ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το "όχι" και στα 25 εκατ. ευρώ της Ίπσουιτς τελειώνει την κουβέντα γύρω απ’ τον Ιωαννίδη

Το "όχι" και στα 25 εκατ. ευρώ της Ίπσουιτς τελειώνει την κουβέντα γύρω απ’ τον Ιωαννίδη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Η άρνηση του Παναθηναϊκού στη μεγαλύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα για την αγορά Έλληνα ποδοσφαιριστή επιβεβαιώνει πως οι "πράσινοι" έχουν πάρει μία στρατηγική απόφαση στο θέμα του Ιωαννίδη, την οποία τηρούν στην πράξη κι όχι στα λόγια. Γράφει ο Κώστας Γουλής

Ναι, ότι κι αν πει ή γράψει ο κάθε ρεπόρτερ, ότι κι αν πιστεύει ή εκτιμάει ο κάθε φίλαθλος κι οπαδός, η ποδοσφαιρική αγορά έχει τους δικούς της "κανόνες" και λειτουργεί πάντα απρόβλεπτα κι ανατρεπτικά. Το "όλοι πωλούνται" και το "όλοι έχουν την τιμή" τους είναι σταθερές που δεν αλλάζουν κι όντως ποτέ δεν πρέπει να λες... ποτέ. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει μία στρατηγική απόφαση στο θέμα του Φώτη Ιωαννίδη, την οποία τηρεί κι υποστηρίζει στην πράξη κι όχι στα λόγια.

Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να πουλήσει τον Ιωαννίδη αυτό το καλοκαίρι και το έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο εδώ και αρκετούς μήνες, όταν ξεκίνησε αυτός ο "χορός" δημοσιευμάτων απ’ το εξωτερικό για τους ενδιαφερόμενους συλλόγους που έχουν φτάσει τον διψήφιο αριθμό.

Και το συγκεκριμένο "δεν πωλείται", ούτε λέγεται για επικοινωνιακούς λόγους, ούτε χρησιμοποιείται για να ανεβάσει η ομάδα τις... τιμές και να τσιτώσει κι άλλο την αγορά και τους "μνηστήρες".

Δεν πωλείται, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει ως Νο1 στόχο του τη νέα σεζόν την κατάκτηση του πρωταθλήματος (μαζί με την παρουσία σε League Stage ευρωπαϊκής διοργάνωσης) κι ο Φώτης είναι κάτι παραπάνω από σημαντικός, πολύτιμος κι απαραίτητος σ’ αυτή την προσπάθεια. Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα, όσο κι αν ξενίζει σε ορισμένους...

Η παραπάνω απόφαση υποστηρίχθηκε και στην πράξη. Διότι μπορεί να μην το έχουμε αντιληφθεί όλοι μας ακόμα στο μέγεθος που θα έπρεπε, αλλά ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε την Τετάρτη (19/6) πρόταση 25 εκατ. ευρώ από την Ίπσουιτς για τον 24χρονο επιθετικό, συν ποσοστό μεταπώλησης.

Κοινώς είπε "όχι" στη μεγαλύτερη πρόταση που έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα για Έλληνα ποδοσφαιριστή, είτε αγωνίζεται στην ταπεινή... Ψωροκώσταινα, είτε παίζει στο εξωτερικό.

Αρνήθηκε 25 εκατ. ευρώ (ολογράφως είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ), σε συνέχεια της προ δεκαημέρου πρώτης πρότασης της αγγλικής ομάδας ύψους 22,5 εκατ. ευρώ, για τον πιο βελτιωμένο Έλληνα παίκτη των τελευταίων δύο ετών, ο οποίος ακόμα δεν έχει τρυπήσει το... ταβάνι του.

Τα νούμερα "ζαλίζουν", αλλά δείχνουν πως ο Παναθηναϊκός θα τηρήσει αυτό που έχει πει και (τουλάχιστον σε αυτό το καλοκαίρι) δεν πρόκειται να παραχωρήσει τον Φώτη.

Κι ως εκ τούτου, σε μεγάλο βαθμό τελειώνει και την κουβέντα γύρω απ’ αυτό το θέμα, ότι κι αν λέγεται ή γράφεται στην Πορτογαλία ή στην Ιταλία. Τα οποία θα πρέπει να διυλίζονται διπλά και τριπλά, διότι κάποια σενάρια έχουν σπάσει τα... κοντέρ, αλλά πλέον το τελευταίο 48ωρο έχουν αρχίσει να "μαζεύονται".

Δεκαπλάσια προσφορά μέσα σε 28 μήνες

Η αγορά πάντα δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά δεν είναι όλα market. Εδώ οι "πράσινοι" έχουν πάρει μία πολύ συγκεκριμένη απόφαση και δεν σκοπεύουν να την αλλάξουν.

Ρίσκο θα πουν ορισμένοι, διότι δεν ξέρει κανείς εάν σε έναν χρόνο θα υπάρξουν τέτοιες προτάσεις... Σεβαστό, αλλά ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πως σε έναν χρόνο αποκλείεται να έρθουν και μεγαλύτερες προτάσεις, εάν ο Ιωαννίδης κάνει μία αντίστοιχα "μεγάλη" σεζόν;

Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Παναθηναϊκός αρνήθηκε πρόταση 2,5 εκατ. ευρώ απ’ τη Σάρλοτ της Major Soccer League (πρόταση που έφερε ο Ίλια Ίβιτς), για τον Φώτη ο οποίος δεν είχε κάνει ακόμα το "μπαμ", αλλά είχε αρχίσει να κερδίζει τη θέση του στην ενδεκάδα μπροστά από Μακέντα και Καρλίτος.

Τότε οι περισσότεροι (εάν δεν είχε παρέλθει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, για να βρεθεί αντικαταστάτης) θα τον έδιναν μετά πολλών επαίνων στους Αμερικανούς.

Σχεδόν 28 μήνες μετά οι "πράσινοι" αρνήθηκαν πρόταση με τα δεκαπλάσια χρήματα. Το ποιος είχε δίκιο τότε το επιβεβαίωσε η ίδια η πορεία των πραγμάτων, αλλά και η αγορά.

Η διαδρομή των "πράσινων" αρνήσεων

Όχι, κανείς δεν "φουσκώνει" ποσά και προτάσεις όπως μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι. Η εξέλιξη του Ιωαννίδη και σαν παίκτης και σαν market value είχε μία απολύτως φυσιολογική διαδρομή. Από τα 2,5 της Σάρλοτ, ο Παναθηναϊκός είπε "όχι" το καλοκαίρι του 2023 στα 8 εκατ. ευρώ της Στουτγκάρδης.

Στα μέσα Ιανουαρίου αρνήθηκε τα 14 εκατ. ευρώ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και τώρα απέρριψε τα 22,5 και τα 25 εκατ. ευρώ της Ίπσουιτς.

Της μοναδικής ομάδας (για την ώρα) που έχει καταθέσει σ’ αυτή τη μεταγραφική περίοδο επίσημη πρόταση για τον Ιωαννίδη, διότι η Σπόρτινγκ ή η Μπολόνια επίσημα (όπως έκαναν οι νεοφώτιστοι της Premier League) δεν έχουν απευθυνθεί μέχρι στιγμής στον Παναθηναϊκό.

Το γκολ στην αγορά "πληρώνεται" πάντοτε πολύ ακριβά. Και φορ με τα χαρακτηριστικά του Ιωαννίδη δεν υπάρχουν πάρα πολλοί εκεί έξω σε μία εποχή που οι ομάδες ψάχνουν επιθετικούς που να έχουν ένα τέτοιο "πακέτο".

Οι ομάδες κοιτάζουν άλλα πράγματα

Και σαφώς οι σοβαρές ομάδες και τα κλαμπ που κάνουν κανονικό σκάουτινγκ δεν εστιάζουν στο εάν ο Ιωαννίδης παίζει στην ομάδα που τερμάτισε στην 4η θέση της Super League.

Κοιτάζουν τι έκανε και τι κάνει με την Εθνική Ομάδα (όπου ο Φώτης έκανε συγκλονιστικά ματς στα προκριματικά με τη Γαλλία και την Ολλανδία) και στα Κύπελλα Ευρώπης, όπου πέρσι ο Ιωαννίδης πέτυχε 7 γκολ με μεγάλα παιχνίδια απέναντι σε Μαρσέιγ, Βιγιαρεάλ και Ρεν (παρά τις δύο ήττες).

Βλέπουν πως ο Παναθηναϊκός ήταν πρώτος στις 13 απ’ τις 36 αγωνιστικές της περσινής σεζόν σε κανονική περίοδο και playoffs κι έχασε 7 βαθμούς στον ένα μήνα και κάτι που έλειψε ο Ιωαννίδης με τον τραυματισμό του τον Ιανουάριο, σ’ ένα απ’ τα πιο κρίσιμα σημεία της σεζόν.

Σε τέτοια πράγματα δίνουν βάση οι ομάδες που κοιτάζουν σοβαρά έναν ποδοσφαιριστή κι όχι σ’ αυτά που μπορεί να έχει ο καθένας στο μυαλό του. Διότι έτσι λειτουργεί η αγορά και τα σοβαρά κλαμπ...

Αυτό που φαίνεται είναι μόνο η επέκταση

Η ουσία είναι πως για τον Παναθηναϊκό αυτό το θέμα έχει ξεκαθαρίσει και για να αλλάξει η απόφαση που έχει παρθεί θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να έρθει κάτι... εξωπραγματικό. Κάτι στο οποίο δεν θα μπορούν να πουν "όχι" τόσο ο σύλλογος, όσο κι ο παίκτης. Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Αντίθετα, αυτό που... φαίνεται, είναι το νέο συμβόλαιο που θα κληθεί να υπογράψει ο Ιωαννίδης τις επόμενες μέρες έως το 2028, με υπερδιπλασιασμό των αποδοχών του.

Και το πώς θα ξεπεράσει τον τραυματισμό του στην ωμοπλάτη για να είναι 100% έτοιμος το βράδυ της 25ης Ιουλίου στο πρώτο ματς για τον Β’ προκριματικό του Europa League...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ