Μουντιάλ αντοχών, χωρίς φαβορί
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πρώτη φάση του Μουντιάλ, για τα πιθανά «σταυρώματα» και την απουσία έστω ενός ξεκάθαρου φαβορί.
Εμειναν ήδη εκτός: Ισπανία, Αγγλία (χωρίς να είναι αποκρουστικές), Βοσνία (με διαιτητική αδικία, αλλά κι αυτό μέσα στο ποδόσφαιρο είναι, είχαν μπόλικο χρόνο να «γυρίσουν» το 0-1 με τους Νιηγηριανούς). Θα μείνει εκτός απίστευτου απροόπτου η Πορτογαλία και μια από Ουρουγουάη/Ιταλία, αφού τους έκανε τη μεγάλη πλάκα η Κόστα Ρίκα.
Κι όμως, παρότι θα τεθούν εκτός της επόμενης φάσης ήδη πέντε ομάδες που θεωρητικά είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν τουλάχιστον ως τον προημιτελικό γύρο, ξεκάθαρο φαβορί από την πρώτη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν… εξάγεται. Ποιες θα προχωρήσουν; Αυτές που θα είναι «ευέλικτες», δηλαδή θα θα «καμουφλάρουν» περισσότερο τις αδυναμίες τους και όσες δεν βασίζονται σε έναν – δυο παίκτες. Διότι όλες έχουν αδυναμίες.
Πλέον κερδίζουν τις εντυπώσεις στο τουρνουά οι ομάδες «συνόλου», που φαίνονται να έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα και να μην στηρίζονται σε έναν – δυο παίκτες. Πόσο ψηλά όμως μπορούν να φτάσουν η Χιλή και το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, οι ΗΠΑ, το Βέλγιο ή η Κροατία αν κάνει την έκπληξη απόψε; Εξαρτάται και από το βάρος της φανέλας, τις προσωπικότητες, την τύχη και – γιατί όχι – τη διαιτησία. Συνοπτικά…
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πιο ολοκληρωμένοι παίκτες της είναι οι δυο ακραίοι μπακ της και οι δυο στόπερ της. Νίκησε τους Κροάτες με ένα σφύριγμα και έτσι περνά στον επόμενο γύρο, πιθανότατα ως πρώτη. Τρομερές δημιουργικές αδυναμίες στη μεσαία γραμμή, αδούλευτη στις κινήσεις του Νεϊμάρ, παίζει με το (όποιο…) ταλέντο από τη μέση και μπροστά, «λίγοι» οι φορ της. Απίθανο να αποκλείσει κατά σειρά Ολλανδία/Χιλή, μετά Ουρουγουάη/Ιταλία (αν θεωρήσουμε ότι η μια εκ των δύο θα πετάξει έξω την Κολομβία) και μετά Γερμανία/Γαλλία για να φτάσει στον τελικό. Αν τα καταφέρει μπράβο της και θα το αξίζει! Πάντως, έχει το δυσκολότερο πρόγραμμα!
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αν βγει πρώτη (χρειάζεται νίκη/ισοπαλία εναντίον των ΗΠΑ), περνά εύκολα στους «8» (μάλλον με Αλγερία), όπου θα βρει τους Γάλλους. Κι αν τους αποκλείσει, πάει σε ημιτελικό από το δύσκολο γκρουπ με Βραζιλία ή Χιλή/Ολλανδία και Ουρουγουάη/Ιταλία. Αν βγει δεύτερη, πάλι περνά εύκολα από το Βέλγιο και πάει να παίξει στους «8» με την Αργεντινή κι αν προκριθεί, στους «4» από το πιο «βατό» γκρουπ με Ολλανδία/Μεξικό/Κόστα Ρίκα/Ακτή/Ελλάδα κ.ο.κ. Θα… διαλέξει; Μάλλον όχι. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να κοιτά τους άλλους, αλλά τον εαυτό της. Πολύ δουλεμένη με κάθετες πάσες επιθετικά. Μόνο, όμως, από τον άξονα. Παίρνει λίγο παιχνίδι από τις πτέρυγες. Εχει πλουσιότατο πάγκο με αναπληρωματικούς Κλόζε-Ποντόλσκι-Σίρλε-Σβαϊνστάιγκερ, επιμένει με Λαμ αμυντικό μέσο που κάνει καλό τουρνουά, αλλά αδυνατίζει αναπτυξιακά στην πτέρυγα. Επειδή έχει πολλές επιλογές σε αλλαγή τρόπου παιχνιδιού και εύκολο γκολ (σουτ, στατικές φάσεις, κάθετες, αντεπιθέσεις, οργανωμένες επιθέσεις), τρέχει πολύ (χωρίς τη μπάλα) και δεν είναι ομάδα του «ενός», έχει πιθανότητες σοβαρές να φτάσει ψηλά. Ομως δεν δείχνει ανίκητη. Αδυναμίες αμυντικά/επιθετικά στις δυο πλευρές, πρόβλημα με ταχείς επιθετικούς.
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απογοητευτικός ως τώρα ο κόουτς Σαμπέλα και με τη Βοσνία και με το Ιράν. Τυχερή δις. Και στον όμιλό της – αν ήταν σε δυσκολότερο, ίσως να είχε αποκλειστεί. Και στο «σταύρωμά» της, μάλλον με τους Ελβετούς. Και στους «8», πιθανότατα με Βέλγιο/ΗΠΑ, εκτός κι αν οι Αμερικανοί νικήσουν τους Γερμανούς και έχουμε αναβίωση των δύο τελικών του 1986 και του 1990. Πρόβλημα και στα τρεξίματα και στην κίνηση χωρίς τη μπάλα και στη δεξιά πτέρυγα. Περιμένει περισσότερα από τον Αγουέρο, τον Ιγκουαϊν, τον Λαβέτσι, να κι ένα καλό. Κάνουν ό,τι μπορούν Μέσι και Ντι Μαρία. Φοβερό πρόβλημα στον κεντρικό άξονα δημιουργικά και ανασταλτικά. «Λίγοι» προς το παρόν οι ακραίοι μπακ Ρόχο-Σαμπαλέτα, καλοί οι στόπερ και ο γκολκίπερ Ρομέρο. Αν δεν βρει περισσότερη ενέργεια στη μεσαία γραμμή και δεν μπουν κι άλλοι στο παιχνίδι του γκολ (1 αυτογκόλ – 2 ο Μέσι), θα σκοντάψει. Εχει, όμως, «βατό» πρόγραμμα μέχρι τον ημιτελικό κι αν της δώσεις χώρο, κάηκες!
ΓΑΛΛΙΑ
Πάει εύκολα στους «8» αφού προκριθεί με αντίπαλο Νιγηρία/Ιράν και εκεί εκτός απροόπτου θα βρει τους Γερμανούς. Σφύζει από ενέργεια και κέφι, σκεφτείτε να είχε και τον Ριμπερί! Δεν έχει δοκιμαστεί στα δύσκολα, αλλά κάθε νεανικό σύνολο χρειάζεται αυτοπεποίθηση και την βρήκε άξια. «Τρελαμένος» Μπενζεμά που το έχει πάρει πάνω του (θα μπορούσε να είχε έξι γκολ με αυτογκόλ/χαμένο πέναλτι/ακυρωθέν με τους Ελβετούς στο 94’), θετικό ότι παίρνει φάσεις και από τους μέσους της. Οπλο της ποδοσφαιρικό το τρέξιμο και η δημιουργία στη μεσαία γραμμή, θα πρέπει να την δούμε και αμυντικά, όπου μάλλον υστερεί.
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ/ΙΤΑΛΙΑ
Για την Ουρουγουάη είχαμε πει μετά το 1-3 από την Κόστα Ρίκα «ας περιμένουμε τον Σουάρες». Χωρίς αυτόν, δεν πάει πουθενά, μόνος του ο Καβάνι δεν μπορεί. Σοβαρό δημιουργικό πρόβλημα στη μεσαία γραμμή, αλλά μπροστά «σκοτώνει». Δεν άξιζε τη νίκη επί των Αγγλων βάσει ροής αγώνα. Αν προκριθεί επί των Ιταλών, βρίσκει την Κολομβία: ο 38χρονος Γέπες εναντίον Σουάρες – Καβάνι, άρα φαβορί. Παρουσιάζει τρομερά αμυντικά προβλήματα, παρότι διαθέτει ατομικά πολύ καλούς αμυντικούς.
Η Ιταλία αν αποκλειστεί, θα έχει «αυτοκτονήσει». Διότι μόνο με ένα σενάριο μπορεί να αποκλειστεί: δεύτερη διαδοχική ήττα, από Κόστα Ρίκα/Ουρουγουάη μετά τη νίκη στην πρεμιέρα επί της Αγγλίας! Ο Πίρλο δεν είναι «μάγος» να τα κάνει όλα. Αν τον «σκάσεις», τον περιορίζεις αισθητά. Και μετά; Τσέρτσι-Ινσίνιε-Ιμόμπιλε-Κασάνο, αν δεν πάρει κάτι απ΄ αυτούς, θα αποκλειστεί είτε από τον Σουάρες είτε από την Κολομβία, γιατί δεν διαθέτει αμυντική λειτουργία με την οποία μπορεί να κρατήσει το «μηδέν». Μπορεί και πρέπει να βρει περισσότερα κλεψίματα από τους μέσους της, διότι σε «σετ» παιχνίδι έχει πρόβλημα. Ο Πραντέλι διστάζει να παίξει με παρτενέρ στον Μπαλοτέλι, που είναι μια ιδέα.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πέφτει πάνω στο Μεξικό και δύσκολα περνάει στους «8». Πάρα πολύ δύσκολα. Αν τα καταφέρει, όμως, μάλλον θα φτάσει και στον ημιτελικό, ξεπερνώντας το εμπόδιο. Αν ηττηθεί από τη Χιλή, τερματίζει δεύτερη και πάει να παίξει με τους Βραζιλιάνους: αίμα και άμμος. Παίζει μόνιμα με τρεις παίκτες που μένουν «ψηλά» και δεν μαρκάρουν (Ρόμπεν, Φαν Πέρσι, Σνάιντερ). Ετσι, δύσκολα φτάνεις πολύ ψηλά. Ειδικά όταν όλη η αμυντική γραμμή σου είναι άπειρη.
Follow me on Twitter: Seretinio