ΑΕΚ

Ο αποκλεισμός είναι καταστροφικός για την ΑΕΚ, αλλά η αγωνιστική εικόνα τρομάζει περισσότερο

Ο Έρικ Λαμέλα
Ο Έρικ Λαμέλα INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ γνώρισε έναν οδυνηρό αποκλεισμό και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τις ευθύνες του Ματίας Αλμέιδα, αλλά και τη βαθιά ενδοσκόπηση που χρειάζεται η ομάδα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος.

Vamos por duelos. Δηλαδή, πάμε για μάχες. Αυτή ήταν η ατάκα του ισχυρού άνδρα της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μάριου Ηλιόπουλου στον Έρικ Λαμέλα στο video της παρουσίασης του Αργεντινού μεσοεπιθετικού. Κι οι πρώτες μάχες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τόσο ο Λαμέλα όσο και γενικότερα ο οργανισμός της ΑΕΚ ήταν εκείνες της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα, πέρα από κάθε αμφιβολία, δεν ήταν το επιθυμητό. Για την ακρίβεια, ο αποκλεισμός από τη Νόα στον 3ο προκριματικό γύρο του Conference League αποτελεί μία τεράστια αποτυχία.

Τα πρώτα σημάδια ανησυχίας είχαν κάνει εμφάνισή τους στις αναμετρήσεις με την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες. Η εικόνα των κιτρινόμαυρων, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αμυντική λειτουργία και την αγωνιστική συγκέντρωση, ήταν κάτι παραπάνω από προβληματική. Εύκολα λάθη, αμυντική ολιγωρία, έλλειψη καθαρού μυαλού. Η άνετη πρόκριση χάρη στο εμφατικό 4-0 της ρεβάνς δεν έλυσε ξαφνικά τα προβλήματα, ούτε μετέτρεψε την ΑΕΚ σε υπερομάδα.

Αντίθετα, η γενικότερη παρουσία ακόμα και στην τεσσάρα επί της Ίντερ Ντ' Εσκάλδες προκάλεσε προβληματισμό. Κι ήρθε η οδυνηρή -όπως αποδείχθηκε- τριάρα από τη Νόα στην Αρμενία να επιβεβαιώσει ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε μία βαθιά αγωνιστική κρίση, παρότι βρισκόμαστε πολύ νωρίς μέσα στη χρονιά, ως συνέχεια και της εικόνας της στο τελευταίο κομμάτι της περσινής σεζόν.

Οι περσινές παιδικές ασθένειες

Η αφέλεια που έδειξε η ΑΕΚ σε πολλά παιχνίδια στο τέλος της περασμένης σεζόν και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του πρωταθλήματος, εμφανίστηκε και τη φετινή σεζόν, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Ωστόσο, σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και το γεγονός ότι ο Ματίας Αλμέιδα και το τεχνικό επιτελείο του δεν έχουν καταφέρει να βρουν το αντίδοτο, είναι δεδομένο πως προκαλεί ανησυχία.

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει επαναλάβει πολλάκις ότι κάθε αγώνας αναλύεται και σε κάθε ήττα αναζητούνται τα αίτια. Προφανώς κάτι τέτοιο ισχύει, καθώς κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον "Πελάδο" πως δεν εργάζεται καθημερινά για τη βελτίωση της ομάδας του. Κάθε άλλο. Οι ώρες που αφιερώνει είναι αμέτρητες, έχοντας ως στόχο να παρουσιάσει μία ομάδα με συγκεκριμένο πλάνο και αγωνιστική φιλοσοφία. Παρ' όλα αυτά, είναι βέβαιο πως κάποια πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα τα ήθελε τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα, αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα, αλλά και την εικόνα.

Το λάθος με τον φορ

Την ίδια στιγμή, ο Αργεντινός πληρώνει και κάποιες αποφάσεις σε επίπεδο μεταγραφών, αφού ο τραυματισμός του Λιβάι Γκαρσία είχε ως συνέπεια η ΑΕΚ να παίξει ένα απ' τα πιο καθοριστικά παιχνίδια της χρονιάς με σέντερ φορ τον Στίβεν Τσούμπερ.

Η καθυστέρηση στην αντικατάσταση του Έκι Πόνσε που πωλήθηκε στη Χιούστον Ντάιναμο στα μέσα Ιουνίου αποδείχθηκε καθοριστική και καταλυτική στις μάχες με τη Νόα. Διότι, όση ποιότητα κι αν διαθέτει ο Τσούμπερ, είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να υπηρετήσει 100% τον συγκεκριμένο ρόλο στα 33 του.

Ο Αλμέιδα τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο κατάλληλος για το Νο.9 που θα βάλει και πίεση/ανταγωνισμό στον Γκαρσία. Δεκτό και κατανοητό. Ωστόσο, πλέον το ζήτημα δεν είναι μόνο ποιοτικό, αλλά και ποσοτητικό, απ' την στιγμή που και ο Τομ Φαν Βέερτ, που αποτέλεσε για δύο χρόνια την 3η λύση στα φορ, αποχώρησε από την ομάδα.

Ανησυχητική η εικόνα

Δεν είναι φυσιολογικό, λοιπόν, η ΑΕΚ να πηγαίνει σε λύσεις ανάγκης και σε ηρωισμούς στις 15 Αυγούστου. Ούτε είναι φυσιολογικό μία ομάδα, η οποία έχει πίσω της δύο χρόνια δουλειάς με τον ίδιο προπονητή, να δυσκολεύεται να αναπτυχθεί ορθολογικά και να δημιουργήσει σε κανονική ροή αγώνα ειδικά απέναντι σε ομάδες όπως η Νόα.

Μόνο το δοκάρι του Πέτρου Μάνταλου ήταν αποτέλεσμα σωστής ανάπτυξης, καθώς κατά τα άλλα η ΑΕΚ περίμενε ευκαιρίες από στημένες φάσεις, μακρινά σουτ ή ατομικές προσπάθειες. Οι παίκτες της ΑΕΚ, παρότι βρισκόμαστε μόλις στα μέσα Αυγούστου, δείχνουν κουρασμένοι και καταπονημένοι. Δείχνουν να μην βρίσκονται στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση.

Και το τεράστιο ζήτημα για την Ένωση είναι πως δεν πρόκειται για μία ή δύο περιπτώσεις, αλλά για πολλούς απ' τους καταλυτικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Ο Σιμάνσκι έγινε αλλαγή στο ημίχρονο, ο Πινέδα πέρασε στο δεύτερο μέρος και δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό του ματς, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάποια πράγματα τα έκανε διεκπεραιωτικά. Ο Γκατσίνοβιτς ήταν ξανά εκτός αγώνα, ενώ και ο Κάλενς έδειξε αργός στις αντιδράσεις του.

Μοναδικό θετικό για την ΑΕΚ, η διάθεση που έδειξε ο Λαμέλα. Ωστόσο, είναι εμφανές πως χρειάζεται χρόνο για να βρει τα πατήματά του. Κι η αλήθεια είναι πως γενικότερα, ύστερα από τον αποκλεισμό από τη Νόα, χρόνος δεν υπάρχει. Η ΑΕΚ καλείται να κοιτάξει άμεσα τον καθρέφτη, να κάνει μία βαθιά ενδοσκόπηση και να εμφανιστεί έτοιμη για τους άλλους δύο στόχους που της απέμειναν τη φετινή σεζόν.

Αρχής γενομένης από τον αγώνα της Κυριακής απέναντι στον ΟΦΗ στην κεκλεισμένων των θυρών OPAP Arena.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ