X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ένα αξέχαστο πρωτάθλημα

Ο Γιάννης Σερέτης σταχυολογεί όσα θα θυμόμαστε για τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας του πρωταθλήματος που έληξε... εντός αγωνιστικών χώρων και συνεχίζεται εκτός αυτών.

Ήταν μια σεζόν με μπόλικες ανατροπές. Ένα πρωτάθλημα αδιάφορο από τον... Νοέμβριο για τον πρώτο, αλλά με πολλές αλλαγές. Στους πάγκους των ομάδων, στα σφυρίγματα των διαιτητών, στο ρόστερ και στη χημεία πολλών ομάδων.

Η αρχή του 2017 τον Ιανουάριο, έφερε και τις περισσότερες μεταβολές. Με την ενδυνάμωση ΑΕΚ και ΠΑΟΚ που είχαν ως κορυφαίους του β' γύρου τον Αραούχο και τον Πρίγιοβιτς, το συμμάζεμα και τη μίνι ενίσχυση (Κουρμπέλης – Κλωναρίδης) του Παναθηναϊκού, την αποδυνάμωση (Μιλιβόγεβιτς – Ιντέγε) του Ολυμπιακού, που ήδη είχε εξασφαλίσει διαφορά ικανή να του χαρίσει την πρωτιά στη βαθμολογία, παρά τις αλλαγές των προπονητών και το άστοχο management αρκετών παικτών από τον Πάουλο Μπέντο.

Ήταν μια σεζόν γενικώς αλλόκοτη για όλους τους “μεγάλους”, οι οποίοι κλήθηκαν να διαχειριστούν ουκ ολίγες εσωτερικές κρίσεις έκαστος και τελικά ολοκληρώνουν την regular season καλύτερα απ' ότι την άρχισαν! Ακόμη και ο Ολυμπιακός! Διότι όλοι έχουν πυξίδα με σαφείς ενδείξεις για την επόμενη σεζόν.

Ποιοι θα τις αξιοποιήσουν σωστά και ποιοι όχι, θα φανεί στο επόμενο πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί και με νέα ηγεσία στην ΕΠΟ. Και όχι με προσωρινή διοίκηση (Π.Δ.Ε.), ορισθείσα από την FIFA: ναι, ήταν κι' αυτό κάτι μοναδικό στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο μάλλον δεν θα το ξαναζήσουμε.

Αν θα θέλαμε να σταχυολογήσουμε 4-5 γενικά, αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σεζόν, θα το επιχειρούσαμε ως εξής, στο πρωτάθλημα των επτά (!) αγωνιστικών τον Ιανουάριο που λήγει από τις 30 Απριλίου. Απίθανο και όμως ελληνικό...

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΟΣΦΠ, Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΠΑΟΚ του Πρίγιοβιτς ολοκληρώνει τη σεζόν ως πρωταθλητής β΄γύρου, στον οποίο υπέστη μόνο μία ήττα, από την ΑΕΚ. Η Ένωση με τον Χιμένεθ στον πάγκο ηττήθηκε μόνο μια φορά σε 14 αγώνες από το γκολ του Μπεργκ στο 90' και βρήκε με τη βοήθεια και του Αραούχο τη θετική αύρα της στο β' μισό του πρωταθλήματος. Το ίδιο συνέβη και στον Παναθηναϊκό μετά το ξεκαθάρισμα του Ιανουαρίου και τη χημεία στην ενδεκάδα του “κοντού” ρόστερ που βρήκε ο Ουζουνίδης.

Όλοι βοηθήθηκαν από τις κινήσεις που έκαναν τον Ιανουάριο, εκτός από τον Ολυμπιακό που πούλησε Μιλιβόγεβιτς – Ιντέγε και πήρε Σισοκό – Παρέδες και τον Καρίμ που δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα είναι η αλήθεια.

Αληθές είναι ότι άλλαξαν και τα σφυρίγματα. Δεδομένο και αναμφισβήτητο. Έφτασε στο σημείο να “φωνάζει” και ο Ολυμπιακός, όπως φώναζαν και οι άλλοι για τη διαιτησία στα τρία διαδοχικά πολύ δύσκολα ματς με Πανιώνιο–ΠΑΟΚ–Ατρόμητο, στα οποία ουσιαστικά “καθάρισε” το πρωτάθλημα, αφού είχε καθαρίσει εμφατικά και ΑΕΚ–Παναθηναϊκό στο Φάληρο.

Είχε τόση “καβάτζα” πια και έχαναν τόσους βαθμούς οι υπόλοιποι δεδομένου και του επιβαρυμένου – για όλους – προγράμματος του Ιανουαρίου, που τερμάτισε με σχετική άνεση στην πρώτη θέση, παρότι στον δεύτερο γύρο ηττήθηκε από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο εντός έδρας!

Ο Ολυμπιακός υπέστη μετά από πολλά χρόνια ίδιο αριθμό ηττών με τον Παναθηναϊκό και την Ένωση (από πέντε), αλλά τερμάτισε με διαφορά 10 και 14 βαθμών αντίστοιχα από τις δύο ομάδες που είχαν σχεδόν διαλυθεί στα 3/4 του πρώτου γύρου!

ΠΟΛΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Ήταν ένα πρωτάθλημα γεμάτο κουβέντα για τους προπονητές. Από την αρχή, με τον Μάρκο Σίλβα! Και μετά... τσουνάμι, αφού έδωσε αφορμή για συζήτηση ο Ολυμπιακός. Ίσως το πρωτάθλημα στο οποίο συζητήθηκαν περισσότερο οι προπονητές από τους ποδοσφαιριστές! Τι έχει ακουστεί και το έχει γραφτεί για τον Μπέντο. Για τον Τιμούρ. Για τον Στραματσόνι. Για τον Ίβιτς.

Όλοι έδωσαν αφορμές αλλά τόση κουβέντα για τους προπονητές σπανίζει στην ελληνική Λίγκα! Και για τον Ζοσέ Μοράις και τον Χιμένεθ, και για τον Ουζουνίδη βεβαίως – βεβαίως, για τον Βούζα και τον Λεμονή, για τον Μιλόγεβιτς και τον Ελευθερόπουλο, για τον Παράσχο, τον Λουτσέσκου και τον Παντελίδη, για τον Κορακάκη και τον Βεργέτη, για τον Ματζουράκη, τον Χάβο, τον Σα Πίντο, τον Γρηγορίου που αποχώρησε από την Κέρκυρα. Ποιος θυμάται τον Άγγελο Αναστασιάδη και τον Σάκη Τσιώλη στη Λάρισα, τον Γιάννη Αμανατίδη στον Ηρακλή, τον Τραϊανό Δέλλα στον Ατρόμητο; Κι όμως όλοι προκάλεσαν μικρή ή περισσότερη κουβέντα, ίσως συνολικά περισσότερη εφέτος και από τη συζήτηση για τους παράγοντες!

ΤΟ “ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ” ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Aν υπάρχει μια ομάδα που έκλεψε την παράσταση, αυτή δεν ήταν ο ΠΑΟΚ του δεύτερου γύρου που έχασε μόνο επτά βαθμούς. Ήταν ο Πανιώνιος, ο οποίος στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της κούρσας έτρεχε ως δεύτερος, πίσω από τον Ολυμπιακό. Αδίκησε τον εαυτό του με τις ήττες από την Κέρκυρα και τον Λεβαδειακό, λόγω των οποίων έμεινε τελικά στην πέμπτη θέση, αλλά η σταθερότητά του ήταν αξιοζήλευτη.

Όπως και η ποδοσφαιρική ταυτότητά του. Όλοι ήξεραν τι παίζει και πώς παίζει, όλοι δυσκολεύτηκαν απέναντί του. Ακόμη και οι “μεγάλοι”. Εντός έδρας ηττήθηκε με “φρου – φρου” μόνο από τον Ολυμπιακό, ισοφαρίστηκε στο 90' από τον Παναθηναϊκό, νίκησε τον ΠΑΟΚ και έφερε ισοπαλία από την ΑΕΚ. Εκτός έδρας ηττήθηκε δύσκολα 1-0 σε Τούμπα – Λεωφόρο, πήρε ισοπαλία στο ΟΑΚΑ και κατέστη η μοναδική ομάδα που έφυγε πανηγυρίζοντας από το “Γ. Καραϊσκάκης”, ούσα με προβάδισμα μόλις από το 2'!

Κι όλα αυτά ενώ άλλαξε στην εκκίνηση του πρωταθλήματος απροσδόκητα τον προπονητή με τον οποίο είχε κάνει μεταγραφικό πλάνο και προετοιμασία, όλα αυτά ενώ πούλησε τον κορυφαίο παίκτη της (Ανσαριφάρντ) τον Ιανουάριο. Βασίστηκε πάρα πολύ στο ελληνικό στοιχείο, είχε χαμηλό μπάτζετ, μα πήρε πάρα πολλά από τα τρεξίματά της, τη σκληράδα και τα “οικογενειακά” αποδυτήριά της.

Και από τους Μασούντ - Μπεν που έβγαλαν τα κάστανα από τη φωτιά σε πολλά ματς του β' γύρου, για να μην μιλάμε μόνο για το δίδυμο Κόρμπου – Σιώπη, το δίδυμο Ρισβάνη – Οικονόμου και την επιστροφή του πολύ καλού Τασουλή... Η Νέα Σμύρνη έγινε talk of the league, αλλά ζητούμενο είναι το μέλλον: ο Μιλόγεβιτς μάλλον φεύγει όπως και τρία στελέχη της ομάδας, η διαχείριση δεν είναι εύκολη.

Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – ΗΡΑΚΛΗ

O Aστέρας Τρίπολης ήταν η μεγάλη απογοήτευση. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν άντεξε σεζόν δέκα μηνών λόγω Ευρώπης. Ο Παναιτωλικός απέλυσε τον Ματζουράκη , ισορρόπησε με Χάβο, αλλά ήταν μάλλον η πιο αδιάφορη ομάδα της σεζόν. Ο Ατρόμητος άλλαξε τρεις προπονητές, το πάλεψε στο Κύπελλο εναντίον του Ολυμπιακού, αλλά έστρεψε την προσοχή του στον β΄γύρο στους “μικρούς” της ομάδας του και καλά έκανε.

Η Ξάνθη ήταν αρκετές αγωνιστικές σε ευρωπαϊκή “τροχιά”, αλλά ξεφούσκωσε γιατί αν δεν σκόραρε ο Γιουνές έβρισκε πολύ δύσκολα γκολ. Ξεφούσκωσε και η Κέρκυρα που είχε θαυμάσια πορεία μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Η ΑΕΛ έδωσε ευχάριστη νότα στη Λίγκα και ενδιαφέρον στα media λόγω Κούγια, όχι όμως και κάτι ξεχωριστό ποδοσφαιρικά. Αν έχουμε να θυμόμαστε κάτι από τους υπόλοιπους, είναι οι υπερβάσεις του Πλατανιά και του Ηρακλή.

Οι Χανιώτες πρόσφεραν στο πρωτάθλημα το σχεδόν μόνιμο 3-5-2, τον πρώτο Έλληνα σκόρερ της σεζόν που πήρε και μεταγραφή στην ΑΕΚ (Γιακουμάκης) και ένα σύνολο το οποίο χωρίς “αστέρια” βλεπόταν ευχάριστα στα περισσότερα παιχνίδια. Ένα σύνολο με ικανότητες και σε set επιθέσεις, αλλά και σε παιχνίδια “κλεφτοπόλεμου”, το οποίο αδικείται από τα ΜΜΕ στα οποία ακούστηκε περισσότερο μετά την ανακοίνωση για την αναμέτρηση εναντίον του Ολυμπιακού, παρά γι' αυτό που κατέθεσε στον αγωνιστικό χώρο.

Αντιθέτως, ο Ηρακλής συζητήθηκε και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Αν μείνει στην κατηγορία θα μείνει λόγω των νικών στον β΄γύρο: ήταν αυτό που του έλειπε, καθώς και στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος ήταν δυσκολοκατάβλητος, αλλά δεν έπαιρνε τρίποντα! Με τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο και βοήθειες κυρίως από δανεικούς, πήρε εντός έδρας ισοπαλίες από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, νίκησε με το σπαθί του σε δυο κρίσιμα ματς (Βέροια – Λεβαδειακό που τερμάτισαν στις δύο τελευταίες θέσεις) και με δύο ανέλπιστα τρίποντα σε Κέρκυρα και Γιάννενα έκανε τελικά την υπέρβασή του μέσα στο γήπεδο.

Εκτός αγωνιστικού χώρου είναι να απορεί κάποιος πώς με μικρό μπάτζετ και έσοδα από τις πωλήσεις Βέλλιου – Λάμπρου, ακόμη χρωστάει...

ΤΑ “ΧΑΡΤΙΑ” ΚΡΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ, PLAY OFFS ΚΑΙ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ

Αν ο Ηρακλής παίξει στην Super League ή στην Stoiximan.gr Football League, θα κριθεί από την Επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ. Kι αν δεν πάρει την άδεια, πιθανότατα ο Λεβαδειακός θα μας συντροφεύσει για ακόμα μια σεζόν στα “μεγάλα σαλόνια”. Δεδομένου ότι δεν έχουν εκδικαστεί οι εφέσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ για το ματς Κυπέλλου Ολυμπιακός – ΑΕΚ, ότι έχει αναφερθεί επίθεση του Φρανσουά Μοντεστό στον παρατηρητή του β΄ ημιτελικού ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ότι όλα είναι στον αέρα για το ματς Ολυμπιακός – Πλατανιάς, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή για την επικύρωση της βαθμολογίας.

Απ΄ αυτή θα εξαρτηθεί και η σύνθεση των ομάδων που θα λάβουν μέρος στα play offs, αλλά και το χρονικό σημείο έναρξής τους, το οποίο δεν αποκλείεται να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα (ή και περισσότερο), αν καθυστερήσουν οι “δικαστικές” διαδικασίες για τα τρία παιχνίδια που... παίζονται εκτός γηπέδων.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ