Τρελό αλλά ελληνικό (το 2002)
Πότε είχαν ξαναπαίξει Ολυμπιακός και ΠΑΟ σε όμιλο της Ευρωλίγκας, όπως μπορεί να συμβεί φέτος; Ο Γιάννης Φιλέρης σας πάει στο 2002 και θυμίζει το γκρουπ με αιωνίους και ΑΕΚ...
Από τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής στον όμιλο του Παναθηναϊκού, θα ξέρουμε αν τελικά στο τοπ-16 θα δούμε έναν "εμφύλιο" αιωνίων εις διπλούν. Με δεδομένο ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος ό,τι κι αν γίνει, η κατάταξη του ΠΑΟ κρίνει τη συνέχεια. Αν οι "πράσινοι" είναι δεύτεροι, ή τέταρτοι, τότε σταυρώνουν με τους "ερυθρόλευκους". Αν προτιμάτε, αν νικήσει η Λαμποράλ την Λοκομοτίβ Κουμπάν, θα έχουμε αιώνιες μονομαχίες στην Ευρώπη.
Η τελευταία φορά που οι δυο "αιώνιοι" μονομάχησαν σε αγώνα Euroleague ήταν ο ημιτελικός του φάιναλ-φορ το 2009 στο Βερολίνο, όταν ο ΠΑΟ νίκησε 84-82. Σε τοπ-16, έχουμε να δούμε "εμφύλιο" από την σεζόν 2009-10, όταν βρέθηκαν αντίπαλοι ο Παναθηναϊκός και το Μαρούσι (του Γιώργου Μπαρτζώκα).
Για να ξαναβρούμε ενδοελληνικές μονομαχίες σε όμιλο, θα πρέπει να πάμε δώδεκα χρόνια πίσω. Στην εντυπωσιακή σεζόν 2001-02, που τελείωσε με τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού στη Μπολόνια, αφού όμως πρώτα στο τοπ-16 χρειάστηκε να "αυτοκτονήσει" ο Ολυμπιακός, ο οποίος είχε το πάνω χέρι στις κόντρες με τον ΠΑΟ αλλά και την ΑΕΚ, η οποία συμμετείχε επίσης στον ίδιο όμιλο!
Αφού σας αρέσουν τα ρετρό, να συνεχίσουμε με μια ακόμη "τρελή" χρονιά. Με ένα ελληνικό όμιλο στο τοπ-16, όπου οι εναλλαγές συναισθημάτων ήταν τόσο έντονες, όσο ποτέ!
Η χρονιά είχε ξεκινήσει εντυπωσιακά για τον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι "πράσινοι" έπαιζαν για πρώτη φορά στην Ευρωλίγκα στη νέα της μορφή (τη προηγούμενη χρονιά συμμετείχε στην Σουπρολίγκα και είχε χάσει στον τελικό από την Μακάμπι) έκαναν ένα 12-2 στη κανονική περίοδο, τερματίζοντας με άνεση πρώτοι στον όμιλό τους, μπροστά από Ρεάλ (9-5), Φορτιτούτο Μπολόνια (8-6) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (8-6), σε ένα γκρουπ όπου συμμετείχαν ακόμη Ορτέζ, Κρκα Νόβο Μέστο, Μπούντουτσνοστ και Ζαντάρ. Ένας Παναθηναϊκός, με επικεφαλής τον Ντέγιαν Μποντιρόγα, αλλά και τους Κουτλουάι, Αλβέρτη, Γιαννούλη, Μίντλετον, Πέπε Σάντσες, Ρότζερς, Μουλαομέροβιτς, Καλαϊτζή τον 21χρονο Λάζαρο Παπαδόπουλο και τον Ιταλό Αλμπάνο, που αργότερα θα βίωνε μια τρομακτική εμπειρία στον δρόμο για το ΣΕΦ.
O αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Δυο κορυφαία "δεκάρια"
Ο Ολυμπιακός είχε περάσει αρκετούς κλυδωνισμούς. Ο Λευτέρης Σούμποτιτς έπαιρνε την θέση του Ηλία Ζούρου, που είχε ξεκινήσει τη χρονιά, αλλά η όχι και τόσο καλή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα, υποχρέωνε τον Σωκράτη Κόκκαλη να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή στα μέσα της χρονιάς. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν ως σουπερ-όπλο τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ, κι ακόμη τους Τόμιτς, Παπανικολάου, Μπουντούρη, Φόρεστ, Ρισασέ, Φέμερλινγκ, Ντε Μιγκέλ, Ζεβροσένκο, Γέλιτς, τον Θοδωρή Παπαλουκά μεταγραφή από τον Πανιώνιο και τον νεαρό Νικαγμπάτζε που είχε διαφημιστεί ως ... μεταγραφή λαβράκι. Τερμάτισαν 3οι στον όμιλό τους, με ρεκόρ 10-4, πίσω από Μπενετόν-Μακάμπι (11-3) και μπροστά από Εφές (9-5). Συμμετείχαν ακόμη Μάλαγα, Σλασκ Βρότσλαβ, Άλμπα Βερολίνου και Σαρλερουά.
Η ΑΕΚ του Ντράγκαν Σάκοτα, έμοιαζε να αφιερώνεται περισσότερο στο πρωτάθλημα (πρώτη στην κανονική περίοδο), αλλά δεν είχε αφήσει κατά μέρος την υπόθεση Ευρωλίγκα. Είχε σπουδαία ομάδα, άλλωστε, με τον Τζέι Αρ Χόλντεν σε μια καταπληκτική χρονιά, κι ακόμη Χατζή, Κακιούζη, Ντικούδη, Ζήση, Κικίλια, Ταπούτο, τον Άγγλο Αντριου Μπετς, τον Γάλλο Τζιμ Μπιλμπά, τον Αμερικανό Κρις Καρ και τους Μπουρούση-Άντιτς (!) νεαρούς, συνήθως εκτός δωδεκάδας. Η ΑΕΚ προκρίθηκε στο τοπ-16 τερματίζοντας 2η στον όμιλό της με 9-5, ανάλογο ρεκόρ με της Ταουγκρές με την οποία είχε χειρότερο γκολ-αβερέιτζ. Ούραλ Γκρέιτ και Σκαβολίνι προκρίθηκαν επίσης από τον όμιλο, ενώ έμειναν εκτός Βιλερμπάν, Παρτιζάν, Τσιμπόνα και Οστάνδη...
Όλοι μαζί στον ίδιο όμιλο (και στο TV Magic)!
Τα αποτελέσματα οδηγούσαν με μαθηματική ακρίβεια σε τριπλή ελληνική παρουσία στο τοπ-16. Ακόμη η Ευρωλίγκα δεν είχε βάλει περιορισμούς ώστε να αποφεύγεται η παρουσία περισσότερων ομάδων από την ίδια χώρα, οπότε τότε δεν υπήρχε πρόβλημα.
Οι τρεις μεγάλοι έπεσαν στο ίδιο γκρουπ, με παρτενέρ την Ολύμπια Λιουμπλιάνας, που ... βαρέθηκε να ταξιδεύει στην Ελλάδα, αλλά αποδείχθηκε ρυθμιστής της πρόκρισης. Θεωρητικά, το προβάδισμα το είχαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, αλλά ο Ολυμπιακός ετοίμαζε την αντεπίθεσή του.
Το Τρίποντο προαναγγέλλει τους "δρόμους της φωτιάς"
Η σεζόν ήταν ήδη περίεργη από το ξεκίνημα της χρονιάς. Ο πόλεμος στο μπάσκετ ήταν διαρκής στο υψηλότερο επίπεδο. Η FIBA και η ULEB, παρότι θεωρητικά είχαν συμφωνήσει, τσακώνονταν σαν τα κοκόρια. Στην Ελλάδα η διεθνής ομοσπονδία είχε περισσότερα ερείσματα, με αποτέλεσμα οι αγώνες της Ευρωλίγκας να μη μεταδίδονται από την τηλεόραση. Οι διοργανωτές ζητούσαν 5 εκατομμύρια ευρώ, τα κανάλια δεν έδιναν περισσότερα από τα μισά!
Αποτέλεσμα τα (ωραία ματς) που έγιναν στο ΟΑΚΑ, στο ΣΕΦ και σε όλη την Ευρώπη να περάσουν απαρατήρητα. Την λύση έδωσε (για τον Ολυμπιακό), ο Σ.Κόκκαλης που αφού είδε ότι τα κανάλια έκαναν ένα περίεργο εμπάργκο, αποφάσισε να εκχωρήσει τα δικαιώματα στο ΤV Magic, που άρχισε να μεταδίδει τα ματς του Ολυμπιακού, από την 10η αγωνιστική και μετά (στο ματς με την Σλασκ στο Βρότσλαβ).
Η συγκυρία της τριπλής ελληνικής συμμετοχής στον ίδιο όμιλο, έβαλε στην ... κατακόκκινη οθόνη του TV Magic και τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ (στους αγώνες τους με τον Ολυμπιακό).
Ο Ολυμπιακός κάνει μπάσιμο...
Το ξεκίνημα του "ελληνικού" ομίλου (στις 28/2/2002), είχε ντέρμπι αιωνίων, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Οι "ερυθρόλευκοι" επέστρεψαν στο ΣΕΦ (είχαν ξεκινήσει με έδρα στην Γλυφάδα) και όχι μόνο πήραν το ματς, αλλά θριάμβευσαν. Τελικό σκορ 92-75, με ένα μεγάλο ματς από τον Πάτρικ Φέμερλινγκ (21π-12ρ) και σούπερ Ντε Μιγκέλ (17π), Φορντ (21π) και Φόρεστ (13π). Ο ΠΑΟ (Μποντιρόγκα 21π) είχε πιαστεί στον ύπνο, ο Σούμποτιτς πανηγύριζε για την επιστροφή στο ΣΕΦ, ο Ομπράντοβιτς παραδεχόταν ότι "χάσαμε δίκαια", αλλά μετά το ματς μαζί με τον Μποντιρόγκα έδειχναν με τα δάχτυλά τους το πέντε, υπονοώντας ότι ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε στο τέλος το πέμπτο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Την ίδια μέρα, η ΑΕΚ ξεκινούσε με το δεξί, νικώντας την Ολύμπια με 97-87 (Ντικούδης 23, Χόλντεν 21, Βελς 24, Μουγιεζίνοβιτς 18, αν σας κάνει κλικ το όνομά του, είναι ο ίδιος παίκτης που λίγα χρόνια αργότερα γινόταν ... αντικείμενο μεγάλης μάχης ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟ).
Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ με αντίπαλο τον Ρότζερς στο ΣΕΦ
Η 2η αγωνιστική (7/3), είχε το Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Ο Δικέφαλος πίεζε ως το τέλος, αλλά τη λύση στον Ολυμπιακό έδωσε ο Μισάν Νικαγκμπάτζε (το λαβράκι που λέγαμε) σημειώνοντας 7π στο τελευταίο τετράλεπτο οδηγώντας τον Ολυμπιακό από το -3 (63-67) στο 75-69 και το δύο στα δυο, που του έδινε προβάδισμα. Σπουδαίο παιχνίδι από τον Παπαλουκά (18π-4ασ) και Φορντ (24π), την ώρα που η ΑΕΚ είχε πρώτους σκόρερ Χόλντεν (18π) και Ντικούδη (11π). Ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ δεν είχε πρόβλημα στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Ολύμπια την οποία κέρδιζε με 85-67 (Κουτλουάι 22, Γιαννούλης 17-Βελς 15, Μουγιεζίνοβιτς 13).
Η μάχη είχε ανάψει για τα καλά. Ο Ολυμπιακός εξακολουθούσε να έχει το προβάδισμα, αλλά στην 3η αγωνιστική (21/3) ο Παναθηναϊκός σπάει την έδρα της ΑΕΚ με 73-66 (Μίντλετον 19, Μποντιρόγκα 21-Χόλντεν 21, Κακιούζης 12) και ο Ομπράντοβιτς καλωσόριζε ξανά τον τραυματία Μουλαομέροβιτς στην ομάδα του.
Ο Τζέι Αρ Χόλντεν, ανάμεσα σε Σάνσες και Γιαννούλη
Ο Σάκοτα τα έβαζε με τη διαιτησία, ενώ νωρίτερα είχε πρωτοτυπήσει βάζοντας τον Κρις Καρ να μαρκάρει τον Μποντιρόγκα. Το διπλό του ΠΑΟ, απαντήθηκε με ... διπλό και από τον Ολυμπιακό, καθώς οι "ερυθρόλευκοι" σε ένα οργιαστικό βράδυ του Αλφόνσο Φορντ (27π με 8/12δ, 2/4τρ, 5/6β, 6ρ και 2 ασίστ) νίκησαν μέσα στη Λιουμπλιάνα την Ολύμπια του Γιούρι Ζντοβτς με 73-66. Διατηρούσαν έτσι το αβαντάζ και ετοιμάζονταν για τις ...
...απανωτές μονομαχίες με τον ΠΑΟ
Διότι, πως τα φερε η τύχη, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός σα να μη τους έφτανε η Ευρωλίγκα, τα ... είπαν ένα χεράκι και στο Κύπελλο Ελλάδος! Πρώτα, έπαιξαν τον ευρωπαϊκό επαναληπτικό της 4ης αγωνιστικής, στο ΟΑΚΑ, που είχε γεμίσει από κόσμο. Γεγονός πρωτόγνωρο για εκείνη τη χρονιά, όπου τα γήπεδα του μπάσκετ είχαν, ήδη, αργήσει να αδειάζουν.
Ο νεαρός Θοδωρής Παπαλουκάς
Ο Παναθηναϊκός ήθελε να καλύψει διαφορά 18π, προηγήθηκαν με 24 (στο 25' ) όταν το ταμπλό έγραφε 66-42. Ένα τρίποντο από Παπαλουκά και Φορντ, όμως, μείωσαν τη διαφορά, που άρχισε να παίζει από +18 και κάτω, φτάνοντας εν τέλει στο +10 για τον ΠΑΟ ( 88-78, Μίντλεντον 23, Μποντιρόγκα 18, Μουλαομέροβιτς 16-Φορντ 33, Ρισασέ 11, Φέμερλινγκ 10). "Μισή" νίκη για τον ΠΑΟ, που είχε ισοβαθμήσει στην κορυφή με τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως κρατούσε την τύχη στα χέρια του, αρκεί να μην έχανε στα δυο ματς που απέμεναν: Με την Ολύμπια Λιουμπλιάνας στο ΣΕΦ και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.
Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το Κύπελλο Ελλάδος
Το ηθικό του Ολυμπιακού τονώθηκε ακόμη περισσότερο όταν, λίγες μέρες αργότερα, στις 5 Απριλίου, νίκησε τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό του φάιναλ-φορ (ναι τότε, γίνονταν ακόμη ...φάιναλ-φορ) που είχε οριστεί να διεξαχθεί στο ΣΕΦ. Οι "ερυθρόλευκοι" με ένα σπουδαίο ματς από τον Θοδωρή Παπαλουκά, νίκησαν 83-75 και δυο μέρες αργότερα νίκησαν το Μαρούσι 77-70, κατακτώντας το Κύπελλο, τον πρώτο τους τίτλο μετά από πέντε χρόνια, σε ένα βράδυ όπου ο "λαοπλάνος" Σούμποτιτς έκανε την ιστορική δήλωση "αφιερώνω το κύπελλο στο μέρος που γεννήθηκε η μητέρα μου, στην Παλιά Κοκκινιά. Πάντα ήθελα να το κάνω και ως παίκτης, δεν ήθελα όμως να θεωρηθεί ότι έψαχνα για μεταγραφή".
Από την ευφορία ... στην αυτοκτονία
Τα ματς ήταν συνεχόμενα. Τέσσερις μέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Ολύμπια Λιουμπλιάνας, για την 5η αγωνιστική του τοπ-16. Το ματς ήταν "ευκολάκι", αλλά ο Ολυμπιακός πάτησε τη μπανανόφλουδα και προσγειώθηκε ανώμαλα. ) 20χρονος (τότε) Μπένο Ούντριχ που έκανε καριέρα στο ΝΒΑ (παίζει ακόμη, στους Νιου Γιορκ Νικς) έκανε το παιχνίδι της ζωής του (29π με 5/8δ, 5/11τρ, 4/7β, 8ρ, 2ασ) και καταδίκασε τον Ολυμπιακό σε οδυνηρή ήττα (στην παράταση, 89-85) κι αφού Φορντ, Τόμιτς και Ζεβροσένκο απέτυχαν στην εκπνοή του κανονικού αγώνα να δώσουν τη νίκη (οι δυο πρώτοι με τρίποντο) ή να ισοφαρίσουν (ο τρίτος). Έτσι έμεινε το 75-75 και οι Σλοβένοι νίκησαν στην παράταση
Το "ξανθό" σκυλί Γιούρι Ζντοβτς
"Αυτοκτονήσαμε" παραδέχθηκε ο Σούμποτιτς μετά τον αγώνα, που δεν μπορούσε να χωνέψει πως την ...πάτησε από τους συμπατριώτες του. Η Ολύμπια έκανε την πρώτη της και μοναδική νίκη στον όμιλο.
Και ο ΠΑΟ φαβορί (μετά από παράταση)!
Ο Παναθηναϊκός δεν είχε παρά να νικήσει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και να πάρει αυτός το αβαντάζ για την πρόκριση στη Μπολόνια. Παραλίγο να χάσει, όμως, καθώς και αυτός ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση. Ο Γιαννούλης έχασε δυο βολές στην εκπνοή του ματς, η ΑΕΚ που είχε ισοφαρίσει 81-81 με τον Κακιούζη, είχε την τελευταία επίθεση της παράτασης, αλλά ο Άντριου Μπετς έκανε βήματα (ο Σάκοτα εξερράγη με τη διαιτησία) και έτσι ο ΠΑΟ (με τέσσερις βολές στο τέλος) έφτασε στο 96-92 (Μποντιρόγκα 27, Γιαννούλης 15, Μουλαομέροβιτς 14-Κακιούζης 18, Χόλντεν 15, Χατζής 11, Ντικούδης 11)
Ο Ντάριλ Μίντλετον πανηγυρίζει την πρόκριση
με τον Ομπράντοβιτς να δηλώνει μετά τη νίκη: " Συνήθως μετά από κάθε ματς θυμάμαι τα πάντα. Σήμερα, έχω ...χάσει αρκετά απ΄όσα έγιναν. Τώρα, κρατάμε στα χέρια μας, αλλά έχουμε να παίξουμε στην Σλοβενία, εναντίον της Ολύμπια. Όπως νίκησε σήμερα έτσι μπορεί να κάνει και εναντίον μας ". Κι ο ίδιος ήξερε, βέβαια, ότι όλα είχαν γυρίσει αντίστροφα, υπέρ της ομάδας του...
Ο Παναθηναϊκός πάει Μπολόνια και το παίρνει...
Τα πράγματα ήταν απλά. Με νίκη στη Λιουμπλιάνα, ο Παναθηναϊκός θα πήγαινε στο φάιναλ-φορ. Οι "πράσινοι" δεν ήταν ... χαζοί, να χάσουν την ευκαιρία. Πήγαν στην Λιουμπλιάνα και είχαν το νου τους, ακόμη κι όταν η Ολύμπια πέρασε στην αρχή με +12π. Ο Ομπράντοβιτς επιστράτευσε τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, αντί του Γιαννούλη που είχε βγει νοκ-άουτ, και δεν το μετάνιωσε. Ο Λάζος είχε 20π σε 18 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 9/13δ και 2/3β. Ο Μποντιρόγκα έβαλε άλλους 19π, ο Μουλαομέροβιτς σταμάτησε στους 16π και ο ΠΑΟ έφευγε νικητής με 79-72 σφραγίζοντας το εισιτήριο για τη Μπολόνια.
"Θα ήμουν υπερόπτης αν έλεγα ότι είμαστε φαβορί για το φάιναλ-φορ" δήλωσε ο Ομπράντοβιτς, αλλά ανήμερα του Πάσχα του 2002, διέψευδε και τον εαυτό του οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην τρίτη Ευρωλίγκα, μετά τον τελικό με την Κίντερ Μπολόνια (89-83), έχοντας σαν παίκτη-κλειδί τον Λάζαρο Παπαδόπουλο: "Του χρόνου θα το πάρω με τον Σβορώνο " είχε δηλώσει με αρκετή δόση ...αλαζονείας ο Ζοτς, αλλά μετά από ένα τέτοιο θρίαμβο (που μετέδωσε το TV Magic)μπορούσε να λέει ό,τι θέλει. Άλλωστε το 2003 δεν έφτασε καν στο φάιναλ-φορ...
Η στιγμή της στέψης στη Μπολόνια. Ο Αλβέρτης σηκώνει το τρόπαιο της Ευρωλίγκας
Ο Ολυμπιακός αρκέστηκε στη νίκη επί της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ με 75-63 (Φορντ 24), ο Σούμποτιτς σνόμπαρε τον Σάκοτα (το ίδιο είχε κάνει ο Σέρβος στο ΣΕΦ) και δήλωσε ότι "μάλλον δεν πήγε η καλύτερη ομάδα στη Μπολόνια, χάσαμε μόνοι μας την ευκαιρία".
Αλλά εκείνη η σεζόν ... είχε κι άλλα για τον Ολυμπιακό. Οι "ερυθρόλευκοι" απέκλεισαν τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας στον ημιτελικό και πήγαν αυτοί στον τελικό κόντρα στην ΑΕΚ της οποίας επίσης έσπασαν την έδρα, καθώς προηγήθηκαν με 2-0. Τελικά, έχασαν τον τίτλο με ... 3-2, ενώ η ΑΕΚ κόντεψε να διαλυθεί. Τελικά (σχεδόν) διαλύθηκε ο Ολυμπιακός, καθώς την επόμενη χρονιά άρχιζε η μιζέρια του Κορυδαλλού...
Αυτά, βέβαια, μπορούμε να τα διηγηθούμε μια άλλη φορά...
Τα λέμε και στο twitter στο @yiannifil