X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Το... χαστούκι της πάλης

UNSPECIFIED - CIRCA 1900: Greek civilization, 6th century b.C. Plinth of kouros statue depicting wrestlers, 510 b.C. Detail. Relief from the Kerameikos necropolis in Athens, Greece. (Photo By DEA / G. NIMATALLAH/De Agostini/Getty Images) DE AGOSTINI/GETTY IMAGES

Η θριαμβευτική παραμονή της πάλης στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων (τουλάχιστον μέχρι και το 2024) αποτέλεσε ένα ηχηρό χαστούκι προς την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ αλλά και προς τον απερχόμενο πρόεδρο Ζακ Ρογκ.

Δεν είναι και λίγο πράγμα να αμφισβητείται τόσο έντονα (η πάλη νίκησε από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία το μπέιζμπολ-σόφτμπολ και το σκουός) μια εισήγηση της επιτροπής αξιολόγησης, που συνήθως γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες αποδεκτή.

Ομως μέτρησε η λογική και μόλις ο -πανέξυπνος- Σέρβος πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πάλης, Νέναντ Λάλοβιτς έδειξε το βίντεο με την Αρχαία Ολυμπία, η ψηφοφορία είχε ήδη κριθεί.

Οπως και να έχει, η κίνηση της ΔΟΕ να βάλει ένα τόσο φημισμένο άθλημα -συνδεδεμένο άρρηκτα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες- σε διαδικασία αμφισβήτησης ήταν ένα μήνυμα προς όλα σχεδόν τα σπορ.

Διότι ακόμα και τα πιο σίγουρα, όπως ο στίβος και η κολύμβηση, πρόσφατα με απόφαση της ΔΟΕ άλλαξαν σειρά προτεραιότητας με το κολύμπι να περνά στην κορυφή των Ολυμπιακών αθλημάτων και τον στίβο να πέφτει στο δεύτερο σκαλί. Μαζί πέφτουν ανάλογα και τα ποσοστά χορηγίας φυσικά.

Δείγμα του ότι ουδείς μπορεί να είναι εφησυχασμένος για το άθλημα του.

Οι αλλαγές που έκανε συνολικά η πάλη, από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν και ανακοινώθηκε η πρόταση αποβολής της από το ολυμπιακό πρόγραμμα, θα απαιτούσαν παλαιότερα δεκαετίες. Σημαντικότερες η αλλαγή των περιόδων από τρεις (δίλεπτες) σε δύο (τρίλεπτες), οι πιο εύκολοι πόντοι στις θεαματικές λαβές, αλλά και η κατάργηση δύο κατηγοριών των ανδρών, που αντικαθιστώνται από δύο γυναικείες.

Η ευελιξία του νέου διοικητικού σχήματος της διεθνούς ομοσπονδίας, που μάλιστα ήταν σε άμεση συνεργασία και με μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα στην προσπάθειά της να βρει τον τρόπο να κάνει πιο ελκυστικό (και τηλεοπτικά) το άθλημα, αποδείχθηκε κίνηση ματ.

Η ΔΟΕ δίνει μεγάλη βαρύτητα, εκτός από την ιστορία, στο πόσο ευέλικτο και θεαματικό είναι ένα σπορ, όπως για παράδειγμα ένα από τα πιο φρέσκα, η ποδηλασία με BMX που κάνει θραύση και μαζεύει όλο τον κόσμο, όπως πέρυσι στο Λονδίνο όπου το γήπεδο σηκωνόταν στο… πόδι από τις θεαματικές φιγούρες των αθλητών.

Δεν είναι τυχαίο πως από το Ρίο (το 2016) και μέχρι νεωτέρας, η ΔΟΕ, πρόσθεσε στα ήδη υπάρχοντα βασικά 26 αθλήματα, το γκολφ και το ράγκμπι με επτά παίκτες.

Ιδιαίτερα το πρώτο έχει από τις μεγαλύτερες χορηγίες στον κόσμο, ενώ το δεύτερο είναι εξαιρετικά θεαματικό και ελκυστικό για τον κόσμο, συνδυάζοντας και τη μικρή συμμετοχή αθλητών συνολικά. Μάλιστα το γκολφ που είχε κερδίσει πρώτο τη συμμετοχή του, κέρδισε έξτρα πόντους όταν ανακοίνωσε ότι πιθανότατα στη Βραζιλία θα εμφανιστεί και ο κορυφαίος γκόλφερ και από τις μεγαλύτερες αθλητικές προσωπικότητες του πλανήτη, ο Τάιγκερ Γουντς.

Επειδή στο παρασκήνιο παίζονται πάντα πολλά και μάλιστα με τις πιέσεις των διεθνών ομοσπονδιών, το σενάριο που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στο Μπουένος Άιρες (αλλά πιθανότατα θα φανεί αργότερα στην έδρα της ΔΟΕ) είναι πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, στη θέση του Ζακ Ρογκ, θα κάνει τα στραβά μάτια και τουλάχιστον για το 2020 (καθώς το πρόγραμμα του Ρίο 2016 έχει κλειδώσει), θα προσθέσει ένα ακόμα άθλημα, δίνοντας έτσι ελπίδες αφενός στο μπέιζμπολ-σόφτμπολ αλλά και στο σκουός που είδε να αποτυγχάνει για τρίτη συνεχόμενη φορά να εισχωρήσει στους Ολυμπιακούς.

Αλλωστε στα πηγαδάκια των… εκλογομαγειρίων, υποψήφιοι πρόεδροι, μεταξύ των οποίων και ο πολύ γνωστός μας Ντένις Οσβαλντ, τόνιζαν ότι μπορούν να χωρέσουν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ακόμα και 30 αθλήματα !

Μην ξεχνάμε πως ψηφίζουν (και για τον νέο πρόεδρο) οι αθάνατοι που πολλοί από αυτούς είναι πρόεδροι σε διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες.

Το παιχνίδι άλλωστε παίζεται ακόμα και μέσα στα γραφεία αυτών όπως για παράδειγμα στην ιστιοπλοΐα, που ξαφνικά αποφάσισαν να αφαιρέσουν το κλασσικό γουίντσερφινγκ από το ολυμπιακό πρόγραμμα και να το αντικαταστήσουν με το κάιτσερφ από τους αγώνες του Ρίο, θεωρώντας το πολύ θεαματικότερο.

Τότε ήταν που άρχισε να μαθαίνει το νέο στυλ ο πρωταθλητής μας Βύρων Κοκκαλάνης, αλλά ευτυχώς δεν χρειάστηκε να προχωρήσει γιατί η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας “έπεσε” τον περασμένο Νοέμβριο και δεν υπήρξε αλλαγή.

Ενα άλλο σπόρ που βρίσκεται στο… στόχαστρο της ΔΟΕ προς επαναξιολόγηση από τον περασμένο Ιανουάριο, είναι η ποδηλασία, ιδιαίτερα μετά το κορυφαίο σκάνδαλο ντόπινγκ με τον Λανς Αρμστρονγκ.

Οπως και να έχει, το αρχαίο πνεύμα αθάνατο, έχει πάει… περίπατο στα γραφεία της λογιστικής εταιρίας που ακούει στο όνομα: Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Εκεί μετρούν τα δολάρια, τα ευρώ και εν όψει 2016 στο Ρίο τα ρεάλ και τα γιέν με αφορμή το Τόκιο του 2020. Οπως επίσης μετράει και το πόσο δημοφιλές είναι ένα σπορ στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ