Εσιέν και Σάντσεθ για την αλλαγή
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη «φιλική» ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπριζ και για τους πόνους του Παναθηναϊκού στη μεσαία γραμμή στο πρώτο… σοβαρό ματς της νέας σεζόν
Πρώτο δυνατό φιλικό εναντίον της πιο έτοιμης Μπριζ. Εναντίον ομάδας «επιπέδου» Παναθηναϊκού. Αυτού του Παναθηναϊκού που αγωνίστηκε σήμερα, χωρίς τον Εσιέν και τον Σάντσεθ, από τους οποίους ασφαλώς ο Αναστασίου περιμένει να ανεβάσουν το επίπεδο σε όλους τους τομείς. Αξιοπιστία αμυντική, καλύτερη, πιο γρήγορη και εύστοχη πρώτη πάσα για το ξεδίπλωμα της επίθεσης από την πρώτη ζώνη. Αλλά και… ξεκαθάρισμα ρόλων, δεδομένης της παρουσίας του Ισπανού και του Γκανέζου στην ενδεκάδα. Κυρίως του «Μιχαλάκη». Πού θα παίζει ο Ζέκα, ο Λουντ, ο Ατζαγκούν, ο Νίνης.
Εχομεν και λέμε λοιπόν…
-
Aπό τους «νέους» απουσίασε και πάλι ο Εσιέν και ασφαλώς ο Σάντσεθ. Επίσης, δεν αγωνίστηκαν ο Βέμερ λόγω κόπωσης και ο Νάνο λόγω ενοχλήσεων.
-
Συγκριτικά με το πρώτο φιλικό ματς εναντίον της ερασιτεχνικής Αρνεμ, δύο ήταν τα νέα πρόσωπα, που πήραν χρόνο συμμετοχής. Ο Ντάνιελ Πράνιτς και ο Ράσμους Θελάντερ. Σε ολόκληρο το ματς αγωνίστηκε μόνο ένας: ο Διαμαντής Χουχούμης.
-
Πολύ ενθαρρυντικό για τον Παναθηναϊκό ότι έπαιξε, έστω και για 15 λεπτά, ο Θελάντερ. Όχι επειδή προορίζεται για βασικός στην αρχή. Αλλά διότι ο Δανός δεν είχε αγωνιστεί από τον Μάρτιο, λόγω ανεξερεύνητου προβλήματος στο πόδι. Είχε απουσιάσει από τα δέκα τελευταία ματς της Ααλμποργκ στο πρωτάθλημα, είχε επισκεφτεί ειδικό στην Ολλανδία, με τον οποίο συνεργάστηκε για 15 ημέρες με στόχο την αποκατάσταση του προβλήματος, επέστρεψε δριμύτερος.
-
Η Μπριζ είναι πιο «προχωρημένη» από τον Παναθηναϊκό στην προετοιμασία της, δεν βρίσκεται όμως και στο τελικό στάδιό της. Ηταν το τέταρτο φιλικό της, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη του βελγικού πρωταθλήματος.
-
Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με 4-2-2-2. Διαφορετικό όμως από το ματς με την Αρνεμ. Χωρίς φορ. Όπως είχε παίξει στο 0-4 εναντίον του Αστέρα Τρίπολης. Με τον Ζέκα και τον Δώνη μπροστά από την τετράδα της άμυνας, Πέτριτς – Ατζαγκούν μπροστά τους και τους Καλτσά - Καρέλη να αρχίζουν τις προσπάθειές τους από τις πτέρυγες.
-
Το σχήμα δεν απέδωσε ούτε αμυντικά, ούτε επιθετικά. Κι ας ήταν το σκορ ημιχρόνου 1-1, αντί 1-4. Το σκορ οφείλεται αποκλειστικά στον Κοτσόλη που αποσόβησε 4 γκολ και στον Καρέλη που μετουσίωσε σε γκολ μια μπαλιά – γιόμα του Ζέκα, με καταπληκτικό κατέβασμα-προσποίηση/ντρίμπλα- σουτ με το δεξί. Και η πλάκα ποια είναι; Ότι η Μπριζ έχασε τέσσερις – πέντε σπουδαίες ευκαιρίες και ισοφάρισε με γκολ από οφθαλμοφανές σπρώξιμο της μπάλας με το αριστερό χέρι του Ντιαμπί.
-
Γιατί δεν λειτούργησε το σχήμα; Διότι η απόδοση της μεσαίας γραμμής με τους συγκεκριμένους παίκτες στη συγκεκριμένη διάταξη, ήταν κάκιστη. Ο Πέτριτς ήταν χαμένος, ο Δώνης το ίδιο, ο Ατζαγκούν πήρε λίγες προσπάθειες και ένας Ζέκα δεν αρκούσε για όλους.
-
Εξ αυτής της δυσλειτουργίας, η Μπριζ όχι μόνο είχε για πολύ περισσότερο χρόνο την κατοχή της μπάλας, αλλά βρήκε και τις τρύπες, είτε με κάθετες στο κέντρο της άμυνας, είτε μεταξύ των γραμμών με passing game και ανοίγματα στις πτέρυγες.
-
Ο Παναθηναϊκός μ’ αυτή τη διάταξη ίσως θα μπορούσε να είναι πιο συμπαγής αν δεν υπήρχε μπέρδεμα στο δίδυμο Ζέκα – Δώνη (διότι ο Πορτογάλος προσπαθούσε πολλές φορές να βοηθήσει στη μεταφορά της μπάλας και άφηνε ακάλυπτα τα νώτα μπροστά από την άμυνα). Και ίσως θα μπορούσε να φτάσει περισσότερες φορές στην τελική προσπάθεια αν είχε πιο γρήγορες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση με στοχευμένες αλλαγές μπάλας και «30άρες» στις δύο πτέρυγες, ώστε να εκμεταλλευτεί το «1 Vs 1» του Καρέλη και του Καλτσά.
-
Στα αξιοσημείωτα ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια του α’ μέρους γύρισαν τη μπάλα εννέα φορές στον γκολκίπερ τους (δείγμα του προβλήματος να περάσουν με passing game σωστά τη μπάλα από την πρώτη ζώνη) και ότι κατά διαστήματα ο Ζέκα έπαιξε στον ρόλο του Εσιέν και… παλαιότερα του Ζιλμπέρτο Σίλβα και του Ντέιβιντ Μέντες. Τρίτος στόπερ, με τον Δώνη να έχει πάρει μέτρα ως «υποδοχέας» στη μεσαία γραμμή και τους Χουχούμη – Μπούρμπο να έχουν ανοιχτεί στη γραμμή της πτέρυγάς τους για να πάρουν μπάλα.
-
Στο β' μέρος, παρότι το 1-2 επιτεύχθηκε μόλις στο 48’, η Μπριζ έχασε μόνο μια μεγάλη ευκαιρία, στο 88’ (άτσαλο σουτ Ντε Σουτέρ από τη μικρή περιοχή στα ολλανδικά περιστέρια), μόλις ένα λεπτό πριν από τη μοναδική σπουδαία ευκαιρία του Παναθηναϊκού: «30άρα» αλλαγή παιχνιδιού από τον Χουχούμη δεξιά προς τον Νίνη, ασίστ στον Μπεργκ που ταυτόχρονα έκανε τη μπούκα στην περιοχή, άστοχο βολέ του Σουηδού. Ο,τι καλύτερο έκαναν οι Πράσινοι μετά το γκολ του Καρέλη.
-
Εκτός από τον MVP Κοτσόλη, του οποίου η παρουσία ήταν σημαντική διότι ουδείς μπορεί να πει πότε θα είναι έτοιμος ο Στιλ και αν η οσφυαλγία θα «επιστρέψει», θετικές εντυπώσεις άφησε στο πρώτο ημίχρονο μόνο ο Ζέκα, ενώ ανταποκρίθηκαν ως έναν βαθμό στο ρόλο τους ο Ατζαγκούν και οι ακραίοι μπακ. Χάρμα ιδέσθαι το γκολ του Καρέλη, που τελείωσε το ματς με 100% ευστοχία.
-
Στο β΄ μέρος, ο Παναθηναϊκός ήταν πιο λειτουργικός από τη στιγμή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ο Βασίλης Αγγελόπουλος, αντί του Καλτσά. Όχι επειδή ο νεαρός που πήρε προσπάθειες και ήταν θετικός, άλλαξε τη μορφή του αγώνα. Αλλά επειδή από το 68’ ο Παναθηναϊκός έπαιξε με 4-2-3-1 (Πράνιτς, Νίνης, Λουντ πίσω από τον Μπεργκ και Αγγελόπουλος – Λαγός στον άξονα) και είχε περισσότερα τρεξίματα, καλύτερη μεταφορά μπάλας, πιο εύκολο passing game. Με πρωταγωνιστή τον Νίνη βεβαίως.
-
Kαλό ματς από τον Λαγό και τον Ταυλαρίδη, με καλές και κακές στιγμές ο Λουντ, για τον οποίο εμφανέστατα ο Αναστασίου ψάχνει να βρει τον πιο αποδοτικό ρόλο. Σε δύο ματς ο Φινλανδός έχει ήδη αγωνιστεί σε τέσσερις θέσεις!
Σε γενικές γραμμές, ήταν ένα δυνατό τεστ που φανέρωσε για τον Παναθηναϊκό ειδικές αδυναμίες και στο επιθετικό και στο αμυντικό σκέλος. Μέχρι εκεί. Αν στο φιλικό του Σαββάτου με τον Αγιαξ παίξει 15-20 λεπτά ο Εσιέν, θα είναι ευχής έργον για τους Πράσινους, οι οποίοι κατάφεραν το απίθανο: σε εποχή… κλειστών τραπεζών ολοκλήρωσαν με την απόκτηση του Σάντσεθ τις βασικές μεταγραφές τους τρεις εβδομάδες πριν από το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν!
Για να τον δούμε, λοιπόν, και τον Ισπανό, ο οποίος κουβαλά μεγάλο βάρος. Διότι ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, όσο κι αν ορισμένοι δεν θέλουν να το παραδεχθούν, ήταν ίσως ο πιο αποδοτικός (ίσως όχι ο καλύτερος βάσει ποιότητας!) στόπερ του Παναθηναϊκού μετά τον Βύντρα της πολυμετοχικότητας!
Παναθηναϊκός (για να καταλαβαίνουμε τα «κουτάκια του Αναστασίου, τα είπαμε): Κοτσόλης (46' Αναγνωστόπουλος), Μπούρμπος (46' Μαρινάκης), Τριανταφυλλόπουλος (75' Θελάντερ), Κουτρουμπής (46’ Ταυλαρίδης), Χουχούμης, - Δώνης (46' Λαγός), Ζέκα (46' Πράνιτς), Ατζαγκούν (46' Νίνης), Πέτριτς (46' Λουντ) - Καλτσάς (68' Αγγελόπουλος), Καρέλης (46' Μπεργκ).
Follow me on Twitter: Seretinio