Η Εθνική του Δημήτρη Ιτούδη είναι μία και ενιαία, περιμένοντας τον Γιάννη
Ο Δημήτρης Ιτούδης ποντάρει σε μια κοινή στρατηγική που ίσως δεν φέρει μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ, αλλά θα χτίσει μια καλή βάση για τη συνέχεια. Ο Γιάννης Ζωιτός γράφει για τη νέα σελίδα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα 35 χρόνια μετά το έπος του 1987.
Μια απολαυστική συνέντευξη με τον (νέο) ομοσπονδιακό προπονητή που συμπτωματικά δημοσιεύτηκε ανήμερα της συμπλήρωσης 35 χρόνων από το λαμπρότερο επίτευγμα της Εθνικής ομάδας: την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής στο ΣΕΦ χάρη το υπερηρωικό 103-101 επί της σοβιετικής μηχανής των 80s.
Ο Δημήτρης Ιτούδης πιστεύει στο κάρμα. Όχι στην τύχη, αλλά σ' αυτήν την αόρατη δύναμη που, αντλώντας ισχύ από τη μόνιμη σκέψη, τη αναλλοίωτη θέληση και την αδιάκοπη προσπάθεια, ωθεί τα πράγματα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Την προσδοκώμενη. Ίσως η σύμπτωση της χρονικής ταύτισης των δύο αυτών γεγονότων να 'ναι σημάδι για το Ευρωμπάσκετ που έρχεται τον Σεπτέμβριο. Οιωνός επανόδου στην ελίτ της διοργάνωσης, ένδειξη μιας πορείας ανάλογης του παρελθόντος.
Είναι κατανοητό και απολύτως δεκτό να γεννούν συνειρμούς από τη μια η άφθαρτη σύνδεση των Ελλήνων με την "επίσημη αγαπημένη" και από την άλλη η ανάγκη για κάτι μεγάλο ύστερα από 13 χρόνια αποχής. Ας μην βιαζόμαστε πάντως. Είναι ακόμα νωρίς.
Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν προτρέχει, αφήνει τον χρόνο να δουλέψει γι' αυτόν και την ομάδα συνολικά. Προτιμά να μην οριοθετεί τον πήχυ σε συγκεκριμένο ύψος. Ή τουλάχιστον να μην χρησιμοποιεί πομπώδεις εκφράσεις για να χαροποιήσει το κοινό και να του δώσει αυτό που ζητά: υποσχέσεις για αγωνιστικές υπερβάσεις και νίκες επί πάντων. Πατά στη γη και περιγράφει τον εαυτό του με μια λέξη: πραγματιστή.
Ο 50χρονος κόουτς την ήθελε αυτή τη δουλειά. Ήξερε μέσα του ότι θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για ν' αναλάβει τα ηνία και να ηγηθεί μιας κοινής προσπάθειας. Δεν πίεσε καταστάσεις, δεν εξέθεσε συνεργάτες, στάθηκε τίμια απέναντι στις περιστάσεις κι όταν οι συγκυρίες ταυτίστηκαν πήρε στα χέρια του τα κλειδιά.
Η ιδέα ενός ενιαίου πρότζεκτ
Όχι απαραίτητα για να (επανα)φέρει την Εθνική στην πρώτη θέση ή έστω στο βάθρο. Όχι για να ξορκίσει το παρελθόν που από το 2009 στοιχειώνει κάθε φρέσκια απόπειρα υλοποίησης των φιλοδοξιών. Ο Δημήτρης Ιτούδης πιστεύει σε μια ιδέα που θα βάλει σε διαφορετική τροχιά το άθλημα. Ποντάρει σ' ένα πρότζεκτ που θα καλύψει το κενό μιας ενιαίας προσέγγισης στα πράγματα και θα έχει τη δύναμη μιας αφετηρίας για την ολική επανεκκίνηση. Δεν τον αφορά μόνο η ομάδα των ανδρών, αλλά γενικότερα το αναπτυξιακό πρόγραμμα και η ενεργοποίηση του μηχανισμού επανασύστασης, σαν σε format, όλων των βαθμίδων μέσα από κουβέντα, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, εποικοδομητικού διαλόγου και τοποθετήσεις ανθρώπων (προπονητών, παραγόντων, στελεχών) εντός ή εκτός Ομοσπονδίας.
Η Εθνική που έχει κατά νου ο Δημήτρης Ιτούδης δεν αποκλείει κανέναν και τίποτα. Δεν έχει το περιθώριο να πράξει διαφορετικά. Δεν σκοπεύει να επιβληθεί, αλλά να ισορροπήσει μεταξύ ενός απαιτητικού προπονητή κι ενός ικανού διαχειριστή που θα εμπνεύσει. Υπό έναν όρο: άπαντες να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία ενός σκοπού και βάλουν τον εγωισμό τους κάτω απ' όλα τα υπόλοιπα.
Όλοι θα περιμένουν από το σύνολο που θα φτιάξει ο Δημήτρης Ιτούδης να... βγάζει φωτιές από το στόμα. Να θυμίζει τρένο. Οφείλουν να περιμένουν. Όπως περίμενε κι εκείνος. Θέλει να αφουγκραστεί τους παίκτες, να τους ζήσει στην προπόνηση, να δει ποιος ταιριάζει με ποιον και ακολούθως να βάλει τη δική του σφραγίδα.
Μην περιμένει κανείς πως η Εθνική θα παίζει ακριβώς όπως η ΤΣΣΚΑ, στην οποία άφησε το ανεξίτηλο σημάδι τους. Δηλαδή, με τους ίδιους αυτοματισμούς και τα δεκάδες συστήματα σε άμυνα κι επίθεση. Ούτε τους ίδιους παίκτες διαθέτει, πολύ περισσότερο δε τον χρόνο για να προσαρμόσει την προπονητική θεωρία του σ' ένα σύνολο που θα χρειάζεται μοντάρισμα και θα ψάχνει σύντομα ομοιογένεια.
Η δική του Εθνική
Περισσότερο ο ίδιος θα προσαρμοστεί, επιδιώκοντας μέρα με τη μέρα να διαπιστώσει τις ανάγκες, να κυκλώσει τα προβλήματα και να ψάξει ακολούθως τις λύσεις. Το στιλ της ομάδας θα εξαρτηθεί από την τροπή των προπονήσεων, από το παράθυρο του Ιουνίου κιόλας.
Ο Ιτούδης βλέπει μπροστά του μια δεξαμενή που ξεπερνά τους 30 παίκτες για να επιλέξει στο τέλος εκείνους που θεωρεί πιο κατάλληλους. Με τους περισσότερους έχει επικοινωνήσει ήδη για να... συστηθεί! Να μάθει και να καταλάβει τις προθέσεις τους. Ποιοι είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν στο δικό του όραμα.
Φυσικά και μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Που τον είδε τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ και ανέκαθεν ήταν στη διάθεση της Εθνικής. Φυσικά και θα είναι ο ηγέτης του συνόλου, όταν με το καλό επιβεβαιωθεί πως θα είναι παρών τουλάχιστον για τα παιχνίδια του Ευρωμπάσκετ. Φυσικά απ' αυτόν θα αρχίζουν πολλά. Τα περισσότερα. Αλλά δεν είναι ο μόνος. Είναι σίγουρα η αρχή, αλλά για να φτάσει στο τέλος η Εθνική θα χρειαστεί τη βοήθεια των άλλων.
Βαθιά επιθυμία του νέου εκλέκτορα είναι να φτιάξει ένα ψηφιδωτό από αγωνιστικά προφίλ που θα κουμπώνει το ένα με το άλλο. Θέλει να εξασφαλίσει ότι θα ταιριάζει ο ένας με τον δίπλα του και μετά να καταλήξει σε πρόσωπα και τακτικές. Το ζητούμενο είναι το δέσιμο και ακολούθως το ατομικό ταλέντο.
Ναι στο τρέξιμο, ναι στις σωστές επιλογές
Ο Δημήτρης Ιτούδης θα ήθελε πολύ να φτιάξει μια Εθνική που θα τρέχει στο ανοικτό γήπεδο και θα παίρνει το 1/3 των πόντων της από τρανζίσιον. Θα ήταν το ιδανικό. Να δώσει την μπάλα στον Γιάννη και να τον αφήσει δίχως χαλινάρια να σαρώνει το παρκέ, δίνοντάς του έναν από τους ρόλους των δημιουργών. Αυτόν που του ταιριάζει και έχει πλέον απ' όποια θέση κι αν ξεκινά. Γνωρίζει εκ των προτέρων όμως ότι τα μεγάλα ματς κερδίζονται στις κατοχές 5-5 και στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται απέναντι σε οργανωμένες άμυνες.
Γι' αυτό και έχει ανάγκη από παίκτες που θα βλέπουν το γήπεδο, θα μπορούν να διαβάσουν καταστάσεις και θα φροντίσουν για τις επιλογές εκείνες που θα μειώνουν το ρίσκο. Προφανέστατα η ομάδα θα χρειαστεί να βελτιώσει το 33.6% από το τρίποντο - ποσοστό που εμφάνισε στο Παγκόσμιο της Κίνας πριν από τρία χρόνια. Ιδίως στα νοκ άουτ του Ευρωμπάσκετ που θα φιλοξενηθούν στο Βερολίνο. Σε πρώτη φάση παρολαυτά θα πρέπει να βρεθούν τα καλά σουτ από την περιφέρεια, από το φτερό και κυρίως τις ακάλυπτες γωνίες (κομβικό σημείο), διότι είναι εκείνα που θ' ανοίξουν το μισό γήπεδο και θα προκαλέσουν φθορά στον εκάστοτε αντίπαλο.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Εθνική θα νικήσει τη Μεγάλη Βρετανία στη Λάρισα (30/6) και ο Ιτούδης θα μπει με το δεξί στη νέα πρόκληση της καριέρας του. Όπως επίσης η Εθνική θα κάνει το 2/2 στην έναρξη της β' φάσης των προκριματικών του Παγκοσμίου, πιθανόν απέναντι σε Βέλγιο (ή Σλοβακία) και Λετονία (ή Σερβία), πριν από την πρεμιέρα της 2ας Σεπτεμβρίου με τους Κροάτες στο Μιλάνο.
Την ίδια ώρα όμως αυτό που κυρίως απασχολεί το νέο τεχνικό τιμ είναι η συνοχή μιας εθνικής προσπάθειας από την οποία δεν περισσεύει ούτε ένας. Πόσο μάλλον ο ίδιος. Άρα θα πρέπει να μην τον μπουζουριάσουν... πηγαίνοντας στην τουαλέτα! Εκτός κι αν είναι το γούρι του...