Δέκα μεταγραφές, άλλος Παναθηναϊκός
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον καινούριο Παναθηναϊκό, την ενίσχυσή του, τους δανεικούς, τους Έλληνες, τις προοπτικές και τον Αντρέα Στραματσόνι.
Μέσα σε έξι μήνες, λοιπόν, 19 μεταγραφές. Δεν ήταν όλες οι επιλογές του Αντρέα Στραματσόνι. Εγιναν, όμως, όλες επί Στραματσόνι. Με το δίδυμο των Φύσσα – Βόκολου σε συμβουλευτικό – διεκπεραιωτικό ρόλο τον προηγούμενο Ιανουάριο και τον Ζιλμπέρτο Σίλβα σε ρόλο "νέου" και… κομπάρσου αυτό το καλοκαίρι.
Πήρε, βέβαια, ο Ιταλός το πάνω χέρι και την ευθύνη μετά τον Μάιο. Τον Ιανουάριο μόνο 4/9 ήταν ολοδικές του επιλογές. Ο Μέστο, ο Βιγιαφάνιες που τον ήθελαν όλοι και οι δυο πιτσιρικάδες δανεικοί Βραζιλιάνοι που αποχώρησαν. Ο Μαμούτε επειδή δεν έπεισε ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και ο Λούκας Εβανζελίστα επειδή εκτιμήθηκε ότι μπορεί να αποκτηθεί ικανότερός του μη κοινοτικός (όπως και εκείνος) μέσος. Επέστρεψε στην Ουντινέζε με την οποία αγωνίστηκε ως βασικός την Κυριακή με την Έμπολι, πήρε ο Παναθηναϊκός τον Γουακάσο, πάμε παρακάτω. Μολέδο και Λέτο ήταν επιλογές του Αλαφούζου! Όπως και οι αδελφοί Βλαχοδήμου και ο Μπουμάλ, τον οποίο είχε σημειώσει ως επιλογή του Γιάννη Αναστασίου. Δεν "βγήκαν" όλες. Αδύνατον. Σπάνιο. Δεν ήταν κακό, όμως, το ποσοστό "επιτυχίας".
Οι προδιαγραφές "ευστοχίας" μοιάζουν καλύτερες για τα καλοκαιρινά ψώνια. Τώρα τρέχει με 8/10 επιλογές ο Στραματσόνι. Ιβανόφ και Σαμπά στόπερ, Χουλτ και Κουλιμπαλί μπακ - χαφ, Λεντέσμα στη μεσαία γραμμή, Ιμπάρμπο – Εμποκού εξτρέμ και ο Γουακάσο για… όλες τις δουλειές. Ρινάλντι και Ρέις είναι επιλογές του Ζιλμπέρτο, αποκτήθηκαν ως εναλλακτικές λύσεις και δύσκολα θα πάρουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής.
Εκ πρώτης όψεως λοιπόν…
1. Ο Παναθηναϊκός έδωσε τα περισσότερα χρήματα στην εποχή Αλαφούζου, προερχόμενος από σεζόν με ζημίες και παίρνοντας ρίσκο πριν από τους δύο γύρους των προκριματικών του Europa League. Πουλώντας μόνο τον Νίκο Καλτσά με 180.000 ευρώ στον Αστέρα Τρίπολης, ενώ τα προηγούμενα έτη έφευγε ένας σχεδόν κάθε χρόνο φέρνοντας έσοδα (Καρνέζης, Μαυρίας, Καπίνο, Καρέλης τον Γενάρη).
2. Έχει αναμφισβήτητα το πιο «γεμάτο» ρόστερ στην πενταετία Αλαφούζου. Έμειναν μόνο οι Στιλ, Ζέκα, Μπεργκ ως βασικοί από την ομάδα «Αναστασίου – Νταμπίζα», μαζί με τους αναπληρωματικούς Κουτρουμπή – Κοτσόλη και τους Χουχούμη, Μαρινάκη, Κλωναρίδη προς το παρόν, καθώς και οι τρεις είναι "στον αέρα".
3. Από τις μεταγραφές του περυσινού καλοκαιριού ριζώνει μόνο ο Ρόμπιν Λουντ! Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και με τον άτυχο Ράσμους Τελάντερ. Ο Μεχντί Αμπέντ δύσκολα θα τα καταφέρει, ακόμη κι αν μείνει στο ρόστερ και "ξεπαγώσει".
4. Έχει τις περισσότερες προσωπικότητες στην ίδια χρονική περίοδο Αλαφούζου. Παίκτες και με πείρα και με παραστάσεις από σημαντικά πρωταθλήματα (Καμπιονάτο, Γαλλία, Αγγλία).
5. Πήρε μόνο έναν από το ελληνικό πρωτάθλημα (Κουλιμπαλί), θα έχει μόνο δύο Έλληνες στην 18άδα (Κουτρουμπής – Κοτσόλης).
6. Έχει από δύο παίκτες σε κάθε θέση, δεν διαθέτει αυθεντικό «εξάρι». Play maker ο Λεντέσμα, οκτάρια ο Ζέκα και ο Λουντ, στόπερ οι Κουτρουμπής και Ρέις.
7. Απέκτησε δύο δανεικούς με ακριβό ενοίκιο από το Καμπιονάτο, οι οποίοι είναι πάνω – κάτω του ίδιου στυλ και έχουν πανάκριβες ρήτρες αγοράς. Ο Εμποκού, λόγω ηλικίας, έχει περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης και βελτίωσης από τον Ιμπάρμπο, αλλά ο Κολομβιανός είναι πιο έμπειρος.
8. Θα μπορούσε κάποιος βάσιμα να ισχυριστεί ότι σε κάποιες θέσεις διαθέτει καλύτερους παίκτες και από τον «πολυμετοχικό» Παναθηναϊκό, έχοντας δαπανήσει ασφαλώς πολύ λιγότερα χρήματα. Όχι μόνο λόγω διαχείρισης, αλλά και επειδή έχουν πέσει γενικώς οι τιμές...
9. Πιθανή ενδεκάδα στο 3-4-3 της Ευρώπης: Στιλ – Μολέδο, Ιβανόφ, Σάμπα - Μέστο, Γουακάσο (Χουλτ), Ζέκα, Λεντέσμα (Λουντ) – Ιμπάρμπο, Εμποκού, Μπεργκ. Πιθανή ενδεκάδα στο 4-2-3-1 της Ελλάδας: Στιλ – Μέστο, Χουλτ, Σάμπα, Μολέδο – Ζέκα, Λεντέσμα (Λουντ), Ιμπάρμπο (Εμποκού), Γουακάσο, Βιγιαφάνιες – Μπεργκ. Από τη μέση και μπροστά… χαμός. Πλην των Ζέκα, Γουακάσο, Μπεργκ, θα διεκδικούνται όλες οι θέσεις!
10. Σε πολλά ματς πρωταθλήματος (για το Κύπελλο θα δούμε… μετά τον Δεκέμβριο) αναμένεται να πάρουν χρόνο κάποιοι «αναπληρωματικοί», όπως οι Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Ιβανόφ, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Λέτο, προκειμένου να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο η φρεσκάδα και η ανταγωνιστικότητα δεδομένων των έξι δύσκολων «ευρωπαϊκών» αγώνων εναντίον Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης.
11. Αν μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ουδείς το γνωρίζει. Σίγουρα, όμως, πια σε πολλές θέσεις είναι ανεβασμένο το επίπεδο, διαθέτει περισσότερες αξιόπιστες λύσεις και έχει τη δυνατότητα να το διεκδικήσει, πολύ περισσότερο λόγω όλων όσων έχουν συμβεί στον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι. Θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους. Και «εσωτερικές» (διαχείριση αποτυχιών, χημεία, αποδυτήρια, «φθορά» από ευρωπαϊκά ταξίδια και ματς) και από «εξωτερικές» (διαιτησία, χειρισμοί από τη διοίκηση, στάση οπαδών).
Folllow me on Twitter: Seretinio