ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η μεθοδικότητα του Αλόνσο είναι αυτή την στιγμή το πιο μεγάλο όπλο του Παναθηναϊκού για τα προκριματικά

Ο Ντιέγκο Αλόνσο στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Νετάνια
Ο Ντιέγκο Αλόνσο στο φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Νετάνια ΜΠΙΡΝΤΑΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS

Η σύγκριση της κατάστασης στον Παναθηναϊκό πέρσι και φέτος πριν απ’ τα ευρώ-προκριματικά, η εμπιστοσύνη που θα ξαναέρθει μέσα από τα αποτελέσματα και η σοβαρή δουλειά του Ντιέγκο Αλόνσο σε ένα πολύ "δύσκολο" περιβάλλον. Γράφει ο Κώστας Γουλής

Κοντά έναν χρόνο πριν, τέτοιες μέρες ήταν (αλλά με πολύ λιγότερη ζέστη), ο Παναθηναϊκός έκανε πρόβα τζενεράλε στη Λεωφόρο πριν τα πρώτα παιχνίδια του με την Ντνίπρο στον Β’ προκριματικό του Champions League, με τη Ράγιο Βαγεκάνο να νικάει σχετικά εύκολα με 1-0 σε μία εμφάνιση υπό του μετρίου για τους πράσινους.

Και τότε γκρίνια –σε μικρότερο βαθμό, διότι υπήρχε το... αλεξικέραυνο που λεγόταν Ιβάν Γιοβάνοβιτς- για το "πού πάμε έτσι στα προκριματικά;" και "πώς θα τους περάσουμε τους Ουκρανούς;" κι άλλα τέτοια αισιόδοξα.

Εντέλει ο Παναθηναϊκός πήγε στο Κόζιτσε κι έκανε παρέλαση με 3-1, λίγες μέρες μετά πέταξε εκτός και τη Μαρσέιγ που είχε δεκαπλάσιο μπάτζετ και στα τέλη Αυγούστου έχασε στις λεπτομέρειες την είσοδό του στους ομίλους του Champions League, σε μία πολύ μεγάλη χαμένη ευκαιρία για να κουνήσει σεντόνι. Απ’ αυτές που δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια.

Τα λέω όλα αυτά, διότι σε παρόμοια διαδικασία/κατάσταση βρίσκεται κι αυτό το καλοκαίρι όλος ο οργανισμός του Παναθηναϊκού.

Για την ακρίβεια σε πιο "βαριά" ατμόσφαιρα, καθότι έχει συσσωρευτεί άλλη μία χρονιά με αποτυχία στον βασικό στόχο του πρωταθλήματος και μια θεότρελη κατάσταση μετά την επιλογή του Τερίμ, συν την όποια (λογική σε μεγάλο βαθμό) γκρίνια για τον αριστερό μπακ και τον αριστερό εξτρέμ που δεν έχουν έρθει ακόμη κ.ο.κ.

Η νίκη επί της ΑΕΚ Λάρνακας κι η (πραγματικά πολύ σημαντική) μεταγραφή του Ίνγκι Ίνγκασον το "γλύκαναν" λίγο την τελευταία εβδομάδα, όμως η Λεωφόρος παρέμεινε ξανά άδεια κι ο βαθμός εμπιστοσύνης απ’ την πλευρά του κόσμου είναι (για την ώρα) πάρα πολύ χαμηλός.

Θα μου πείτε πότε όμως, ήταν εύκολα τα καλοκαίρια του Παναθηναϊκού (όχι μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά διαχρονικά) για να είναι το εφετινό;

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό το κλίμα αμφισβήτησης θα γυρίσει όχι μόνο με τις μεταγραφές, αλλά (και) με αποτελέσματα. Γι’ αυτό κι η σειρά αγώνων που ακολουθεί αρχής γενομένης απ’ το πρώτο ματς της Πέμπτης (25/7) με την Μπότεφ στο ΟΑΚΑ είναι κομβική.

Για να κερδίσει όλος ο Παναθηναϊκός χρόνο κι ηρεμία μέσα από μία πρόκριση που θα τον φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Europa ή Conference League).

Και για να αρχίσει να ξαναχτίζεται βήμα-βήμα η σχέση εμπιστοσύνης που υπήρχε επί δυόμισι χρόνια και κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος μέσα σε ένα πεντάμηνο...

Η θετική ενέργεια του Ουρουγουανού

Ο Παναθηναϊκός θα πάει (κακώς, κάκιστα) στα δύο ματς με τους Βούλγαρους χωρίς νέο (βασικό) αριστερό μπακ και χωρίς νέο (βασικό) αριστερό εξτρέμ.

Και σήμερα να υπογράψουν δύο παίκτες "πρώτης γραμμής" και να μπουν ως αλλαγή στην ευρώ-λίστα μέχρι την παραμονή του πρώτου αγώνα, ο βαθμός επιδραστικότητας κι επιρροής τους στο παιχνίδι της ομάδας σε μια... χούφτα προπονήσεις, θα είναι από ελάχιστος έως μηδενικός.

Ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο "όπλο" του Παναθηναϊκού γι’ αυτά τα πρώτα προκριματικά είναι η μεθοδικότητα του προπονητή του και του τιμ του.

Κι όσο διστακτικός κι αν είναι ο κόσμος της ομάδας (ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει επ’ αυτού;), είναι αλήθεια πως ο Ουρουγουανός δουλεύει σωστά, πολύ και συντεταγμένα απ’ την πρώτη μέρα.

Και υπό καθεστώς αφόρητης πίεσης, την οποία διαχειρίζεται καλά, βγάζοντας μόνιμα προς τα έξω θετική ενέργεια.

Χωρίς μεγαλοστομίες, αλλά γνωρίζοντας τι μπορεί να πάρει σ’ αυτή τη φάση της σεζόν απ’ τον κάθε ποδοσφαιριστή του και με πλήρη επίγνωση πως αυτό που θέλει να χτίσει απαιτεί υπομονή και χρόνο, τον οποίο μόνο τα αποτελέσματα θα του τον δώσουν.

Να τους φέρει στην καλύτερη κατάσταση

Χωρίς να έχει ακόμη διαθέσιμους στο 100% όλους τους παίκτες, είτε μέσα απ’ τις μεταγραφές, είτε λόγω τραυματισμών (Φώτης) είτε απ’ την καθυστερημένη ένταξη πολλών παικτών λόγω Euro, αυτή την στιγμή ο Αλόνσο έχει ως απόλυτη προτεραιότητά του το πώς θα φέρει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ενόψει Μπότεφ τους περισσότερους παίκτες του.

Γι’ αυτό έδωσε 64 λεπτά στον Μαξίμοβιτς και τον Μλαντένοβιτς στο τελευταίο φιλικό με τη Μακάμπι Νετάνια, δείχνοντας τις σκέψεις του για την ενδεκάδα του ΟΑΚΑ.

Γι’ αυτό έχει μοιράσει σωστά ως τώρα τον χρόνο στους δύο γκολκίπερ του για να βρουν ρυθμό.

Γι’ αυτό έχει μόνιμα σ’ αυτή την εκκίνηση της σεζόν στο βασικό σχήμα ως μεσοεπιθετική τριάδα τους Μαντσίνι, Μπακασέτα, Τζούριτσιτς προκειμένου να βρουν μεταξύ τους χημεία μέχρι να έρθουν οι εξτρέμ.

Γι’ αυτό θα προσπαθήσει αυτή την εβδομάδα που ακολουθεί ως το πρώτο ματς με τους Βούλγαρους να ενεργοποιήσει και τον Τσέριν με τον Σπόραρ.

Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνει

Το ψάχνει, το δουλεύει, επικεντρώνεται πάνω σε κάθε λεπτομέρεια και δεν αφήνει ή δεν κάνει τίποτα στην τύχη. Κι όσο κι αν όλοι οι... απέξω γκρινιάζουμε για τα πάντα, ο ίδιος έχει μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ αυτό που κάνει.

Κι αυτό στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι ίσως και το πιο σημαντικό. Απλώς θα πρέπει κάποια στιγμή κι ο υπόλοιπος οργανισμός να τον βοηθήσει μ’ αυτά που πρέπει να κάνει.

Ο Ουρουγουανός με τον τρόπο δουλειάς του εξακολουθεί να δίνει χρόνο στο κλαμπ, όμως θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει κι όλα τα "εργαλεία" στα χέρια του...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ