X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Aρχίζει το ματς!

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί τη σκιαγράφηση του τοπίου για τους προπονητές του «Big - 4» λίγες ημέρες προτού σταθούν στη γραμμή της εκκίνησης για τη νέα σεζόν, με τα «ευρωπαϊκά» ματς τους.

Δεν το πολυκαταλάβαμε πώς φτάσαμπε τέσσερις – πέντε ημέρες πριν από τα πρώτα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων. Λόγω Euro κυρίως, ο Ιούνιος έφυγε χωρίς πολλά – πολλά και εν συνεχεία κάτι οι μεταγραφές, κάτι οι διακοπές (στο «φύγε» ή στο «έλα»), να’ μαστε πριν από το επίσημο άνοιγμα της σεζόν! Με τους τέσσερις «μεγάλους» για πρώτη φορά ταυτόχρονα στην εκκίνηση και τον ΠΑΣ Γιάννινα κερασάκι στην ευρωπαϊκή τούρτα.

Συγκριτικά με την πιο πρόσφατη αναφορά μας στις μεταγραφικές κινήσεις του Big -4, πριν από μία εβδομάδα, δεν άλλαξε τίποτα στους δύο «αιώνιους». Άλλαξαν, όμως, στους «Δικέφαλους». Στον ΠΑΟΚ με την αναμενόμενη πώληση του Μακ (να δούμε τι θα γίνει και με τον Κάτσε) και στην Ένωση με την απόκτηση του Αλμέιδα και του «Πατίτο». Φορ χρειαζόταν οπωσδήποτε. Εξτρέμ όχι απαραιτήτως. Ειδικά αν μείνει εκτός Ευρώπης από την Σεντ Ετιέν, που είναι το φαβορί στο ζευγάρωμα. «Εξαρο – οκτάρι» που χρειάζεται (έχει φύγει και ο Σουκουλίνι) ακόμη δεν έχει αποκτήσει. Ίσως να την κάνει την κίνηση σε περίπτωση πρόκρισης, εκτός κι αν στην ΑΕΚ θεωρούν ότι ο Σιμόες με τον Γιόχανσον είναι άτρωτα υβρίδια Γκεμπρεσιλασιέ – Μόντριτς.

Όπως είχε επισημανθεί ωστόσο πριν από μία εβδομάδα, οι τέσσερις προπονητές δεν επρόκειτο να τροποποιήσουν τα πλάνα τους – τουλάχιστον για τα πρώτα παιχνίδια – σε περίπτωση προσθηκών. Με αυτούς που είχαν εργαστεί καθημερινά επί έναν μήνα θα προχωρούσαν για να αντιμετωπίσουν την Χάποελ Μπερ Σεβά, τον Άγιαξ, την Σεντ Ετιέν και την ΑΪΚ Στοκχόλμης. Και στην πιο δύσκολη θέση φαίνεται πως βρίσκονται ο Βίκτορ Σάντσεθ και ο Αντρέα Στρματατσόνι! Εξηγούμαστε…

BIKTOΡ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παρότι έμεινε ο Καμπιάσο και τουλάχιστον έως τώρα δεν έχει πωληθεί ο Κασάμι, δεν έχει δοκιμάσει σε βασική ενδεκάδα ούτε μία φορά τους δυο καλύτερους μέσους του σε τριάδα με τον Μιλιβόγεβιτς. Ίσως ο Αργεντινός να μην είναι απολύτως έτοιμος (φάνηκε και κάπως βαρύς στο φιλικό με τον Ατρόμητο), αλλά με δίδυμο Μανιάτη – Μπουχαλάκη, το πρόβλημα είναι εμφανές κυρίως επιθετικά. Δοκίμασε το 4-3-3 λογικά, διότι η περίοδος των φιλικών ενδείκνυται για τεστ.

Επέμεινε στο 4-3-3 ανεξήγητα, διότι έχει και Φορτούνη και εξτρέμ για να υποστηρίξει το περυσινό 4-2-3-1 (4-4-1-1) τουλάχιστον στην αρχή, ώστε να είναι εξοικειωμένοι και οι παίκτες. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το «καμπανάκι» με τον Ατρόμητο ήταν τόσο ηχηρό που ο Ισπανός αποφασίζει την «επιστροφή» στο περυσινό σχήμα.

Φιγκέιρας και Ντε λα Πέγια όπως είχε τονιστεί δεν είναι καλύτεροι των Ομάρ – Μαζουακού, στο Νο 1 το πράγμα είναι μπερδεμένο, στόπερ δεν έχει αποκτηθεί. Μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού για τα ματς με την Χάποελ Μπερ Σεβά του Μιγκέλ Βίτορ (πρώην ΠΑΟΚ) οι ακραίοι επιθετικοί του και το δίδυμο Φορτούνης – Ιντέγε. Θέλει (και θα πάρει) φορ, τέταρτο εξτρέμ και κεντρικό αμυντικό, αλλά αυτή τη στιγμή δείχνει να αντιμετωπίζει αμυντικό πρόβλημα. Η Χάποελ, αν κρίνει κάποιος από το ρόστερ της και από τον τρόπο με τον οποίο προκρίθηκε επί της Σέριφ (0-0, 3-2) δεν είναι υψηλό εμπόδιο.

Όμως πρόκειται για μαχητική ομάδα, δεν θα έχει άγχος κι αν πιάσει τον Ολυμπιακό στον ύπνο την Τετάρτη (δηλαδή αν σκοράρει και αφήσει ανοιχτή την πρόκριση για τη ρεβάνς) θα φορτώσει με μεγάλο βάρος τον Ισπανό τεχνικό. Ανυπολόγιστη η ζημιά και οι εξελίξεις αν αποκλειστεί ο πρωταθλητής, παρότι θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League σε περίπτωση πρόκρισης στα play off της διοργάνωσης. Αντιθέτως, αν προκριθεί επί των Ισραηλινών χωρίς να εντυπωσιάσει, ο κόουτς – που κουβαλά αφανώς και το βάρος της σύγκρισης με την περυσινή καλή ομάδα του Σίλβα - δεν πρόκειται να κερδίσει πολλούς πόντους.

ΙΒΙΤΣ – ΠΑΟΚ

Άπειρος συγκριτικά με τους υπόλοιπους τρεις προπονητές και… γενικώς. Μετά και την απόκτηση του Βαρέλα, ο ΠΑΟΚ είναι έως τώρα η πιο ουσιαστικά ενισχυμένη ομάδα της Σούπερ Λίγκας, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι είναι έστω στο 50%-50% εναντίον του Άγιαξ, ο οποίος πέρυσι έχασε τον τίτλο και το Τσάμπιονς Λιγκ από την Αϊντχόφεν την τελευταία αγωνιστική (εντός έδρας 1-1 εναντίον της Ντε Γκράαφσαπ). Είναι λανθασμένη προσέγγιση αυτή που παραπέμπει πριν από τα δύο ματς στο «50%-50%», εκτός κι αν παραβλέψουμε ότι Μίλικ-Κλάασεν-Γκούντελι κοστίζουν αθροιστικά όσο δύο ενδεκάδες του «Δικέφαλου»...

Το βασικό πρόβλημα του Ίβιτς στο πρώτο στάδιο της καινούριας σεζόν είναι ότι σε 3-4 κομβικές θέσεις (κυρίως στη μεσαία γραμμή) έχει «ισάξιους» παίκτες και καλείται να κάνει τις καλύτερες επιλογές για συγκεκριμένη ενδεκάδα που θα επιδέχεται μια – δυο τροποποιήσεων στα δύο ματς εναντίον των Ολλανδών. Το δεύτερο θέμα είναι ότι διαθέτει παίκτες με τους οποίους μπορούν να υποστηριχθούν λειτουργικά όλες οι διατάξεις!

Είναι δύσκολο το τεστ, ο ΠΑΟΚ πρέπει να παίξει με αυτοπεποίθηση, όχι με θράσος. Με τη συνείδηση του «κατώτερου», όχι του ισάξιου! Έχει πιθανότητες εναντίον του αναξιόπιστου, αλλά πεντακάθαρου φαβορί Άγιαξ, μπορεί να σκοράρει εκτός έδρας, τα πιο δύσκολα θα έρθουν ούτως ή άλλως στη ρεβάνς της Τούμπας. Με το υλικό που διαθέτει, αποτυχία θα είναι ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Europa League, όχι από τους Ολλανδούς.

Είναι μια ωραία ποδοσφαιρική πρόκληση το ζευγάρωμα με τον Άγιαξ για τον Ίβιτς, ο οποίος καλείται να αξιοποιήσει τη σούπερ μεσαία γραμμή και τους εξτρέμ του και δεν πρέπει να φορτιστεί με το «πρέπει» της πρόκρισης. Το μοναδικό ματς των play offs που μπήκε το «πρέπει» στην εξίσωση του Δικέφαλου, ήταν και το μοναδικό στο οποίο ο κόουτς δεν πήρε καλό βαθμό (1-1 με τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο ματς)…

ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ – ΑΕΚ

O πιο «ψημένος» σε ευρωπαϊκά προκριματικά προπονητής εκ των τεσσάρων. Και ο κόουτς που θα παρατάξει την ομάδα του εναντίον της Σεντ Ετιέν με τους λιγότερους «νέους» συγκριτικά με πέρυσι. Μόνο ο Τσιγκρίνσκι αναμένεται να είναι βασικός, καθώς Μπάρκας – Μπακασέτας – Ντίας ξεκινούν από τον πάγκο τη σεζόν και Αλμέιδα – «Πατίτο» αποκτήθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες. Τσικγρίνσκι αντί Άρθο, λοιπόν, ίσως και Πέκχαρτ αντί Αραβίδη. That’ s all για το πρώτο ματς. Θυμηθείτε την «κλασική» περυσινή ενδεκάδα της ΑΕΚ, αφαιρέστε και τον MVP του Κυπέλλου, Ράφικ Τζιμπούρ, και να’ τη η πρώτη ΑΕΚ της σεζόν, η οποία θα προσπαθήσει να κρατήσει «ανοιχτή» την πρόκριση για τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Και για να τα καταφέρει, θα χρειαστεί ένα γκολ. Πολλά αποκλείεται να «φάει»! Αν τα καταφέρει, θα έχει ελπίδες ως αουτσάιντερ στη ρεβάνς. Αν όχι, πιθανότατα θα παρακολουθήσει από τον καναπέ τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Οι λιγοστές αλλαγές σε πρώτη φάση ίσως να αποδειχθούν και προς όφελός της, δεδομένης της «χημείας» και της δεδομένης ποδοσφαιρικής ταυτότητας της Ένωσης, η οποία ταιριάζει σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις για ομάδες που δεν είναι φαβορί, αλλά στόχο έχουν να «κλέψουν» ποδοσφαιρικά την πρόκριση σε νοκ άουτ ματς. Η κλήρωση με την Σεντ Ετιέν αποφορτίζει από κάθε υποψία «βάρους» την ομάδα και η γκρίνια για τις (μη) μεταγραφές περιορίστηκε μετά από τις δυο «φρέσκες» που μπορούν να την βοηθήσουν στη ρεβάνς της Γαλλίας ή (μακάρι) στον επόμενο γύρο. Ωστόσο, η ενίσχυση στη μεσαία γραμμή είναι υπεραπαραίτητη σε κάθε περίπτωση, αν η ΑΕΚ θέλει να είναι τουλάχιστον προς τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ανταγωνιστική (ή και καλύτερη), όπως πέρυσι.

Αν προκριθεί, ο Τιμούρ θα έχει κάνει υπέρβαση. Αν αποκλειστεί από την έκτη της περυσινής Ligue 1, η οποία έχασε μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές (δύο ήττες – μια ισοπαλία) πέρυσι αποκλείστηκε με γκολ στο 92’ από την Βασιλεία στους «32» του Europa League (αφού είχε προκριθεί σε όμιλο με Λάτσιο, Ντνίπρο, Ρόζενμποργκ), δεν θα του χρεωθεί τίποτα. Όμως σ’ αυτή την περίπτωση, θα αυξηθούν οι ήδη μεγάλες – ως «κληρονομιά» και από την περυσινή σεζόν- απαιτήσεις για τις εγχώριες διοργανώσεις.

ΣΤΡΑΜΑΤΣΟΝΙ – ΠΑΟ

Ο κόουτς που ξεκινά με τη μεγαλύτερη πίεση απ’ όλους, λόγω της περυσινή φθοράς, από τον Νοέμβριο μέχρι τα play offs. Στιλ – Ζέκα – Κουτρουμπής – Μπεργκ απέμειναν από τον «κορμό» του Γιάννη Αναστασίου, ο Παναθηναϊκός άλλαξε κατά 80% το ρόστερ του μέσα σε έξι μήνες. Η μεταγραφή που μπορεί να του αλλάξει τη ζωή δεν είναι ούτε του Ιμπάρμπο, ούτε του Γουακάσο, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν επιθετικά, αλλά αποτελούν ερωτηματικό ως προς την αμυντική τους προσήλωση, που είναι απαραίτητη στα ευρωπαϊκά ματς από όλους.

Η μεταγραφή – έκπληξη είναι του Λεντέσμα! Αν ο Αργεντινός, για τον οποίο μαθαίνω καλά πράγματα και ως προς την εν γένει νοοτροπία και συμπεριφορά του στα αποδυτήρια, αντέξει στους ρυθμούς του Κυριακή – Τετάρτη και συνδράμει όπως πρέπει αμυντικά και στην «τακτοποίηση» του παιχνιδιού, ο Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί κατά 30%-40% καλύτερος από πέρυσι, δεδομένων και των επιλογών που έχει μεσοεπιθετικά. Προσοχή! Ο Λεντέσμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΕΞΑΡΙ». Είναι ένας play maker, ο οποίος πια δεν έχει τα τρεξίματα για να ανταποκριθεί ως ένα σύγχρονο «οκτάρι». Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει πέσει και το κασέ του. Σε διαφορετική περίπτωση, η στόφα του παραπέμπει σε ένα από τα τοπ ευρωπαϊκά πρωταθλήματα…

Αν δεν αποκτηθεί μέσος στη θέση του ήδη παροπλισμένου Αμπέντ, θα είναι κρίσιμη για όλη τη σεζόν η παρουσία – απόδοση – διαχείριση των Λουντ και Γουακάσο, διότι πολλά «οκτάρια» που θα μπορούν να ανταποκριθούν και ανασταλτικά, ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει. Έντονος ο προβληματισμός για Ιβανόφ, ο νεαρός Ρέις αποκτήθηκε ως «εναλλακτική» για τρεις θέσεις, ο Τελάντερ παραμένει στα πιτς, μεγαλύτερη η ανάγκη του Παναθηναϊκού για έναν «Σίφο», παρά για έναν φορ, κι ας είναι απολύτως κατανοητή η σκέψη του «Στράμα» για τον Μπεργκ δεδομένων των προβλημάτων του Λέτο (γιατί έπαιξε και επιβαρύνθηκε στα δύο πρώτα φιλικά;).

Την ΑΪΚ Στοκχόλμης την ξέρουν καλύτερα ο Μπεργκ και ο Χουλτ. Και ο σοβαρός Σουηδός αριστερός μπακ είπε ότι είναι ομάδα «πολεμιστών». Πέρυσι είχε αποκλειστεί εύκολα από τον Ατρόμητο με δύο ήττες (1-3 και 0-1), αλλά πήρε το μάθημά της, άλλαξε τον προπονητή της και σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της, έχει σκοράρει και στα επτά εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος και το σημαντικότερο: τρέχει ήδη με 16 επίσημα ματς στη σεζόν.

Είναι πέμπτη, όμως, στο χαμηλής δυναμικότητας σουηδικό πρωτάθλημα, αστέρια της είναι ο 34χρονος πια Ισιζάκι και ο 17χρονος επιθετικός Αλεξάντερ Ίσακ, δέχεται γκολ όσο εύκολα βάζει και σημείο αναφοράς στην επίθεση δεν διαθέτει: οι δυο τους είναι πρώτοι σκόρερς της ομάδας με… τρία γκολ έκαστος. Συνεπώς: απλώς «επικίνδυνη». Όλα εξαρτώνται από τον Παναθηναϊκό. Όπως και πέρυσι με την Γκαμπάλα…

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ