ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός δυσκόλεψε μόνος του την πίστα, αλλά θα την περάσει

Ο Μπακασέτας
Ο Μπακασέτας INTIME

Η διαφορά δυναμικότητας του Παναθηναϊκού με την Μπότεφ, το λάθος που άλλαξε την εικόνα ενός ματς που έπρεπε να έχει "καθαρίσει" το "τριφύλλι", ο απαραίτητος Μαξίμοβιτς ενόψει της ρεβάνς και η αξία της μεταγραφής του Τετέ. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Θα μπορούσε να έχει "καθαρίσει" σε μεγάλο βαθμό απ’ το πρώτο κιόλας ματς ο Παναθηναϊκός την πρόκριση στον Γ’ προκριματικό του Europa League, θα μπορούσε όμως να έχει μπει και σε... μπελάδες προς το φινάλε ενόψει της ρεβάνς με την Μπότεφ στο Πλόβντιβ σε έξι βράδια (1/8), αν δεν υπήρχε το VAR ή εάν οι Βούλγαροι "διάβαζαν" καλύτερα την κούραση των παικτών του "τριφυλλιού" στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Πιο κοντά προς την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη θα ήταν το πρώτο με βάση την εικόνα του παιχνιδιού έως και το 70’, όμως μία στιγμή κι ένα λάθος αρκεί για να αλλάξει τα πάντα σε ένα ματς και μια σειρά. Και ναι, είναι αλήθεια πως ο Παναθηναϊκός δυσκόλεψε από μόνος του την "πίστα" στις μάχες με τους Βούλγαρους, όμως ακόμη κι έτσι παραμένει το φαβορί για να την περάσει αρκεί να έχει καλύτερα αντανακλαστικά το βράδυ της Πέμπτης (1/8) στο "Hristo Botev" στα σημεία που η ομάδα του Ντούσαν Κέρκεζ θα επιδιώξει να αυξήσει την πίεσή της.

Ο πάντα ψύχραιμος, πολύ σοβαρός κι ακριβοδίκαιος στις τοποθετήσεις του Ντιέγκο Αλόνσο σχολίασε σωστά πως στο τελευταίο σκέλος του ματς η Μπότεφ έδειξε να έχει καλύτερο ρυθμό στα πόδια της, πολύ απλά διότι έχει περισσότερα επίσημα παιχνίδια. Ακόμη κι έτσι όμως, εάν είχε αποφευχθεί το λάθος που έφερε απ’ το... πουθενά το 2-1 στο 70’, δύσκολα θα έβρισκε τρόπο με βάση τα όσα είχε δείξει ως εκείνη την στιγμή, για να απειλήσει τον Παναθηναϊκό.

Το σφάλμα του Βιλένα και το γκολ του Κόροβετς "φύτεψαν" ξαφνικά τον σπόρο της αμφιβολίας στους "πράσινους" και τους έκαναν πολύ πιο διστακτικούς κι ανασφαλείς. Οι πάσες έγιναν πολύ πιο "βαριές", η ομάδα πήρε μέτρα προς τα πίσω λειτουργώντας περισσότερο με το ένστικτο του "μην πάθω καμιά ‘ζημιά’ και φάω δεύτερο" και οι Βούλγαροι πήραν περισσότερο θάρρος και ψυχολογία.

Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι κατηγορηματικός για το τι θα ακολουθήσει, όμως μέχρι και το 70’ η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στις δύο ομάδες -ακόμη κι αυτού του τόσου ελλειμματικού Παναθηναϊκού ως προς την ομάδα που ακόμα χτίζεται και δεν έχει ακόμη διαθέσιμα όλα τα εργαλεία της- ήταν μεγάλη μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κι έχει δίκιο ο Αλόνσο να τα βάζει όχι τόσο με το φθηνό γκολ που δέχθηκαν οι παίκτες του κόντρα στη ροή του ματς, αλλά κυρίως γι’ αυτά που... έχασαν εκείνοι μέχρι να γίνει το 2-1 απ’ την Μπότεφ.

Έχει αρκετούς "ανακατωσούρηδες" απ’ τη μέση και μπροστά η βουλγαρική ομάδα. Και τους δύο εξτρέμ της τον Ακερέ και τον Νουατσούκου και τον φορ της Ουγιάχ κι αυτόν τον Ουκάκι που μπήκε στο 80’ και λίγο έλλειψε να του κάνει χουνέρι στο 83’, αλλά ο Ντραγκόφσκι που έκλεισε εξαιρετικά το οπτικό πεδίο στο τετ-α-τετ πριν κάνει τη "βουτιά" που μετέτρεψε σωστά σε άουτ από "πέναλτι" το VAR.

Αρχίζει και τελειώνει απ’ τον Παναθηναϊκό

Το θέμα σε κάθε περίπτωση όμως, ξεκινάει και τελειώνει απ’ τον ίδιο τον Παναθηναϊκό και τη δική του εικόνα. Αν παίξει στο Πλόβντιβ όπως στο πρώτο 45λεπτο κι ελέγξει το τέμπο του αγώνα, επιβάλλοντας τις δικές του ιδέες στον αγωνιστικό χώρο δύσκολα, πολύ δύσκολα θα χάσει την πρόκριση.

Σίγουρα το πρώτο ματς, αλλά και το πώς εξελίχθηκε αυτή η μονομαχία απέναντι σε μία πολύ physical ομάδα η οποία επιδιώκει την επαφή και βγάζει σκληράδα, βοήθησε πολύ τους "πράσινους" για να μετρήσουν καλύτερα τους αντιπάλους τους. Και κυρίως τον ίδιο τον Αλόνσο, ο οποίος έχει μπροστά του μία εβδομάδα για να δουλέψει ακόμη περισσότερο πάνω στην αποτελεσματικότητα των παικτών του, αλλά και στο να παρουσιάσει έναν ακόμη πιο ισορροπημένο Παναθηναϊκό σ’ όλα τα κομμάτια του αγώνα.

Πόσο απαραίτητος είναι ο Μαξίμοβιτς

Η 20λεπτη παρουσία του Μαξίμοβιτς "έδειξε" πως ο Σέρβος θα είναι ακόμη πιο απαραίτητος για να μπει στο βασικό σχήμα και στον "πράσινο" άξονα, όσο ο Βιλένα εξακολουθεί να είναι (και φέτος) ένα "κλικ" πίσω απ’ το τέμπο της υπόλοιπης ομάδας. Όχι (μόνο) για το πολύ σοβαρό λάθος που έκανε, αλλά διότι έχει μία μόνιμα μουδιασμένη εικόνα και δεν βγάζει στο γήπεδο το "μέγεθος" και τις εντάσεις που πρέπει να έχει ένας κεντρικός χαφ, σ’ ένα ματς όπου διακυβεύεται μία πρόκριση κι όχι ένα τρίποντο.

Στον αντίποδα, ο Φίλιπ Τζούριτσιτς επιβεβαίωσε πως είναι πλέον σε διαδικασία πλήρους επιστροφής και πως όλο το κλαμπ πήγε να βάλει ένα τεράστιο "αυτογκόλ" με τη διαχείρισή του την περσινή σεζόν και πολύ περισσότερο στο δεύτερο μισό της χρονιάς, όπου ο Τερίμ πήγε να τον... εξαφανίσει ποδοσφαιρικά.

Ας είναι... Ο Τούρκος είναι πλέον λογικά στην Αλικαρνασσό για διακοπές κι ο Παναθηναϊκός έχει πλέον μπροστά του άλλη μία μάχη για να πλησιάσει το League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κι αυτή τη φορά στο "Hristo Botev" θα έχει διαθέσιμο και με μία εβδομάδα προπονήσεων και τον Τετέ.

Έχει κάνει πολύ μεγάλη κίνηση με τον Βραζιλιάνο ο Παναθηναϊκός και οι περισσότεροι, λόγω της γκρίνιας και της μόνιμης εσωστρέφειας δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα. Θα το διαπιστώσουν λίαν συντόμως...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ