Γιαννακόπουλος, ο μπροστάρης που εξαρτάται από άλλους
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το πόσο σοφότεροι γίναμε από την αποκάλυψη μέρους της επιστολής της "Athens Alive" κοινοπραξίας προς τον Γιάννη Αλαφούζο και για τη διπλή πίεση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος εξαρτάται από άλλους.
Το σημαντικό μέρος του περιεχομένου της επιστολής που έστειλε η "Αthens Alive" κοινπραξία προς τον Γιάννη Αλαφούζου με τη - μη δεσμευτική - πρόταση ενδιαφέροντος για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι το σημαντικότερο ρεπορταζιακό/δημοσιογραφικό στοιχείο που έχει έρθει ως τώρα στο φως της δημοσιότητας για την υπόθεση της αλλαγής σκυτάλης στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ομάδας.
Κι αυτό, διότι εκτός από το χρονικό πλαίσιο που φανερώνει τις σκέψεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ως προς την πρόοδο του πρότζεκτ (περιορισμός μη πώλησης της ΠΑΕ και περιουσιακών στοιχείων της μέχρι τις 31 Ιουλίου και εν συνεχεία ανανέωση της «αποκλειστικότητας» ανά τρίμηνο ανάλογα με τις εξελίξεις), καταδεικνύει την πίεση προς τρεις κατευθύνσεις που πρέπει να ασκεί ταυτόχρονα ο ηγέτης της ΚΑΕ, ο μοναδικός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τη σωτηρία της ομάδας.
ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ
Ο Γιαννακόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του καλούνται ταυτόχρονα να σκούν πιέσεις προς τρεις κατευθύνσεις, διότι είναι ολοφάνερο πως παρότι ο ίδιος είναι ο μπροστάρης, πιθανότατα και ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας, όλα εξαρτώνται από άλλους!
1. Πίεση προς την κυβέρνηση
Είναι σαφές ότι οι εξελίξεις για τα επόμενα βήματα του «Athens Alive» πλάνου εξαρτώνται από τις αποφάσεις και τους… χρόνους μιας κυβέρνησης, η οποία ασφαλώς έχει… κι’ άλλα θέματα να ασχοληθεί εκτός από την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά και τον Παναθηναϊκό ειδικότερα. Το πρότζεκτ είναι τεράστιο, τα τεχνικά (νομικά και όχι μόνο) θέματα μεγάλα, το ζήτημα των χώρων που θα παραχωρηθούν και των συνετελεστών δόμησης ορθάνοιχτο, οι υποχρεώσεις για διευθέτηση πολλών εκκρεμοτήτων άπειρες. Φαίνεται δύσκολο να πέσουν υπογραφές εντός του καλοκαιριού, ακόμη δεν έχει γίνει ούτε η συνάντηση Τσίπρα – Γιαννακόπουλου…
2. Πίεση προς τον Γιάννη Αλαφούζο
Ενδεχόμενος υποβιβασμός του Παναθηναϊκού δεν πρόκειται να ματαιώσει το πλάνο του "Athens Alive". Είναι τεράστιο πρότζεκτ με σημαντικότερες τις επιχειρηματικές προεκτάσεις του για να… εξαρτάται από την κατηγορία στην οποία θα παίζει του χρόνου ο Παναθηναϊκός και ολόφρεσκο το παράδειγμα της ΑΕΚ με την ολική επιστροφή της και την "Αγια –Σοφιά". Όμως, από την άλλη πλευρά, ουδείς θέλει να παραλάβει μια χρεωμένη ομάδα, κι’ αυτή στη Football League: πρώτος τομέας πίεσης προς τον Γιάννη Αλαφούζο.
Δεύτερος, η μη παραχώρηση της ΠΑΕ σε έτερο ενδιαφερόμενο. Εδώ που τα λέμε, ποιος και γιατί να εμφανιστεί τώρα «ζεστός», ενώ ο Αλαφούζος προσπαθεί να βρει εδώ και ενάμιση χρόνο τον διάδοχο; Τρίτος άξονας: ο έλεγχος των οικονομικών και η συμφωνία στην τιμή εξαγοράς. Μελλοντικός αυτός…
3. Πίεση προς τους συμπαίκτες
Οι πέντε εταιρείες πρέπει να μείνουν "ζεστές" για την υλοποίηση του σχεδίου, όσες καθυστερήσεις κι αν καταγραφούν από την πλευρά της κυβέρνησης. Και επιπρόσθετα, όταν φτάσει η… ώρα η καλή, να συμφωνήσουν στους όρους για την αγορά της ΠΑΕ. Ασφαλώς οι ενδιαφερόμενοι «συμπαίκτες» γνωρίζουν εξ αρχής τις παραμέτρους και τις δυσκολίες του εγχειρήματος.
Όμως ο Γιαννακόπουλος είναι ο συνδετικός κρίκος, ο leader, η ψυχή και ο πυρήνας αυτού του πλάνου. Και σ’ εκείνον φαίνεται ότι πέφτει το βάρος για τις επαφές με τους τρεις άξονες του πλάνου, διότι σχεδόν όλα τα δρομολογεί εκείνος, όμως τίποτα δεν εξαρτάται από τον ίδιο!
Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΣΕ ΤΡΙΑ ΠΕΔΙΑ
Η επόμενη κίνηση πλέον ανήκει στον Γιάννη Αλαφούζο. Του αρέσει πάρα πολύ ο διάλογος, δεν του αρέσουν τα «τελεσίγραφα». Η κατάσταση, όμως, στην οποία έφερε τον Παναθηναϊκό δεν του αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών: υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ και οι συνεργάτες του δέχονται πιέσεις πανταχόθεν και λόγω της κρισιμότητας του ζητήματος αλλά και της λειψανδρίας στελεχών στην ΠΑΕ ο Αλαφούζος καλείται -έστω για τρεις, τέσσερις μήνες - να αναγάγει και πάλι τον Παναθηναϊκό σε προτεραιότητά του.
Δηλαδή, να αφιερώσει χρόνο και χρήμα για να "απεμπλακεί" ομαλά από τον σύλλογο με όσο τον δυνατόν μικρότερο κόστος στο δικό του προφίλ και στην εικόνα της ομάδας η οποία ήδη έχει μουτζουρωθεί. Η πίεση ασκείται σε τρεις άξονες.
Α) Από τους πιστωτές: Οι υποθέσεις Βέμερ και Κοτσόλη είναι χαρακτηριστικές. Όχι επειδή η πρώτη έφτασε ένα βήμα από την ενεργοποίηση του "-3" και η δεύτερη, από παίκτη συναισθηματικά συνδεδεμένο με το κλαμπ, μέχρι το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Παναθηναϊκού. Αλλά διότι πια - είναι σαφές ότι - αρκετοί από τους πιστωτές θεωρούν αναξιόπιστο τον Παναθηναϊκό στις προτάσεις που τους κάνει, εφόσον δεν έχει τηρήσει τις προηγούμενες. Πλέον σταδιακά μειώνονται οι ψυχικές "αντιστάσεις", εξαφανίζεται η υπομονή, τεντώνει το σκοινί. Όχι μόνο με τις "γνωστές" υποθέσεις που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο εκδίκασης. Αλλά και από άλλους πρώην παίκτες και συνεργάτες οι οποίοι σπεύδουν να "κατοχυρώσουν" τα οφειλόμενα (Κουτρουμπής, ίσως Σάντσεθ) και ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί με τις καταγγελίες που έχουν κάνει σύλλογοι και παίκτες στη FIFA.
Β) Από την "Athens Alive" κοινοπραξία: Οι περιορισμοί στην επιστολή είναι σαφείς. Να μην διαπραγματευτεί ο Γιάννης Αλαφούζος με άλλο υποψήφιο αγοραστή τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιουλίου, να μην πουλήσει περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού, να αναλάβει τα χρέη για τα οποία είχε δεσμευτεί τον Σεπτέμβριο (" Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της ΠΑΕ έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ", 21/9). Σημαντικοί περιορισμοί, πολύ αμφίβολο αν θα δεχθεί τους δύο πρώτους και ειδικά τη δέσμεση για μη πώληση σε έτερο ενδιαφερόμενο (δεν βρέθηκε ενάμιση χρόνο, θα βρεθεί τώρα;).
Γ) Από τoν ανελέητο χρόνο: Ο Παναθηναϊκός καλείται μέχρι τις 31 Μαρτίου να καταθέσει τον φάκελο της αδειοδότησης στην ΕΠΟ. Ακόμη κι αν η διαδικασία πάρει παράταση έως τις 30 Απριλίου με βασικό επιχείρημα των ομάδων την εκκρεμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο και τα "ανοιχτά" τηλεοπτικά συμβόλαιά τους, ακόμη κι αν "περάσουν" άμεσα οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις σε εφορία/τράπεζες και σε 36 δόσεις σε παίκτες, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ρευστό, το οποίο αυτή την περίοδο δεν φαίνεται ότι διαθέτει. Αν και πώς θα καταφέρει να παραμείνει στην Super League θα το μάθουμε τον Μάιο...
Υπάρχει, βεβαίως και ένα επιπρόσθετο πεδίο πίεσης για τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Από τους οπαδούς και τα media. Όμως σ’ αυτό το πεδίο πλέον έχει βρει τα αντισώματά του. Το έχει ξαναζήσει. Αυτό που πρώτη φορά αντιμετωπίζει είναι οι υποχρεώσεις απέναντι σε εργαζόμενους και το πρέσινγκ για μια υπόθεση με τόσο μεγάλη απήχηση!
Διότι ο Παναθηναϊκός δεν ομοιάζει ως προς αυτό το σκέλος με καμία από τις κατά καιρούς επιχειρήσεις ενός ανθρώπου που έχει βάλει περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ σε μια ΠΑΕ η οποία για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της τιμωρείται (επιβλήθηκε και ανακοινώθηκε η μη ενεργοποιημένη ποινή) με αφαίρεση βαθμών λόγω χρεών!