X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

OPINIONS

Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα

Γ ΕΘΝΙΚΗ / ΤΡΙΓΛΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ. (Eurokinissi Sports - ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ) EUROKINISSI SPORTS

Η αναδιάρθρωση ήταν κάτι που χρειαζόταν η Super League αλλά όσα αποφασίστηκαν δημιουργούν προβλήματα που κανείς δεν σκέφτηκε, ίσως γιατί οι αποφάσεις δεν έχουν αγωνιστικό-αθλητικό κριτήριο.

Αποφασίστηκε λοιπόν η αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος με επιχειρήματα πως έτσι θα δοθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην υποβαθμισμένη Super League και θα βελτιωθεί το επίπεδο.

Γι' αυτό το λόγο από τη σεζόν 2018-19 οι ομάδες της Super League θα είναι 14, ενώ ο τίτλος του πρωταθλητή θα κρίνεται μέσα από τη διαδικασία των play offs, απ' την ερχόμενη κιόλας χρονιά. Δύο ομάδες θα υποβιβαστούν απευθείας (θέσεις 15-16), ενώ εκκρεμεί το τι θα γίνει με τα υπόλοιπα εισιτήρια. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η 13η και η 14η να διεκδικήσουν μία θέση στη Super League παίζοντας μίνι πρωτάθλημα με τον δεύτερο της Football League. Ο πρώτος της β' κατηγορίας ανεβαίνει απευθείας.

Η απόφαση της Λίγκας να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος είναι 100% σωστή. Ο σημερινός τρόπος διεξαγωγής δεν προσφέρει τίποτα και έπρεπε να γίνει κάτι ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το προϊόν. Μέχρι εδώ όλα καλά, το θέμα είναι όμως για ποιον έπρεπε να βελτιωθεί η κατάσταση; Για το ποδόσφαιρο; Για τους παίκτες; Για τον φίλαθλο; Οι αποφάσεις που πάρθηκαν όμως δείχνουν πως ο πρώτος ευνοημένος είναι μεν το προϊόν, αλλά ως τηλεοπτικό και όχι ως άθλημα αυτό καθ' αυτό.

Το ποδόσφαιρο, οι παίκτες και οι φίλαθλοι δεν φάνηκε να απασχολούν όσους αποφάσισαν κάτι που είναι λογικό όταν το πρώτο κριτήριο είναι το κέρδος, οι συνδρομές, οι διαφημίσεις, τα εισιτήρια στα ντέρμπι κλπ. Οι κάμερες αποφάσισαν για τη διεξαγωγή των play offs που έχουμε από το 2008, με όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα να χλευάζει τη διαδικασία. Έτσι και τώρα η Super League αποφάσισε να κάνει το πρωτάθλημά της, ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια στην Ευρώπη γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προσθέσει κάποια ντέρμπι παραπάνω το χρόνο.

Ένα ολόκληρο πρωτάθλημα, μία ποδοσφαιρική κοινότητα, μία Εθνική και εκατοντάδες ποδοσφαιριστές θα ταλαιπωρηθούν για λίγα περισσότερα νούμερα τηλεθέασης και εισιτήρια που θα κόψουν οι μεγάλοι στα μεταξύ τους ντέρμπι. Το θετικό όμως για όποιον ασχολείται και αλλάζει οτιδήποτε στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πως εδώ που το έχουν φτάσει, δεν μπορεί να γίνει χειρότερο. Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή, αιτιολογώντας γιατί ορισμένα από αυτά που ανακοίνωσε η Super League δεν έχουν ποδοσφαιρική λογική.

ΕΙΔΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ!

Αγώνες κατάταξης στις θέσεις 1-6 συνεπάγεται μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών οι οποίες θα "κουμπώσουν" στις 30 της κανονικής περιόδου. Την επόμενη περίοδο δηλαδή, θα γίνουν συνολικά 40 αγωνιστικές, τέσσερις περισσότερες από την τρέχουσα σεζόν. Από τις 81 ημερομηνίες (Κυριακές και Τετάρτες) που υπάρχουν στο διάστημα από 20/8 έως 25/5, οι διαθέσιμες ημερομηνίες για την κανονική περίοδο και τα play offs είναι 46, στις οποίες πρέπει να χωρέσουν 40 αγωνιστικές!

Αποφάσισαν δηλαδή πως οι ελληνικές ομάδες αντέχουν να παίζουν Τετάρτη-Κυριακή! Προσοχή δεν γίνεται αναφορά μόνο στους μεγάλους αλλά σε όλους και κυρίως στους "μικρούς" για τους οποίους δεν καίγεται καρφί σε κανέναν. Άλλωστε, αυτοί, δεν είναι το φιλέτο.

Για να βγάλει λοιπόν ένας σύλλογος, μία σεζόν με συνεχόμενους αγώνες είναι λογικό να χρειαστεί περισσότερους ποδοσφαιριστές και μάλιστα ικανούς να παίξουν στην αρχική ενδεκάδα. Minimum 15 ενδεκαδάτους, όχι για να κάνεις πρωταθλητισμό, αλλά για να βγάλεις απλά το πρόγραμμα. Όχι παίκτες που θα συμπληρώσουν απλά το ρόστερ, αλλά βασικούς άξονες γιατί δεδομένα θα τους χρειαστείς όταν παίζεις τόσο συχνά.

Ποια ομάδα, στην Ελλάδα της οικονομική κρίσης, μπορεί να το κάνει αυτό; Ούτε καν οι 4 μεγάλοι. Ποια ομάδα μπορεί να πληρώσει τόσα συμβόλαια με +50% εφορία; Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν ήδη πρόβλημα με το μέγεθος του μπάτζετ τους, οπότε φαντάζεστε τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους, τους πιο αδύναμους, αυτούς που δέχονται λιγότερα χρήματα. Τίποτα απολύτως και ίσα ίσα στην αναδιανομή των εσόδων είναι πάλι ριγμένοι. Ίσως γιατί έτσι αντιλαμβάνονται ορισμένοι την άνοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από την 5η θέση και πάνω. Κάνουν όμως μεγάλο λάθος...

Αυτό που έπρεπε να κάνει η Super League ήταν να αφαιρέσει την ποδοσφαιρική παρωδία των play offs και αντί γι' αυτό πάτησε το λάθος κουμπί που τυχαίνει να είναι το ίδιο με το... REC. Γιατί αν όντως θέλεις να κάνειw ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με λιγότερες ομάδες, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά θέλουν δουλειά, σκέψη, χρόνο και κυρίως θα πρέπει να συμφωνήσουν οι κάμερες.

Αντίθετα, μεγάλωσε μία ποδοσφαιρική σεζόν, κάτι που δυσκολεύει την προετοιμασία των ομάδων, βάζει έξτρα πράγματα σε όσους μας εκπροσωπούν στα ευρωπαϊκά κύπελλα και θα μας προσφέρει ντέρμπι "σκασμένων" παικτών στο τέλος μίας δύσκολης χρονιάς. Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις, αλλά υποθέσεις βασισμένες στη λογική και στα όσα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Ποια θα ήταν η ιδανικότερη λύση για να έχουμε λίγες ομάδες, πολλά παιχνίδια και ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα, βασισμένη όμως στην ελληνική πραγματικότητα και οικονομία, ώστε να είναι όλοι (ομάδες, NOVA, φίλαθλοι, παίκτες) ικανοποιημένοι; Απλό, αλλά δεν έχει τόσα χρήματα. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ομάδων (12) και πρωτάθλημα τριών γύρων, αλλά εκεί τα προβλήματα είναι άλλα και όχι αγωνιστικά... Αντί γι' αυτό, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το αποτυχημένο πείραμα των play offs και μάλιστα σε νέα "βελτιωμένη" έκδοση.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΜΕΣΩ PLAY OFFS! ΓΙΑΤΙ;

Μία ακόμα βασική αλλαγή έχει να κάνει με την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω play offs, κάτι το οποίο έγινε για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Τουλάχιστον αυτό βγαίνει προς τα έξω. Το θέμα είναι όμως αν όντως αυτή είναι η λύση. Η αλήθεια είναι πως η μείωση των ομάδων μπορεί να συμβάλει στα δύο παραπάνω χωρίς να υπάρχει εμπλοκή του πρώτου. Με 14 ομάδες η Super League γίνεται αυτόματα δυσκολότερη και πιο ανταγωνιστική, αλλά για να κερδίσει το ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να δώσει κάτι πίσω και αυτό είναι τα play offs στις θέσεις 1-6 ώστε να γεμίσει το τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Αν δούμε τις τελευταίες 5 σεζόν του πρωταθλήματος, η συμμετοχή του πρωτοπόρου στα play offs δεν θα είχε ΚΑΝΕΝΑ απολύτως ενδιαφέρον, εκτός ίσως από τη σεζόν 11/12 όπου ο πρώτος είχε μόνο 7 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Η μεταφορά της βαθμολογίας είναι μεν σωστή (αθλητικά και ηθικά), αλλά ουσιαστικά δεν δίνει στη Λίγκα αυτό που θέλει (μεγαλύτερη μάχη για τον πρωταθλητή) γιατί η διαφορά του +30, +22, +27, +25 (παραδείγματα από τα 5 τελευταία πρωταθλήματα) δεν δίνει τη δυνατότητα στους άλλους να διεκδικήσουν κάτι.

Το λάθος εδώ, δεν είναι η σκέψη αλλά ο τρόπος. Η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος θα βελτιωθεί έτσι κι αλλιώς αν μειωθούν οι ομάδες. Το πρωτάθλημα θα δυσκολέψει γι' αυτόν που θέλει να το κατακτήσει καθώς θα υπάρχουν λιγότερες αδύναμες ομάδες. Επίσης, σχεδόν όλοι θα έχουν ανάγκη από πόντους είτε για την σωτηρία είτε για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, αφού οι αποστάσεις θα μειωθούν αισθητά. Η μάχη για τον πρωταθλητή αναμένεται να μεγαλώσει αλλά όχι εξαιτίας των play offs. Ο λόγος θα είναι η άνοδος του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού η οποία φαίνεται ήδη να συμβαίνει.

Τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, το υποκειμενικό του πράγματος. Να παίζει ή όχι ο πρώτος; Ο πρωταθλητής θα πρέπει να βγαίνει από τη διάρκεια της σεζόν και όχι από ένα μίνι πρωτάθλημα των μεγάλων. Αυτή όμως είναι η υποκειμενική άποψη του υπογράφοντα (και πολλών άλλων), αλλά είναι ακόμα μία απορία καθώς όπως είδαμε παραπάνω, τη μάχη για τον πρωταθλητή δεν τη δίνουν τα play offs, αλλά κατά πόσο υπάρχουν 3-4 ομάδες ικανές να κάνουν πρωταθλητισμό. Άλλωστε και στην Ερώτηση της εβδομάδας πριν από λίγο καιρό, όλοι οι συντάκτες του Sport24.gr συμφώνησαν πως η διαδικασία με την ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω play offs, δεν είναι αυτό που έλειπε. Εκτός αν ο στόχος είναι οι συγκεκριμένες χώρες που έχουν ήδη Play offs...

Το θέμα μας λοιπόν δεν είναι να δείξουμε περισσότερα παιχνίδια στην τηλεόραση, αλλά να βελτιωθούν οι ομάδες, κάτι που συμβαίνει με την επιστροφή των μεγάλων, αλλά και τη μείωση ομάδων, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα Ηρακλή, Βέροια. Τα υπόλοιπα θα δώσουν περισσότερα έσοδα στις ομάδες, περισσότερα εισιτήρια και μεγαλύτερη κόπωση στους παίκτες, προβλήματα στην προετοιμασία και αυξημένα έξοδα για τους μικρούς, που δεν θα έχουν τα κέρδη των μεγάλων από έσοδα.

Υ.Γ. Όσο για την αναδιανομή των εσόδων, δεν χρειάζεται ανάλυση. Είναι ντροπή αυτοί που κόπτονται για την άνοδο του ποδοσφαίρου και το δηλώνουν, να λένε "όχι" σε 100.000 ευρώ για κάθε ΠΑΕ.

Υ.Γ. Πόσο περίεργο είναι πως όλοι οι μεγάλοι συμφώνησαν στην αναδιάρθρωση; Τόσο που την κάνει να φαίνεται ακόμα ακόμα "περίεργη" και αναξιόπιστη. Άλλωστε όλοι αυτοί έφεραν το ποδόσφαιρο εδώ που είναι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ