Aυτό που τους λείπει
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη βασική μεταγραφική ανάγκη καθενός εκ των 4 "μεγάλων" του ελληνικού πρωταθλήματος, στην επίσημη εκκίνηση της μεταγραφικής περιόδου.
Ο Ντάνιελ Μαϊστοροβιτς αποδείχθηκε ότι ήταν πιο έτοιμος απ’ όλους. Η ΑΕΚ έχει ήδη κάνει δύο «ψαγμένες» κινήσεις με Αϊντάρεβιτς και Βράνιες (πιο αναγκαίος ο Βόσνιος, δεδομένης της πολυκοσμίας της Ένωσης στη μεσαία γραμμή), έκλεισε τρεις νεαρούς για το καλοκαίρι (Μεληκιώτη, Τσιντώτα, Γιακουμάκη), πάει και για τον Ντίας, βλέπει ζεστά και την περίπτωση του Μπράβο. Οι υπόλοιποι;
Η αλήθεια είναι πως η αφόρητη κλισεδούρα του στυλ «δεν είναι εύκολη η χειμερινή μεταγραφική περίοδος, οι κινήσεις που κάνεις είναι μόνο για διορθώσεις», ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όντως η αγορά είναι περιορισμένη και το ρίσκο των μεταγραφών μεγαλύτερο. Οι διαθέσιμοι παίκτες δεν είναι πολλοί και οι ομάδες συνήθως αναζητούν επιλογές που θα ανεβάσουν το επίπεδό τους, όχι συμπληρωματικές λύσεις. Γιατί να αλλάξει κάποιος ομάδα μεσούσης της σεζόν; Παρεκτός και προέρχεται από πρωταθλήματα που έχουν ολοκληρωθεί (όπως τα σκανδιναβικά ή ορισμένα… εξωτικών προορισμών), κάτι δεν πήγε καλά στην προηγούμενη ομάδα τους.
Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι οι «Ιμπάρμπο» αυτής της ποδοσφαιρικής γης δεν διαθέτουν αξιόλογα στοιχεία. Μπορείς – ακόμη και σ΄ αυτό το παράξενο χειμωνιάτικο παζάρι – να βρεις παίκτες που θα σε βοηθήσουν και στην τρέχουσα και στις επόμενες σεζόν. Αρκεί να έχεις ξεκάθαρους στόχους από τον Νοέμβριο ως προς τις θέσεις όπου η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση, καλό σκάουτινγκ και επαρκές (όχι «τρελό») για τις απαιτήσεις μπάτζετ.
Yπ’ αυτές τις προϋποθέσεις, μια ελληνική ομάδα δυνητικά είναι ικανή να κάνει και σούπερ μεταγραφή τον χειμώνα, αν κατορθώσει να βρει ευκαιρία από αγορές που κάποιοι άλλοι υποτιμούν ή δεν ασχολούνται καν. Η’ κλείνοντας συμφωνίες για ανερχόμενους ταλαντούχους παίκτες από το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν είναι, βέβαια, το πλέον σύνηθες, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μην πάμε, όμως, στο άλλο άκρο και θεωρήσουμε ως «αξίωμα» ότι τα χειμερινά ψώνια είναι όλα «παλτά»! Και για να μην πάμε σε… παλαιολιθική εποχή και θυμηθούμε ότι ο… Αϊ – Βασίλης έφερε σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, τον Αναστόπουλο, τον Βαζέχα και τον Σαβέβσκι, ας θυμηθούμε τον Γιούρκα, τον Τοροσίδη ή πιο πρόσφατα τον Νάτχο, τον Γιόχανσον, τον Μολέδο…
Καθεμιά του «Big – 4» έχει διαφορετικές βασικές ανάγκες και υπ’ αυτό το πρίσμα, χωρίς διάθεση να «στραματσονίσουμε» και να γράψουμε για… εννέα μεταγραφές στον καθένα (τόσες έκανε τον περυσινό Ιανουάριο στο all time high score του ο Παναθηναϊκός), ας επιχειρήσουμε να καταγράψουμε την Νο 1 ανάγκη για κάθε ομάδα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Στόπερ 100%
Το πρωτάθλημα, εύκολα ή δύσκολα θα το πάρει ο Ολυμπιακός. Με Ντα Κόστα και Μποτία, με Βιάνα και Ρέτσο, με Φιγκέιρας και Ντε λα Μπέγια. Δηλαδή με αμυντική τετράδα που αν την συγκρίνεις με την αντίστοιχη του Βαλβέρδε, θα βάλεις τα κλάματα. Ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη δεν παίζει τόσο ψηλά όσο στη Σούπερ Λίγκα, αλλά και ο ΑΠΟΕΛ με τον Πιέρρο Σωτηρίου στην ίδια αχίλλειο πτέρνα τον λάβωσε. Επιπρόσθετα, με τους συγκεκριμένους στόπερ, αν οι Μάρτινς – Φορτούνης δεν πιέζουν (που δεν το κάνουν) σε ΚΑΘΕ μπάλα της μεσαίας γραμμής, τα αμυντικά προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται.
Δεν διαφαίνεται πρόθεση για απόκτηση ηγετικού κεντρικού αμυντικού που θα διαθέτει ηγετικά στοιχεία (ταχύς και «εγκεφαλικός» ή δυναμικός ταυτόχρονα για να τον ταιριάξει με τον Μποτία προσωρινά και με τον Ρέτσο μελλοντικά αν θέλει να αναδείξει τον πιτσιρικά). Είναι δύσκολη μεταγραφή, δεν μπορείς να διαλέξεις από τον… σωρό, όμως υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για 1-2 κινήσεις. Με αυτό το ρόστερ, ο Ολυμπιακός σπουδαίες βλέψεις για ευρωπαϊκή «πορεία» δεν μπορεί να έχει, κι ας ήταν υπερτυχερός στην κλήρωση με την καλή αλλά όχι και «τρομακτική» Οσμάνλισμπορ, αν και «ανίσχυρος» ως δεύτερος στον όμιλό του. Στον δεύτερο γύρο αν ο Μπέντο συνεχίσει στο ίδιο ποδοσφαιρικό μοτίβο με τους ίδιους παίκτες, θα χάσει και περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα (παθητικό μόλις πέντε γκολ, χαμένοι μόνο πέντε πόντοι).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Εξτρέμ ή και "οκτάρι"
Η βασική ανάγκη του Παναθηναϊκού ήταν του αμυντικού μέσου. Θέση για την οποία ο Στραματσόνι απέκτησε τον Κριστιάν Λεντέσμα, που ποδοσφαιρικά «κακοποιήθηκε» από τον Ιταλό, με αποτέλεσμα τη γρήγορη φθορά του και τελικά την απόφαση Ουζουνίδη για το «διαζύγιο». Ο Δημήτρης Κουρμπέλης αποκτήθηκε ως αμυντικός χαφ και αυτή είναι η θέση όπου πονούσε περισσότερο το Τριφύλλι. Οποιοσδήποτε ισχυριστεί ότι ο νεαρός θα κάνει τη διαφορά από την πρώτη κιόλας σεζόν του θα κινδυνεύσει να χαρακτηριστεί δικαίως αιθεροβάμων, συνεπώς ας περιμένουμε...
Αυτό που λίγοι έχουν πάρει χαμπάρι είναι ότι οι Πράσινοι αν δεν αξιοποιήσουν Μπουμάλ – Βλαχοδήμο, δεν διαθέτουν εξτρέμ. Δεν ήταν ο Ιμπάρμπο, δεν είναι ο Εμποκού, ούτε ασφαλώς ο Βιγιαφάνιες κι ας τον χρησιμοποιεί εκεί ο Ουζουνίδης. Συνεπώς, είναι σωστή η σκέψη για απόκτηση ακραίου. Αν όμως διώξει και τον Γουακάσο, δεν αρκεί ο Λουντ και πρώτιστη ανάγκη είναι ένα «οκτάρι»: ο Γκανέζος είχε αποκτηθεί αντί του Αμπέντ που πάει καλά στην Ντιζόν…
ΑΕΚ: Έναν γκολτζή παιδιά
Ο Αλμέιδα πέτυχε δύο με την Ξάνθη, πριν από… τέσσερις μήνες. Ο Αραβίδης ένα, ο Μπακασέτας ένα, ο Βάργκας ένα. Δύο ο Πατίτο, τέσσερα ο πρώτος σκόρερ, Πέτρος Μάνταλος. Δύο ο γίγας Πέκχαρτ και ο Πλατέλλας του Ατρόμητου στη Λάρισα! Ολοφάνερη νομίζω η ανάγκη της Ένωσης για έναν γκολτζή! Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν φαίνεται να έχουν μέλλον στην ομάδα οι Πέκχαρτ – Αλμέιδα – Αραβίδης. Αν αυτός είναι ο Ντίας, θα το(ν) δούμε, γιατί οι παραλληλισμοί με τον Μπλάνκο και τον Σκόκο μόνο και μόνο λόγω Argentina είναι παράλογοι και επικίνδυνοι… Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ΑΕΚ φαίνεται να εργάζεται για το χτίσιμο και της επόμενης σεζόν και αυτό αρνητικό δεν το λες!
ΠΑΟΚ: Έχει τα κότσια για φορ;
Σούπερ ο Γκάρι, βελτιώνεται και ο Κάμπος, αλλά δεν παίρνει γκολ από τους μέσους του και παρά την καλή επίδοση του Κουλούρη (3 γκολ σε 7 ματς) το πρόβλημα με τον Κλάους που έχει πάθει μπλακ άουτ με 0 γκολ/10 ματς/14 τελικές προσπάθειες είναι τεράστιο αν κάνουμε τη σύγκριση με τις επιδόσεις του τα προηγούμενα χρόνια. Να «αποκαθηλώσεις» τον αρχηγό σου δεν είναι εύκολη υπόθεση, δεν είναι εύκολη απόφαση. Αλλά ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει ευκολότερο γκολ για να μην πετιούνται στον Θερμαϊκό οι ευκαιρίες που δημιουργεί. Στο 4-3-3 ή το 4-2-3-1 του Ίβιτς δεύτερος επιθετικός δεν χωρεί.
Έχει το club τα κότσια για έναν γκολτζή φορ; Διότι κότσια χρειάζονται, τα χρήματα τα έχει και τα διαθέτει ο Ιβάν για δύο κινήσεις. Θα λέγαμε πως ίσως είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για «οκτάρι» αν δεν ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα ο δεξιός μπακ της, δηλαδή ο Λέο Μάτος, με τέσσερα γκολ. Ειδικά αν χάσει και τον Γκάρι που είναι συνολικά ο κορυφαίος παίκτης και σκόρερ του στη σεζόν (22 ματς, 6 γκολ, 8 ασίστ), πρέπει να βρει τα γκολ του «Ολλανδού» από το Πράσινο Ακρωτήρι…
Follow me on Twitter: Seretinio