X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Μύθος και πραγματικότητα

Από τον Μανωλά και τον Μήτρογλου μέχρι τον Γιαννιώτα και τον Ρισβάνη, στην περίπτωση της σχέσης του Ολυμπιακού με τους Έλληνες παίκτες η αλήθεια του μύθου είναι βολικότερη από την αλήθεια της πραγματικότητας. Γράφει ο Γιώργος Περπερίδης.

Σπύρος Ρισβάνης και Γιάννης Γιαννιώτας δεν θα ακολουθήσουν το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας του Ολυμπιακού, αυτό που θα διεξαχθεί στο Βέλγιο μέχρι τις 16 Ιουλίου. Είδηση που έφτανε να πυροδοτήσει εκ νέου την αυθαίρετη -και εν πολλοίς αστήρικτη- κουβέντα περί... κακομεταχείρισης των "ερυθρολεύκων" στους Έλληνες παίκτες.

Κάπου στην Πορτογαλία, την Αγγλία, την Ιταλία, την Ισπανία, ακόμη και την Αραβία, υπάρχουν Έλληνες ποδοσφαιριστές που έχουν ζωγραφισμένη την απορία στο πρόσωπο τους. Παίκτες που με "διαβατήριο" τον Ολυμπιακό παίζουν στα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή σε λιγότερα σημαντικά αλλά από αυτά που σου εξασφαλίζουν ζωή χαρισάμενη.

Υπάρχουν όμως και κάμποσοι ακόμη που δεν είχαν το ανάλογο ταλέντο ή και τις ευτυχείς συγκυρίες αν θέλετε, να φτάσουν τόσο ψηλά. Είχαν όμως την τύχη στο βιογραφικό τους να περιλαμβάνεται η λέξη "Ολυμπιακός", που ήταν αρκετή για να βρίσκουν πάντα την επόμενη ομάδα τους.

Ποιος Έλληνας παίκτης αδικήθηκε πραγματικά υπογράφοντας στους "ερυθρόλευκους"; Το λιγότερο που εξασφάλισε ήταν κάποια καλά χρήματα, σίγουρα στην τσέπη του. Όποιος είχε το απαιτούμενο θράσος, την οξυδέρκεια, το ταλέντο, τη νοοτροπία, το πείσμα και το ψυχικό σθένος να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και κυρίως την τεράστια -αλλά και κάποιες φορές ανεξήγητη είναι η αλήθεια- πίεση που έχει η συγκεκριμένη φανέλα, όχι απλώς προόδευσε, αλλά θριάμβευσε σε προσωπικό επίπεδο. Σε σχέση πάντα με το πριν.

  • Κώστας Μανωλάς (Ρόμα), Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ, Μπενφίκα), Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα), Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές), Βασίλης Τοροσίδης (Ρόμα, Μπολόνια), παίζουν σε top πρωταθλήματα και πληρώνονται πολύ καλά. Ο Φετφατζίδης επίσης πήγε στο ιταλικό πρωτάθλημα (Τζένοα, Κιέβο) και τώρα εξασφαλίζει το μέλλον του παίζοντας στην Αλ Αχλί.
  • Ο Γιάννης Μανιάτης ήρθε ως αναπληρωματικός του Βασίλη Τοροσίδη και έγινε ένας αμυντικός μέσος που πρωταγωνίστησε για μια τριετία, πήρε το περιβραχιόνιο και εκτόξευσε τις ετήσιες απολαβές του φορώντας τα ερυθρόλευκα, ενώ στέφθηκε Κυπελλούχος με τη Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο.
  • Ο Χοσέ Χολέμπας από τη Τσβάιτελιγκα και την Μόναχο 1860, έγινε βασικός στον Ολυμπιακό, πήρε μεταγραφή για τη Ρόμα και τώρα βγάζει το ψωμί του στην Premier League. Ο Κώστας Φορτούνης έκανε το πέρασαν του από τη Γερμανία, επέστρεψε στους Πειραιώτες και έχει πάρει τη φανέλα σπίτι του. Είναι ήδη στα μπλοκάκια σκάουτερ ευρωπαϊκών ομάδων. Πλην του Φορτούνη, όλοι οι υπόλοιποι έγιναν διεθνείς φορώντας τη φανέλα του Ολυμπιακού...
  • Ο Ανδρέας Γιαννιώτης αποκτήθηκε σε ηλικία 19 ετών από τον Εθνικό Γαζώρου, δούλεψε με τον Ολυμπιακό, πήγε δανεικός σε Φωστήρα και ΠΑΣ Γιάννινα, βρήκε την ευκαιρία να δείξει μέρος των ικανοτήτων του στον Πανιώνιο και κέρδισε θέση στο φετινό ρόστερ ως back up του Στέφανου Καπίνο. Αν συνεχίσει την ανοδική του πορεία, δεν αργεί η μέρα που θα γράψει και την πρώτη του συμμετοχή στην εθνική.
  • Ο Ολυμπιακός αποφάσισε το καλοκαίρι του 2015 να διαθέσει 2 εκατ. ευρώ και να επαναπατρίσει τον Καπίνο, αγοράζοντας τον από τη Μάιντς. Πρώτη σεζόν με 11 συμμετοχές ως back up του Ρομπέρτο, πέρσι έφτασε τις 25 ως δίδυμο με τον Νικόλα Λεάλι. Κι αν δεν ήταν οι δύο μυϊκοί τραυματισμοί θα είχε παραπάνω. Φέτος ξεκινά ως το Νο1 των Πειραιωτών.

Να δούμε και ποιοι υποτίθεται πως αδικήθηκαν; Σε ποιους έκαναν κακό οι "ερυθρόλευκοι"; Ιωσήφ Δασκαλάκης, Μανώλης Μονιάκης, Τάσος Παπάζογλου, Γιάννης Ζαραδούκας, Ανδρέας Τάτος, Νίκος Καθάριος, Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Τάσος Αυλωνίτης, Κώστας Γιαννούλης, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Τάσος Καραμάνος, Δημήτρης Κολοβός, Δημήτρης Γούτας, Φάνης Τζανδάρης, είναι οι Έλληνες παίκτες που πέρασαν από το ρόστερ του Ολυμπιακού από το 2010 και μετά, όταν δηλαδή στο Λιμάνι μπήκαν στη λογική να αποκτούν όσους περισσότερους γηγενείς μπορούν, από αυτούς που ξεχώριζαν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

  • Ο Δασκαλάκης συνέχισε σε Βέροια και ΟΦΗ, ο Μονιάκης (μεταγραφή 150.000 ευρώ από τον ΟΦΗ) σε Κέρκυρα - ΟΦΗ - ΑΕΛ, ο Παπάζογλου (μεταγραφή 400.000 ευρώ από Πανσερραϊκό) σε ΑΠΟΕΛ - Ξάνθη - Παναιτωλικό, ο Ζαραδούκας σε Αστέρα Τρ. - Πλατανιά - Ξάνθη - Κέρκυρα, ο Τάτος (αγορά 500.000 ευρώ από τον Ατρόμητο) σε Ατρόμητο - Βέροια - Άρη. Ο Καθάριος (αγορά 200.000 ευρώ από τον Πανθρακικό) πήγε στον Πανιώνιο, ο Γιαννούλης (αγορά 500.000 ευρώ από τον Ατρόμητο) συνέχισε στον Αστέρα.

Ας δούμε και πιο σύνθετες περιπτώσεις:

  • Ο Τζανδάρης ήρθε από απραξία 7 μηνών στον ΠΑΟΚ, ήταν πολύ πίσω από τους υπόλοιπους στην προετοιμασία, πήγε στον Πανιώνιο αλλά στάθηκε άτυχος καθώς υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Ο Ολυμπιακός φρόντισε τα πάντα για την αποκατάσταση του παίκτη, που το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν προσπάθησε να κάνει restart στην Κόπερ.
  • Για τον Παναγιώτη Βλαχοδήμο ο Ολυμπιακός πλήρωσε 600.000 ευρώ στην Ξάνθη το καλοκαίρι του 2012. Έπαιξε δανεικός σε Άουγκσμπουργκ, Πλατανιά, Εργοτέλη και Νιμ. Έμεινε ελεύθερος και πήγε στον Παναθηναϊκό. Την Τετάρτη (5/7) ο Μαρίνος Ουζουνίδης τον έκοψε από την αποστολή των "πρασίνων" που θα πετάξει για το Τέχελεν της Ολλανδίας...
  • Κοντά στο 1 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο Ολυμπιακός την Ξάνθη το καλοκαίρι του 2015 για να αποκτήσει τον Δημήτρη Γούτα. Μια επέμβαση στην περιοχή κοιλιακών - προσαγωγών τον άφησε πίσω όμως την περσινή σεζόν πάτησε για τα καλά στα πόδια του κάνοντας 29 συμμετοχές ως δανεικός στην Κόρτραϊκ. Ήδη έχει φτιάξει ένα καλό όνομα στο Βέλγιο.
  • Για τη μεταγραφή του Δημήτρη Κολοβού, ο Ολυμπιακός πλήρωσε 800.000 ευρώ στον Πανιώνιο το καλοκαίρι του 2013. Πήρε λίγες ευκαιρίες (11 συμ., 2 γκολ, 1 ασίστ) τη σεζόν 2015 - 2016 και πέρσι παραχωρήθηκε δανεικός στη Μέχελεν. Πριν σταθεί άτυχος (ρήξη χιαστών) είχε προλάβει να αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους ανθρώπους της βελγικής ομάδας, που δεν δίστασαν να δώσουν περίπου 700.000 ευρώ στους Πειραιώτες και να τον πάρουν με κανονική μεταγραφή.
  • Ο Αυλωνίτης ήρθε επίσης από τον Πανιώνιο, έκανε 25 συμμετοχές με τον Ολυμπιακό και πήγε δανεικός στην Στουρμ Γκρατς τον χειμώνα του 2016. Παρά το γεγονός ότι έμεινε ελεύθερος, ο Ολυμπιακός ήταν δίπλα του στην επέμβαση κοιλιακών - προσαγωγών στην οποία υποβλήθηκε και το δεύτερο μισό της περσινής σεζόν έπαιξε στη Σκωτία με τη φανέλα της Χαρτς.
  • Στις 200.000 ευρώ πήγε η αγορά του Μπουχαλάκη από τον Εργοτέλη. Ο 24χρονος μέσος μετά από 39 εμφανίσεις (3 γκολ, 4 ασίστ) με τα ερυθρόλευκα, εκτός απροόπτου τη νέα σεζόν θα βιώσει την εμπειρία της Championship στη Νότιγχαμ. Του στοίχισε η ευπάθεια στους μυϊκούς τραυματισμούς κάθε φορά που έμοιαζε έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία.
  • Όσον αφορά τον Καραμάνο, μετά τον δανεισμό του στη Φεϊρένσε πέρσι το καλοκαίρι, τον Γενάρη έφτασε μια ανάσα από τη Φούλαμ. Συμφωνημένο ήταν το deal όμως οι Πορτογάλοι καθυστέρησαν (οι κακές γλώσσες λένε ότι έγινε εσκεμμένα...) τη χαρτούρα και χάθηκε η προθεσμία, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η μεταγραφή.

Ο ΜΥΘΟΣ

Ποιος από τους παραπάνω παίκτες εξέθεσε τον Ολυμπιακό με την μετέπειτα πορεία του; Ποιον παίκτη κακομεταχειρίστηκαν οι Πειραιώτες; Όλοι οι παραπάνω υπέγραψαν τα καλύτερα -οικονομικά- συμβόλαια της καριέρας τους φορώντας τα "ερυθρόλευκα".

Ακόμη και όσοι δεν τα κατάφεραν δεν έχασαν ούτε ένα ευρώ. Οι περισσότερο ικανοί πήγαν στα καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας σούπερ συμβόλαια και προοπτική καριέρας ή οικονομικής ξεγνοιασιάς.

Άλλοι συνέχισαν να βρίσκουν δουλειά εύκολα ή δύσκολα χάρη στο πέρασμα τους από τον Ολυμπιακό. Ακόμη και όσοι αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι δεν μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της φανέλας. Πώς ακριβώς... καταστράφηκαν στον Ολυμπιακό;

Μήπως δεν θα βρει ομάδα τώρα ο Γιαννιώτας; Ή είναι μικρό το τετραετές συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τους Πειραιώτες (που έχουν δώσει και κάπου στα 700.000 χιλιάρικα για την απόκτηση του) έναντι συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ; Ή μήπως ο Ολυμπιακός δεν πλήρωσε καλά τις ομάδες από τις οποίες απέκτησε τους παίκτες; Τους οποίους φυσικά ουδείς έβαλε με το ζόρι να υπογράψουν.

Για να μην βάλουμε στην κουβέντα τι εξέλιξη είχαν εντέλει άλλες περιπτώσεις πολλά υποσχόμενων Ελλήνων παικτών που δεν προτίμησαν τον Ολυμπιακό, αλλά τον ΠΑΟΚ (περισσότερο), την ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό (λιγότερο)...

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Φυσικά και στην διαδικασία αυτή θα γίνουν και λάθη. Είναι αδύνατον να συμβεί το αντίθετο. Δεν μπορεί ένας σύλλογος ή ένας προπονητής να αποφασίζουν πάντα σωστά. Αν μιλήσουμε και με ονόματα, ενδεχομένως παιδιά όπως ο Αυλωνίτης με τον Κολοβό να άξιζαν μια ευκαιρία παραπάνω, ή ο Γιαννιώτας με τον Ρισβάνη μια ευκαιρία γενικώς.

Από την άποψη ότι οι περισσότεροι ξένοι που έπαιξαν στις θέσεις τους μέχρι πέρσι δεν έδειξαν κάτι σπέσιαλ. Αλλά και αυτό με ερωτηματικό, αφού είναι εντελώς υποθετικό. Ενδεχομένως η λάθος εκτίμηση του Ολυμπιακού σε κάποιες περιπτώσεις, αφορά αυτό ακριβώς: ότι προτίμησε να δώσει τη θέση ρολίστα σε κάποιον ξένο αντί να την εμπιστευθεί στον Έλληνα. Από εκεί όμως μέχρι τον μύθο περί "καταστροφής" των Ελλήνων παικτών η απόσταση είναι χαοτική.

Ακόμη κι αν πάρουμε ως δεδομένο ότι αδικήθηκαν 2-3 από τους 20-25, τότε μιλάμε για ένα ποσοστό αστοχίας της τάξης του 10% - 15%. Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι άξιζαν περισσότερο ή λιγότερο, το γεγονός ότι κάποια στιγμή συμφώνησαν με τον Ολυμπιακό αποδείχθηκε ωφέλιμο για την καριέρα τους. Σε τεράστιο, μεγάλο ή μικρότερο βαθμό.

Αν βάλουμε στη συζήτηση και τα παιδιά που έχουν ξεπηδήσει από την Ακαδημία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια και είτε παίζουν στην πρώτη ομάδα, είτε συνεχίζουν την επαγγελματική τους καριέρα (ακόμη και σε διεθνές επίπεδο) μακριά από το Αθλητικό Κέντρο Ρέντη, τότε το ποσοστό αστοχίας του Ολυμπιακού στη σχέση του με τον Έλληνα ποδοσφαιριστή γίνεται ακόμη μικρότερο. Σίγουρα πάντως κάποιος μπορεί να επιμένει να βλέπει το δέντρο αγνοώντας το δάσος, αφού πολλές φορές η αλήθεια του μύθου είναι βολικότερη από την αλήθεια της πραγματικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Γιατί ο Χάσι έκοψε Γιαννιώτα και Ρισβάνη
Εννέα άγνωστες ιστορίες για τον Εμενίκε
Από την άφιξη μέχρι τις υπογραφές
Εμενίκε και επίσημα στον Ολυμπιακό!
Βίτορ Περέιρα στο Sport24.gr: "Εκρηκτικός ο Εμενίκε"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ