X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ο εκπληκτικός κύριος Φελπς

Ο Γιάννης Λαμπίρης ξετυλίγει την ιστορία του Μάικλ Φελπς, ενός προσώπου που χάραξε μια για πάντα τη μοίρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τον ψαρωμένο έφηβο του Σίδνεϊ στην ώρα της χαλάρωσης στο Λονδίνο!

Επιστρέφοντας από το Λονδίνο και επιχειρώντας να ξετυλίξομε το κουβάρι των Ολυμπιακών αναμνήσεων, ο Μάικλ Φέλπς κατέχει ένα ξεχωριστό κομμάτι.

Έχοντας την τύχη να τον ζήσουμε από κοντά σε όλη του την ολυμπιακή καριέρα τον θυμόμαστε με τα...σιδεράκια στο Σίδνεϊ, μέχρι τον απόλυτο θρίαμβο του Πεκίνου και το γλυκό φινάλε του Λονδίνου. Φυσικά με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα από όπου όλα (όσον αφορά τα μετάλλια τουλάχιστον και τα ρεκόρ) ξεκίνησαν. Ας τα ξαναθυμηθούμε μαζί.

Απολαύστε τον:

Ο ψαρωμένος έφηβος - ΣΙΔΝΕΙ 2000

«Έλα νεαρέ μου, δεν είναι όλη η μέρα δική σου. Προχωράμε». Σίδνει, Σεπτέμβριος του 2000, στο «Αquatic center» του Ολυμπιακού Πάρκου.

Ο ψαρωμένος 15χρονος με τα σιδεράκια, έχει μείνει να κοιτάει γύρω του τα ινδάλματά του, που παρακολουθούσε μέχρι τότε από την τηλεόραση με κορυφαίο τον Αυστραλό Ιαν Θόρπ (αποτελούσε την έμπνευσή του) και τον συμπατριώτη του Γκράν Χάκετ την ώρα που οι προπονητές των ΗΠΑ τον «ξυπνάνε» και τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα για να πάει για προπόνηση !

Δεν το ξέρει αλλά ο Μάικλ Φέλπς (ναι αυτός είναι με τα σιδεράκια) έχει ήδη γράψει ιστορία από την πρώτη του κιόλας συμμετοχή στους Ολυμπιακούς. Είναι ο νεώτερος Αμερικανός κολυμβητής που ντεμπουτάρει στη συγκεκριμένη διοργάνωση εδώ και 68 χρόνια.

«Πέφτει» μόνο στα 200 πεταλούδα, όπου φτάνει μέχρι τον τελικό αλλά εκεί μένει 5 έχοντας πάρει το βάπτισμα του πυρός. Πραγματοποιεί έτσι το όνειρο της ζωής του που είχε γεννηθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα όταν ως θεατής είχε δει στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα τους συμπατριώτες του Τόμ Μάλκοου (νικητής στα 200 πεταλούδα στο Σίδνεϊ όπου πρωτοκολύμπησε και ο Φέλπς) και Τόμ Ντόλαν να κολυμπούν για την αμερικανική ομάδα.

Ο ίδιος έγινε μέλος της Β’ ομάδας το 1999, αλλά ο προπονητής και μέντοράς του Μπόμπ Μπόουμαν του έδωσε την πολυτιμότερη συμβουλή: «Μην μένεις μόνο στην πεταλούδα, δούλεψε όλα τα στύλ. Θα κοιμάσαι στην...πισίνα».

Ο μικρός μεγάλωσε, έγινε ο νεώτερος παγκόσμιος ρέκορντμαν στην ιστορία το 2001 (σε ηλικία 15 ετών και 9 μηνών) σπάζοντας το Παγκόσμιο ρεκόρ στην αγαπημένη του πεταλούδα (200 μέτρα) και πλέον περίμενε τους επόμενους Ολυμπιακούς, σαρώνοντας ότι έβρισκε μπροστά του σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και παναμερικανικούς.

Ο Φέλπς της Αθήνας - ΑΘΗΝΑ 2004

Στην Αθήνα το 2004 είδαμε τον 19χρονο έφηβο πλέον Μάικλ Φέλπς, σαφώς πιο ώριμο (με τα μπιμπίκια της εφηβείας) αλλά ακόμα λίγο τρακαρισμένο όσον αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πάντως έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνει το εκπληκτικό ταλέντο του και μπορεί να διεκδικήσει μετάλλιο σε οποιοδήποτε στύλ, αφού είχε ακούσει τον προπονητή του και δούλεψε σκληρά σε όλα τα είδη κολύμβησης. Είναι πιο χαλαρός με τους άλλους αθλητές, απολαμβάνει την Αθήνα αλλά και τα...μπαράκια της (πάντα με μέτρο) και αποχωρεί με έξι χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια. Γενικά όμως το ρίχνει περισσότερο έξω.

«Το νερό είναι το σπίτι μου, νοιώθω πολύ οικία σε αυτό και με χαλαρώνει. Εκεί ηρεμώ, αυτοσυγκεντρώνομαι αλλά και απομονώνομαι» έλεγε πάντα και ήδη η καριέρα του έχει αρχίσει να εκτοξεύεται.

Στο προθερμαντήριο χαλαρώνει με τα ειδικά αδιάβροχα ακουστικά του ακούγοντας τα αγαπημένα του συγκροτήματα (Snoop Dogg, 50 Cent και Eminem) και κρατώντας όπως έχει πει το πιο αγαπημένο του τραγούδι να τον συνοδεύει στην κούρσα !

Η ημερήσια προπόνησή του στο νερό έχει φτάσει κάποιες φορές ακόμα και τα 20 χιλιόμετρα (!) και «καταπίνει» τα πλακάκια με ιλλιγκιώδη ταχύτητα.

Τα μετάλλια του στην Αθήνα:

6 χρυσά: 100 πεταλούδα με 51’’.25 (Ολυμπιακό ρεκόρ)

200 πεταλούδα με 1’.54’’04 (Ολυμπιακό ρεκόρ)

200 μικτή ατομική με 1’57’’14 (Ολυμπιακό ρεκόρ)

400 μικτή ατομική με 4’08’’26 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

4χ100 μικτή με 3’.30’’68 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

4χ200 ελεύθερο με 7’07’’33 (Εθνικό ρεκόρ)

2 Χάλκινα: 200 ελεύθερο με 1’45’’32 (Εθνικό ρεκόρ)

4χ100 ελεύθερο με 3’14’’62

Κολυμβητής...κομπιούτερ - ΠΕΚΙΝΟ 2008

Στο Πεκίνο, το 2008, ο Φέλπς σε ηλικία πλέον 23 ετών, μοιάζει να έρχεται σαν ρομπότ. Είναι απίστευτα προγραμματισμένος σε κάθε του κίνηση, ενώ με τον προπονητή του και με την αβάντα της διεθνούς ομοσπονδίας κολύμβησης (δεν βρίσκεις κάθε μέρα έναν Φέλπς) καταρτίζουν όλο το ολυμπιακό πρόγραμμα όπως τους βολεύει, δεδομένου ότι εκεί θα επιχειρούσε να σπάσει το μυθικό ρεκόρ του Μάρκ Σπίτς των 7 χρυσών του Μονάχου.

Ακόμα και οι τελικοί πάνε σε πρωϊνές ώρες Πεκίνου για να βολευτούν και τα αμερκανικά κανάλια αλλά και ο ίδιος ο κολυμβητής αφού έτσι είχαν ζητήσει το αγωνιστικό πρόγραμμα με τον προπονητή του.

Ο Φέλπς πρέπει να κολυμπήσει 17 κούρσες συνολικά σε ένα 8ημερο και τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια το πρόγραμμά του χωρίς να παρεκκλίνει δευτερόλεπτο. Προπόνηση, αγώνες, φαγητό, ύπνος είναι το τετράπτυχο που ζει στο Πεκίνο και δεν θυμίζει απλό άνθρωπο. Σχεδόν δεν χαίρεται τίποτε, δεν μένει στο Ολυμπιακό χωριό και απλά φοράει παρωπίδες (για να μην βλέπει τίποτε γύρω του) και κολυμπάει, κολυμπάει, κολυμπάει. Τα 8 χρυσά έρχονται με το πιο δύσκολο (στην σκυταλοδρομία του ελεύθερου) να το οφείλει στον σμπατριώτη του Λέζακ που κάλυψε στο τελευταίο κατοστάρι τη διαφορά παίρνοντας τη μπουκιά μέσα από το στόμα των Γάλλων (πήραν εφέτος ρεβάνς). Χρειάστηκε επίσης και το ηλεκτρονικό μάτι για να αποφανθεί ότι πρόλαβε να ακουμπήσει το χέρι του πρώτος στον τοίχο από τον προπορευόμενο στο φινάλε των 100 μέτρων πεταλούδας, Σέρβο Κάβιτς.

Το ρεκόρ έρχεται και γράφει και πάλι ιστορία.

Στις συνεντεύξεις Τύπου είναι πιο χαλαρός από ποτέ, κάνοντας πλάκα στους συναθλητές του, ευχαριστώντας τους δημόσια για την συμπαράσταση στο ρεκόρ (ιδιαίτερη στιγμή όταν αγκάλιασε τον Λέζακ, στον οποίο ίσως χρωστάει περισσότερο από όλους το ασύλληπτο ρεκόρ των οκτώ μεταλλίων) και γενικά βγάζει θετική ενέργεια.

Τα μετάλλια του στο Πεκίνο:

8 χρυσά: 100 πεταλούδα με 50’’58 (Ολυμπιακό ρεκόρ)

200 πεταλούδα με 1’52’’03 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

200 ελεύθερο με 1’.42’’96 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

200 μικτή ατομική με 1’54’’23 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

400 μικτή ατομική με 4’03’’84 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

4χ100 ελεύθερο με 3’08’’24 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

4χ200 ελεύθερο με 6’58’’56 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

4χ100 μικτή με 3’29’’34 (Παγκόσμιο ρεκόρ)

Η ώρα της χαλάρωσης και των ρεκόρ - ΛΟΝΔΙΝΟ 2012

Στο Λονδίνο είναι ο πιο χαλαρός Φέλπς που έχουμε δει, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία του από το 2000 και τους πρώτους του Ολυμπιακούς. Διασκεδάζει, έχει χρόνο, τον αφιερώνει στους δικούς του αλλά θέλει να σπάσει και το ρεκόρ των 19 μεταλλίων. Το έκανε και με το παραπάνω. Και όμως ξεκίνησε με 4 θέση (στα 400 μεικτή) μένοντας για πρώτη φορά εκτός βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το Σίδνεϊ ! Αντίθετα ο συμπατριώτης του και μεγάλος νικητής του αγωνίσματος Ράιαν Λόχτι δείχνει έτοιμος να τον διαδεχτεί.

Ο Μάικλ δεν αγχώνεται, αντιθέτως στο Ολυμπιακό χωριό ψάχνει εναγωνίως ένα...ανεμιστήρα για το δωμάτιό του. Η ζέστη, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες των αγώνων είναι αφόρητη (ασυνήθιστη για Λονδίνο) και ο Αμερικανός αναζητά τη δροσιά της πισίνας. Περνάει την ώρα του στο δωμάτιο κυρίως παρακολουθώντας τους αγώνες από την τηλεόραση αλλά και τα αγαπημένα του αμερικάνικα σήριαλ !

Η πισίνα είναι το ησυχαστήριό του και να φανταστεί κανείς ότι μέχρι τα επτά του χρόνια φοβόταν να βάλει το κεφάλι του μέσα στο νερό και γι’ αυτό κολυμπούσε μόνο ύπτιο !

Οι αδελφές του Γουίτνεϊ και Χίλαρι είναι αυτές που τον τράβηξαν στο νερό υπό την παρότρυνση της μητέρας τους Ντέμπι που ήθελε να βγάλει ο γιός της εκεί την υπερκινητικότητά του, αντί για το...σπίτι όπου το έκανε γης μαδιάμ.

Απλά ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία του 11χρονου τότε κολυμβητή ήταν ο προπονητής του Μπόμπ Μπάουμαν που τον μετέτρεψε σε...καρχαρία της Βαλτιμόρης καταβροχθίζοντας όλα τα μετάλλια και τα ρεκόρ.

Ο Νοτιοαφρικανός Τσάντ Λε Κλός, που μεγάλωσε με αφίσα του Φέλπς στο δωμάτιό του κάνει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των αγώνων του Λονδίνου, όταν παίρνει το χρυσό από το στόμα του Μάικλ με χεριά πάνω στο νήμα ακουμπώντας πρώτος τον τοίχο, όπως είχε «κλέψει» ο Φέλπς πριν από τέσσερα χρόνια το χρυσό από τον Κάβιτς.

Όλες οι κάμερες, αντί να πέσουν στον Λε Κλος, πέφτουν στν Φέλπς, που εκείνο το βράδι ισοφάρισε το τεράστιο ρεκόρ των 18 μεταλλίων στο σύνολο της μεγάλης γυμνάστριας Λαρίσας Λατίνινα. Δεν θα κρατούσε ούτε μια μέρα, αφού ο τρομερός Φέλπς σαν τον συνεπώνυμό του επικεφαλής στο επιτυχημένο σήριαλ «Επικίνδυνες Αποστολές» έφερνε πάντα τη δική του στο τέλος. Όπως και έκανε.

Τα μετάλλια του στο Λονδίνο:

4 χρυσά: 100 πεταλούδα με 51’’21

200 μικτή με 1’54’’27

4χ200 ελεύθερο με 6’59’’70

4χ100 μικτή με 3’29’’35

2 ασημένια: 200 πεταλούδα με 1’53’’01

4χ100 ελεύθερο με 1’53’’01

Όταν έχασε στην πρώτη του κούρσα πιτσιρικάς, είχε πετάξει τα γυαλιά του και τιμωρήθηκε από την ομοσπονδία. Από τότε υποσχέθηκε να μην... ξαναχάσει και σχεδόν το πέτυχε αλλά μεγαλύτερό του επίτευγμα ήταν ο χαρακτήρας του. Ποτέ δεν ειρωνεύτηκε αντίπαλο και πάντα κρατούσε χαμηλούς τόνους στα πρότυπα του κορυφαίου ινδάλματός του του Ιαν Θόρπ.

Μετά από κάθε ρεκόρ συνήθιζε (το του είχε άλλωστε επιτρέψει η μητέρα του) να κάνει δώρα στον εαυτό του, όπως τηλεόραση πλάσμα, ηχοσύστημα για το αυτοκίνητό του για να ακούει την αγαπημένη του ραπ και πάει λέγοντας.

Πλέον και ενώ έχει ολοκληρώσει την καριέρα του, θέλει να κάνει το καλύτερο δώρο στον εαυτό του. Να σταματήσει το ξύπνημα από τα μαύρα χαράματα για προπόνηση και να γυρίσει τον κόσμο. «Ξέρετε έχω πάει στα πιο απίθανα μέρη και το μόνο που είδα είναι ξενοδοχεία και...πλακάκια πισίνας. Θέλω να επισκεφτώ πάλι κάποια από αυτά για να τα γνωρίσω πραγματικά» επανέλαβε την ευχή του και στο Λονδίνο με πρώτο σταθμό πιθανότατα την Νότια Αφρική που τον κάλεσε ήδη ο Λε Κλός.

Η μεγαλύτερη μορφή που ανέδειξε ποτέ η παγκόσμια κολύμβησης και ένας εκ των κορυφαίων (αν όχι ο μοναδικός) Ολυμπιονικών αποσύρεται στα 27 του χρόνια, έχοντας όμως ήδη ζήσει (αθλητικά) τα πάντα.

Ακολουθήστε την ενότητα Top Guns στο Twitter, για να είστε πάντα ενήμεροι για τα κείμενα που δημοσιεύονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ