Κι αν έγραφε πεντάρα;
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την επιλογή του Μαρίνου Ουζουνίδη που λίγο έλειψε να πληρώσει πανάκριβα ο Παναθηναϊκός με μια από τις βαρύτερες ήττες στην ιστορίας του.
Πέρασαν 38 χρόνια από το μεσημέρι της 30ης Δεκεμβρίου 1979. Τότε που λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Τούμπα, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο Λάκης Παπαϊωάννου, ο Μπάμπης Ξανθόπουλος, ο Νίκος Καλαμπάκας και η παρέα τους φόρτωναν με έξι γκολ την εστία του Βασίλη Κωνσταντίνου και υπέγραφαν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του Τριφυλλιού από την ίδρυση της Α' Εθνικής το 1960. Απόψε, αγωνιζόμενος στην Τούμπα με δύο βασικούς (Ζέκα – Κλωναρίδη) και εννέα αναπληρωματικούς, κινδύνευσε να υποστεί ταπεινωτικό εξευτελισμό, του οποίου τις συνέπειες ουδείς μπορεί να εκτιμήσει.
Με το σκορ ήδη στο 3-0 από 35' αν ο Λουκ Στιλ δεν είχε αντιδράσει με καταπληκτικά αντανακλαστικά στο 43' (διπλή απόκρουση σε σουτ των Μάτος – Πέλκα) και οι δυο αντίπαλοι πήγαιναν στα αποδυτήρια με 4-0, ποιος ξέρει πού θα μπορούσε να φτάσει ο δείκτης του σκορ; Επειδή, ωστόσο, υποθέσεις εργασίας μπορούν να γίνουν πολλές, πιο δόκιμη είναι η καταγραφή των δεδομένων. Διότι ακόμη κι αν δεχθούμε τις αιτιάσεις περί λάθους του διαιτητή στο δεύτερο γκολ (το εκτέλεσε γρήγορα, αλλά απολύτως νόμιμα ο Σάκχοφ πιάνοντας απροετοίμαστη την πράσινη άμυνα) και οφσάιντ του Μάτος στο 3-0, η αλήθεια είναι ότι το σκορ θα μπορούσε να “πετάξει” σε κλίμακα 5-0 και 6-1. Δηλαδή, να γραφτεί ιστορία!
ΜΕΓΑΛΟ ΡΙΣΚΟ, ΤΕΛΙΚΑ ΜΙΚΡΗ Η ΠΛΗΓΗ
Στα δεδομένα λοιπόν. Το ρίσκο του Ουζουνίδη θα μπορούσε να κοστίσει πανάκριβα στους Πράσινους. " Αυτή την ενδεκάδα επέλεξα, και δεν μετανιώνω, διότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος καθώς περίμενα περισσότερα πράγματα και σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο" είπε μετά τη λήξη του αγώνα. Αν επέστρεφαν με 5-6 γκολ στις βαλίτσες τους, το πλήγμα θα ήταν βαρύ και η πληγή βαθιά. Κι ας υπάρχει σε ορίζοντα μόλις τριών ημερών τόσο σημαντικό ματς όπως ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου. Πίστεψε ο κόουτς λανθασμένα ότι μια ενδεκάδα “φρέσκων” αναπληρωματικών θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να κοιτάξει στα μάτια τον ΠΑΟΚ. Λάθος! Γιατί; Διότι οι περισσότεροι εξ΄ αυτών είναι ΑΝΕΝΕΡΓΟΙ και ελάχιστοι από τους “ενεργούς” έχουν δείξει ότι μπορούν να αγγίξουν το επίπεδο των “βασικών” συμπαικτών τους!
Ο Στιλ (που ήταν ο κορυφαίος του Τριφυλλιού μαζί με τον Ζέκα) έπαιξε σε επίσημο ματς για πρώτη φορά το 2017. Η τετράδα Μέστο – Χουχούμη – Τελάντερ – Ευαγγέλου έχει μηδαμινό χρόνο συμμετοχής συγκριτικά με τη “βασική” των Κουλιμπαλί – Χουλτ – Μολέδο – Κουτρουμπή. Ο - καλός αλλά χωρίς ρυθμό - Μολίνς έπαιξε βασικός για πρώτη (!) φορά, ο Μπουμάλ όποτε αγωνίζεται απογοητεύει και ο Παναγιώτης Βλαχοδήμος έχει σκαμπανεβάσματα όποτε μπαίνει ως αλλαγή. Ουσιαστικά απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ ο οποίος παρατάχθηκε με τους περισσότερους “βασικούς” του, ο Παναθηναϊκός πήγε σαν πρόβατο στη σφαγή. Και αν αναλογιστεί κάποιος ότι το ματς ήταν 3-0 στο 35΄, αποχώρησε από την Τούμπα τελικά με μικρή πληγή, η οποία δεν του προκαλεί σοβαρό πρόβλημα ούτε στην κερκίδα ούτε στα αποδυτήρια ενόψει του ημιτελικού.
ΛΑΘΟΣ Η ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ "ΚΑΤΑΔΙΚΗ" ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ
Ίσως η σημερινή απόδοση αρκετών παικτών του Τριφυλλιού να παρεξηγηθεί από ορισμένους. Είναι ΛΑΘΟΣ το κριτήριο αξιολόγησης ενός αναπληρωματικού αν τον βάλεις να παίξει δίπλα σε άλλους οκτώ παγκίτες. Δεν μπορεί να αξιολογηθεί ο Τελάντερ – επί παραδείγηματι – αν έχει δίπλα του τον Ευαγγέλου, αλλά όταν έχει τον Μολέδο ή τον Κουτρουμπή. Γι' αυτό και τα συμπεράσματα του τεχνικού τιμ του Τριφυλλιού δεν είναι σωστό να καταλήξουν σε συλλήβδην “καταδίκη” των αναπληρωματικών που αγωνίστηκαν σήμερα στην Τούμπα. Άλλη περίπτωση ο Μπουμάλ που έχει πάρει τόσες και τόσες ευκαιρίες χωρίς να δικαιώσει ούτε μια φορά τον Ουζουνίδη, άλλη περίπτωση ο φέρελπις Ευαγγέλου που έχει όλο το μέλλον μπροστά του, άλλη ο Διαμαντής Χουχούμης που είχε χάσει για 25 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο τ' αυγά και τα πασχάλια στην πλευρά που “φόρτωσε” ο Δικέφαλος με Ουάρντα υποστηρικτή των Μάτος – Ενρίκε. Σωστά είπε ο Ουζουνίδης "Οι πολλές αλλαγές δημιουργούν πολλές φορές προβλήματα συνοχής. Δεν είναι το σημερινό παιχνίδι αυτό που θα με κάνει να βγάλω συμπεράσματα για τους παίκτες που έχουμε στο ρόστερ”.
ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΚΕΦΙ ΤΟΥ Ο ΠΑΟΚ
Όσο για τον γηπεδούχο; Έφτιαξε ακόμη περισσότερο το κέφι του μετά τη νίκη επί του Ατρόμητου. Αν αποκόμισε σοβαρό πρόβλημα ο Βαρέλα που αποχώρησε λόγω τραυματισμού έχει πλέον σοβαρό πρόβλημα λειψανδρίας στο κέντρο της άμυνάς του, αλλά έτσι όπως κύλησε το ματς, όλα καλά, όλα ανθηρά: και εύκολη επικράτηση και χαρά στην κερκίδα και συντήρηση δυνάμεων με κατέβασμα ταχύτητας στο β΄ ημίχρονο.
Σούπερ ο Ουάρντα στο α΄ μέρος, “θανατηφόρος” και σε ροή αγώνα και στις στατικές φάσεις ο τούρμπο Μάτος που είχε αμυντικά τα προβληματάκια του όταν τον έτρεξε ο Π. Βλαχοδήμος, πάλι δυστοκία για τον Κλάους. Εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον τα σφάλματα του αντιπάλου του στο πρώτο ημίχρονο, πήγε συντονισμένα αλλά με οικονομία δυνάμεων για περισσότερα γκολ στο β΄ 45λεπτο, κινδύνευσε μόνο σε 1-2 περιπτώσεις. Αλλά καλείται να διαγράψει ολοκληρωτικά αυτό το ματς από τον σκληρό δίσκο του και αυτό θα κάνει. Άλλο Μπεργκ, Μολέδο, Κουλιμπαλί και Χουλτ, άλλο Μολίνς, Ευαγγέλου, Χουχούμης και Μέστο, πώς να το κάνουμε;
AΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος 5, - Μάτος 8, Λέοβατς 6, Κρέσπο 5, Βαρέλα 5 (56' Μαλεζάς 5) - Σάκχοφ 6, Τσίμιροτ 6, Ουάρντα 7, Ενρίκε 6 (71' Κάμπος 6), Πέλκας 5 - Αθανασιάδης 4.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Mαρίνος Ουζουνίδης): Στιλ 7 - Μέστο 4, Χουχούμης 3, Ευαγγέλου 4, Τελάντερ 4 - Ζέκα 6, Ρέις 5 (82' Μολέδο -), Μπουμάλ 2, Βλαχοδήμος 5 (63' Εμποκού) - Κλωναρίδης 4 (55' Μαρινάκης 4), Μολίνς 5.
* Follow me on Twitter: Seretinio