X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Πιο δύσκολα ο ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό

Τζαβέλλας, Φορτούνης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης καταθέτει την εκτίμησή του για το pregame των δύο ρεβάνς των ελληνικών εκπροσώπων στον γ΄ προκριματικό γύρο του Champions League.

H ώρα της πρώτης κρίσης λοιπόν. Για τον Ολυμπιακό μακριά, πολύ μακριά. Σχεδόν απομονωμένη η αποστολή, από τη Δευτέρα στο Ισραήλ. Αλάργα από οπαδούς και media. Mπας και ηρεμήσουν όλοι και μπουν για τα καλά στο πνεύμα (μάχης) του αγώνα με την Χάποελ Μπερ Σεβά. Για τον ΠΑΟΚ, στην Τούμπα όπου συνήθως τα νοκ άουτ ματς, είτε πρόκειται για πρώτο παιχνίδι είτε για ρεβάνς, δεν του «πάνε».

Έχει ο Ολυμπιακός την… μίνι αρνητική παράδοση με τους Ισραηλινούς, έχει και ο ΠΑΟΚ τη δική του «κατάρα» στα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια του. Για να προκριθούν, καλούνται ο καθένας να ξορκίσει τους δικούς του φόβους. Υπό τελείως διαφορετικές συνθήκες όμως… Χάποελ, η «Γκαμπάλα» του Ολυμπιακού;

Για τους Ερυθρόλευκους το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό τους! Εσωτερικό. Οι μεταγραφές που δεν έγιναν. Ο χαμένος στα συστήματα Βίκτορ. Τα «φευγάτα» στελέχη (Κασάμι – Μαζουακού). Οι ανέτοιμοι αρχικά Καμπιάσο – Πουλίδο. Οι συγκρίσεις των Ντε Λα Μπέγια – Φιγκέιρας με τους προκατόχους τους. Ο Μανιάτης και ο Μπουχαλάκης. Οι δυσκολίες στη δημιουργία. Ο εγκλωβισμός στο 3-4-2-1 των Ισραηλινών. Οι αποδοκιμασίες, ο Ντα Κόστα, η γκρίνια, ο Μαρινάκης που… θα τους διώξει όλους (λέμε και καμιά υπερβολή για να τρίξουμε τα δόντια σε 5-6). Κλασικό “lose – lose situation” ζευγάρωμα από την κληρωτίδα. Προκρίνεσαι; Ο.Κ., πάμε παρακάτω, απλώς έγινε η δουλειά. «Μπράβο» δεν εισπράττεις, παρεκτός και προκριθείς με 3-4άρες (σπάνιο). Αποκλείεσαι; Πέφτει η γη και σε πλακώνει. Βλέπει πια το φάσμα της δικής του «Γκαμπάλα»!

Είναι περισσότερο ψυχολογικό το θέμα μετά το 0-0 στο Φάληρο, παρά αγωνιστικό. Είναι η ατμόσφαιρα πλέον η πρώτη εξίσωση που πρέπει να λύσει ο πρωταθλητής, όχι αυτό καθ’ αυτό το ματς. Και έτσι όπως τα… κατάφερε στο πρώτο παιχνίδι, ένα ζευγάρωμα που μπορούσε μόνο βαθιά σημάδια και πληγές να του ανοίξει, μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, αν δεν γίνει της… «Γκαμπάλα» στο Ισραήλ. Διότι όπως κι αν προκριθεί ο Ολυμπιακός (παράταση, πέναλτι, 1-4, 0-3, 1-1 στο 91’), αυτά τα δύο παιχνίδια έχουν ήδη βοηθήσει τον οργανισμό να διαπιστώσει τις αδυναμίες του. Θα είναι πεντακάθαρα θέμα βούλησης πια αν θα πάρει τα αναλγητικά για τους πόνους. Όχι μόνο στην άμυνα, αλλά και στην επίθεση. Λείπει και ο Ντουρμάζ, αλλά είναι έτοιμος να βοηθήσει ο Πουλίδο (ίσως το χρειαστεί το 4-4-2 κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Βίκτορ) και ο Τσόρι με τον Καμπιάσο οφείλουν μια απάντηση και στον Μάρκο Σίλβα. Οι δυο συμπατριώτες δεν ήταν απ’ αυτούς που τα έβαψαν και μαύρα στο άκουσμα του διαζυγίου με τον Πορτογάλο.

Όλα εξαρτώνται από τον Ολυμπιακό, ο οποίος δικαιολογημένα περνά περίοδο κρίσης. Οι Ισραηλινοί να παίξουν κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που έδειξαν στο Φάληρο, δεν μπορούν: 3-4-2-1. Επιθετικά στερούνται ταλέντου, όμως έδειξαν πειθαρχημένοι, θα είναι πιο θαρραλέοι εντός έδρας και αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο υπερτερούν – το έδειξαν και στο πρώτο ματς – είναι τα τρεξίματα και οι αντοχές. Πρέπει να βρει απαντήσεις ο Βίκτορ σ’ αυτό το ζητούμενο, ειδικά αν η προετοιμασία του είχε πυξίδα όλη τη σεζόν και όχι τα τέσσερα ματς μέχρι τους ομίλους του Champions League.

Άγιαξ, η ευκαιρία του ΠΑΟΚ

Για τον ΠΑΟΚ, το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο. Το μοναδικό αποτέλεσμα που «κέρδισε» με το 1-1 στον ‘Αμστερνταμ είναι το 0-0. Θυμάστε πολλά παιχνίδια στα οποία ο Άγιαξ δεν σκοράρει; Είτε παίζει με γενιά πιτσιρικάδων, είτε με πιο «μεστή» ενδεκάδα, εντός ή εκτός, σε πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη; Οι Ολλανδοί αυτό μαθαίνουν από τα ποδοσφαιρικά γεννοφάσκια τους, αυτό παίζουν. Κυκλοφορία «με τη μία», πρέσινγκ για κλεψίματα, ψηλά η άμυνα, 4-3-3 και έχει ο Θεός. Αυτό. Με τα καλά και τα στραβά του.

Ήταν μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ αυτός ο παρτενέρ στο συγκεκριμένο timing. Χωρίς Μίλικ, Γκούντελι, Μπαζούρ στο πρώτο ματς, σε κακό mood γενικώς μετά την απώλεια του τίτλου με το εντός έδρας 1-1 εναντίον της Ντε Γκράαφσαπ πριν από δύο μήνες, με αλλαγή προπονητή (Μπος αντί Ντε Μπουρ), χωρίς μεταγραφές, με άπειρο ρόστερ (8/11 κάτω των 24 ετών στο πρώτο παιχνίδι!). Σε μεταβατικό στάδιο ο Αίας, πωλήθηκε και ο Μίλικ στη Νάπολι, ακόμη κι αν αποκλείσει τον ΠΑΟΚ, πολύ δύσκολα θα τον δούμε στους ομίλους του Champions League.

Δεν την πέταξε την ευκαιρία του ο Δικέφαλος στο πρώτο ματς. Δεν την εκμεταλλεύτηκε όμως και εξ ολοκλήρου στο δεκάλεπτο (25’-35’) που οι Ολλανδοί μπόμπιρες τα είχαν χαμένα και κάθε πάσα προς τον Γκάρι Ροντρίγκες και τον Τζάλμα Κάμπος «μύριζε» ευκαιρία. Το δεύτερο γκολ θα σφράγιζε το διαβατήριο. Δεν το πέτυχε, ισοφαρίστηκε στο β΄ ημίχρονο στο οποίο δεν θέλησε να «ξεμυτίσει» πέραν των απολύτως επιτρεπτών ορίων. Τώρα το πρόβλημα είναι σύνθετο: και να βάλω γκολ και να μην δεχθώ. Διότι, ασφαλώς δεν θα είναι το 0-0 ο λογικός ποδοσφαιρικός στόχος του διαβασμένου Ίβιτς…

Ο λαβωμένος Άγιαξ ήρθε με τους δυο από τους τρεις βασικούς χαφ του που απουσίαζαν στο 1-1 του πρώτου αγώνα (Γκούντελι – Μπαζούρ) και – όπως όλες οι ολλανδικές ομάδες – είναι τόσο επικίνδυνος εκτός έδρας, όσο αναξιόπιστος μπορεί να χαρακτηριστεί στις εντός έδρας ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του. Το 4-3-3 δεν προτίθεται να το αλλάξει ο Ίβιτς (πιθανότατα ούτε και τη μεσαία γραμμή του με Σάχοφ – Τσίμιροτ – Χαρίση), αλλά η πρόκριση δεν θα έρθει ούτε με τα sold out, ούτε από… το πρώτο ματς. Θα έρθει με στόχευση στην «πλάτη» των αμυντικών του Άγιαξ, συγκέντρωση/αποφυγή λαθών στην άμυνα, αντοχές 1500άρη και μυαλό σκακιστή.

Λανθασμένη η «πρώτη ανάγνωση»

Μοιάζει επιφανειακά και εκ πρώτης όψεως και «ανάγνωσης» μετά τα πρώτα αποτελέσματα πιο δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού. Aλλά στην πραγματικότητα δεν είναι! Του ΠΑΟΚ η αποστολή έχει περισσότερα ζητούμενα! Ο πρωταθλητής αντιμετωπίζει την Χάποελ που απέκλεισε με το ζόρι την Σέριφ: με ένα γκολ «καθαρίζει». Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον δεύτερο του ολλανδικού πρωταθλήματος (δεν παίζει ρόλο το βάρος της φανέλας και η ιστορία του συλλόγου όταν μιλάμε για παιδιά κάτω των 24 ετών) και με ένα γκολ δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής. Πρέπει να φέρει τούμπα την «Τούμπα» και να απλώσει τα πόδια του μέχρι εκεί όπου φτάνει το σεντόνι του. Μπας και επιτέλους δει και το… αυθεντικό σεντόνι η χιλοτραγουδισμένη έδρα του.

Follow me on Twitter: Seretinio

PHOTO CREDITS : ACTION IMAGES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ