Το... πείραμα Μπέκαμ στο MLS
Ο Ηλίας Ευταξίας κάνει την ερώτηση που θα κάνουν κάποια στιγμή τα παιδιά του Μπέκαμ στον Άγγλο σούπερ σταρ, αλλά επειδή δεν περιμένει να πάρει απάντηση από τον ίδιο, προσπαθεί να κάνει έναν απολογισμό της 6ετούς θητείας του στο MLS και την Αμερική.
Κάποια στιγμή ένα από αυτά τα πολύ διάσημα παιδιά του Ντέιβιντ Μπέκαμ θα τον ρωτήσει: "Τι έκανες μπαμπά στην Αμερική"; Η απάντηση που θα κληθεί να δώσει ο Μπεκς φαντάζει -αυτή τη στιγμή- πιο δύσκολη και από την την εξήγηση στο "Πως γεννιούνται τα παιδιά".
Η αλήθεια είναι πως σε λίγα χρόνια από σήμερα θα μπορούμε να βγάλουμε πολύ πιο ασφαλή και κρίσιμα συμπεράσματα από το πέρασμα του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο MLS. Αλλά ακόμα και αν δεν έχει αλλάξει ακόμα διεύθυνση στο ταχυδρομείο του, μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση για την "περιπέτεια" του Άγγλου σταρ στην Αμερική.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μετά από πέντε χρόνια στο MLS αφήνει το Λος Άντζελες με τε ερωτήματα παραμένουν: Άξιζαν τα χρήματα που δαπανήθηκαν, κατάφερε να βοηθήσει την άνοδο του soccer, ήταν το σημαντικότερο κεφάλαιο στην ιστορία του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου (για εμάς και το κείμενο που ακολουθεί soccer και ποδόσφαιρο είναι το ίδιο και το αυτό);
Το σίγουρο, το δεδομένο, το... αξίωμα που λένε και οι μαθηματικοί είναι ένα: Ο Μπέκαμ ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος/ποδοσφαιριστής για να αναλάβει το ρόλο του πρεσβευτή του ποδοσφαίρου σε μία χώρα που το λαοφιλέστερο άθλημα της Γης, έχει άλλο όνομα!
Υπάρχουν αρκετά αρνητικά σχόλια για το πέρασμα του Μπέκαμ από την Αμερική αλλά η άφιξή του το 2007 ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ιστορία της χρονιάς. Σχεδόν αμέσως άνθρωποι από τον Καναδά μέχρι και τις Ηνωμένες Πολιτείες έτρεξαν να γεμίσουν τα γήπεδα για να δουν τον Άγγλο με το μαγικό δεξί να παίζει... soccer.
Ο πανικός που δημιουργούσε ο Μπέκαμ στο πέρασμά του ανάγκασε πολλές ομάδες εκτός των Galaxy να φτιάξουν γήπεδα ώστε να τον υποδεχθούν και να κερδίσουν μερικά δολάρια από τον μεγάλο σταρ. Αλλά το... πείραμα Μπέκαμ δεν είχε ως μοναδικό στόχο την εφήμερη αύξηση των εσόδων στο MLS. Άλλωστε οι Αμερικανοί δεν φημίζονται για τις τσαπατσουλιές και τις αρπαχτές στον αθλητισμό.
Money, money, money...
Όταν οι Αbba τραγουδούσαν: "In my dreams I have a plan, If I got me a wealthy man, I wouldn't have to work at all, I'd fool around and have a ball..., Money, money, money", σίγουρα δεν είχαν στο μυαλό τους τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, το MLS και τον Μπέκαμ. Στις εποχές που ζούμε όμως το χρήμα και τα σπορ είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα που δεν γίνεται να μην ένα από τα πρώτα κριτήρια σε όλες τις λίστες.
Επαγγελματικός αθλητισμός = επιχείρηση και επιχείρηση = έσοδα. Ο Μπέκαμ για το MLS ήταν το συνώνυμο των δολαρίων για ΟΛΟΥΣ και για ΟΛΑ.
Το πρωτάθλημα άλλαξε το salary-cup για μπορέσει να υποδεχθεί τον μεγαλύτερο σταρ της ιστορίας του. Το αποτέλεσμα ήταν ο κανονισμός "designated-player", ο οποίος έγινε γνωστός ως "Beckham rule". Με την συγκεκριμένη αλλαγή, έπεσαν περισσότερα χρήματα στο τραπέζι, τόσο για τον Μπέκαμ όσο και για οποιονδήποτε άλλον στο MLS.
Ποδοσφαιριστές από την Ευρώπη ήταν πλέον πολύ πιο εύκολο να περάσουν τον Ατλαντικό, οι χορηγοί άρχισαν να προσφέρουν απλόχερα τα ωραία τους λεφτά, ο κόσμος γέμιζε τα νέα γήπεδα που κατασκευαζόντουσαν, τα τηλεοπτικά δικαιώματα απέκτησαν αξία και σε όλους τους τομείς υπήρχε μία ανεξήγητη τρομερά γρήγορη ανάπτυξη.
Ήταν δεδομένο πως το ποδόσφαιρο στην Αμερική κάποια στιγμή θα έπαιρνε τα... πάνω του, αλλά ο Μπέκαμ κατάφερε να το κάνει σε χρόνο ρεκόρ επιταχύνοντας την πρόοδο. Το ρίσκο σε τέτοιες εξισώσεις είναι τι θα συμβεί όταν θα βγει η μεταβλητή που έφερε όλη αυτή την άνοδο αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Αν η φυγή Μπέκαμ προκαλέσει ένα είδους κραχ στο MLS θα το δείξει η ιστορία.
Ο απλός φίλαθλος δύσκολα θα αφήσει την ομάδα του. Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια κόβοντας τον ομφάλιο λώρο από το NFL δεν θα χαθούν. Αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα εξαφανιστούν πολλές χορηγίες. Η Λίγκα θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τα χαμένα έσοδα και τρόπους να νφέρουν στα ταμεία τα λεφτά που έφερνε μόνος του ο Μπέκαμ.
Συμπέρασμα: Ο Μπέκαμ βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη του MLS αλλά η ταχεία άνοδος δεν είναι πάντα θετική. Η αύξηση των κερδών και τα χρήματα που επενδύθηκαν είναι στο ποδόσφαιρο είναι ότι καλκύτερο μπορούσε να δώσει ο Μπεκς στην Αμερική. Το λογικότερο είναι πως το πρωτάθλημα θα αντέξει την απώλεια του αλλά δεν είναι απίθανο να αντιμετωπίσει προβλήματα.
Δημοτικότητα
Ο μέσος όρος των εισιτηρίων στο MLS έφτασε στο υψηλότερο σημείο τη φετινή χρονιά ξεπερνώντας τα 18 χιλιάδες εισιτήρια. Πολλοί είναι αυτοί που "χρεώνουν" στον Μπέκαμ την αύξηση στην προσέλευση τα τελευταία χρόνια στον Ντέιβιντ Μπέκαμ αλλά αυτό δεν ισχύει. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως την λένε όλη.
Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε ο μέσος όρος των εισιτηρίων έφτασε τον αριθμό ρεκόρ των 18.801, ενώ πριν την άφιξη του Μπεκς ήταν 15.500. Με την πρώτη ματιά βλέπουμε πως υπάρχει αύξηση πάνω από 3000 εισιτήρια αλλά το μυστικό βρίσκεται σε αριθμούς που ξεκινάνε από πολύ πιο παλιά. Το NASL (πριν το MLS) το 1980 είχε 14.400 εισιτήρια Μ.Ο. με 36% λιγότερο πληθυσμό από σήμερα, κάτι που σημαίνει πως ο Μ.Ο. ήταν μόλις 32% πιο χαμηλός. Όπως καταλαβαίνετε η συνεισφορά του Μπέκαμ στην άνοδο της δημοτικότητας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο θέλουν να περάσουν οι Αμερικανοί.
Η πραγματική αλήθεια είναι πως ο Άγγλος μέσος έφερε στο γήπεδο τους οπαδούς του Λος Άντζελες αφού το soccer έχει αρχίσει από την δεκαετία του 90 να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς. Με αυτά τα σταθερά βήματα και χωρίς την ουσιαστική συμβολή του Μπέκαμ το ποδόσφαιρο έγινε το 3ο δημοφιλέστερο άθλημα στην Αμερική (προσέλευση στα γήπεδα) αλλά ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει σε ανάλογα επίπεδα σε τηλεοπτικά νούμερα.
Συμπέρασμα: Η παρουσία του Μπέκαμ στο MLS αύξησε τοπικά το ενδιαφέρον στο Λος Άντζελες αλλά η γενική άνοδος πιστώνεται σε όλη τη λίγκα για τις προσπάθειές της τα τελευταία χρόνια. Η απώλεια του Μπέκαμ δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ούτε και θετικές. Τον πιθανό θετικό αντίκτυπο του στο άθλημα θα τον δούμε σε μερικά χρόνια. Αν υπάρχει....
Δυναμική και αξιοπιστία του MLS
Ναι, ο Μπέκαμ είναι ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Ναι, πήγε σε εξαιρετική ηλικία στην Αμερική και όχι στα 40 παρά κάτι. Ναι, έχει μαγικό δεξί πόδι. Ναι, είναι μεγάλος παίκτης. Αυτά είναι δεδομένα αλλά η μεταγραφή του στο MLS δεν έγινε γι αυτό. Ο Λος Άντζελες Γκάλαξι δεν είχαν πρόβλημα στην δεξιά πτέρυγα ή στις στημένες μπάλες και αποφάσισαν να πάρουν τον Μπέκαμ. Για το καλό του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου θα ήταν πιο χρήσιμες 2-3 ή 4 μεταγραφές Ευρωπαίων ποδοσφαιριστών που θα ανέβαζαν ακόμα περισσότερο το επίπεδο. Οι αληθινοί οπαδοί του ποδοσφαίρου ξέρουν πως... Soccer should be about soccer.
Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης ρωτώντας πόσοι Αμερικανοί μπορούν να ονομάσουν την ομάδα του Μπέκαμ στο MLS, σε σύγκριση με το πόσοι μπορούν να πουν το όνομα της συζύγου του. Άραγε, πόσοι Αμερικανοί θα μπορούσαν να πουν τη θέση του στο γήπεδο; Πιθανώς λιγότεροι από ό, τι θα μπορούσαν να μας πουν ένα τραγούδι των Spice Girls.
Τα τελευταία 5 χρόνια είναι φανταχτερά στο ΜLS ακόμα και σέξι για ορισμένες/ους αλλά δεν παύουν να είναι και λίγο... γελοία. Προς τιμή του Μπέκαμ, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα αλλά ο Μπεκς φάνηκε να σέβεται το ποδόσφαιρο που εκπροσωπούσε στη χώρα του soccer. Για όλη την διάσταση που πήρε η μεταγραφή εκτός αγωνιστικών χώρων δεν φέρει τόσο μεγάλη ευθύνη ο ίδιος όσο οι διαφημιστικές εταιρίες και η celebrity ζωή του που τράβηξε τα βλέμματα από το ποδόσφαιρο. Πάντως όσους έχασε ο Μπέκαμ λόγω της ιδιότητάς του ως... πολύ διάσημος τους κέρδισε μέσα στο γήπεδο και αυτό σημαίνει πολλά για τον ίδιο.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως από την ημέρα που ο Μπέκαμ πάτησε το πόδι του στην Αμερική ιδρύθηκαν 7 νέοι σύλλογοι με τις ομάδες στο MLS να φτάνουν τις 19, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ πάνω από 9 ποδοσφαιρικά γήπεδα κατασκευάστηκαν. Κάποια στιγμή σίγουρα όλα αυτά θα γινόντουσαν, αλλά έγιναν με την άφιξη Μπέκαμ!
Συμπέρασμα: Αρχικά ήταν μία σημαντική απώλεια αλλά ένα μεγάλο μέρος αυτής έχει ήδη καλυφθεί τα τελευταία 4 χρόνια.
Αξιοπιστία πέρα από την θάλασσα
Ο ερχομός του Μπέκαμ στην Αμερική βοήθησε σημαντικά το MLS να γίνει γνωστό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και να μάθουμε οι από εδώ πως λέγεται το πρωτάθλημα τους. Παράλληλα ο νέος κανονισμός "designated-player rule" έλυσε τα χέρια των ομάδων οι οποίες πλέον μπορούσαν να υπογράψουν Ευρωπαϊκούς αστέρες χωρίς να σκέφτονται το salary cup.
Μία διαφωνία που θα μπορούσε να υπάρχει είναι πως θα ήταν καλύτερο για την ανάπτυξη του soccer να παίζουν Αμερικάνοι κι όχι Ευρωπαίοι, αλλά είναι στο χέρι των Αμερικανών αν θα εκμεταλλευτούν την εμπειρία που φέρουν ποδοσφαιριστές από την γηραιά ήπειρο κι όχι να επαναπαύονται σε αυτούς. Ο Μπέκαμ ουσιαστικά άνοιξε τις πόρτες για όλους τους Ευρωπαίους και αυτό του πιστώνεται δίχως δεύτερη ερώτηση.
Όσον αφορά τον τρόπο που βλέπουν οι Ευρωπαίοι το Αμερικάνικο soccer ο Μπέκαμ βοήθησε και σε αυτό. Πλέον οι σχολιαστές μας δεν... κοροϊδεύουν στις μεταδόσεις μιλώντας υποτιμητικά για το MLS. Όσοι έχουν δει μετάδοση Ευρωπαϊκού αγώνα μπάσκετ από Αμερικανούς ειδικά πριν την δεκαετία του 90' καταλαβαίνουν ακριβώς πως είχε η κατάσταση πριν τον Μπέκαμ.
Συμπέρασμα: Το MLS απέκτησε λάμψη και κύρος που δεν είχε και με την φυγή του Μπέκαμ θα χάσει ελαφρώς όσα κέρδισε. Στο χέρι τους είναι να κάνουν την απώλεια όσο το δυνατόν μικρότερη.