Δύο δρόμοι για να αποφύγει τον "Τιτανικό"
Ο Γιάννης Σερέτης εξηγεί γιατί η ΠΑΕ Παναθηναϊκός βλέπει μπροστά της το παγόβουνο και αναλύει τους δύο δρόμους για να αποφύγει το οικονομικό ναυάγιο.
Διαβάζουν διάφορα ονόματα άγνωστων πιτσιρικάδων τις τελευταίες ημέρες οι φίλοι του Παναθηναϊκού. Διαβάζουν για το ενδεχόμενο απόκτησης παίκτη (ή παικτών) με δανεισμό ενάμιση έτους (δεν θέλει ποδοσφαιριστή για πέντε μήνες ο Νίκος Λυμπερόπουλος). Έχει... κολλήσει η βελόνα στον Μίκαελ Ίσακ της Ράντερς μετά την απόκτηση του Δημήτρη Κουρμπέλη. Και σκέφτονται λογικά: “Πώς είναι δυνατόν ο Στραματσόνι να έλεγε στους Ιταλούς δημοσιογράφους ότι θα μιλούσε με τον Γιόβετιτς και τώρα να εξετάζονται παίκτες όπως ο Μεδέιρος της Μποαβίστα, ο Μασούντ του Πανιώνιου και να προτείνονται επιθετικοί επιπέδου Μαμπουλού”;
Η εξήγηση είναι απλή. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει κατάφατσα μπροστά της το παγόβουνο της αδειοδότησης. Το βλέπει στον ορίζοντα. Αν δεν στρίψει, δεν θα το αποφύγει. Θα πέσει πάνω του, με αποτέλεσμα ευρωπαϊκό αποκλεισμό και... Football League. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια, δεδομένου ότι από εφέτος η μη αδειοδότηση συνεπάγεται αυτομάτως και υποβιβασμό. Πώς μπορεί να στρίψει το πηδάλιο και να ντριμπλάρει τον “Τιτανικό”;
ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΑΦΟΥΖΟ
Ο ένας δρόμος είναι να “τρελαθεί” ο Γιάννης Αλαφούζος. Δηλαδή να βάλει τόσα χρήματα όσα αρκούν για να καλυφθούν άμεσα: α) όλες οι δόσεις για τους διακανονισμούς β) οι αποζημιώσεις στους παίκτες οι οποίοι λύουν τις συμβάσεις τους με το Τριφύλλι γ) τα λεφτά που απαιτούνται για μεταγραφές “πρωταθλητισμού”.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει αλλάξει άποψη για δεκάδες πρόσωπα και πράγματα κατά τη διάρκεια της πράσινης θητείας του. Έχει διαφοροποιήσει και την οικονομική πολιτική - με μεγάλο ρίσκο - κατά περιόδους. Ουδείς μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το αν θα αλλάξει στάση τώρα, τέσσερις ημέρες πριν από τη λήξη της μεταγραφικής σεζόν. Όμως όλα δείχνουν ότι δεύτερη “υπέρβαση” μετά από την ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ της τετραετίας του (700.000 ευρώ στον Αστέρα Τρίπολης) δεν πρόκειται να κάνει.
Ήδη έχει “ματώσει” από τα δικά του σφάλματα και την “ασυδοσία” Στραματσόνι (κυρίως) – Ζιλμπέρτο Σίλβα (δευτερευόντως), η οποία αρχικά έφερε την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, αλλά εν συνεχεία τη διάλυση της ομάδας, λόγω της κακής διαχείρισης του ρόστερ από τον Ιταλό και της ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε στα αποδυτήρια λόγω των οφειλών. Ο δεύτερος δρόμος για να "ντριμπλάρει" τον "Τιτανικό" είναι το... back to reality. Εξορθολογισμός για να αποφευχεθί η "συντεταγμένη χρεωκοπία". Αν θα αντέξει στο βάρος της οπαδικής απαίτησης για καλύτερη ομάδα, υψηλότερους στόχους και κούπες; Θα το δείξει το μέλλον!
Ήδη, πάντως, έχουν “μετοχοποιηθεί” μόνο τα 3,8 εκατ. Ευρώ από τα 5 της προηγούμενης ΑΜΚ, όλοι περιμένουν σαν “σωτήρα” τον Αλαφούζο για τη δεύτερη ΑΜΚ ύψους πάλι 5 εκατ. Ευρώ που έχει προκηρυχθεί, ενώ ταυτόχρονα ο Παναθηναϊκός φαίνεται αποφασισμένος να πάει σε “μετωπική” με τη Σούπερ Λίγκα και τη Nova, η οποία σύμφωνα με τους Πράσινους έπρεπε να έχει καταβάλει από τις 15 Ιανουαρίου τη δόση ύψους 800.000 ευρώ για τον Παναθηναϊκό.
ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ "ΑΣΦΥΞΙΑΣ"
Για να αντιληφθούμε καλύτερα πώς έχει αυτή την περίοδο η κατάσταση στον Παναθηναϊκό, ίσως βοηθήσουν οι κάτωθι σημειώσεις...
- Για να βάλουν την υπογραφή τους στη λύση συμβολαίου οι Σάμπα και Ιβανόφ χρειάστηκε σχεδόν άμεσα καταβλητέο ποσό μερικής αποζημίωσης.
- Η συμφωνία του Παναθηναϊκού με την Κάλιαρι για τον Ιμπάρμπο προβλέπει 1 εκατ. Ευρώ ενοίκιο στην ιταλική ομάδα και 1 εκατ. Ευρώ (μαζί με τα bonuses) στον Κολομβιανό επιθετικό! Δεν θα είναι καθόλου εύκολο το deal για το “σπάσιμο” του συμβολαίου, ακόμη κι αν βρεθεί ομάδα που θα θελήσει τον παίκτη. Διότι ο Λυμπερόπουλος θα προσπαθήσει να “εξοικονομήσει” όσα περισσότερα μπορεί!
- Οι υποθέσεις Εσιέν – Ταυλαρίδη, όσα γράφτηκαν στον ιταλικό Τύπο (προφανώς με “πηγή” τον Στραματσόνι) μετά την απόλυση του κόουτς για οφειλές που προκάλεσαν προβλήματα, τα χρέη σε μάνατζερς και οι παρενέργειες εντός των αποδυτηρίων στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου λόγω της καθυστέρησης πληρωμών, “δυσφήμισαν” το club που δημιουργεί σε ορισμένους εικόνα “κακοπληρωτή” ή “αναξιόπιστου”.
- Κάθε συζήτηση ή διαπραγμάτευση για ανανέωση συμβολαίων έχει “παγώσει” και πλέον απαιτήσεις ύψους 450.000 – 500.000 ετησίως, όπως του Σεμπαστιάν Λέτο, ακούγονται εξωπραγματικές στ' αυτιά των διοικούντων που δεν πρόκειται σ' αυτό το πεδίο να παρεκκλίνουν.
- Ο Παναθηναϊκός έχει ήδη χάσει αρκετούς παίκτες οι οποίοι έκλεισαν σε άλλες ομάδες ή απλώς αρνήθηκαν την προσφορά του Τριφυλλιού (μαζί με τα clubs όπου ανήκουν) λόγω της ρεαλιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης από τον “Λύμπε”, ο οποίος... απλώς δεν έχει μεγάλο διαθέσιμο μπάτζετ ως συνισταμένη πολλών παραγόντων (και της απόκτησης του Κουρμπέλη βεβαίως που δύσκολα θα είχε υλοποιηθεί στα 700.000 ευρώ αν είχε ήδη αναλάβει...).
- Οι απαιτήσεις της Ράντερς για τον Ίσακ - επί παραδείγματι - έχουν μειωθεί προς το παρόν στις 300.000 ευρώ αλλά ακόμη κι αυτό το ποσό διστάζει να το δώσει ο Παναθηναϊκός, λόγω των επικίνδυνων δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί στην ΠΑΕ.
- Σε αρκετούς εργαζόμενους της ΠΑΕ ακόμη οφείλονται δύο μισθοί.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΛΛΑΓΗ"
Όλα αυτά είναι “ενδεικτικά”. Δεν μπορούν να αποτυπώσουν πιστά την ασφυκτική οικονομική πίεση στην ΠΑΕ. Απλώς περιγράφεται η κατάσταση, δεν καταγράφεται αναλυτικά. Ο Χρήστος Παναγόπουλος, όμως, στενός συνεργάτης του Γιάννη Αλαφούζου, ήταν πιο αναλυτικός στις 13 Ιανουαρίου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Θέλετε να θυμηθούμε τι είπε μεταξύ άλλων;
- Για το μέλλον: «Σήμερα υπάρχει η γενική συνέλευση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ. Είχε αναγγελθεί και θα εκτελεστεί στο επόμενο μικρό διάστημα. Ο βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι ο κ. Αλαφούζος. Θα υπάρξει άλλη μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα είναι περί τα 5 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της τωρινής αύξησης. Είναι απαραίτητη αυτή η αύξηση για να μπορεί ο Παναθηναϊκός να είναι ο Παναθηναϊκός. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και όλα θα πάνε καλά ως προς την αδειοδότηση. Η αύξηση δεν γίνεται μόνο για τις τρέχουσες υποχρεώσεις, αλλά για όλο το οικονομικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΠΑΕ. Μη συνδυάζουμε τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μόνο με τα συμβόλαια ή τις αμοιβές των παικτών».
- Για το παρελθόν: «Πριν το καλοκαίρι του Εσιέν το χρέος είχε κατέβει κοντά στα 7 εκατ. Είχε γίνει με προσπάθεια εξορθολογισμού και είχε κατέβει το χρέος σε αυτά τα επίπεδα. Αποφασίστηκε στη συνέχεια να γίνει υπέρβαση. Η εξυγίανση προχωρούσε, αλλά οι στόχοι ανέβαιναν. Έγινε μια εκτροπή, υπήρξε μια αύξηση του χρέους την οποία εκ νέου καλύπτουμε. Το χρέος είναι πάνω από 10 εκατ. και προσπαθούμε να το συμμαζέψουμε και πάλι μπαίνοντας σε μια νέα λογική. Οι υπερβάσεις έγιναν για να ανέβει ο Παναθηναϊκός σε επίπεδο ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό που συμβαίνει, ωστόσο, είναι πως μεγαλώνει η ψαλίδα με τις άλλες χώρες, γιατί εκεί τα έσοδά τους αυξάνονται και οι διαφορές των ελληνικών ομάδων με μεσαίων συλλόγων της Ευρώπης έχουν γίνει μεγάλες. Δεν μιλάω ποδοσφαιρικά, αλλά για τις αποστάσεις από συλλόγους που παλαιότερα θεωρούνταν από κάτω από τον Παναθηναϊκό. Αυτό μας οδηγεί να εξορθολογήσουμε ξανά τα πράγματα. Οι φόροι στην Ελλάδα από το 2012 αυξήθηκαν υπερβολικά με αποτέλεσμα τα 10 ευρώ με τους φόρους να γίνονται 20, τα 100 να γίνονται 200. Αυτό μαζί με την ποδοσφαιρική κρίση οδήγησε τις ελληνικές ομάδες σε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα. Εδώ τα έσοδα μένουν τουλάχιστον ίδια, αν δεν μειώνονται. Όλα αυτά οδηγούν σε ασφυξία και μας βάζει σε νέα λογική».
- Για τις καθυστερήσεις που υπήρχαν σε πληρωμές: «Ο Τύπος συχνά τροφοδοτείται από υπερβολικές πηγές. Οι εταιρείες στην εποχή της κρίσης αντιμετωπίζουν κάποιες καταστάσεις. Υπήρχαν κάποια ζητήματα κάποιων ημερών και εβδομάδων. Έχουμε πληρώσει τους ποδοσφαιριστές και προχωρούμε στις επόμενες δόσεις».
- Για τις ευθύνες του Στραματσόνι στην αύξηση του χρέους: «Δεν θα φορτώσουμε την κατάσταση αυτή σε έναν άνθρωπο. Τα λάθη είναι συλλογικά. Οπωσδήποτε έγιναν λάθη από την εποχή Εσιέν και μετά. Η διοίκηση από τα λάθη μαθαίνει και γι’ αυτό διορθώνει. Όλα και όλοι αξιολογούνται».
- Για την αλλαγή πολιτικής: «Αυτό που αποφασίσαμε το λέμε σχηματικά 'επιστροφή στο μοντέλο του 2013' για να το καταλαβαίνει εύκολα ο κόσμος, δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχουμε Έλληνα προπονητή και τεχνικό διευθυντή και θα προσπαθήσουμε να κάνουν ορθολογική διαχείριση του ρόστερ, με προσθήκες παικτών, Ελλήνων και ξένων, που έχουν μπροστά τους χρόνια, με νοοτροπία Παναθηναϊκού, με θέληση για διάκριση και με αξία μεταπώλησης. Να δώσουν αυτά που θέλουν και θέλουμε και να κάνουν πιθανώς μια επόμενη πορεία σε ευρωπαϊκές ομάδες. Δεν είναι μείωση του μπάτζετ, αλλά ορθολογική διαχείριση. Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του μπάτζετ, είναι διόρθωση σφαλμάτων. Αν βρούμε κάποιον εξαιρετικό παίκτη, μπορούμε να δώσουμε αρκετά χρήματα. Η στρατηγική αυτή δεν είναι νέα, είναι παλαιότερη αλλά επανέρχεται. Σας είπα για ποιους λόγους».
- Για το αν ο Γ. Αλαφούζος έχει «συμπαίκτες”: «Η Συμμαχία απέτυχε γιατί δεν υπάρχει κουλτούρα στη συμμετοχή του Έλληνα φιλάθλου στα οικονομικά των ομάδων, πέρα από την κρίση. Οι Έλληνες λένε "να τα χώσει ο πρόεδρος". Ο κ. Αλαφούζος έχει κάποιους συμπαίκτες, όχι σε μεγάλα μεγέθη. Ελπίζουμε να βελτιωθεί αυτό στη συνέχεια. Δεν θέλει να είναι ο μοναχικός πρόεδρος. Θητεία κάνει, όπως έχει πει. Είχε προτείνει το μοντέλο της γερουσίας στο παρελθόν, αλλά δεν έχει βρει ανταπόκριση στο βαθμό που θα ήθελε. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε αυτό. Κάποια πρόταση που να έχει βάση και να είναι κανονική δεν έχει γίνει καμία. Διάβασα κι εγώ το όνομα του κ. Καλτσίδη. Δεν έχει γίνει όμως κάποια κρούση. Η όποια επαφή τότε είχε γίνει, νομίζω, στον Δημήτρη Γόντικα κι όχι στον Γιάννη Αλαφούζο. Μπορεί και να έγινε κάποια επαφή με τον κ. Αλαφούζο και μετά να χάθηκε. Δεν έχουμε από πουθενά αλλού κάποια στιβαρή και σοβαρή πρόταση. Θυμάστε πόσο καιρό ταλαιπώρησε τον Παναθηναϊκό η υπόθεση Τσάκα».
- Για την αδειοδότηση της ΠΑΕ: «Ακούγονται διάφορες φήμες για την αδειοδότηση. Δεν μας ανησυχεί κάτι, θα πάμε καλά».
- Για το πότε θα ξεχρεώσει η ΠΑΕ: «Το πότε θα αποπληρωθεί το χρέος έχει μέσα διάφορα κομμάτια που κυλάνε μέσα στο χρόνο. Όλα είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται. Από εκεί και πέρα το θέμα είναι πώς διαχειρίζεσαι το ρόστερ για να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο και να επιτυγχάνονται οι στόχοι που είναι πάντα υψηλοί».
Ρεαλιστής ο Παναγόπουλος. Να δούμε πόσα απ' όσα είπε, θα γίνουν πραγματικότητα. Διότι αυτές οι ατάκες - για παράδειγμα - μάλλον συνιστούν ντρίμπλες: “Δεν είναι μείωση του μπάτζετ, αλλά ορθολογική διαχείριση. Δεν υπάρχει θέμα μείωσης του μπάτζετ, είναι διόρθωση σφαλμάτων. Αν βρούμε κάποιον εξαιρετικό παίκτη, μπορούμε να δώσουμε αρκετά χρήματα”...
* Follow me on Twitter: Seretinio