X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Αλλάζει τη ζωή του

ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την αλλαγή της ζωής του Παναθηναϊκού στα play offs και για την φθοροποιό ατμόσφαιρα του "μεταβατικού σταδίου" στην μετά Αλαφούζο εποχή, αν αυτή προκύψει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Χρειάστηκε το μεταβατικό στάδιο ενός αγώνα, αλλά πλέον βρήκε τον (επόμενο) στόχο του ο Παναθηναϊκός στα play offs. Μέσα σε τέσσερις ημέρες. Από το 1' του ματς με τον ΠΑΟΚ, μέχρι το 90' του αγώνα με την ΑΕΚ. Ο στόχος ήταν η πρωτιά, τώρα είναι η αποφυγή της τελευταίας θέσης!

Τhat's Panathinaikos' life, όπως πιθανώς να διηγείται μετά από χρόνια – ή μετά από δέκα μέρες στην παρέα της εθνικής Σουηδίας – ο Μάρκους Μπεργκ που πλήρωσε με τέσσερις αγωνιστικές την επιθετική διάθεσή του απέναντι στον Κρέσπο, ενώ ο αντίπαλός του (σωστά) πλήρωσε με μία αγωνιστική την ίδια διάθεση, το τράβηγμα της φανέλας και την πτώση αμφότερων στο έδαφος.

Ο άγνωστος στους περισσότερους μπυροβόλος της Λεωφόρου χάρισε σε εκείνο το ματς το "+6" στον Δικέφαλο, η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας τιμώρησε τον Μπεργκ όσο και τον "μποξέρ" Κουλιμπαλί και τον "κατσέρ" Σάκχοφ, o Παναθηναϊκός χωρίς τον Νο 1 παίκτη του πρωταθλήματος δεν δημιούργησε ούτε μία (!) καθαρή ευκαιρία απέναντι στην Ένωση. Έμεινε με ένα αριστερό βολέ του Κουτρουμπή στα περιστέρια και ένα φάουλ του Εμποκού στην αγκαλιά του Ανέστη...

ΧΩΡΙΣ ΜΠΕΡΓΚ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ

Η ΑΕΚ παρατάχθηκε χωρίς εξτρέμ (με Μάνταλο – Μπακασέτα) και με τον Αλμέιδα αντί του Αραούχο στην ενδεκάδα, έχασε τρεις σπουδαίες ευκαιρίες με Μάνταλο, Αλμέιδα, Γαλανόπουλο, πήρε τη νίκη χάρη στο "ξερό" του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου που έστειλε τη μπάλα να σπαρταράει στο πλαϊνό διχτάκι του Στιλ και οι Πράσινοι πλέον θέτουν ως στόχο τον... Πανιώνιο!

Δεν κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Ουσιαστικά βρίσκονται σε απόσταση πέντε βαθμών από τους Κυανέρυθρους: -1 έναντι 4 βαθμών. Καλύπτονται πέντε βαθμοί σε τρεις αγωνιστικές χωρίς τον Μπεργκ; Μάλλον όχι. Ειδικά από τη στιγμή που απουσιάζουν και οι Κουλιμπαλί – Βιγιαφάνιες, και ταυτόχρονα είναι αμφίβολη η συνδρομή των Κουρμπέλη – Εμποκού – Λουντ. Με τον Μπεργκ στην ενδεκάδα, θα μπορούσε να "φανεί" και ο Μολίνς που λέει ο λόγος (ασίστ εναντίον του ΠΑΟΚ). Χωρίς τον Σουηδό "εξαφανίζεται" και ο Κλωναρίδης, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς για τους χαφ και τον Εμποκού, διαλύεται όλο το σύστημα.

Μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για τον Μαρίνο Ουζουνίδη να μην τερματίσει τελευταίος ο Παναθηναϊκός και να μην αρχίσει από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου (όπως πέρυσι ο ΠΑΣ Γιάννινα για να καταλαβαινόμαστε) τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του. "Χλωμό" πολύ να τα καταφέρει με ψυχολογία παικτών κοντά στο ναδίρ και αρκετούς ανενεργούς να καλούνται τώρα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Δοκίμασε και χθες εναλλαγές θέσεων μεταξύ Μολίνς – Εμποκού – Κλωναρίδη, έδωσε υποχρεωτικά χρόνο συμμετοχής σε Βλαχοδήμο – Μπουμάλ, αλλά για να ανταποκριθεί στο τέλος της σεζόν παίκτης χωρίς ρυθμό σε σύνολο χωρίς χημεία, πρέπει να είναι ανώτερου επιπέδου. Και οι "αναπληρωματικοί" του Παναθηναϊκού δεν είναι...

O,TI XEIΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ακόμη χειρότερο από τη χθεσινή εικόνα του Παναθηναϊκού είναι το κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις των παραγόντων του τη βραδιά της διακοπής του ματς με τον ΠΑΟΚ. Οι αχρείαστες δηλώσεις του Χρήστου Παναγόπουλου on camera, το "όλα ανοιχτά" που εκτόξευσε στην ερώτηση για το μέλλον του Γιάννη Αλαφούζου στην επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού, η "φωτοβολίδα" για άμεση σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ λίγες ώρες μετά το θάνατο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, διαμόρφωσαν την πλαστή εικόνα του "σηκώνομαι και φεύγω". Οι πιο ψύχραιμοι, βέβαια, αυτοί που λειτούργησαν με τη λογική, μετέφεραν προς το κοινό την πραγματικότητα: συνεδρίαση του ΔΣ την ημέρα του θρήνου για τον Αριστείδη Αλαφούζο δεν ήταν δυνατόν να λάβει χώρα και η απεμπλοκή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ από τον Παναθηναϊκό είναι δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση, η οποία δεν λύνεται ούτε σε μια βραδιά, ούτε σε μια εβδομάδα και έναν μήνα.

Ωστόσο, το δηλητηριώδες απόσταγμα έμεινε και αιωρείται: "Ο Αλαφούζος θέλει να φύγει". Αυτό πιστεύουν πλέον όλοι. Παίκτες, προπονητικό τιμ, διοικούντες, μάνατζερς. Μόνο ο ίδιος ο ηγέτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπορεί να αλλάξει αυτή την εικόνα και προς το παρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να το κάνει. Δεν πρόκειται να στείλει το club στα βράχια, ούτε στο Πρωτοδικείο, ούτε στην Γ' Εθνική για να σβηστούν τα χρέη του. Γράφεται, λέγεται και δεν διαψεύδεται ότι βρίσκεται σε επαφές για να βρει τον αξιόπιστο διάδοχό του, τον οποίο αναζητά κυρίως στο εξωτερικό. Μέχρι να τον βρει, όμως, ή μέχρι να κλείσει το deal με τον διαπραγματευτή, η ατμόσφαιρα στην οποία θα ζει ο φίλος, ο παίκτης και ο εργαζόμενος στον Παναθηναϊκό θα έχει ιονιστεί αρνητικά. Χωρίς την ευθύνη του Αλαφούζου, αλλά με βαριά ευθύνη των στελεχών του, οι οποίοι έσπευσαν λανθασμένα το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης να καταργήσουν το "υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται": μια από τις αγαπημένες φράσεις του Αλαφούζου.

Την Παρασκευή κιόλας βρέθηκε στο Κορωπί ο μάνατζερ του Μολέντο. Θα ερχόταν – προφανώς – ούτως ή άλλως, δεν... αποφάσισε το ταξίδι λόγω των δηλώσεων του Παναγόπουλου. Τι να του πει ο Λυμπερόπουλος; Σάμπως ξέρει τι ξημερώνει και πώς θα διαμορφωθεί το καλοκαίρι του Παναθηναϊκού; Βαδίζει με τα δεδομένα που έχει στα χέρια του περί "λελογισμένου μπάτζετ" και όπου βγει... Ο Μολέντο και ο Μπεργκ είναι "ειδικές περιπτώσεις" για διαφορετικούς λόγους. Ομάδα, όμως, μπορούν να βρουν και ο Χουλτ με τον Κουλιμπαλί. Και ο Ζέκα με τον Κουρμπέλη. Και ο Κλωναρίδης με τον Βιγιαφάνιες. Κι όσο δεν ξεκαθαρίζει το πράγμα (που είναι απολύτως λογικά δύσκολο να ξεκαθαρίσει άμεσα) ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος πλέον να ζει υπό τη σκιά και τις συνέπειες του περίφημου "όλα ανοιχτά"! Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δείχνει προς το παρόν αμηχανία ως προς την επικοινωνιακή διαχείριση τόσο σημαντικού θέματος και αποφεύγει επίσημες τοποθετήσεις, διαψεύσεις ή επιβεβαιώσεις σχετικά με δημοσιεύματα για Κινέζους και Ρώσους υποψήφιους επενδυτές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αν ο Αλαφούζος όντως το έχει πάρει απόφαση να δρομολογήσει σοβαρά τις εξελίξεις με στόχο την εύρεση του επόμενου χρηματοδότη της ΠΑΕ, θα πρέπει, έστω για έναν – ενάμιση μήνα, να έχει τον Παναθηναϊκό και όχι τα ναυτιλιακά ή τα media ως πρώτη προτεραιότητα. Να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ζέση το θέμα και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο. Να ενημερώσει τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή για τις παραμέτρους του ζητήματος, να μιλήσει προς τους εργαζόμενους της ΠΑΕ, ίσως και προς τους φίλους της ομάδας, να θέσει χρονοδιάγραμμα για το πρότζεκτ που θέλει να φέρει εις πέρας και να προχωρήσει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον σύλλογο και βάσει της θέσης του.

Ούτως ώστε, είτε βρει τον επόμενο είτε όχι, να τα έχει καλά με τη συνείδησή του και να αποχωρήσει από το Τριφύλλι με την αίσθηση του ανθρώπου που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να διασφαλίσει ευοίωνο και σταθερό μέλλον. Μακριά από περιπέτειες με τυχάρπαστους επενδυτές, τεχνητές χρεοκοπίες και απρόβλεπτπους κινδύνους. Αυτούς από τους οποίους ο Αλαφούζος – ίσως απροσδόκητα και για τον ίδιο – έσωσε τον Παναθηναϊκό πριν από ακριβώς πέντε χρόνια.

*Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ