España, ξύλο και Κοουτίνιο
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τη βραδιά και τους πρωταγωνιστές του υποτιμημένου Europa League. Oρισμένοι πέρασαν και από τα δικά μας λημέρια…
Λένε πως τον καθρέφτη τον βλέπεις στους «8». Πόσοι περνούν, πώς φτάνουν ως εκεί κάθε χρόνο. Ένα minimum κριτήριο για το «πού πάμε» κάθε χώρας. Έξι εκπροσώπους, λοιπόν, οι Ισπανοί. Μπάρτσα – Ρεάλ – Ατλέτικο στο Τσάμπιονς Λιγκ, Σεβίλλη – Αθλ. Μπιλμπάο – Βιγιαρεάλ στο Γιουρόπα. Από τις επτά αποκλείστηκε μία. Η Βαλένθια του Γκάρι Νέβιλ.
Αποκλείστηκε άδικα βάσει απόδοσης στα δύο ματς. Από ισπανική! Την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο, που την έβγαλε νοκ άουτ με ρέντα, όπως είχε κάνει στον προηγούμενο γύρο και με την Μαρσέιγ του Μίτσελ: κι όταν έχεις ρέντα σε μια σεζόν, τα σημάδια και η ποδοσφαιρική μοίρα μπορεί να σε φτάσει εκεί όπου δεν το περιμένεις!
Έξι οι Ισπανοί – μηδέν οι Ιταλοί! Για πρώτη φορά από το 2001 έξω όλοι: Katastropha! Έξω η Γιούβε από την Μπάγερν, η Ρόμα από την Ρεάλ, η Λάτσιο από την εκπληκτική Σπάρτα Πράγας του Ζντένεκ Σκάσνι. Έξι οι Ισπανοί – τέσσερις όλοι οι υπόλοιποι του «Big 4». Τρεις γερμανικές (Μπάγερν – Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ) δύο αγγλικές, η Σίτι και η Λίβερπουλ. Έξι οι Ισπανοί που συνεχίζουν να βγάζουν παίκτες και προπονητές. Και να βρίσκουν διεξόδους. Παρά την κυριαρχία της Μπάρτσα και το σχεδόν σταθερό «2-3» της Ρεάλ και της Ατλέτικο στο πρωτάθλημα. Βρίσκουν διεξόδους λόγω Σεβίλλης και των 4 Europa League της.
Η Σεβίλλη «ερεθίζει» και τους υπόλοιπους να το πάρουν πιο σοβαρά απ΄ ότι παλαιότερα. Δεν μπορούμε το πρωτάθλημα; Θα πάμε για τα άλλα. Το Κύπελλο, το Europa. Δεν είναι όλοι σ’ αυτή τη ζωή για να διεκδικούν τον τίτλο κάθε χρόνο.
Το γκολ «Μέσι»
Πρωταγωνιστές χθες; Κάμποσοι. Ένας, ο Κοουτίνιο που έβαλε γκολ «Μέσι» και τελείωσε την πρόκριση για τη Λίβερπουλ, που είχε ήδη χάσει δύο ευκαιρίες στο α’ ημίχρονο, αλλά τα είχε θαλασσώσει στο κέντρο της άμυνας, δεν είχε βρει απαντήσεις στο «Μαρσιάλ – Κλάιν» της δεξιάς πτέρυγάς της και είχε πολλά προβλήματα στη μεσαία γραμμή με την αριθμητική υπεροπλία της Γιουνάιτεντ (Φελαϊνί - Κάρικ – Μάτα έναντι Τσαν – Χέντερσον). Ενα γκολ που θα μας φαινόταν… συνηθισμένο από τον κορυφαίο παίκτη του πλανήτη, προκαλεί σήμερα τις συζητήσεις παρότι έχει μπει από τον πιο ποιοτικό παίκτη της Λίβερπουλ: αυτό, προς επίρρωσιν της προχθεσινής κουβέντας του Ρίο Φέρντιναντ που είχε ταξιδέψει μαζί με τον Γκάρι Λίνεκερ με τσάρτερ οπαδών της Αρσεναλ (!) στη Βαρκελώνη για τον τηλεοπτικό σχολιασμό του Μπαρτσελόνα – Αρσεναλ. «Δεν έχουμε ούτε έναν world class player στο πρωτάθλημα, αυτή είναι η εξήγηση» είχε πει ο πρώην στόπερ της Γιουνάιτεντ. Προσβλητικό για την Premier League; Mπα. Ισως μόνο για τον Σέρχιο Αγουέρο. Ο
Ο Περέιρα και ο Ζντένεκ
Πρωταγωνιστής Νο 2 ένας απίστευτος Κροάτης ρέφερι. Ο κ. Ιβάν Μπέμπεκ. Τι έκανε στην Πορτογαλία; Κατακύρωσε γκολ (οριακό) οφσάιντ στο 1-0 της Μπράγκα στο 11’, απέβαλε για «χέρι» τον Μεχμέτ Τοπάλ στο 66’. Πέναλτι, 2-1 η Μπράγκα τη Φενέρ, 4-1 τελικό με δέκα παίκτες. Δίχως προπονητή στον πάγκο. Διότι ο αξιότιμος Βίτορ Περέιρα για τον οποίο μοχθούσαν πέρυσι κάποιοι να μας πείσουν πως ελέγχει τα δίχτυα σε κάθε παιχνίδι και πανηγυρίζει παθιασμένα σε κάθε παιχνίδι (ενίοτε δείχνοντας και τα γεννητικά όργανά του προς τους οπαδούς της αντίπαλης ομάδας), είχε αποβληθεί από το πρώτο ημίχρονο. Πού μπορείς να φτάσεις ως προπονητής όταν σε αδικούν ε;
Κάπως έτσι η Μπράγκα με αρχηγό τον ψηλολέλεκα πρώην στόπερ του Παναθηναϊκού, Αντρέ Πίντο (τον είχε επιλέξει ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στην «καταστροφική» για τους Πράσινους χρονιά που έμειναν στην έκτη θέση και τελικά εκτός Ευρώπης, μαζί με τον «Σέμα» Βελάσκες για το κέντρο της άμυνας), κατέστη η μοναδική στα 16 ζευγάρια της φάσης των «16» στις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις που έγραψε «ανατροπή». Η μοναδική! Από 1-0 στην Κωνσταντινούπολη, 4-1 χθες. Με κόουτς τον Πάουλο Φονσέκα, πρώτο στόχο του Παναιτωλικού το προηγούμενο καλοκαίρι!
Πρωταγωνιστής Νο 3 ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, πρωταγωνιστής Νο 4 ένας πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Ζντένεκ Σκάσνι. Διάδοχος του Γιτζάκ Σουμ, στη σεζόν 2004-2005. Όταν είχε αποκλειστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ηττηθεί μόνο μία φορά, από την Αϊντχόφεν. Με 9 βαθμούς. Αποκλεισμός τότε, από μια τεράστια χαμένη ευκαιρία με το 2-2 στη Νορβηγία. Στο παγοδρόμιο, εναντίον της Ρόζενμποργκ. Δυο ισοπαλίες με την Αρσεναλ, τρίτη από δυο γκολ του Χέλσταντ, νίκη επί της PSV: αήττητος, μετά τα δύο πρώτα ματς του Σουμ.
Πρωταγωνιστής Νο 5, ο Γκάρι Νέβιλ. Εχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών τι ακριβώς θα καταφέρει ο πρώτος Αγγλος κόουτς της γενιάς του που δοκιμάζει την τύχη του έξω από το «νησί». Παρουσίασε χθες την πιο παραγωγική Βαλένθια της σεζόν, ψιλο-κάφρισε στο γκολ του Αντούριθ που ξεκίνησε από «χέρι» πριν από το τακουνάκι – ζωγραφιά του Ραούλ Γκαρθία, πικράθηκε στο τέλος από τον Βαλβέρδε. Αξίζει να παρατηρήσουμε τη δουλειά του για να δούμε και τους 40something Αγγλους managers.
Το ξύλο και ο τελικός του «You’ll never walk alone»
Κατά τα λοιπά; Νο 1 γεγονός είναι το «ξύλο» ΜΕΣΑ στο Ολντ Τράφορντ. Τα καπνογόνα τα είχαμε δει και στο Ανφιλντ. Αναψαν τα αίματα. Και θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε και τις ποινές. Ναι, πολλοί πια θα ήθελαν Dortmund – Liverpool στον τελικό της Βασιλείας. Με την αίγλη ενός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ και τον Κλοπ στην κόκκινη γωνιά. Ο τελικός του «You’ ll never walk alone». Ο τελικός ίσως των πιο πιστών οπαδών στην Ευρώπη! Για μένα; Win – win situation. Είτε το πάρει ο Σωκράτης, είτε ο «Φίλιππος», θα υπάρξει «μια κάποια χαρά» που λέει και ο «Αναστό».
Follow me on Twitter: Seretinio