Ιδού η UEFA, ιδού και το πήδημα ΠΑΟ!
O Γιάννης Σερέτης αναλύει τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε για τον Παναθηναϊκό των επόμενων μηνών η χθεσινή ανακοίνωση της UEFA για τη διαφοροποίηση των "ευρωπαϊκών" ποσών.
Tα είδατε τα χρήματα; Αν δεν τα είδατε, διαβάστε τα και προσέξτε τις διαφορές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Διαφορές οι οποίες θα ισχύσουν τουλάχιστον για την επόμενη τριετία σύμφωνα με την ανακοίνωση της UEFA, αρχής γενομένης από εφέτος.
"Υπερενισχυμένο" το Europa League. Κατάλαβαν στην UEFA και την ΤΕΑΜ τη χαώδη διαφορά με το Τσάμπιονς Λιγκ όχι μόνο στο πρεστίζ, αλλά και στα χρήματα. Η αντιστοιχία πλέον μεταξύ των δύο διοργανώσεων μετατράπηκε από 4,3/1 σε 3,3/1 με αύξηση του «μπάτζετ» για το Europa της τάξης του 50%. Τι συνεπάγεται αυτό; Πολύ μεγαλύτερα κίνητρα για όλες τις ελληνικές ομάδες πλην του Ολυμπιακού που… ούτως ή άλλως τα έχει (δεδομένα) και την εφετινή σεζόν. Από του χρόνου, θα μπει κι εκείνος στη «ρουλέτα» των προκριματικών.
Ο ΠΑΟΚ, όμως, δεν (θα) έχει πρόβλημα πλέον με χρέη. Ούτε ο Αστέρας έχει, ούτε ο Ατρόμητος, ούτε η Ξάνθη. «Μνημονιακός» είναι ακόμη μόνο ένας: ο Παναθηναϊκός. Κι ας μην του… φαίνεται, επειδή είναι η μοναδική ομάδα που σε δύο σεζόν νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό, πήρε το Κύπελλο, προόδευσε, «ανάσανε» αγωνιστικά στο φτωχό ελληνικό πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη, που είναι πάντα και ο καθρέφτης του «ταβανιού» για κάθε ελληνική ομάδα, φάνηκε πόσο πίσω είναι ακόμη, παρά την τεράστια διαφορά από την αλησμόνητα καταστροφική σεζόν Φερέιρα/Φάμπρι.
Ο Παναθηναϊκός ακόμη χρωστά πολλά, σε πολλούς
Αυτή είναι η έξωθεν εικόνα. Πιο «μέσα»; Ο Παναθηναϊκός ακόμη χρωστά. Πολλά, σε πολλούς. Από τον Τοτσέ και τον Λέτο, μέχρι τον Καραγκούνη, τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και τον Σεντρίκ Καντέ. Πληρώνει σταδιακά. Είναι συνεπής στις δόσεις του. Φρόντισε να μην οφείλει στο Δημόσιο. Κλείνει την τρύπα. Σιγά – σιγά, όμως. Δεν «απελευθερώνεται».
Ο Αγησίλαος Τουμαζάτος, γενικός διευθυντής της ΠΑΕ, είχε μιλήσει πέρυσι για εξυγίανση σε βάθος τριετίας, με δύο «ευρωπαϊκές» συμμετοχές. Προφανώς όχι σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τώρα, παρουσιάζεται η ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να κόψει δρόμο. Μα, για να τα καταφέρει, υπάρχει μονόδρομος. Της επένδυσης και της ευστοχίας: αυτός είναι ο μοναδικός συνδυασμός, ο οποίος μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη και σε έσοδα 10 εκατ. ευρώ από την Ευρώπη την προσεχή σεζόν.
Της επένδυσης που δεν έγινε πέρυσι. Πόσα ξόδεψε για τους ελεύθερους Στιλ – Μπούρμπο και τους δανεικούς Μπερίσα – Μπούι; Το 1/8 από τα 2,2 εκατ. ευρώ της πώλησης του Στέφανου Καπίνο στη Μάιντς! Και στα χειμωνιάτικα ψώνια, ελεύθεροι και με χαμηλά συμβόλαια οι Νίνης – Ταυλαρίδης, δανεικός ο Χάρης Μαυρίας από την Σάντερλαντ. Ένα το κρατούμενο λοιπόν.
Δεύτερο κρατούμενο: πόσοι «βγήκαν» από το περυσινό καλοκαίρι; Ο ένας στους τέσσερις: 25% από τη γραμμή των… βολών. Πόσοι είχαν «βγει» πρόπερσι (για τις απαιτήσεις της περσινής σεζόν μετά από… διάλυση), με Νταμπίζα τεχνικό διευθυντή στη γενική «ανοικοδόμηση»; 12/13 αν συμπεριλάβουμε και την επιστροφή του Φιγκερόα, που έφυγε δυο μήνες αργότερα: 92,3%! Ούτε ο… Τζον Κόρφας τέτοιο ποσοστό! Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα ο Εμίρ Μπαϊράμι.
Έτσι μπορεί να έχει πιθανότητες για την υπέρβαση
ΜΟΝΟ αν συνδυαστούν αυτές οι δύο παράμετροι τους δύο επόμενους μήνες θα καταφέρει ο Παναθηναϊκός να αξιοποιήσει το αναπάντεχο «δώρο» του διευθυντηρίου της Ελβετίας. Διότι ΜΟΝΟ τότε θα έχει σοβαρές πιθανότητες να κάνει την υπέρβαση στο γήπεδο αρχικά, η οποία θα τον οδηγήσει στην οικονομική υπέρβαση της «απόσβεσης». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και εφέτος θα είναι στους «ανίσχυρους» κόντρα στην «αντίστοιχη» Σταντάρ Λιέγης. Μια «ζαριά» στον γ’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ ισούται με 5,4 εκατ. ευρώ αν (λογικά) εν συνεχεία αποκλειστεί στα πλέι οφ του Tσάμπιονς Λιγκ και καταλήξει στους ομίλους του Γιουρόπα. Τρία εκατ. ευρώ από τα πλέι οφ + 2,4 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα.
Και μετά; 360.000 ευρώ η νίκη, 120.000 η ισοπαλία, 500 χιλιάρικα ο πρώτος του ομίλου, 250.000 ο δεύτερος. Τουλάχιστον δύο εκατ. ευρώ από το συνολικό market pool που εξαρτάται από τον αριθμό των ελληνικών ομάδων που θα το «μοιραστούν» και από το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα. Και εισιτήρια και διαφημίσεις.
Όλα αυτά, με δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτο: να… μείνουν οι ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη και να μην εκραγεί κάνα «Grexit» λόγω νέου του νέου αθλητικού νόμου. Δεύτερο: να τερματίσει ο Παναθηναϊκός πρώτος στα πλέι οφ. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξέλθει της κατάστασης «καταστολής» στην οποία παρουσιάστηκε στη Βέροια και να πάρει φόρα από τις πέντε τελευταίες αγωνιστικές της σεζόν.
Το δέλεαρ είναι τεράστιο για όλους
Ισως να ήταν αυτή η ανακοίνωση της UEFA το ιδανικό alert προς όλους. Διοικούντες, προπονητικό τιμ, παίκτες που έχουν αρχίσει να σκέφτονται τις διακοπές του Πάσχα και του καλοκαιριού ή τα συμβόλαια και το μέλλον τους. Διότι το δέλεαρ είναι τεράστιο και για τον ΠΑΟΚ και για τον Αστέρα, τον Ατρόμητο, την Ξάνθη, τον ΠΑΣ, όλους! Ακόμη και η δεύτερη θέση στα πλέι οφ, η οποία – αν λογικά κατακτήσει ο Ολυμπιακός το Κύπελλο – στέλνει τον κάτοχό της απευθείας στους ομίλους του Europa League, «καθαρίζει» μονομιάς περίπου 5 εκατ. ευρώ στη χειρότερη περίπτωση.
Ιδού η UEFA, ιδού και το πήδημα! Μια ιστορική μετά την κατάρρευση της πολυμετοχικότητας δυνατότητα παρουσιάζεται στον Παναθηναϊκό. Την αρπάζει και κάνει δεύτερο restart για να ξαναγίνει Panathinaikos ή την πετάει στα σκουπίδια και κατρακυλά κάτω από την 99η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης όπου βρέθηκε εφέτος για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του.