X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Μητρόπουλοι και Monopoly

Ο Γιάννης Σερέτης επιχειρεί να σκιαγραφήσει το σκηνικό που διαμορφώνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και εστιάζει στις κινήσεις των αδελφών Μητρόπουλου.

Εκβιασμοί και απειλές. Μαύρο – άφθονο – χρήμα. Επώνυμες καταγγελίες. Και ταυτόχρονα, φοβερές και τρομερές φήμες για τις εκλογές της ΕΠΟ που επρόκειτο (;) να γίνουν στις 26 Οκτωβρίου, στα Χανιά. Φήμες που «σέρνονται» στην πιάτσα, αλλά δεν γράφονται υπό τον φόβο αγωγών, bullying, ξύλου, ανεργίας. Ποια είναι η «πιάτσα»; Η κοινωνία των παραγόντων και του κύκλου τους. Στην Ελλάδα δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους που κρατούν το στόμα τους κλειστό. Ακόμη πιο δύσκολα, όμως, ανοίγει το στόμα στις αρμόδιες αρχές.

Πέρασαν 19 χρόνια από τις πολυθρύλητες εκλογές της ΕΠΟ στην Αλεξανδρούπολη και αυτές τις μέρες γράφεται πάλι ιστορία. Όλα άλλαξαν από δύο ονόματα και ένα επώνυμο. Θωμάς, Βίκτωρας, Μητρόπουλος. Η προσφυγή του «μικρού», η πιστοποίηση της εμφάνισης και δραστηριοποίησης του «μεγάλου» στο πλευρό της αντιπολίτευσης και κάπου… αόρατα ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

«Σας καλώ όπως ενεργοποιήσετε την διάταξη του καταστατικού της FIFA, διορίζοντας προσωρινή διοίκηση στην ΕΠΟ, αποτελούμενη από προσωπικότητες υψηλού κύρους, η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποκατάσταση της νομιμότητας και σε αδιάβλητες εκλογές στην ΕΠΟ» είχε αναφέρει στην επιστολή του προς τις ομοσπονδίες το καλοκαίρι. Και να που, όπως φαίνεται, αυτό θα γίνει τελικά! Θα πάμε δηλαδή, πιθανότατα, σε μια προσωρινή διοίκηση υπό την αιγίδα της FIFA.

Τα τρία ερωτήματα για την επόμενη μέρα

Ποια θα είναι η διάρκειά της; Ουδείς γνωρίζει. Μπορεί μέχρι τους πρώτους μήνες του 2017, μπορεί και μέχρι τη λήξη της σεζόν, ώστε να οριστούν οι εκλογές της ΕΠΟ το καλοκαίρι. Από ποιους θα αποτελείται; Επίσης δεν γνωρίζουμε! Θα τελεί υπό την εποπτεία της FIFA αυτή η «οικουμενική» υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά ο «τεχνοκράτης» με ποδοσφαιρικές γνώσεις και πείρα που ψάχνει η ομοσπονδία (ίσως μαζί με τον Κοντονή), δεν έχει βρεθεί. Μπορεί να ήταν ο Σοφοκλής Πιλάβιος, αν δεν κουβαλούσε την υπόθεση της «κάρτας υγείας», ο Βασίλης Γκαγκάτσης αν δεν είχε το ίδιο πρόβλημα, αλλά ο επικεφαλής αναζητείται.

Τι άλλο δεν γνωρίζουμε; Με ποιο εκλογικό σύστημα θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Όπως ορίζει το – τωρινό – καταστατικό της ΕΠΟ, ή όπως θα ήθελε το Υφυπουργείο, με περισσότερους εκλέκτορες από διευρυμένη εκλογική βάση; Πέρασε τους τακτικούς δικαστές ο Κοντονής, αν περάσει κι αυτό, η παρέμβασή του στις αλλαγές, θα είναι καταλυτική. Κι ας μην γελιόμαστε: με όσα έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης (θετικό το πρόσημο στα περισσότερα) στοιχειοθετήθηκε «Grexit» ουκ ολίγες φορές. Γιατί δεν έγινε; Το ξέρουν ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο Γιώργος Γκιρτζίκης και ο Υφυπουργός.

Τα άλλαξε όλα ο Βίκτωρας

Στην ατμόσφαιρα όλα άλλαξαν από τον Βίκτωρα Μητρόπουλο, ο οποίος εδώ και χρόνια είχε «αποσυρθεί» παραγοντικά από το ποδόσφαιρο. Άπαντες ψάχνουν ποιος είναι από «πίσω» του. Ποιος τον ώθησε να εμφανιστεί. Εκείνος δήλωσε στη «Δίκη» ότι το κάνει «για την επαναφορά της νομιμότητας». Όμως η σημαντικότερη κουβέντα του το βράδυ της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ δεν ήταν αυτή. Ήταν η πιστοποίηση των πληροφοριών που ορισμένοι είχαν τολμήσει να αναφέρουν περί της δραστηριοποίησης του αδελφού του, Θωμά Μητρόπουλου.

«Γιατί; Δεν έχει το δικαίωμα να εμπλακεί; Τού το απαγορεύει κανείς; Εμπλέκεται με την παράταξη της αντιπολίτευσης. Είναι πολλά χρόνια παράγοντας του ποδοσφαίρου και εκεί που έχει επιρροή για να πείσει κάποιους να ψηφίσουν την αντιπολίτευση, το κάνει. Αν το κάνει παράνομα ή όχι, είναι δουλειά άλλων να το ελέγξουν. Εγώ δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Εσείς αν το ξέρετε, μπορείτε να το κατονομάσετε.

Ο Κούγιας που το ξέρει, ας φέρει στοιχεία. Το ότι εμπλέκεται, δεν σημαίνει ότι ζητάει την άδεια των κυρίων Μελισσανίδη, Σαββίδη και Αλαφούζου. Κέφι του είναι να πει σε μια Ενωση που έχει επιρροή 'θέλω να ψηφίσεις την αντιπολίτευση'. Δεν μπορεί να τού το απαγορεύσει κανείς. Έτσι θέλει, έτσι του αρέσει. Δεν του αρέσει το σημερινό σύστημα και θέλει να βοηθήσει την αντιπολίτευση»: αυτά ήταν τα λόγια του και όποιος πείστηκε ότι ο Θωμάς το κάνει για το κέφι του, δικαίωμά του.

«Αντίδραση» από την αντιπολίτευση; Ουδεμία! Ο Γραμμένος έβγαλε ανακοίνωση κατά του Βίκτορα, χωρίς να αναφέρει τίποτα για τον Θωμά Μητρόπουλο. Ο ΠΑΟΚ τσιμουδιά. Η ΑΕΚ που έχει «σφαγιαστεί» στην περίοδο της «Παράγκας» από Ποντίκηδες – Δημητρόπουλους και διαιτητές – κομήτες, τίποτις. Ο Παναθηναϊκός που θέλει να κρατάει αποστάσεις από πρακτικές του παρελθόντος, έχει χάσει από την «Παράγκα» ένα (τουλάχιστον) πρωτάθλημα με προπονητή τον Γιάννη Κυράστα τη σεζόν 1999-2000 και το όνομα «Θωμάς» χτυπάει 1000 καμπάνες στο θυμικό των οπαδών του; Σιωπή. Αμηχανία από όλους. Ούτε να διαψεύσουν, ούτε να πάρουν επισήμως αποστάσεις, ούτε να διαχωρίσει κάποιος τη θέση του. Δύσκολη η θέση τους. Δύσκολη και του Ολυμπιακού που βλέπει ακόμη και στις ψηφοφορίες της Super League πλέον, ότι η επιρροή και η ισχύς του απέχει έτη φωτός συγκριτικά με αυτή που διέθετε από το 2011 και έπειτα.

Ο Κοντονής, η χαμένη ευκαιρια, το ναδίρ

Πέρασαν 19 χρόνια από τις εκλογές του 1997 και μια τεράστια ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν ταυτόχρονα με την εκκωφαντική επιτυχία του Euro υπήρχαν πέντε– έξι ιδιοκτήτες ομάδων που έβλεπαν από «ευρωπαϊκή» και όχι «ελληνική» σκοπιά την ενασχόλησή τους με το… σπορ και πέντε -έξι (τότε) 40άρηδες ανεξάρτητοι οικονομικά τεχνοκράτες, οι οποίοι με το μυαλό, τις ικανότητες, την εργασιομανία και τις γνώσεις τους, θα μπορούσαν να θέσουν τις βάσεις για κάτι αληθινά πολύ πιο ποιοτικό, πιο καθαρό, πιο ανταγωνιστικό.

Το οικοδόμημα έμεινε όρθιο και συνετρίβη σταδιακά και όχι απότομα μόνο λόγω των επιτυχιών και της αύρας της εθνικής Ελλάδας, των διεθνών παικτών του 2004 και της επόμενης γενιάς τους. Όταν κι αυτό γκρεμίστηκε με τις διοικήσεις Σαρρή – Γκιρτζίκη, δεν έφταναν οι σποραδικές «ευρωπαϊκές» νίκες και επιτυχίες του Ολυμπιακού του Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού της πολυμετοχικότητας και του ΠΑΟΚ του Ζαγοράκη. Φτάσαμε στην ανυποληψία διότι το ένα τουβλάκι γκρέμιζε το επόμενο, διότι πολλοί ισχυροί οικονομικά επιχειρηματίες αποχώρησαν, διότι βρήκαν χώρο πάλι άτομα που θέλουν να λειτουργούν με όρους «Koriopolis» και «Mονόπολης».

Πιο κάτω από το ναδίρ δεν πάει και με ισχυρότερη ΑΕΚ, Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, ωριμότερο Αλαφούζο, το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό, ειδικά αν ο Ολυμπιακός κάνει βήματα προς τα πίσω και όχι προόδου, όπως συνέβη το καλοκαίρι. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο θα προοδεύσει, αν επί παραδείγματι ο τίτλος δεν βαφτεί κόκκινος και πάλι ή αν το κατακτήσει με διαφορά 3 και όχι 23 βαθμών. Η Εθνική Ελπίδων μαραζώνει. Το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που δεν έχει αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου. Η Σούπερ Λίγκα δεν έχει αποφασίσει για χορηγό. Οι εκκρεμότητες στη δικαιοσύνη στιβάζονται σαν βράχος στα Μετέωρα. Οι καλοί Έλληνες παίκτες φεύγουν στο εξωτερικό όσο πιο γρήγορα μπορούν. Ο φίλαθλος προτιμά Τσάμπιονς Λιγκ και Ευρωλίγκα.

Οι "κύριοι τάδε" στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Κοντονής το παλεύει, ο Τσίπρας μιλάει από βήματος Βουλής για την παλιά «Παράγκα», μα νοοτροπίες και πρακτικές που παραπέμπουν σε υπόκοσμο και βρωμιά, δεν ξεριζώνεται εύκολα. Oι κουβέντες του Θωμά Μητρόπουλου σε προ 15ετίας συνέντευξή του στον Κώστα Καίσαρη (“Active”) μοιάζουν αβάσταχτα επίκαιρες: « Λένε όλοι για τον Θωμά, αλλά όλες οι ομάδες ασχολούνται με τη διαιτησία. Δεν υπάρχει παράγοντας που να μην ανησυχεί για το πώς θα τον σφυρίξει την Κυριακή ο ρέφερι. Όσο γι' αυτούς που επιμένουν ότι υπάρχει η παράγκα... Υπάρχουν, όντως, στα πράγματα και δικοί μου άνθρωποι. Μοιραίο είναι λοιπόν να χρεώνονται πράγματα και σε μένα. Όλοι φωνάζουνε ποιος πήγε στον Θωμά για τις εκλογές στην ΕΠΟ το 1997 στην Αλεξανδρούπολη, αλλά κανείς δημοσιογράφος δεν ρώτησε, ‘εσείς κύριε τάδε γιατί απευθυνθήκατε στον Μητρόπουλο’; Διότι δεν πήγα εγώ σ' αυτούς, ήρθαν αυτοί σ' εμένα».

Κι όσο υπάρχουν «κύριοι τάδε» στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρόθυμοι να παίζουν μπάλα και εκτός γηπέδου, ελπίδα ουδεμία, αφού όλοι οι προηγούμενοι που το έκαναν έμειναν ατιμώρητοι. Δυστυχώς από τη FIFA δεν περιμένω πολλά, αν και η συνεργασία με τον Κοντονή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δεν είχε εμφανιστεί και αυτός ο «τρελός», να’ στε σίγουροι πως τα πράγματα θα ήταν πολύ – πολύ χειρότερα…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ