X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Οι Κυριακές γύρισαν... άδειες

Ο Γιώργος Περπερίδης γράφει για την επταετία του Ολυμπιακού που έφερε το μότο "φέρτε πίσω τις Κυριακές μας" και πώς αυτές επέστρεψαν άδειες επί των ημερών του μετώπου της εξυγίανσης.

Από το 2010 μέχρι και φέτος ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει επτά σερί τίτλους. Σε αυτό το διάστημα οι ανταγωνιστές του αμφισβήτησαν έντονα τα επιτεύγματα των Πειραιωτών, καταλογίζοντας τους παράνομες μεθόδους.

Σταδιακά δημιουργήθηκε το μέτωπο της εξυγίανσης/εξομάλυνσης του ελληνικού ποδοσφαίρου, που παίχτηκε σε πολλά επεισόδια, φτάνοντας στις τελευταίες εξελίξεις που έφεραν την σύγκρουση όσων πρωτοστάτησαν σε αυτή την πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα να διακοπεί το πρωτάθλημα. Όχι για πρώτη φορά τις δύο τελευταίες σεζόν, αλλά και πάλι με υπαιτιότητα του μετώπου της εξυγίανσης.

Αν απομονώσουμε τα όσα είδαμε σε αγωνιστικό επίπεδο (αφήνοντας κατά μέρος όσα τραγελαφικά συμβαίνουν εντός κι εκτός γηπέδων με τις δικαστικές αποφάσεις και την διαιτησία) μέχρι την διακοπή, η ΑΕΚ είναι η ομάδα που έμοιαζε περισσότερο ψύχραιμη και συγκεντρωμένη στη διάρκεια της φετινής σεζόν, εκμεταλλευόμενη τις κακές επιλογές του Ολυμπιακού γενικά και τις αυτοκαταστροφικές τάσεις του ΠΑΟΚ, φτάνοντας να θεωρείται φαβορί για τον φετινό τίτλο.

Το γεγονός πάντως ότι φέτος οι δύο "Δικέφαλοι" έμοιαζαν αγωνιστικά ικανοί να προσπεράσουν αυτόν τον κακό Ολυμπιακό, λέει πολλά για το κατά πόσο είχαν ρεαλιστική βάση οι αξιώσεις τους για τον τίτλο τις προηγούμενες σεζόν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

Έχοντας φτάσει στη σημερινή κατάσταση, με τις FIFA και UEFA που αρχικά χρησίμευσαν ως "μπαμπούλες" κατά της φερόμενης ως "εγκληματικής οργάνωσης" να επιστρέφουν ένα χρόνο μετά δηλώνοντας ότι μετά την... εξυγίανση το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στη χειρότερη φάση του από κάθε άλλη φορά, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε τι είδαμε στον Ολυμπιακό της επταετίας σε αγωνιστικό επίπεδο και αν αυτό δικαιολογούσε την κυριαρχία του - με την απάντηση να είναι "όχι" από τους ανταγωνιστές του.

Κάποια από τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω είναι καλό να φτάσουν σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές των "ερυθρολεύκων" μέσα από μια παράλληλη έρευνα του αναγνώστη στο διαδίκτυο, μέσω των δημοσιευμάτων για τα αντίστοιχα θέματα από συνάδελφους ρεπόρτερ των άλλων ομάδων. Έτσι δεν θα υπάρχει και η καχυποψία "απόκρυψης στοιχείων" από τα γραφόμενα ενός ρεπόρτερ του Ολυμπιακού.

Ο ΕΡΝΕΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

  • Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι προπονητής της Μπαρτσελόνα. Αποθεώνεται σε μόνιμη βάση από τον Μέσι. Κάνει χαβαλέ στη La Liga και είναι ήδη στα προημιτελικά του Champions League με τους "blaugrana". Στο Camp Nou δεν σταματούν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του. Στην Ελλάδα βαφτίστηκε εξέχων μέλος της φερόμενης ως "εγκληματικής οργάνωσης".
  • Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ στέφθηκε πρωταθλητής Γαλλίας με τη Μονακό τη σεζόν 2016-2017, βάζοντας από κάτω τη ζάμπλουτη Παρί Σεν Ζερμέν. Το επόμενο βήμα του αναμένεται σε Αγγλία, Ισπανία ή Ιταλία και για πρωταγωνίστρια ομάδα. Επίσης μέλος της "εγκληματικής".
  • Ο Μάρκο Σίλβα προπόνησε τις Χαλ, Γουότφορντ στην Premier League και περιμένει να συνεχίσει είτε στην Αγγλία, είτε στη Μπενφίκα. Ισχύει το ίδιο με τους προαναφερθέντες.
  • Ο Μίτσελ βρήκε την άκρη του στη Μάλαγα, την οποία έσωσε με συνοπτικές διαδικασίες την πρώτη χρονιά (αναδείχθηκε προπονητής του μήνα στην Ισπανία, κερδίζοντας μεταξύ άλλων την Μπαρτσελόνα). Προηγουμένως είχε αποτυχημένο πέρασμα από τη Μαρσέιγ. Της "εγκληματικής" και ένας από τους θρύλους της Ρεάλ Μαδρίτης.
  • Ακόμη και ο Βίτορ Περέιρα (δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Super Cup στην Πορτογαλία), μετά τον Ολυμπιακό πήγε στη γεμάτη παιχταράδες Φενέρμπαχτσε...
  • Ο Πάουλο Μπέντο κατέκτησε δύο Κύπελλα και ισάριθμα Super Cup Πορτογαλίας με τη Σπόρτινγκ, την οποία οδήγησε 3 σερί σεζόν στους ομίλους του Champions League και για πρώτη φορά στην ιστορία της στην φάση των "16" της διοργάνωσης, διετέλεσε προπονητής της εθνικής Πορτογαλίας μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2014 και πιστώνεται την ανάδειξη του Ρέτσου που έφυγε με 22 εκατ. ευρώ για τη Λεβερκούζεν.

* Ο Τζουζέπ Σεγκούρα τον Μάρτιο του 2008 διαδέχθηκε τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο του Ολυμπιακού. Οδήγησε τους "ερυθρόλευκους" στην κατάκτηση του νταμπλ και έγινε ο πρώτος Ισπανός προπονητής που κατακτά πρωτάθλημα εκτός συνόρων. Σήμερα είναι το απόλυτο αφεντικό στο οργανόγραμμα της Μπαρτσελόνα...

Πριν ο Ολυμπιακός αρχίσει τις σπασμωδικές κινήσεις στο θέμα του προπονητή την τελευταία διετία, συνεργάστηκε με τεχνικούς που είτε είχαν σημαντικό έργο στο παρελθόν, είτε συνεχίζουν στο υψηλότερο επίπεδο. Στην περίπτωση του Βαλβέρδε ειδικά, τα λόγια περιττεύουν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ & ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΑ ΩΣ ΤΟΝ ΡΕΤΣΟ

  • Ο Μιραλάς πωλήθηκε με 7,5 εκατ. ευρώ στην Έβερτον και έπαιξε 186 ματς, με απολογισμό 38 και 34 ασίστ, στην Premier League με την φανέλα των "ζαχαρωτών", πριν επιστρέψει στον Ολυμπιακό.
  • Ο Μαζουακού πωλήθηκε με 8 εκατ. ευρώ στη Γουέστ Χαμ, τη φετινή σεζόν είναι ο 7ος καλύτερος ντριμπλέρ στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και έχει μπει στο μάτι της Γιουνάιτεντ.
  • Ο Μήτρογλου έχει κάνει 15 εκατ. ευρώ μεταγραφή στην Premier League και τη Φούλαμ, πήγε με 7 εκατ. ευρώ στην Μπενφίκα και με άλλα 15 εκατ. για το 50% των δικαιωμάτων του στη Μαρσέιγ!
  • Ο Παναγιώτης Ρέτσος, προϊόν της Ακαδημίας του Ολυμπιακού, παραχωρήθηκε έναντι 22 εκατ. ευρώ στη Λεβερκούζεν.
  • Ο Σάμαρης πήγε στη Μπενφίκα με 10 εκατ. ευρώ.
  • Ο Μανωλάς πωλήθηκε στη Ρόμα με 15 εκατ. ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά τα 40-45 εκατ. ευρώ, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους στόπερ της Serie A και κατ' επέκταση της Ευρώπης.
  • Ο Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας με 14 εκατ. ευρώ, κομβικός παίκτης για την προσπάθεια και την επίτευξη της αποφυγής του υποβιβασμού επί δύο σερί σεζόν για τους Λονδρέζους. Φέτος φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και έχει σκοράρει οκτώ φορές στην Premier League, τις έξι με εκτελέσεις πέναλτι (πώς θα αντιμετωπιζόταν το γεγονός στην Ελλάδα;)
  • Ο Χοσέ Χολέμπας μετά την Serie A και την Ρόμα, είναι βασικό μέλος της Γουότφορντ στην Premier League.
  • Ο Άλαν Πουλίδο αποκτήθηκε με σχεδόν μηδενικό κόστος και πωλήθηκε έναντι 6 εκατ. ευρώ στη Τσίβας.
  • Ο Φέισα πήγε με 4,5 εκατ. ευρώ στη Μπενφίκα και ο Φετφατζίδης με 4 εκατ. ευρώ στη Τζένοα.
  • Ο Βάις αποκτήθηκε ελεύθερος και έξι μήνες μετά πωλήθηκε στην Λεκβίγια με 5,5 εκατ. ευρώ.
  • Ο Ιντέγε αποκτήθηκε με 5,5 εκατ. ευρώ, παραχωρήθηκε στην Κίνα με 11 εκατ. ευρώ και συνεχίζει στη Μάλαγα και το ισπανικό πρωτάθλημα.
  • Ο Σιόβας έφυγε με 3 εκατ. ευρώ για τη Λεγανές, όπου είναι βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος στην υπέρβαση που κάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ισπανική ομάδα στην La Liga. Όλοι αυτοί οι παίκτες (υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα) κατέκτησαν τίτλους γιατί στην Ελλάδα βαφτίστηκαν μέλη της φερόμενης ως "εγκληματικής οργάνωσης".

* Πηγαίνοντας πιο πίσω, συναντάμε τον Γιάγια Τουρέ με την τεράστια καριέρα σε Μονακό, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Σίτι. Αλλά και την πώληση του Νέρι Καστίγιο με 16 εκατ. ευρώ στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, του Ζλάτκο Ζάχοβιτς στη Βαλένθια με 8 εκατ. ευρώ, όπως και την παραχώρηση δύο φορές (!) του Γρηγόρη Γεωργάτου στην Ίντερ.

Από το καλοκαίρι του 2010, ο πλέον δυνατός οικονομικά αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι ο ΠΑΟΚ. Σε αυτή την επταετία, οι κορυφαίες πωλήσεις του "Δικεφάλου" είναι οι Βιεϊρίνια (4 εκατ. ευρώ), Γκάρι Ροντρίγκες (3,5 εκατ.) και Ρόμπερτ Μακ (3,5 εκατ.), με ποσά τα οποία αναλογούν σε αυτά που πήρε ο Ολυμπιακός για παίκτες που ήθελε να ξεφορτωθεί, όπως οι Χόρχε Μπενίτες (4 εκατ. ευρώ), Δημήτρης Σιόβας (3 εκατ. ευρώ) και Μπρούνο Βιάνα (3 εκατ. ευρώ).

Στο ίδιο διάστημα, τα κορυφαία deal του Παναθηναϊκού είναι τα 6 εκατ. ευρώ για τον Τζιμπρίλ Σισέ, 3 εκατ. ευρώ για τους Μάρκους Μπεργκ και Χάρη Μαυρία, 2,5 εκατ. ευρώ για τον Καρέλη και 2 εκατ. ευρώ για τον Καπίνο. Η ΑΕΚ έχει να επιδείξει την πώληση του Νάτσο Σκόκο έναντι 3 εκατ. ευρώ.

Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ, Μπενφίκα, Άντερλεχτ, είναι κάποιες από τις ομάδες που κέρδισε ο Ολυμπιακός σε αυτή την επταετία, όπου είχε και κάποια πραγματικά άσχημα αποτελέσματα (αποκλεισμός από την Μπερ Σέβα) αλλά και την ισοπαλία - παράσημο κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Τα συνολικά αποτελέσματα των αντιπάλων του Ολυμπακού στην Ευρώπη αυτή την επταετία είναι επίσης εύκολο να αναζητηθούν στο διαδίκτυο για να γίνει η ανάλογη σύγκριση.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΝ 1Η ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚA

Κουβέντα μπόλικη γίνεται και για τα περί επενδύσεων - ακόμη και για να δικαιολογηθούν καταστάσεις. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει και εκεί. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2010, σε μια εξόχως δύσκολη συγκυρία για τον πειραϊκό σύλλογο.

Ο Παναθηναϊκός είχε κατακτήσει το νταμπλ (μαζί και τα εκατομμύρια του Champions League), ο Σωκράτης Κόκκαλης έμοιαζε να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και το μέλλον έδειχνε εξαιρετικά αβέβαιο στο Λιμάνι. Πριν καλά καλά αναλάβει τις τύχες της ομάδας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είδε τον Ολυμπιακό να βιώνει έναν σοκαριστικό αποκλεισμό από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μένοντας έξω και από το Europa League.

Χωρίς έσοδα από την Ευρώπη (και με ένα άνοιγμα άνω των 60 εκατ. ευρώ στα ταμεία της ομάδας), ο νέος ιδιοκτήτης των "ερυθρολεύκων" στο πρώτο του καλοκαίρι διέθεσε περισσότερα από 12 εκατ. ευρώ (υπολογίζονται μόνο τα χρήματα που δαπανήθηκαν για αγορές/δανεισμούς παικτών) για την ενίσχυση του ρόστερ και αντικατέστησε τον Λίνεν με τον Βαλβέρδε.

Όσον αφορά τις συνολικές επενδύσεις, τα νούμερα δεν μπορεί να είναι εντελώς ευδιάκριτα, αλλά η εκτίμηση γίνεται κατά προσέγγιση. Η αγορά του Ολυμπιακού, συν το οικονομικό άνοιγμα που είχε ο σύλλογος, μαζί με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την ετήσια αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Ρέντη και της λειτουργίας των τμημάτων υποδομής, τα βελτιωτικά έργα στο "Γ. Καραϊσκάκης", η απώλεια εσόδων και ταυτόχρονα η διάθεση ενός ποσού ετησίως μετά την επιλογή της συνεργασίας με τη UNICEF, σε συνδυασμό με τις υπέρογκα ποσά (εξαιτίας πολλών και ιδιαίτερων υψηλών συναλλαγών που αφορούν τις μεταγραφές) που έχει πληρώσει σε φόρους προς το ελληνικό δημόσιο ο Ολυμπιακός, συνθέτουν ένα ποσό που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ ως επενδύσεις στο ποδόσφαιρο επί προεδρίας Μαρινάκη στο Λιμάνι.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις επενδυτικές κινήσεις σε αγωνιστικό επίπεδο των Γιάννη Αλαφούζου, Ιβάν Σαββίδη και Δημήτρη Μελισσανίδη στο πρώτο τους καλοκαίρι ως διοικητικοί ηγέτες σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα νούμερα των συνολικών επενδύσεων για κάθε ισχυρό άνδρα των τριών ΠΑΕ μπορεί οποιοσδήποτε να τα βρει στα σχετικά ρεπορτάζ συναδέλφων στο διαδίκτυο.

Ολυμπιακός

  • Άλμπερτ Ριέρα: αγορά 6 εκατ. ευρώ
  • Μοϊσές Ουρτάδο: αγορά 1,8 εκατ. ευρώ
  • Νταβίδ Φουστέρ: αγορά 1,2 εκατ. ευρώ
  • Κρίστιαν Νέμεθ: αγορά 1 εκ. ευρώ Νέμεθ
  • Χοσέ Χολέμπας: αγορά 400 χιλ. ευρώ
  • Τάσος Παπάζογλου: 300 χιλ. ευρώ
  • Σουμπίνιο: αγορά 400 χιλ. ευρώ
  • Μπάλας Μέγκιερι: αγορά 250 χιλ. ευρώ
  • Γιάννης Μανιάτης (Ιανουάριος): αγορά 500 χιλ. ευρώ
  • Κέβιν Μιραλάς: δανεισμός 600 χιλ. ευρώ.
  • Συμβόλαια σε Ντένις Επστάιν, Ντένις Ρόμενταλ, Φρανσουά Μοδεστό, Μάρκο Πάντελιτς, Ράφικ Τζεμπούρ (Ιαν.), Αριέλ Ιμπαγάσα.
  • Αντικατάσταση του Έβαλντ Λίνεν των 300 χιλ. ευρώ με τον Ερνέστο Βαλβέρδε των 2,5 εκ. ευρώ...

Παναθηναϊκός

  • Θανάσης Ντίνας (Ιανουάριος): αγορά Ντίνας 150 χιλ. ευρώ
  • Παναγιώτης Σπυρόπουλος: αγορά 40 χιλ. ευρώ
  • Ιμπραχίμ Σισοκό: δανεισμός 100 χιλ. ευρώ
  • Νίκι Κάιπερ: δανεικός
  • Γιοέι Καζιγιάμα: δανεικός
  • Συμβόλαια σε Μπρούνο Φορναρόλι, Κουίνσι Αμπέγιε, Λουσιάνο Φιγκερόα (Ιανουάριος), Πάπε Σο, Αντρέ Πίντο, Χοσέ Μανουέλ Βελάθκεθ, Χοκίν Εσπάρθα.

ΠΑΟΚ

  • Σαρλ Ιτάνζ: αγορά 250 χιλ. ευρώ
  • Γκόρντον Σίλντεφελντ: δανεικός
  • Σεκού Ολίσε: δανεικός
  • Αμπντούλ Καμαρά: δανεικός
  • Μπονγκάνι Κουμάλο: δανεικός
  • Συμβόλαια σε Ματέους Βιβιάν, Ζβόνιμιρ Βούκιτς, Λίαμ Λόρενς, Νέμανια Καρτάλ, Χακόμπο, Κώστα Κατσουράνη (Ιανουάριος),

ΑΕΚ

  • Κυριάκος Ανδρεόπουλος: αγορά 200 χιλ. ευρώ
  • Αλέν Μπαρόχα: δανεικός
  • Συμβόλαια σε Ρόναλντ Βάργκας, Ραφίκ Τζεμπούρ, Αντρέ Σιμόες, Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο, Ντιέγκο Μπουονανότε, Ροντρίγκο Γκάλο, Θέσαρ Άρθο, Ντίντακ Βιλά.

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Ή ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ;

Είναι εντελώς ανούσιο να μπαίνει κανείς σε συγκρίσεις με το παρελθόν. Δεν οδηγούν πουθενά και απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα πετώντας το σαν μπαλάκι δεξιά κι αριστερά.

Κανείς δεν (μπορεί να) αμφισβητεί επίσης ότι υπάρχουν παθογένειες χρόνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα και ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη έχει κάνει τα λάθη του, είχε τις κακές βραδιές του, δεν μέτρησε ή διαχειρίστηκε σωστά καταστάσεις.

Το πρόβλημα ξεκινά στον καταμερισμό της απόδοσης των ευθυνών όλα αυτά τα χρόνια, πού ακριβώς αποσκοπεί, σε ποιους απευθύνεται, με ποιες μεθόδους και τι μέσα επιχειρείται αυτή η πολυθρύλητη εξυγίανση, εξομάλυνση ή κάθαρση του ποδοσφαίρου τέλος πάντων.

Αν και το τοπίο στα ερωτήματα μάλλον ξεκαθαρίζει μετά τα πρόσφατα γεγονότα, που έχουν μεταφέρει τις εξελίξεις στις δικαστικές αίθουσες, ας δούμε τι έχει συμβεί τον τελευταίο χρόνο στο μέτωπο της εξυγίανσης που πολέμησε την φερόμενη ως "εγκληματική οργάνωση" ( που δεν υφίσταται με βάση το βούλευμα):

  • Τα ασύλληπτα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ - ΑΕΚ στον Βόλο. Και το τρόπαιο να κρίνεται με γκολ-οφσάιντ.
  • Την εκ νέου ενεργοποίηση του Θωμά Μητρόπουλου στο ποδόσφαιρο.
  • Ανατρεπτικές δικαστικές αποφάσεις ξημερώματα Κυριακής, με το σκεπτικό τους να... αγνοείται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά.
  • Εισβολή προέδρου στον αγωνιστικό χώρο οπλοφορώντας.
  • Ισχυρό άνδρα ΠΑΕ να μην έχει επισήμως καμία σχέση με την ΠΑΕ που διοικεί.
  • Την πιθανότητα παγκόσμιας πρωτοτυπίας: δεν τιμωρήθηκε με -3 βαθμούς μια ομάδα που ένα παιχνίδι στο γήπεδο της δεν άρχισε ΠΟΤΕ με δική της υπαιτιότητα και να τιμωρηθεί με -3 μια ομάδα που ένα παιχνίδι στο γήπεδο της άρχισε, συνεχίστηκε και τελείωσε ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
  • Πρόεδρος ΠΑΕ να δηλώνει για τον πρόεδρο της ΕΠΟ "είναι δικός μας".
  • Πανηγύρια το καλοκαίρι για τους πίνακες των διαιτητών από το μέτωπο της εξυγίανσης, οι οποίοι μέσα στη χρονιά "κυνηγήθηκαν" από αυτούς που... πανηγύριζαν.
  • Συσκέψεις της ΕΠΟ σε ξενοδοχείο προέδρου ομάδας του μετώπου της εξυγίανσης.
  • Αλλαγή έδρας της εθνικής από ένα "κακό" γήπεδο σε ένα άλλο που τελικά κρίθηκε επικίνδυνο, πριν καν αγωνιστεί εκεί η εθνική και η μεταφορά της σε ένα τρίτο.
  • Υπουργό να αναβάλλει επί ένα μήνα τον τελικό του Κυπέλλου μέχρι να βάλει τους επόπτες που ήθελε.
  • Το μότο "οι Κυριακές μας πίσω" να γίνεται "άδειες Κυριακές", με διακοπές σε μόνιμη βάση με υπαιτιότητα του μετώπου της εξυγίανσης.
  • Την αστυνομία να δηλώνει ανακουφισμένη από εισβολή οπαδών ομάδας του μετώπου της εξυγίανσης σε γήπεδο, γιατί διαφορετικά κινδύνευε μια πόλη.
  • Να γίνεται ένας κακός χαμός και ο πρόεδρος της ΕΠΟ να εμφανίζεται μόνο για να διαψεύσει ότι ζήτησε οριστική διακοπή του πρωταθλήματος.
  • Απειλές ισχυρού άνδρα ομάδας του μετώπου εξυγίανσης να εκτοξεύει απειλές κατά παρατηρητή, που γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα αλλά χωρίς να επισύρουν ποινές.
  • Το όνομα οπλοφόρου προέδρου να μην αναφέρεται από στελέχη της κυβέρνησης, όταν σε άλλες περιπτώσεις τα ίδια στελέχη ήταν λαλίστατα.
  • Ομάδα του μετώπου της εξυγίανσης να αποβάλλεται με συνοπτικές διαδικασίες από την ECA.
  • Τις FIFA και UEFA να έχουν χρησιμοποιηθεί ως "μπαμπούλες" κατά της φερόμενης ως "εγκληματικής οργάνωσης" και ένα χρόνο μετά να επιστρέφουν δηλώνοντας ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στη χειρότερη φάση του από κάθε άλλη φορά.
  • Υπουργός να απαγορεύει από ημέρα Πέμπτη την μετακίνηση οπαδών φιλοξενούμενης ομάδας σε γήπεδο όπου θα διεξαγόταν αναμέτρηση κεκλεισμένων των θυρών ημέρα Κυριακή. Και τελικά να αποδεικνύεται "προφητικός", αφού λίγες ώρες πριν το ματς το γήπεδο... ξετιμωρήθηκε.
  • Να γίνονται καταγγελίες για μαύρες σακούλες, εκβιασμούς και εκφοβισμούς σε μέλη των ΕΠΣ ενόψει εκλογών και κανείς να μην ασχολείται.
  • Ομάδα να διαρρέει με στόμφο ότι δεν ασχολείται με δικαστικές υποθέσεις τρίτων, τη στιγμή που λίγους μήνες πριν είχε προετοιμάσει μια άλλη ομάδα σε δικαστική μάχη εναντίον τρίτου με σκοπό να πάρει τον τίτλο στα δικαστήρια.
  • Το μέτωπο της εξυγίανσης να επικοινωνεί το "καλύτερο πρωτάθλημα της εικοσαετίας" και να καταλήγει να "πλακώνεται" (το μέτωπο) εντός κι εκτός γηπέδων, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχοντας την ίδια άποψη έφτασε μήνα Μάρτιο να παραδέχεται πως τελικά υπάρχουν κενά στον πειθαρχικό κώδικα, αόριστοι κανονισμοί και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν καταστάσεις.
  • Ιατροδικαστή κατόπιν υπόδειξης της ΕΛ.ΑΣ να επιβεβαιώνει τραυματισμό προπονητή από ρίψη αντικειμένου και την υπερασπιστική γραμμή να υποστηρίζει ότι ο προπονητής τραυματίστηκε σκοπίμως στα αποδυτήρια από τον ίδιο τον γιατρό της ομάδας του... Την ίδια στιγμή η αστυνομία γνωστοποιούσε τη σύλληψη του πραγματικού δράστη με την κατηγορία πρόκλησης σωματικής βλάβης!
  • Είδαμε διαιτητή που παρέμενε διεθνής να υποβιβάζεται στην Football League και να τα παρατάει μόνος του.
  • Είδαμε διαιτητή να παραδέχεται πως τελείωσε από την διαιτησία, όταν αξιωματούχος ομάδας του είπε "σήμερα τελείωσες".
  • Οπαδοί ομάδας του μετώπου της εξυγίανσης έπαιρναν θέση σε κερκίδα γηπέδου ως φιλοξενούμενοι, όταν ένα 24ωρο πριν υπουργός είχε απαγορεύσει ρητά κάθε είδους μετακίνηση.
  • Ομάδα που συμμετείχε στον σχηματισμό του μετώπου της εξυγίανσης, να κόβει τους δεσμούς με αυτή εν μέσω αντεγκλήσεων και να παλεύει με τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.
  • Ακούσαμε βουλευτές (όχι μόνο της κυβέρνησης) να υπερασπίζονται οπλοφόρο πρόεδρο, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι οι φωτογραφίες με τα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε όλο τον πλανήτη είναι προϊόν... μοντάζ. Η ένωση φωτορεπόρτερ έβγαλε σχετική ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει τα αυτονόητα.

Στο τέλος της ημέρας ο καθένας μπορεί να πάρει όλα τα παραπάνω δεδομένα (είναι μια τεράστια και αυτονόητη διαφορά να γίνεται κουβέντα με βάση καταγεγραμμένα γεγονότα και τον αδιάψευστο μάρτυρα της εικόνας - το Νο1 αποδεικτικό στοιχείο παγκοσμίως- να δηλώνει παρών, σε σχέση με τα "άκουσα, μου είπαν, νόμιζα", την ερμηνεία καταστάσεων, τα υποθετικά σενάρια, τις ενδείξεις ή τις εικασίες και όχι τις αποδείξεις), να τα επεξεργαστεί, να τα αξιολογήσει και να σχηματίσει την δική του άποψη.

Για το πού κρύβεται η αλήθεια, πού τα ψέμματα, αν η εξομάλυνση ακροβατεί στο σχοινί της πραγματικότητας ή σε αυτό των ψευδαισθήσεων. Και η ζωή συνεχίζεται...

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κάτι ψάχνει ο Μοντεστό
Γιάγκου για Βαλβέρδε: "Κάτι παραπάνω από ένας προπονητής"
Ένας χρόνος χωρίς τον πατριάρχη του αθλητικού Τύπου, Θόδωρο Νικολαΐδη
Γήπεδα Futsal και beach soccer στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού
Βασιλειάδης: "Κανένα βήμα πίσω, ακόμα και αν σημαίνει Grexit"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ