Ο Γιοβάνοβιτς δίνει τεράστια βάση στους χαρακτήρες και δεν πρόκειται να "χαλάσει" τα αποδυτήριά του
Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και προχωράει (και) φέτος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις μεταγραφικές αναζητήσεις του Παναθηναϊκού, αναλύοντας τα παραδείγματα των Λοντίγκιν, Γκάνεα, αλλά κι αυτών που θα έρθουν.
Το έκανε και πέρσι, όταν έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν το "χτίσιμο" της ομάδας με νέα υλικά, συν αυτά που υπήρχαν ήδη, αλλά είχαν μπει θεόστραβα στην "κακοτεχνία" που είχε φτιάξει ο Λάζλο Μπόλονι.
Το ίδιο κάνει (και) φέτος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και θα συνεχίσει να το κάνει σε κάθε μεταγραφική περίοδο.
Για τον Σέρβο τεχνικό του Παναθηναϊκού η επιλογή ενός ποδοσφαιριστή απ’ τη μεταγραφική αγορά, δεν είναι μόνο στη λογική του "οκέι, τον εντοπίσαμε, τον τσεκάραμε σε μερικά ματς, τον αξιολογήσαμε, προχωράμε ή δεν προχωράμε".
Η όποια μεταγραφική επιλογή γίνεται κάθε φορά, περιλαμβάνει "κόσκινο" απ’ όλες τις πλευρές. Κι όσο σημαντικό είναι το αγωνιστικό και το κατά πόσο κουμπώνει ή δεν κουμπώνει ένας παίκτης στο μοντέλο και στον τρόπο παιχνιδιού του Παναθηναϊκού, άλλο τόσο κομβικό είναι και το εξωαγωνιστικό, η συμπεριφορά κι ο χαρακτήρας ενός υποψήφιου μεταγραφικού στόχου.
Ενδεικτικά παραδείγματα: Οι Γιούρι Λοντίγκιν και Κρίστιαν Γκάνεα, τα δύο πρώτα καλοκαιρινά αποκτήματα του Παναθηναϊκού, έκλεισαν μέσα σε χρόνο dt κι εντελώς αθόρυβα.
Ο Γιοβάνοβιτς είχε και τους δύο στο μικροσκόπιό του εδώ και μήνες. Κι έκτοτε, τους παρακολουθούσε μεν πολύ στενά όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, αλλά την ίδια ώρα συνέλεγε πληροφορίες από παντού για τα πάντα.
Πώς συμπεριφέρονται στα αποδυτήρια, τι εξωγηπεδική ζωή κάνουν, τι χαρακτήρες είναι, πωςς αντιδρούν σε καθεστώς πίεσης και στην καθημερινότητά τους, τι φιλοδοξίες έχουν. Μία διαρκής συλλογή πληροφοριών και πολύτιμων λεπτομερειών, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα και για το εκτός ποδοσφαίρου κομμάτι.
Όσο καλός παίκτης κι αν είναι κάποιος...
Ο προπονητής του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού δίνει πάντοτε τεράστια βάση στους χαρακτήρες και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψει να μπουν στην ομάδα του, πρόσωπα, συμπεριφορές ή χαρακτήρες που θα "χαλάσουν" τα αποδυτήριά του.
Όσο καλός παίκτης κι αν είναι κάποιος, όσο πλήρες κι αν φαντάζει το αγωνιστικό πακέτο του. Έτσι χτίστηκε και η περσινή ομάδα με παίκτες που ήρθαν και κόλλησαν καταπληκτικά πάνω στο σύνολο (είτε ήταν βασικοί, είτε όχι) κι έτσι θα πορευτεί και στο εφετινό μεταγραφικό παζάρι.
Κι αν το καλοσκεφτεί κανείς, η εικόνα μιλάει από μόνη της: Ο περσινός Παναθηναϊκός ήταν η ομάδα με τα πιο "δυνατά" και συσπειρωμένα αποδυτήρια και με καταπληκτικούς χαρακτήρες στη συγκεκριμένη φουρνιά ποδοσφαιριστών του.
Μόνο ένα "επεισόδιο" καταγράφηκε στο Κορωπί κι αυτό τον περασμένο Αύγουστο, μοιάζοντας σαν τελευταίο... κατάλοιπο συμπεριφορών της εποχής Μπόλονι. Αλλά κι αυτό τελείωσε όπως έπρεπε και με τον τρόπο που έπρεπε.
Δεν θα "χαλάσει" αυτή τη συνταγή
Τα αποδυτήριά του ήταν το στοιχείο που έδωσαν στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να βγει πιο δυνατός στις δύο δύσκολες περιόδους της περσινής σεζόν (στην εκκίνηση της χρονιάς με τα αρνητικά αποτελέσματα εκτός έδρας και στο τέλος Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου με τις τρεις σερί ήττες) και να κλείσει την αγωνιστική περίοδο, επιτυγχάνοντας απόλυτα τους δύο βασικούς στόχους του.
Με ένα καταπληκτικό ντεμαράζ στα playoffs, δύο νίκες επί του Ολυμπιακού και κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ.
Αυτή τη "συνταγή" δεν υπάρχει περίπτωση να τη χαλάσει τώρα ο Γιοβάνοβιτς. Γι’ αυτό μετά τις δύο πρώτες κινήσεις που (θεωρητικά) έμοιαζαν πολύ πιο εύκολες -υπό την έννοια πως αφορούσαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στη Super League Interwetten και είχε πιο εύκολη πρόσβαση στο να μάθει τις λεπτομέρειες που ήθελε για τον καθένα- τώρα είναι διπλά και τριπλά προσεκτικός και σχολαστικός.
Θα περάσουν κι απ' το "κόσκινό" του
Παίκτες σε όλες τις θέσεις που ψάχνει και "ψάχνεται" ο Παναθηναϊκός έχουν ήδη τσεκαριστεί πάρα πολλοί εδώ και καιρό απ’ το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας.
Κάποιοι -αγωνιστικά- έχουν ήδη φιλτραριστεί κι ανέβει πιο ψηλά στη λίστα της ομάδας. Για να δοθεί ωστόσο, το τελικό "ΟΚ" από τον 59χρονο τεχνικό θα πρέπει να περάσουν (και) από το δικό του "κόσκινο" συμπεριφοράς και χαρακτήρα.
Κι αυτό θα χρειαστεί λίγο χρόνο παραπάνω, προκειμένου να μην γίνει κάτι λάθος. Όπως δεν έγινε πέρσι με τον Παλάσιος, τον Κώτσιρα, τον Μπρινιόλι, τον Ρούμπεν.
Στο τέλος της ημέρας, μ' αυτή τη "συνταγή" πέτυχε η περσινή ομάδα και μ' αυτή θα προσπαθήσει να ανέβει στο επόμενο επίπεδο φέτος, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τα κανονικά κυβικά του ως κλαμπ.