ΑΕΚ, η ομάδα του 2017
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ελληνική ομάδα η οποία έκανε τα πιο σταθερά και μεγαλύτερα βήματα προόδου στη χρονιά που φεύγει.
Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής, ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος. Τίτλο δεν πανηγύρισε το 2017 η ΑΕΚ, η οποία μάλιστα ηττήθηκε και στον αλησμόνητο τελικό του Βόλου. Παρ’ όλα αυτά, αν θα θέλαμε να διακρίνουμε την ομάδα που ξεχώρισε συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες στη χρονιά που μας αποχαιρετά, αυτή είναι η Ένωση.
Αδιαμφισβήτητα και πέραν πάσης αμφιβολίας, καθώς για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό… ουδείς λόγος. Μόνο ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να διεκδικήσει τον «τίτλο», μα είναι τόσα πολλά και σε τόσο διαφορετικά πεδία τα σαφέστατα βήματα προόδου της ΑΕΚF.Cσυνολικά, που αυτή η δίχως τίτλο χρονιά ίσως στο μέλλον χαρακτηριστεί από τους παρατηρητές της ΑΕΚτσήδικης κοινωνίας ως η πλέον κομβική στην οριστική αλλαγή σελίδας της ομάδας μετά από σχεδόν μια δεκαετία περιπετειών και παρακμής. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε…
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ
Ξεκίνησε το 2017 έχοντας στον πάγκο έναν προπονητή του οποίου το όνομα ο «μέσος» φίλαθλος ούτε καν θυμάται. Τον 53χρονο Πορτογάλο, Ζοζέ Μοράις, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία μετά τον Τιμούρ Κετσπάγια. Επί μακρόν η ΑΕΚ βρισκόταν εκτός πρώτης πεντάδας στο προηγούμενο πρωτάθλημα. Τον Ιανουάριο προσελήφθη ο Μανόλο Χιμένεθ, με τον οποίο κατάφερε σταδιακά παρά τον «εκρηκτικό» χαρακτήρα του Ισπανού τεχνικού, όχι μόνο να σταθεί στα πόδια της χτίζοντας συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ταυτότητα (που σε πολλούς δεν άρεσε), αλλά και να προοδεύσει σε όλες τις διοργανώσεις. Με ντεμαράζ μπήκε στην πεντάδα, τερμάτισε πρώτη σταplayoffs, απέκλεισε τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς Κυπέλλου και έχασε το τρόπαιο στις λεπτομέρειες από τον ΠΑΟΚ. Και εν συνεχεία, έφτασε – παρά τις απώλειές της – να διεκδικεί επί ίσοις όροις το πρωτάθλημα μετά από ακριβώς δέκα χρόνια και να αποτελεί την μοναδική ελληνική εκπρόσωπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2018. Με αρχική πρόκριση επί της Μπριζ, ούσα αήττητη από τη Μίλαν σε δύο ματς του ομίλου και με σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης επί της Ντινάμο Κιέβου, την οποία θα συναντήσει στους «32» τουEuropaLeagueτον Φεβρουάριο, έχοντας ταυτόχρονα κάνει άλματα στοrankingτηςUEFA, βάζοντας υποθήκη για πιο ευνοϊκές κληρώσεις τα επόμενα χρόνια και ισχυροποιώντας το καταρρακωμένο ευρωπαϊκό προφίλ της.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ – ΧΗΜΕΙΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Eν αντιθέσει με τους δύο ανταγωνιστές της για την κατάκτηση του τίτλου, η ΑΕΚ ακολουθεί την εν γένει επιτυχημένη για όλες τις ωραίες κατά καιρούς «εκδόσεις» των μεγάλων ελληνικών ομάδων: μίξη Ελλήνων – ξένων. Τρεις Έλληνες κίπερς, Μάνταλος, Λάζαρος, Μπακάκης, Κονέ, Μπακασέτας, Γαλανόπουλος, αλλά και Κλωναρίδης, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιακουμάκης έδωσαν ισχυρό ελληνικό χρώμα στην ενδεκάδα και στον πάγκο της ομάδας. Ίσως να είναι και ο βασικότερος λόγος για τον μεγαλύτερο βαθμό «αποδυτηριακής» συσπείρωσης που αναδύει η ΑΕΚ συγκριτικά με τους υπόλοιπους «μεγάλους».
Το ισχυρό ελληνικό στοιχείο σε συνδυασμό με τις λίγες αλλαγές στον βασικό κορμό της (ουσιαστικά μόνο οι Λιβάγια – Τσόσιτς – Λόπες νέα βασικά στελέχη της ενδεκάδας) βοήθησαν τον Χιμένεθ να βρει πιο εύκολα την απαιτούμενη χημεία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι η ΑΕΚ απέδωσε θεαματικό ποδόσφαιρο στους περισσότερους αγώνες της.
ΑΥΞΗΣΗ ΜΠΑΤΖΕΤ
Τα παράπονα πολλά για τον Μελισσανίδη. Από αρκετούς φίλους της ΑΕΚ. Η διαφορά συγκριτικά με τα μπάτζετ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ μεγάλη. Μέχρι το καλοκαίρι είχε μεγαλύτερο προϋπολογισμό και ο Παναθηναϊκός από την ΑΕΚ, της οποίας τα έσοδα ήταν λιγότερα όλων. Πρόβλημα σαφές και τεράστιο με τις πωλήσεις (είχε έσοδα μόλις 600.000 από Μπαρμπόσα και Ντίντακ τα δύο τελευταία χρόνια!), μηδέν χρήματα από την Ευρώπη, ελάχιστα καθαρά κέρδη από τα εισιτήρια στο ΟΑΚΑ. Ο πήχης ανεβαίνει όμως, μαζί και ο μέσος όρος συμβολαίων της ΑΕΚ όπως φάνηκε από τις ανανεώσεις συμβολαίων, τις αμοιβές των νέων ξενων αλλά και από τα συμβόλαια των δανεικών Λιβάγια –Αραούχο. Αυτός ο μέσος όρος είναι και ο «δείκτης» για το μπάτζετ μιας ομάδας, η οποία κινήθηκε προσεκτικά και λιγότερο «γενναιόδωρα» από τις προσδοκίες των φίλων της. Ισχυρότερο κριτήριο, όμως, θα είναι η επόμενη σεζόν, όταν θα δούμε πώς θα αξιοποιηθούν τα εφετινά έσοδα από την ευρωπαϊκή πορεία της, δεδομένου ότι ακόμη κι αν κατακτήσει το πρωτάθλημα, ασφαλώς δεν μπορεί να «τζογάρει» τον προϋπολογισμό της σε πιθανή πρόκριση στους ομίλους τουChampionsLeagueαπό δύο προκριματικούς γύρους, στους οποίους θα συμπεριληφθεί στο γκρουπ των «ανίσχυρων»…
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ – ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΡΟΛΟΙ – ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΟΥΤΣ
Η ΑΕΚ για πρώτη φορά το προηγούμενο καλοκαίρι ξεκίνησε – μετά την επιστροφή της στη Σούπερ Λίγκα – με τον ίδιο προπονητή και τον ίδιο τεχνικό διευθυντή με τους οποίους είχε κλείσει την προηγούμενη σεζόν. Κι αν οι δρόμοι της χώρισαν εν συνεχεία με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς, ο αντικαταστάτης του είναι σαν να μην είχε φύγει ποτέ… Ο Νίκος Λυμπερόπουλος δεν χρειάστηκε μήνες για να προσαρμοστεί. Τα ήξερε όλα, τους ήξερε όλους. Μελισσανίδη, Χιμένεθ, παίκτες, Μπάγεβιτς, Δημητριάδη. Πήρε και το τιμ που είχε μαζί του στον Παναθηναϊκό, όλα καλύτερα, ουδεμία ανατάραξη. Το ίδιο ομαλή ήταν η μετάβαση από τον Αλέξη Δέδε (από την Ένωση στην ΕΠΟ) στον 37χρονο Μηνά Λυσσάνδρου, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Οι ρόλοι παρέμειναν ξεκάθαροι: όσο λιγότεροι, τόσο καλύτερα όσο υπάρχει ένα «bigboss». Ειδικά δεδομένου ότι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει πλέον διακριτικά πολύ λιγότερες ευθύνες και αρμοδιότητες.
Αλλά ακόμη και στο θέμα του προπονητή ο Μελισσανίδης έδειξε ανοχή στις στιγμές κρίσης του Μανόλο Χιμένεθ. Ναι, υπήρχαν κι αυτές. Και δεν ήταν λίγες για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στην Ένωση.Όμως έκανε υπομονή και τουλάχιστον έως τώρα δικαιώνεται για τη επιλογή του. Σε λίγες μέρες, για πρώτη φορά μετά τον Τραϊανό Δέλλα, προπονητής της ΑΕΚ θα συμπληρώσει έναν χρόνο στον πάγκο της…
ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Η πιο καθοριστική σεζόν για την «Αγιά – Σοφιά» ήταν το 2017! Ναι, ασφαλώς το αρχικό χρονο-πλαίσιο που είχε τεθεί από τους διοικούντες μετά την απόφαση Μελισσανίδη για τη Νέα Φιλαδέλφεια, έχει ακυρωθεί κατ ουσίαν. Όμως ο ΑΕΚτσής, σκεπτόμενος ίσως και τι είχε συμβεί στον Παναθηναϊκό με τον Βοτανικό, αλλά κυρίως έχοντας βαθά ριζωμένο στην καρδιά και στο μυαλό του την κατεδάφιση της ιστορικής έδρας της Ενωσης, κάνει υπομονή. Όπως και οι άνθρωποι που έτρεξαν και τρέχουν όχι μόνο με το κατασκευαστικό σκέλος του έργου, αλλά κυρίως με τις νομικές πτυχές του και τα παντός είδους προβλήματα που ανέκυψαν κατά διαστήματα. Το Σ.τ.Ε δεν φαίνεται ότι θα… κάνει πίσω, τα σημαντικότερα εμπόδια από τις πανταχόθεν προσφυγές έχουν ξεπεραστεί και το επόμενο βήμα είναι το… χρήμα και τα θεμέλια. Επιτέλους και ένα γήπεδο στην Ελλάδα μετά το «ΑELFCArena»! Ένα γήπεδο το οποίο διατήρησε ψηλά ως όραμα το ηθικό και το ΑΕΚτσήδικο φρόνημα στις κακές στιγμές και περιόδους της ομάδας τα τελευταία χρόνια…
ΑΝΑΥΣΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ
Χρηματοδότης ο Γρηγόρης Σαράντης, συνοδοιπόροι ο Δημήτρης Μάρκος με τον Γιάννη Σαμαρά και όλους τους συνεργάτες τους στην αναγέννηση της Ακαδημίας της Ένωσης. Με μεγάλα κονδύλια, με τρομερό κέφι, με υπομονή και μεθοδικότητα . Όχι μόνο με τη βιασύνη για να «βγάλουμε» παίκτες, αλλά και με κιτρινόμαυρη πολιτεία ΑΕΚτσήδικης νεολαίας στα Σπάτα. Το 2017 μπήκαν οι βάσεις για τον ολικό ανασχεδιασμό. Επενδύσεις σε γήπεδα και εγκαταστάσεις, στελέχωση με έμψυχο δυναμικό, άλματα μέσα σε έναν χρόνο, των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν στο μέλλον. Ο 18χρονος Χρήστος Γιούσης που (μας) συστήθηκε εντυπωσιακά σε μια αδιάφορη εκ πρώτης όψεως βραδιά Κυπέλλου στο «Ελ Πάσο» δεν προέκυψε από παρθενογέννεση, ούτε όμως είναι 100% αναθρεμμένος μέσα από την καινούρια προσπάθεια της ‘Ενωσης στις μικρές ηλικίες. Τα καλύτερα έρχονται για την ΑΕΚ στις επόμενες γενιές… Αν ασφαλώς ο Σαράντης συνεχίσει με την ίδια θέρμη.