X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Mε Hulk και "Παπ"

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον αγώνα της Ελλάδας στην Εσθονία, τις επιλογές του Σκίμπε και το απαραίτητο 0-1 με ισχυρότερες πτέρυγες.

Συμβαίνουν κι αυτά, όλα μέσα στο ποδόσφαιρο είναι. Ένα 90λεπτο, δυο «βασικότατοι» νοκ άουτ. Και είναι «κομβικοί» οι μπαγάσηδες σ’ αυτή τη φρέσκια εθνική Ελλάδας. Ο Φορτούνης για δεκάδες «ποδοσφαιρικούς» λόγους, ο Τζαβέλλας για τα αποδυτήρια, το μαχητικό πνεύμα, την ομαδικότητα, τη συσπείρωση του συνόλου, τον τσαμπουκά με μέτρο που χρειάζεται πού και πού.

Σενάρια περί των αντικαταστάσεων πολλά, διότι – εκτός των τραυματισμών – ολοφάνερα δεν «τράβηξε» και το δίδυμο Μανιάτη – Σταφυλίδη στη μεσαία γραμμή, ούτε ασφαλώς ο Μπακασέτας ως αριστερός χαφ – εξτρέμ εναντίον της Κύπρου. Σημείωση: σύγκριση μεταξύ της Κύπρου και της Εσθονίας αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται. Η Ελλάδα πάει να παίξει ένα ενδεχομένως πιο δύσκολο ματς στο Ταλίν, αλλά σίγουρα εναντίον ασθενέστερου συνόλου, συγκριτικά με μια ομάδα που είχε περισσότερες τελικές προσπάθειες, μεγαλύτερη συνοχή, πιο καθαρό πλάνο και καλύτερα μοιρασμένους ρόλους στο «Γ. Καραϊσκάκης» την προηγούμενη Παρασκευή.

Νομίζω πως ο προβληματισμός του Σκίμπε πρέπει να είναι μονάχα ένας. Γιαννιώτας ή Χολέμπας στο αριστερό άκρο της επίθεσης, μπροστά από τον Κώστα Σταφυλίδη. Μετάθεση του «Στάφι» στο αριστερό άκρο της άμυνας, Κυριάκος Παπαδόπουλος μπροστά από Μανωλά – Σωκράτη να βαστάει τα μπόσικα όταν παίρνουν μέτρα οι ακραίοι μπακ, Μανιάτης μαζί του για πρέσινγκ και κάλυψη χώρων, Καρέλης αντί Μπακασέτα στο δεξιό «φτερό» και πάμε γερά! Aυτή τη φορά δεν θα παίξει η Εθνική με δυο «δεκάρια» στις πτέρυγες: καλύτερο μου μοιάζει αυτό, ειδικά αν συνυπολογιστεί ότι ο Μπακασέτας ήταν «εκτός ματς» ακόμη και εναντίον του Γιβραλτάρ σ’ αυτή τη θέση!

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΑΝΤΑΛΟΥ – ΚΑΡΕΛΗ

Θεωρώ πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μείνει στον πάγκο ο Γιαννιώτας και να πάει με δίδυμο Σταφυλίδη – Χολέμπας ο Σκίμπε, μα ούτως ή άλλως η εθνική καλείται να αξιοποιήσει σ’ αυτό το ματς, αυτό που της ταιριάζει καλύτερα και το είδαμε στην Ολλανδία: αντεπιθέσεις. Οι Γιαννιώτας – Χολέμπας μπορούν να τρέξουν και με τη μπάλα, ο Καρέλης όχι. Όμως ο “Hulk” είναι… ταμάμ για κενούς χώρους, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ (από τον Παναθηναϊκό κιόλας) στην τακτική, πρεσάρει και ψηλά και χαμηλά λόγω κράσης και επαγγελματικής συνέπειας, έχει βγάλει καλές συνεργασίες με τον Μήτρογλου. Ο Μητρογκόλ διανύει τόσο καλή περίοδο που χρειάζεται δυο – τρεις καλές συνεργασίες ανά ματς για να πανηγυρίσει: τίποτα περισσότερο. Όχι, όμως, να αφήνεται ολομόναχος στ’ αγκάθια…

Θα χρειαστούν αμφότεροι οι επιθετικοί σωστή τροφοδοσία και εδώ έρχεται να δέσει ο αυξημένος σε απαιτήσεις ρόλος του Πέτρου Μάνταλου στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Τον μέσο της ΑΕΚ τον χρειάζεται η εθνική περισσότερο χαμηλά σε φάση άμυνας για να δίνει στηρίγματα στη δεύτερη πάσα, στα κρατήματα της μπάλας και να αξιοποιεί την υπέροχη πάσα του βρίσκοντας στο χώρο τους ακραίους χαφ. Τον χρειάζεται λιγότερο ψηλά προς την περιοχή της Εσθονίας, όπου πρέπει να παίζει ο Καρέλης πιο κοντά στον Μήτρογλου. Εναντίον της Κύπρου μου φάνηκε εξουθενωμένος στο β΄ ημίχρονο – εν αντιθέσει με τον Duracell Φορτούνη – και καλείται να διαχειριστεί την αντοχή του ο Μάνταλος, προκειμένου να μην «ξεφουσκώσει» από το 60’.

Η εθνική μπορεί να κερδίσει πιο εύκολα μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή, αλλά και να κρατά τους Εσθονούς μακριά από την περιοχή της αν οι Μανωλάς – Παπασταθόπουλος πάρουν μέτρα και δεν παίζουν τόσο χαμηλά προς την εστία του Καρνέζη, όσο εναντίον της Κύπρου. Μεγάλο προσόν αμφότερων είναι η ταχύτητα, συνεπώς υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Έχω, όμως, την εντύπωση πως ο Σκίμπε που άργησε πάρα πολύ για τις αλλαγές του την προηγούμενη Παρασκευή, είναι ακόμη πολύ ανασφαλής ως προς την αμυντική λειτουργία της εθνικής Ελλάδας και οι εντολές του δεν θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση…

ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΟΙ ΕΣΘΟΝΟΙ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ

Η Εσθονία προέρχεται από εκτός έδρας συντριβή με 5-0 από τους Βόσνιους στην πρεμιέρα της προκριματικής φάσης και από εντός έδρας 4-0 επί του σάκου του μποξ στον όμιλό μας, του Γιβραλτάρ. Ξένισε η «πεντάρα» στη Βοσνία από την παρέα των Πιάνιτς – Τζέκο – Λούλιτς – Ιμπίσεβιτς, διότι είναι ομάδα που δύσκολα δέχεται γκολ. Και ακόμη πιο δύσκολα σκοράρει! Στην προκριματική φάση του Euro 2016 είχε συντελεστή τερμάτων 4-9 σε δέκα ματς, εκ των οποίων μόνο ένα τελείωσε με… «over», το Ελβετία – Εσθονία 3-0. Τερμάτισε στην τέταρτη θέση του ομίλου της, πίσω από Άγγλους, Ελβετούς και Σλοβένους, μπροστά από Λιθουανία και… Άγιο Μαρίνο, με τον οποίο έφερε 0-0 εκτός έδρας!

Είναι, ωστόσο, σκληρό καρύδι στην έδρα της, όπου ηττήθηκε πολύ δύσκολα με 1-0 από Άγγλους και Ελβετούς, αλλά νίκησε όλους τους υπόλοιπους χωρίς να δεχθεί γκολ. Προπονητής της είναι ο 45χρονος πρώην επιθετικός, Μάρτιν Ρέιμ, ο οποίος έπαιζε στην εθνική από τα 21 του έως τα 38 του: ο «Καραγκούνης» της Εσθονίας με 157 συμμετοχές συνολικά! Ήταν μέχρι το 2009 και ο πρώτος Ευρωπαίος σε συμμετοχές όλων των εποχών, μέχρι που τον ξεπέρασε ο Λετονός Βιτάλις Αστάγιεφς (τώρα πια τον έχουν ξεπεράσει στη σχετική λίστα και ο Ίκερ Κασίγιας με τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν).

Επτά από τους «βασικούς» της αγωνίζονται στο εξωτερικό (οι περισσότεροι σε σκανδιναβικούς συλλόγους) και ασφαλώς ξεχωρίζει στο ρόστερ της ο 30χρονος στόπερ Ράνιαρ Κλάβαν, ο οποίος εφέτος αποκτήθηκε από τη Λίβερπουλ αντί 5 εκατ. ευρώ. Εσθονός, να τον διαλέγει ο Γιούργκεν Κλοπ, έστω ως αναπληρωματικό στη Λίβερπουλ: οποία τιμή εν έτει 2016! Του είχε κάνει το «κλικ» στα δύο ματς εναντίον της Άουγκσμπουργκ, στη φάση των «32» του Europa League πέρυσι, όπου η Λίβερπουλ είχε προκριθεί δύσκολα (0-0, 1-0), πριν από το θρίαμβο επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και ποιο ήταν το άλλο μισό του; Ο Κώστας Σταφυλίδης ως αριστερός μπακ, ο οποίος λίγο έλειψε να στείλει το “Kop” για βρούβες στην τελευταία φάση της ρεβάνς του Anfield!

O Kλάβαν, βεβαίως, δεν μπορεί ολομόναχος να αλλάξει το DNA ενός συνόλου το οποίο έχει μάθει να αγωνίζεται «σφιχτά», με 4-2-3-1, χωρίς φαντασία και δημιουργικότητα, αλλά με πρέσινγκ ικανό για ζημιές και με ισχυρότατο ατομικό κίνητρο, μιας και η συμμετοχή στην εθνική ομάδα είναι για όλους τους παίκτες η μοναδική «διαφήμισή» τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Κοντολογίς, άπαξ και η εθνική Ελλάδας καταφέρει να προηγηθεί αξιοποιώντας τους χώρους που σίγουρα θα αφήσουν οι Εσθονοί (όπως και πολύ ασθενέστερες ομάδες όταν αγωνίζονται στην έδρα τους) δύσκολα θα χάσει το τρίποντο. Αν, όμως, βρεθεί πίσω στο σκορ, η Εσθονία δεν είναι απ΄ αυτές που λυγίζουν εύκολα και παίκτες πολλούς με ταλέντο και ικανότητες απέναντι σε κλειστές άμυνες δεν διαθέτομεν δυστυχώς. Συνεπώς: προσεκτικά, φουλ για το 0-1 και το 3/3 πριν από το ντέρμπι με τους Βόσνιους, στο… καθιερωμένο πλέον ραντεβού μας μαζί τους σχεδόν σε κάθε προκριματική φάση Euro ή Μundial…


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ