Ένα ραντεβού που άργησε 34 χρόνια!
Ο Γιάννης Λαμπίρης γυρίζει στο παρελθόν και θυμάται το "μπάσιμο" της οικογένειας Βαρδινογιάννη στον Παναθηναϊκό και αναρωτιέται αν ήρθε η ώρα να αναμιχθεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην ΠΑΕ.
Σαφώς, και ο Παύλος Γιαννακόπουλος αλλά και ο αδελφός του Θανάσης, θα ένοιωσαν ένα σκίρτημα όταν ο γιός και ανιψιός τους, Δημήτρης τους ανακοίνωσε (προφανώς στο κλασσικό κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι, που αποτελεί παράδοση χρόνων) την επιθυμία του να ασχοληθεί και με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Ένα ραντεβού που άργησε 34 χρόνια! Διότι τότε, εκείνο το καλοκαίρι του 1979, ήταν ο πατέρας του Παύλος Γιαννακόπουλος που είχε αγκαλιάσει την νεοσύστατη ΠΑΕ (πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα) και ετοιμαζόταν να στεφτεί πρόεδρος. Κάτι που δεν έγινε ποτέ καθώς την ομάδα πήρε τελικά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης.
Τότε τον Ιανουάριο του 1979 ήταν που είχε κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που προέβλεπε τον πλήρη επαγγελματισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη μετατροπή των ομάδων σε ΠΑΕ με διοργανώτρια αρχή (ΕΠΑΕ). Δύο μήνες αργότερα το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και επικύρωσε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
Ο Παναθηναϊκός περνούσε μια δύσκολη περίοδο παρουσιάζοντας μάλιστα και μεγάλο έλλειμμα που πλησίαζε τα 30.000.000 δραχμές και για αυτό το μετοχικό κεφάλαιο για τη νεοσύστατη ΠΑΕ ορίστηκε στα 80.000.000 δραχμές, ποσό που έπρεπε να έχει καλυφθεί μέχρι τις 17 Ιουλίου του 1979. Στη συνέλευση της 4 Ιουλίου, ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε ρίξει μια πρόταση στο τραπέζι, λέγοντας πως ο ίδιος βάζει το μισό ποσό, προκειμένου να αποκτήσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, αποκλείοντας πάντως την περίπτωση να προβεί σε αγορά όλων των μετοχών.
Στις 13 Ιουλίου ο Ολυμπιακός περνούσε στα χέρια του Σταύρου Νταϊφά και ήταν λογικό να υπάρχει κινητικότητα και στο πράσινο στρατόπεδο. Ήδη οι φίλοι της ομάδας, μέσω των διοικήσεων των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού πρόσφεραν 5.000.000 δραχμές ως οικονομική ενίσχυση στην ομάδα και περίμεναν με αγωνία τις εξελίξεις.
Την επομένη, 14 Ιουλίου, ο Παύλος Γιαννακόπουλος αισθανόμενος πως πρέπει κάτι να γίνει άμεσα, προσφέρει 20.000.000 δραχμές για την αγορά 10.000 μετοχών. Δείχνει να προβάρει την προεδρική καρέκλα και αναμένει την απάντηση του Απόστολου Νικολαϊδη που ουσιαστικά κινεί τα νήματα. Ξαφνικά όμως ο πρόεδρος παρουσιάζει ως νέο ιδιοκτήτη την οικογένεια Βαρδινογιάννη, προφανώς θεωρώντας ότι είναι η καλύτερη λύση!
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε εμφανιστεί και είχε αγοράσει 2500 μετοχές καταβάλλοντας 5.000.000 δραχμές και με δηλώσεις του στην "Αθλητική Ηχώ" τότε ήταν κατηγορηματικός: "Το μετοχικό κεφάλαιο θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου. Δεν θα αφήσουμε τον αγαπημένο μας Παναθηναϊκό εκτεθειμένο. Το σύνθημα που θα κυριαρχεί στο σύλλογο είναι πάνω απ' όλα ο Παναθηναϊκός", τόνισε ο "καπετάνιος" ζητώντας μάλιστα από τον τότε ταμία του συλλόγου Νίκο Μοιραία το 51% των μετοχών της ΠΑΕ.
Βάση νόμου δεν είχε δικαίωμα ένα άτομο να κατέχει πάνω από το 20% των μετοχών. " Κανένα πρόβλημα. Δώστε μου εμένα 20% του αδελφού μου Βαρδή άλλα 20% και του καλού μας φίλου και κουμπάρου μου Γιάννη Κεφαλογιάννη άλλα 14%", είπε ο "καπετάνιος" και το ντιλ έκλεισε.
Ο Παναθηναϊκός στον όμιλο Βαρδινογιάννη
Στις 17 Ιουλίου 1979, ημέρα Δευτέρα, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη ήταν και επίσημα ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός πως το μετοχικό κεφάλαιο έφτασε τελικά τα 114.000.000 δραχμές, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο των 80 εκατομμυρίων, με στόχο φυσικά τη δημιουργία μίας τεράστιας ομάδας.
" Εντελώς πραξικοπηματικά δόθηκε το 51% των μετοχών της ΠΑΕ στον κ. Βαρδινογιάννη, κι εμείς που κάναμε τόσους κόπους και τόσες θυσίες, μείναμε απ' έξω", δήλωσε πικραμένος και από τη στάση του Απόστολου Νικολαϊδη, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, αποχωρώντας. Λίγα χρόνια αργότερα θα έχτιζε τη μεγαλύτερη δυναστεία που γνώρισε ποτέ – σε συλλογικό επίπεδο – ο ελληνικός αθλητισμός.
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης εκλέχθηκε πρόεδρος στις 14 Νοεμβρίου και από τότε οι σχέσεις των δύο οικογενειών ήταν τεταμένες, έστω και αν τα βρήκαν μετά από χρόνια.
Το "Παύλο θεέ πάρε την ΠΑΕ" ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε για χρόνια στα χείλη των φίλων της ομάδας, ιδιαίτερα μετά τους θριάμβους στο μπάσκετ. Ο "καπετάνιος" δεν ήταν ευχαριστημένος που ακούγονταν από κάποιους στις κερκίδες κατά καιρούς συνθήματα εναντίον του στο μπάσκετ χωρίς οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι να τα "εξαφανίζουν".
Όμως και ο ίδιος έκανε κριτική στον ερασιτέχνη, για την κακή πορεία που είχε σε πολλά αθλήματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχε εκνευριστεί όταν διέρρευσε η φήμη – τότε – πως η σύζυγος του Γιώργου Βαρδινογιάννη και άλλοτε βολεϊμπολίστρια της Αρτεμις Κορυδαλλού, Αγάπη Βαρδινογιάννη εκδήλωσε ενδιαφέρον για να αναλάβει την οργάνωση και την διοίκηση του γυναικείου τμήματος του βόλεϊ το καλοκαίρι του 2000.
Τότε το γυναικείο τμήμα περνούσε κρίση αλλά η πρόταση απορρίφθηκε. Ένα χρόνο νωρίτερα είχαν διαρρεύσει φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ότι ο Βαρδινογιάννης ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το τμήμα βόλεϊ και κατά συνέπεια με τον ερασιτέχνη επειδή παραχώρησε τις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις της Παιανίας στην ομάδα βόλεϊ για να κάνει προετοιμασία.
Η κόντρα των δύο οικογενειών φάνηκε να αναζωπυρώνεται με την εμφάνιση της ΠΕΚ και την παρουσία των αδελφών Γιαννακόπουλου στο πλευρό του Ανδρέα Βγενόπουλου στο πρώτο διάστημα της εμφάνισής του. Κάτι που άλλαξε στη συνέχεια πάντως όταν οι Γιαννακόπουλοι (αφού βέβαια μπήκαν στο πολυμετοχικό σχήμα) βρέθηκαν στην πορεία απέναντι στον Mr MIG και στο πλευρό του Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Λέτε να ήρθε η ώρα να περάσει ενεργά ένα μεγάλο μέρος του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού σε μέλος της οικογένειας Γιαννακόπουλου; Ο χρόνος θα δείξει.