Το δίδυμο με ISO
Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το κρίσιμο δεκαπενθήμερο του Παναθηναϊκού και το δίδυμο που παρέχει τα μίνιμουμ εχέγγυα αξιοπιστίας για μια ομαλή «μεταβατική» σεζόν.
Πέρασαν δύο μήνες από τη μέρα που μπήκε στη… ζωή μας ο Παϊρότζ Πιεμπονγσκάντ και μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Αν το καλοσκεφτεί κάποιος, σ’ αυτή την υπόθεση παρά το θολό τοπίο σε αρκετές πτυχές της, εκ πρώτης όψεως όλα έχουν κυλήσει απόλυτα φυσιολογικά για έναdealως τώρα.
Τα χρονοδιαγράμματα, οι συναντήσεις, οι έλεγχοι, τα ταξίδια και οι συζητήσεις του Ταϊλανδού επιχειρηματία στη χώρα μας, όλα. Ως τώρα ούτε η πλευρά Αλαφούζου ούτε η πλευρά του Ταϊλανδού δεν έχει κάνει κάτι που να δείχνει παρέκκλιση από την αρχική συμφωνία τους. Τώρα όμως κρίνονται όλα!
ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΙΕΜΠΟΝΓΚΣΑΝΤ
Η επικείμενη άφιξη του Πιεμπονγσκάντ στην Αθήνα την προσεχή Τετάρτη, οι επαφές και οι συζητήσεις που θα κάνει, αναμένεται να δείξουν αν οδεύουμε προς εκτροχιασμό και προβλήματα, ή αν στις αρχές Ιουλίου η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα αλλάξει χέρια μετά από έξι χρόνια.Ο Πιεμπονγκσάντ αναμένεται αρχικά να συναντηθεί με τα στελέχη τηςDeloitteγια να του παρουσιάσουν όλο το πακέτο του οικονομικού ελέγχου μέχρι τις 31/12/2017 (αντιπαραβολή με τα στοιχεία που είχε δώσει ηGrantThornton), αλλά και τα ευρήματα του εξαμήνου από 1/1/2018 μέχρι σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα, ότι μεταξύ των στοιχείων τηςGrantThorntonκαι τον έλεγχο τηςDeloitteκαταγράφεται απόκλιση 2 εκατ. ευρώ (55,3 εκατ. αντί 57,5 εκατ. Ευρώ), θέμα το οποίο θα συζητηθεί, αλλά δεν αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στοdeal...
Εν συνεχεία θα αποτυπωθεί μέσω του νομικού ελέγχου η πρόβλεψη των «ζημιών» που ενδέχεται να έχει η ΠΑΕ σε βάθος ενός έτους από εκκρεμοδικίες με πρώην παίκτες, προπονητές, προμηθευτές και εταιρείες, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για... έξτρα έξοδα. Ακολούθως θα προετοιμαστεί το συμβόλαιο/πληρεξούσιο παραχώρησης του ελέγχου των μετοχών του Αλαφούζου προς το «PanAsiaInvestment»fund, με προβλεπόμενες εγγυήσεις επί των χρεών, αλλά και «μοίρασμα» του τι θα πληρωθεί και από ποιον: πάρα πολύ σημαντικό θέμα για να κλείσει η συμφωνία!
Ακόμη πιο σημαντικό όμως, αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την πλευρά του Ταϊλανδού επενδυτή: Πώς θα μπουν τα χρήματα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πόσα και πώς θα πάνε σε λογαριασμούς του Γιάννη Αλαφούζου, πόσα, πώς και πότε σε λογαριασμούς της ΠΑΕ.
ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΪΛΑΝΔΟ
Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το πρώτο ταξίδι του, στο οποίο ο Πιεμπονγσκάντ θέλησε με τρεις συνεντεύξεις του να δηλώσει την εμφάνισή του και την παρουσία του στα παναθηναϊκά δρώμενα, κράτησε σε γενικές γραμμές ήπια και σοβαρή στάση. Χωρίς υποσχέσεις και μεγάλα λόγια, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις για τίτλους, «εκτοξεύσεις» και άλλα μεγαλεπήβολα και θαυμαστά… Χρησιμοποιούσε – όπως και ο γιος του Πιτ - χαμηλούς τόνους, ήταν σχετικά επιφυλακτικός για την επόμενη σεζόν, έκανε λόγο για υπομονή. Ταυτόχρονα, όμως, άφηνε και πολλά κενά και ερωτήματα, τα οποία δεν έχουν απαντηθεί.
Ποιοι είναι οι συμπαίκτες του στοfund; Γιατί εμπλέκεται με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός; Υπάρχει εφικτόrealestateπρότζεκτ για τον Παναθηναϊκό στον Βοτανικό ή όχι; Τι υποσχέσεις έχει αποσπάσει από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα; Με την εμφάνισή του, τουλάχιστον «ξεχρεώνει» η ΠΑΕ και χαράζει μια καινούρια πορεία από καθαρή θέση ή θα χρειαστούν περισσότεροι μήνες (υπό τη δική του διοίκηση) για να πληρώσει όλες τις οφειλές της; Ποια άτομα θα «τρέχουν» την ΠΑΕ; Πόσα χρήματα είναι διατεθειμένος να επενδύσει από την επόμενη σεζόν μιας και η προσεχής – λόγω και των μεταγραφικών περιορισμών – θα είναι «μνημονιακού» χαρακτήρα σε μια απλώς μεταβατική διαχειριστικά χρονιά; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει ο Ταϊλανδός επενδυτής αν και όταν αποφασίσει να… παρουσιαστεί επισήμως στους εκπροσώπους του Τύπου, στην περίπτωση που αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών από τον Γιάννη Αλαφούζο.
ΤOPLANBTOYΑΛΑΦΟΥΖΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ
Την ίδια ώρα ο νυν μεγαλομέτοχος προσπαθεί να «συμμαζέψει» τις οφειλές, ουσιαστικά έκλεισε τον Νίκο Νταμπίζα και τον Γιώργο Δώνη παίρνοντας το πράσινο φως από τον Πιεμπονγκσάντ και φέρεται έτοιμος να «τρέξει» το μαγαζί ακόμη και στην περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις. Με μνημονιακό μπάτζετ, σταδιακή κάλυψη των αμέτρητων οφειλών σε αμέτρητους πιστωτές που σπεύδουν ο ένας μετά τον άλλον να πάρουν τα οφειλόμενα τώρα που… γυρίζει ο τροχός και πληρώνει ο Αλαφούζος (έστω και μέρος των χρεών), με επιφυλακτικότητα αλλά και αισιοδοξία για το κλείσιμο της συμφωνίας.
Σ’ αυτό το θολό τοπίο, οι σταθερές στις οποίες μπορεί να βασίσει τις ελπίδες του ο φίλος του Παναθηναϊκού είναι μόνο το δίδυμο των Νταμπίζα – Δώνη. Σε μνημονιακή περίοδο, ένα από τα καλύτερα που του έχουν… τύχει στην πρόσφατη ιστορία του! Δεν είναι οι «σωτήρες» και οι «εκτοξευτές». Είναι όμως δυο επαγγελματίες των οποίων ο πρότερος βίος μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο αξιοπιστίας για μια ομαλή και βασισμένη σε ποδοσφαιρικά κριτήρια αγωνιστική περίοδο, στο δρόμο της «αλλαγής». Δυο άνθρωποι του ποδοσφαίρου, οι οποίοι δέχθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη σε δύσκολο και κρίσιμοtiming, σε εκκίνηση σεζόν χωρίς μεταγραφές και με το ιδιοκτησιακό στον αέρα. Θαραλλέοι αν μη τι άλλο, διότι στην καριέρα τους δεν παίζουν ρόλο μόνο τα χρήματα, αλλά και η ανέλιξη, το έργο τους, η… δόξα αν θέλετε.
Η ΤΥΧΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ
Από μια οπτική γωνία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι εφόσον αποχώρησε ο Μαρίνος Ουζουνίδης, είναι τυχερός ο Παναθηναϊκός που ο Αλαφούζος δέχθηκε τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του για τον Νταμπίζα, που ο πρώην τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού και της Ομόνοιας δέχθηκε να αναλάβει στα δύσκολα, που ο μοναδικός Έλληνας προπονητής που έχει πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό και στο ασιατικό ChampionsLeagueπαίρνει την ευθύνη να χτίσει μια ομάδα που ξεκινά με -6 βαθμούς.
Μια ομάδα που γλίτωσε τον υποβιβασμό χάρη στις ψήφους των ομάδων της Σούπερ Λίγκας, μια ομάδα χωρίς σέντερ φορ, πιθανώς χωρίς Κάτσε και Λουντ, με δικαίωμα μίας μεταγραφής παίκτη άνω των 23 ετών, μια ομάδα στελεχιακά σχεδόν «γυμνή»,αιωρούμενη προς το παρόν μεταξύ Αλαφούζου – Πιεμπονγσκάντ, με φιλάθλους απογοητευμένους και «απομακρυσμένους», έναν Παναθηναϊκό με σημείο εκκίνησης το «μηδέν» συγκριτικά με τους παραδοσιακούς αντιπάλους του.
Αυτό είναι το κάδρο στον εφετινό Παναθηναϊκό και σε γενικές γραμμές δεν πρόκειται να αλλάξει αν τον αναλάβει ο Παϊρότζ. Βασικό μέλημα του Ταϊλανδού κατά τη διάρκεια της σεζόν πρέπει να είναι η αναδόμηση μιας αποδυναμωμένης εταιρείας και ο προγραμματισμός για την επόμενη μέσα από σταθερές τις οποίες θα χτίσουν τεχνικός διευθυντής και προπονητής: το δίδυμο στους οποίου το μυαλό, την ενέργεια και τις πράξεις θα στηριχθεί η ομάδα σε ακόμη μια «παράξενη» για τα παναθηναϊκά δεδομένα σεζόν.
Photo credits: Eurokinissi