσε 30π, αλλά στο ΟΑΚΑ βρίσκονταν μόλις 500 άτομα. Οι "πράσινοι" έχασαν από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη (λίγες μέρες νωρίτερα είχε νικήσει και τον Ολυμπιακό) και στο ντέρμπι της τελευταίας αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός για να πάρει την πρώτη θέση, έπρεπε να νικήσει τον Ολυμπιακό με +11π.
Νίκη με ... αποδοκιμασίες!
Το ντέρμπι τελειώνει με νίκη του ΠΑΟ, αλλά με διαφορά μόλις 3π (59-56). Οι ολυμπιακοί φεύγουν σα... νικητές ("Πετύχαμε τον στόχο μας" δήλωνε ο Ίβκοβιτς, που ένα χρόνο πριν είχε κοντέψει να έρθει στα χέρια με τον Σούμποτιτς, στον διάδρομο των αποδυτηρίων, μετά το εντυπωσιακό 68-48 του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ) ενώ στην αντίπερα όχθη, επικρατεί, σχεδόν, πανικός.
Στα αποδυτήρια ο Ράτζα έχει επεισόδιο με τον νεαρό τότε Δημήτρη Γιαννακόπουλο, τον οποίο δεν αναγνώρισε, ενώ ο Σούμποτιτς ρίχνει μύδρους στην συνέντευξη Τύπου: "Είναι ντροπή να κερδίζεις και να σε βρίζουν. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Γίνεται συνεχόμενα και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Νικήσαμε τον Ολυμπιακό. Μπορεί να μην πήραμε τη διαφορά και να μην πήραμε την πρώτη θέση, όμως όλα είναι ανοικτά. Το πρωτάθλημα συνεχίζεται, υπάρχουν τα πλέι-οφ και όλα μπορούν να συμβούν. Αυτό που έγινε είναι πρωτόγνωρο. Ντροπή. Πώς θα έρθουν να παίξουν μπάσκετ οι παίκτες; Το βλέπω στα μάτια τους ότι φοβούνται. Αλλος πετάει αυγά, άλλος έρχεται στο αεροδρόμιο και βρίζει. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον κόσμο που να συμβαίνει αυτό".
Ο Ιωαννίδης στο προσκήνιο
Η κατάσταση είναι εκρηκτική στον Παναθηναϊκό, με την "πιάτσα" να βοά ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης που είχε μείνει όλη τη σεζόν εκτός πάγκων (είχε αποχωρήσει από την ΑΕΚ) θα είναι ο επόμενος προπονητής των "πρασίνων".
Ο Σούμποτιτς δεν είχε μέλλον, ακόμη κι αν έπαιρνε το πρωτάθλημα, καθώς τον κατηγορούσαν για "χαλαρές προπονήσεις" και υπερβολική επιείκεια στα τερτίπια του Ράτζα. Ο Κροάτης σταρ, έκανε ... τις μισές προπονήσεις, συνήθως έπαιρνε άδειες, από τη σημαία, ενώ για δυο, τουλάχιστον, είχε τυπικές σχέσεις με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Στο στόχαστρο της διοίκησης ήταν και ο Νίκος Οικονόμου, που όλο το χειμώνα άφηνε να εννοηθεί ότι θα μετακομίσει στη Μπολόνια (Κίντερ).
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πείστηκε τελευταίος να πει το "ναι", για τον Ιωαννίδη, καθώς τον "ξανθό" ήθελα στο τιμόνι ο Θανάσης και ο Τάκης Μπαλτάκος.
Το θαύμα του ΣΕΦ
Θεωρητικά "διαλυμένος" ο Παναθηναϊκός πήγε στους τελικούς εναντίον του Ολυμπιακού. Μόνο, που κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο, το "πράσινο" στρατόπεδο ενώθηκε, έστω και τη διάρκεια των τελικών. Τα τέσσερα πρώτα ματς τελείωσαν με νίκες των γηπεδούχων. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 2-1 και ήθελε μια νίκη σε 2 αγώνες για να στεφθεί πρωταθλητής και να "σώσει" τη χρονιά, καθώς ναι μεν είχε προκριθεί στο φάιναλ-φορ, αλλά έπεσε πάνω στο θαύμα της Ζαλγκίρις Κάουνας (και κατέληξε τρίτος, νικώντας στον μικρό τελικό).
Θαύμα έγινε και στο ΣΕΦ στον τελευταίο τελικό. Ο Παναθηναϊκός αν και έχανε με +12π, έκανε ένα ...20-0, άντεξε ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός πέρασε ξανά μπροστά (51-50) και με ένα απίστευτο καλάθι του Τζεντίλε, έκανε το αποφασιστικό βήμα. Η χαριστική βολή ήρθε από τον Οικονόμου με ένα τρίποντο στα 59'' πριν το τέλος. Τέσσερα χρόνια πριν (στον τελικό του 1995) είχε αστοχήσει. Αυτή τη φορά έβρισκε τον στόχο και έκανε το 58-51 δίνοντας το έναυσμα για το "πράσινο" πάρτι.
Το ταμπλό έγραφε 62-53 υπέρ του ΠΑΟ στο τέλος και ο Ολυμπιακός, για πρώτη φορά, έχανε τον τίτλο έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Οι 3.500 παναθηναϊκοί παραλληρούσαν στο ΣΕΦ (αργότερα έγινε ...συγκέντρωση στην Ομόνοια), ενώ Σούμποτιτς, Μποντιρόγκα και Ράτζα έβγαιναν για το μπιζάρισμα, καπνίζοντας τα πούρα του θριάμβου! Ο Κροάτης και ο Σέρβος είχαν ... αποκαταστήσει τις σχέσεις τους στη διάρκεια του πέμπτου τελικού.
Ο κόσμος είχε σχεδόν ξεχάσει τις αποδοκιμασίες κατά του Σούμποτιτς, που βέβαια έπαιρνε μια μεγάλη προσωπική ρεβάνς λέγοντας: "Σήμερα η ομάδα ήταν για όσκαρ. Το είχαμε πει ότι θα κέρδιζε αυτός με τη μεγαλύτερη καρδιά. Ας κάνει κάποιος αυτά που έκανα εγώ και μετά ας έρθει να μου μιλήσει"
Το εξώφυλλο του "Τρίποντου" με τον χαρακτηριστικό τίτλο "η απάντηση των καταδικασμένων" και η ρουλέτα των προπονητών που μόλις είχε αρχίσει
Ο Ράτζα ξεσπάθωσε ακόμη περισσότερο με ...γαλλική αξάν: " Ο Ίβκοβιτς μας είχε αποκαλέσει αδερφές, επειδή δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε εδώ. Ήταν ματς ζωής ή θανάτου για μας. Τους γ... σαμε το σπίτι"!
Αιχμές άφηνε και ο Νίκος Οικονόμου λέγοντας " Σε αυτή την ομάδα τη μια είσαι ήρωας και την άλλη σε αποδοκιμάζουν. Είμαστε μια ρομαντική οικογένεια".
Το γλέντι και η απόλυση!
Ο Παναθηναϊκός γλέντησε μέχρι πρωίας τον θρίαμβο στο ΣΕΦ. Ο Σούμποτιτς δεχόταν συγχαρητήρια, αλλά έξω από το νυχτερινό κέντρο ο Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο Τάκης Μπαλτάκος είχαν στήσει πηγαδάκι με τους ρεπόρτερ, επιμένοντας ότι ο Ιωαννίδης ... θα είναι ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού!
Ο αστικός μύθος λέει ότι ο Σούμποτιτς την επομένη του γλεντιού, πήγε στα γραφεία του ΠΑΟ και νιώθοντας πλέον μεγάλη αυτοπεποίθηση άρχισε να κάνει σχέδια για την επόμενη χρονιά.
Όταν τον είδε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, τον ρώτησε "τι κάνεις εδώ". Ο Σούμποτιτς απάντησε "μιλάω για το πλάνο της επόμενης σεζόν" και εισέπραξε την εξής απάντηση: "Το πλάνο ξεκινάει, χωρίς εσένα".
Από τον Ιωαννίδη στον... Ομπράντοβιτς
Ο Παναθηναϊκός ήθελε να προχωρήσει, πλέον, στην πρόσληψη Ιωαννίδη. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος έκανε περιοδεία για να πείσει τους οπαδούς, που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον "ξανθό", ενώ ο αείμνηστος Μπλούης Διακάκης σε συνέντευξή του στο ΦΩΣ, δήλωνε ότι "δεν είναι δυνατόν ο Ιωαννίδης να γίνει προπονητής του ΠΑΟ". Όμως τη λύση, την έδωσε ο Ολυμπακός!
Ο Ίβκοβιτς υπέβαλε την παραίτησή του σε συνάντηση που είχε με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού έτρεφε μεγάλη εκτίμηση στον Σέρβο κόουτς, αλλά το γυαλί ράγισε στο Μόναχο. Πρώτα, όταν συνάντησε τους παίκτες και βλέποντας ένα σωρό ξένους αναρωτήθηκε "σε ποια γλώσσα να τους μιλήσω" κι ύστερα (πάλι σύμφωνα με ...αστικό μύθο) στην διάρκεια του ημιτελικού, παρακολουθώντας το ματς με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Ντ.Στερν, άκουσε την εξής ...ατάκα: "Τι ομάδα είναι αυτή που έχεις φτιάξει; Ούτε πενήντα πόντους δε μπορεί να βάλει".
Και να ήθελε ο Κόκκαλης δε μπορούσε να κρατήσει τον Ντούντα. Ο Ίβκοβιτς το είχε καταλάβει (ενδεχομένως να ήξερε και το ενδιαφέρον της ΑΕΚ του Γιάννη Φιλίππου με τον οποίο συμφώνησε στις 15/6) και χώρισε σαν φίλος. Λέγεται ότι στην τελευταία του συνάντηση με τον Κόκκαλη, πρότεινε ως διάδοχό του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, που ήταν έτοιμος να φύγει από το Τρεβίζο.
Κόκκαλης και Ιωαννίδης στην επιστροφή του "ξανθού" στα γραφεία της Ιντακόμ
Ο Κόκκαλης δεν ήταν αρνητικός. αλλά ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός , Γιώργος Σαλονίκης, είχε άλλες σκέψεις. Αυτός έπεισε τον Σ.Κόκκαλη να στραφεί ξανά στον "ξανθό" κι έτσι στις 2 Ιουνίου, οι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού έπαιρναν πρόσκληση για τα Γραφεία της Ιντρακόμ και την παρουσίαση του ... Ιωαννίδη.
Είχε μεσολαβήσει το περίφημο τηλεφώνημα στον Ιωαννίδη από τον Κόκκαλη, με επωδό το "ελα ρε Γιάνναρε να ξαναφτιάξουμε την ομαδάρα" και η δήλωση του ξανθού σε ραδιοφωνικό σταθμό που άφηνε τον Παναθηναϊκό στα κρύα του λουτρού: " Δεν θέλω να διχάσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ούτε επιθυμώ να δημιουργήσω πρόβλημα στους αδερφούς Γιαννακόπουλους. Ευχαριστώ όσους με ήθελαν και όσους δεν με ήθελαν".
Παρότι ο Θανάσης Γιαννακόπουλος έκανε μια τελευταία προσπάθεια, ο ξανθός είχε αποφασίσει να επιστρέψει στο λιμάνι (απ΄όπου θα έφευγε ένα χρόνο αργότερα, όχι έτσι όπως είχε φανταστεί, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία, που θα μας απασχολήσει κάποια άλλη μέρα) και ο ΠΑΟ αναζήτησε αλλού τον προπονητή της νέας εποχής.
Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι παρουσιάζουν τον Ομπράντοβιτς
Ο Μάλκοβιτς (!) είχε προτείνει τον Μπόγκταν Τάνιεβιτς, ο Γιόνας Καζλάουσκας σχεδόν είχε αυτοπροταθεί, αλλά οι Γιαννακόπουλοι μετά από μια θυελλώδη χρονιά έκαναν την πιο σωστή επιλογή της θητείας τους. Έπαιρναν για προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον οποίο παρουσίασαν στις 8/6
Με τον "Ζοτς" στον πάγκο ο ΠΑΟ ξεκίνησε και την επόμενη χρονιά με 19-0 νίκες. Το σερί έσπασε ο Ολυμπιακός νικώντας μέσα στο ΟΑΚΑ. Στο τέλος του 2000, ο ΠΑΟ έπαιρνε τον δεύτερο του ευρωπαϊκό τίτλο και λίγο αργότερα κατακτούσε και το πρωτάθλημα. Την υπόλοιπη ιστορία μάλλον την γνωρίζετε...
Το σερί του ΠΑΟ την περίοδο 1998-99:
Κύπελλο: ΠΑΟ-Μαρούσι 77-67, Ιωνικός-ΠΑΟ 51-71
Πρωτάθλημα: Νήαρ Ηστ-ΠΑΟ 57-68, ΠΑΟ-Μαρούσι 91-76, Απόλλων Π.-ΠΑΟ 67-81, ΠΑΟ-Ηρακλής 81-69, Παπάγου-ΠΑΟ 75-90, ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 81-60, ΑΕΚ-ΠΑΟ 54-61, ΠΑΟ-Ηράκλειο 88-72, Σπόρτιγκ-ΠΑΟ 62-81, ΠΑΟ-Περιστέρι 81-69,
Ευρωλίγκα: Μακάμπι-ΠΑΟ 62-84, ΠΑΟ-Ερ.Αστέρας 77-71, Τσιμπόνα-ΠΑΟ 61-69, ΠΑΟ-Μανρέσα 74-58, ΠΑΟ-Εφές 77-63, ΠΑΟ-Μακάμπι 67-58, Ερ.Αστέρας-ΠΑΟ 74-76, ΠΑΟ-Τσιμπόνα 83-70
Ο ΠΑΟ έμεινε αήττητος από τις 6 Σεπτεμβρίου, ως τις 5 Δεκεμβρίου του 1998 (όταν έχασε από τον Πανιώνιο 82-73). Στην Ευρωλίγκα, πάντως, παρέμεινε αήττητος μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου του 1999 όταν ηττήθηκε από την Βαρέζε με 54-63. Μέτρησε συνολικά ένα 14-0, που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση ελληνικής ομάδας στην Ευρωλίγκα...
Για παρατηρήσεις και οτιδήποτε άλλο με βρίσκετε και στο twitter ως @yiannifil