X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα 5 γήπεδα που μπορούν να απογειώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο

24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μία νέα εποχή με τον Βοτανικό και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τη μεγάλη ευκαιρία του ελληνικού ποδοσφαίρου να ανέβει επίπεδο μέσα από σύγχρονα γήπεδα.

Η 30ή Μαρτίου είναι μία ιστορική ημέρα από κάθε άποψη για τον Παναθηναϊκό. Το "τριφύλλι" μπαίνει σε μία νέα εποχή μετά την απόφαση των μελών του Ερασιτέχνη να ψηφίσουν υπέρ της Διπλής Ανάπλασης και κατ' επέκταση της κατασκευής, πέρα των υπολοίπων εγκαταστάσεων, ενός νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό.

Βέβαια, το γεγονός ότι εν έτη 2022 συνεχίζουμε να εντυπωσιαζόμαστε με πράγματα που θα έπρεπε να είναι προφανή και δεδομένα, όπως η δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου, αποδεικνύει και την κατάσταση που έχει περιέλθει το ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, είναι δεδομένο πως οι νέες εγκαταστάσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στις ομάδες να αναπνεύσουν τόσο αγωνιστικά όσο και οικονομικά. Ύστερα από μία δύσκολη δεκαετία, το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση. Να δει τις πέντε -κατά γενική ομολογία- μεγαλύτερες ομάδες της χώρας να διαθέτουν υπερσύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τα οποία θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν, να προοδεύσουν και να αποτελέσουν έναν θετικό παράγοντα στην προσπάθεια να ανέβει επίπεδο το πρωτάθλημά μας.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι και τα πέντε γήπεδα θα είναι εν τοις πράγμασι ιδιόκτητα, το οποίο σημαίνει αυτόματα πως θα είναι και τεράστιοι φορείς εσόδων γι' αυτές τις ομάδες. Αφήνοντας στην άκρη τον Ολυμπιακό, ο οποίος λαμβάνει ήδη σημαντικές οικονομικές "ενέσεις" από τις εμπορικές χρήσεις του "Γ. Καραϊσκάκης", οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Άρης αναμένεται να υπερδιπλασιάσουν τα έσοδά τους όταν προχωρήσουν/ολοκληρωθούν τα έργα. Και παράλληλα θα έχουν ένα έξτρα πλεονέκτημα σε αγωνιστικό επίπεδο.

Η δυναμική του "Γ. Καραϊσκάκης" δίνει την απάντηση

Άλλωστε, το πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα να αγωνίζεται σε μία καθαρά ποδοσφαιρική έδρα αποδεικνύεται περίτρανα κι από την πορεία του Ολυμπιακού όλα αυτά τα χρόνια. Το "Γ. Καραϊσκάκης" αποτελεί το μεγάλο όπλο των Πειραιωτών, καθώς του προσφέρει μία διαφορετική δυναμική σε σχέση με τους υπολοίπους. Δυναμική που είναι εμφανής τόσο στα εγχώρια όσο και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν καταφέρει να πάρουν σπουδαίες νίκες σε Ελλάδα και Ευρώπη με τη δύναμη της έδρας τους. Νίκες που τον βοήθησαν να κατακτήσει πρωταθλήματα ή να πανηγυρίσει μεγάλες προκρίσεις. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω και της ατμόσφαιρας που δημιουργούν οι φίλαθλοι της ομάδας, έχει καταφέρει να λάβει διθυραμβικά σχόλια τόσο από τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές και προπονητές όσο κι από τον διεθνή Τύπο.

Μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά σε μία ομάδα. Άλλωστε, όποιος έχει βρεθεί στο φαληρικό γήπεδο μπορεί να καταλάβει/κατανοήσει την τεράστια διαφορά που έχει -για παράδειγμα- από το παγωμένο και σίγουρα όχι ποδοσφαιρικό ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ αλλάζει επίπεδο με την OPAP Arena

Ένα στάδιο που "πλήγωσε" πολλές φορές την ΑΕΚ την τελευταία 18ετία. Δηλαδή από την στιγμή που η Ένωση αναγκάστηκε να εγκατασταθεί στο ΟΑΚΑ εξαιτίας του γκρεμίσματος του "Νίκος Γκούμας". Όσο κι αν ήθελαν οι φίλοι της ομάδας να δώσουν μία ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα σε ένα αχανές στάδιο, κάτι τέτοιο φάνταζε ανέφικτο. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και σε βραδιές με 35.000 και 40.000 κόσμο, το ΟΑΚΑ "δείχνει" άδειο, ενώ και τα λευκά καθίσματα ενισχύουν το απρόσωπο του πράγματος.

Τα βάσανα, ωστόσο, των "κιτρινόμαυρων" φαίνεται πως τελειώνουν, αφού πλέον μετρούν μήνες για την είσοδο στην OPAP Arena. Η ΑΕΚ επιστρέφει στη φυσική της έδρας, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ύστερα από 20 χρόνια και είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη εξέλιξη θα τη βοηθήσει να αλλάξει επίπεδο. Ένα νέο γήπεδο, όπως και στην περίπτωση του Ολυμπιακού, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για προπονητές όσο και για ποδοσφαιριστές, ενώ κι ο ενθουσιασμός των φιλάθλων θα παίξει καθοριστικό ρόλο προκειμένου να δούμε μία διαφορετική ποδοσφαιρική αύρα.

Στοιχεία και λεπτομέρειες που μας λείπουν καθημερινά, αφού στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να ασχολούμαστε με όλα τα υπόλοιπα πέρα από τα καθαρά αγωνιστικά.

Το γήπεδο στον Βοτανικό είναι η ελπίδα του Παναθηναϊκού

Κάτι αντίστοιχο ελπίζουν να ζήσουν σε λίγα χρόνια κι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, πήραν τη μεγάλη απόφαση να "απαρνηθούν" τη Λεωφόρο και να μετακομίσουν στον Βοτανικό. Μία απόφαση που είναι δεδομένο πως τους "πονάει" συναισθηματικά, αλλά ήταν πιθανότατα η μοναδική λύση προκειμένου η ομάδα σε βάθος χρόνου να ζήσει ξανά ένδοξες στιγμές, όπως στο παρελθόν.

Προφανώς το γεγονός ότι η ομάδα παραμένει χωρίς τίτλο την τελευταία οχταετία έπαιξε έναν ρόλο προκειμένου να υπερισχύσει η λογική από το συναίσθημα. Όπως είναι δεδομένο ότι το νέο γήπεδο αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα του Παναθηναϊκού για ένα καλύτερο μέλλον τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο κατηγορίας 4 αστέρων FIFA/UEFA με μάξιμουμ χωρητικότητα τις 39.400 θέσεις.

Δηλαδή, το μεγαλύτερο γήπεδο (κι όχι στάδιο) στην Ελλάδα. Μπορεί να φαντάζει λεπτομέρεια, αλλά στην πραγματικότητα παίζει σημαντικό ρόλο τουλάχιστον σε επίπεδο πρεστίζ. Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε μία νέα συνθήκη, τη οποία καλείται να υπηρετήσει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Με σύμπνοια και ομόνοια, μακριά από καταστάσεις που θα πάνε πίσω αντί για μπροστά την ομάδα.

Η νέα Τούμπα θα είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών του ΠΑΟΚ

Την ίδια στιγμή και ο ΠΑΟΚ έχει βάλει μπροστά το σχέδιο για τη νέα Τούμπα. Εν αντιθέσει με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, στην περίπτωση του Δικεφάλου του Βορρά δεν μιλάμε για ανέγερση ενός νέου γηπέδου, αλλά για ολική ανακαίνιση του ήδη υπάρχοντος στη λογική του ισπανικού μοντέλου. Δηλαδή, το γήπεδο δεν θα πάψει να είναι λειτουργικό, αλλά θα γίνονται βελτιωτικά έργα θύρα-θύρα. Όπως συνέβη με το Καμπ Νόου και το Σαντιάγκο Μπερναμπέου των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.

Στόχος των ανθρώπων του ΠΑΟΚ είναι το νέο γήπεδο να πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές και να αποτελέσει ουσιαστικά το επιστέγασμα των προσπαθειών όλων αυτών των χρόνων. Ούτως ή άλλως, πάλι σε σχέση με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να εμπλουτίσει σε μεγάλο βαθμό την τροπαιοθήκη του, δημιουργώντας, δίχως αμφιβολία, την κορυφαία ομάδα της ιστορίας του.

Το μόνο, πλέον, που λείπει από ένα κατά τα άλλα επιτυχημένο ποδοσφαιρικό σχέδιο, είναι ένα σύγχρονο γήπεδο που θα του δώσει τη δυνατότητα να μπει κι εκείνος σε μία νέα εποχή, όπως επιβάλλει η ποδοσφαιρική εξέλιξη.

Ένα νέο γήπεδο θα εκτοξεύσει και τον Άρη

Όπως έκανε κι ο συμπολίτης Άρης πριν από 18 χρόνια, εκμεταλλευόμενος τα βελτιωτικά έργα που έγιναν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Μπορεί στο πέρασμα των ετών οι "κίτρινοι" να πέρασαν φουρτούνες, δύσκολες στιγμές και υποβιβασμούς, αλλά πάντα για εκείνους το "Κλ. Βικελίδης" αποτελούσε ένα όπλο.

Κι ειδικά σε περιόδους που ο Άρης διάθετε καλούς παίκτες, η ατμόσφαιρα στο Χαριλάου, αλλά και η γενικότερη παρουσία του κόσμου έπαιζαν το ρόλο τους. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα μία αντίστοιχη "Διπλή Ανάπλαση" στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Άρη.

Οι συζητήσεις είναι προφανώς σε πιο πρώιμο επίπεδο από τις υπόλοιπες ομάδες, αλλά δεν παύει να αποτελεί τη λογική συνέχεια της επένδυσης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Είναι πλέον φανερό πως σιγά-σιγά οι Έλληνες παράγοντες κατανοούν πως για να προοδεύσει μία ομάδα, χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις που θα φέρουν την αγωνιστική και οικονομική απογείωση.

Στόχος ένα καλύτερο ελληνικό ποδόσφαιρο

Οι καλές εγκαταστάσεις, τα σύγχρονα γήπεδα είναι δεδομένα ένα καλό (πρώτο) βήμα για την ανάπτυξη/εξέλιξη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο σε βασικά όσο και σοβαρά ζητήματα.

Όπως για παράδειγμα να μην στιγματίζεται ένας ποδοσφαιριστής επειδή έχασε ένα πέναλτι ή να λύνεται το συμβόλαιο ενός άλλου διότι πήγε απλά να παρακολουθήσει τον αγώνα της πρώην ομάδας του. Όταν εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα, θα πάμε και στο επόμενο στάδιο. Άλλωστε, αν θες να περπατήσεις, θα πρέπει πρώτα να μάθεις να μπουσουλάς.

Παρακολουθήστε την εκπομπή για το γήπεδο του Παναθηναϊκού:

TAGS ΕΛΛΑΔΑ ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΑΡΗΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ