Από δύο "φιλικά" κι ένα ντέρμπι
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τις τρεις προσεχείς αγωνιστικές στη Σούπερλιγκ που βγάζουν πρωταθλητή.
Κρίση, μνημόνιο, φτώχεια, ανεργία, γκρίνια, κατάθλιψη, αλλά η κούρσα κορυφής στο πρωτάθλημα, είναι από τις πλέον συναρπαστικές.
Σίγουρα το ποδόσφαιρο, δεν είναι κάτι το ξεκομένο κι ανεξάρτητο από τον κοινωνικό περίγυρο. Κι αυτό φαίνεται. Φαίνεται από την τεράστια πτώση στις κυκλοφορίες των αθλητικών εφημερίδων φαίνεται από τα λίγα εισιτήρια.
Φαίνεται από την γενικότερη κακή διάθεση. Έστω και για να μιλήσει κάποιος για μπάλα, πρέπει να έχει την ανάλογη διάθεση. Και με όλα αυτά που συμβαίνουν κι έχει να αντιμετωπίσει, που να τη βρει αυτή την όρεξη. Το ποδόσφαιρο ωστόσο, και κάτω από αυτές τις συνθήκες αντέχει. Υπάρχει.
Το συντηρεί η κούρσα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για τον τίτλο. Οι κόντρες και οι αντεγκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο. Ο πόλεμος Μαρινάκη-Πατέρα εξακολουθεί να μαίνεται. Έστω κι αν ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού είναι εκτός ποδοσφαίρου.
Οι δύο τέως φίλοι βγάζουν τα απωθημένα τους, και τα μάτια τους που λέει ο λόγος, στο διαδίκτυο. Μέχρι και η φωτογραφία του Ν. Πατέρα διοχετεύτηκε χωρίς μούσι, όταν ήταν πρόεδρος στον Εθνικό, με τη σχετική λεζάντα: Ο Νίκος Πατέρας όταν ακόμα δεν είχε γίνει Παναθηναϊκός.
Απάντηση σε δημοσίευμα που εμφάνιζε τον Μαρινάκη, να είναι έντρομος και φοβισμένος από την ενδεχόμενη επιστροφή του Πατέρα στον Παναθηναϊκό. Και σαν ρελάνς ο Πατέρας, να χαρακτηρίζεται σαν "εφοπλιστής χωρίς καράβια". Τα παιδιά έστω κι αν έχουν φτάσει τα 40+ παίζει.
Ανεξάρτητα όμως από τα γύρω-γύρω, υπάρχει αυτό το καθαυτό το ποδόσφαιρο. Με τον Ολυμπιακό να δείχνει, ότι έχει φορμαρισθεί στη πλέον κρίσιμη καμπή της σεζόν, όταν στις προσεχείς δεκαπέντε μέρες θα παίξει τα ρέστα του, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Τον Παναθηναϊκό παρά τα προβλήματα του (διοικητικά, οικονομικά, αγωνιστικά) να αντέχει στην πρώτη θέση. Πράγματι. Σε ότι έχει να κάνει με το πρωτάθλημα, όλα θα παιχτούν στα επόμενα 450 αγωνιστικά λεπτά. Ολυμπαικός-Παναθηναϊκός έχουν από δύο "φιλικά" (για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση που είναι της μόδας) και το μεταξύ τους ντέρμπι: ΟΦΗ-Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ την Κυριακή.
ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός-Άρης τη μεθεπόμενη αγωνιστική και Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός τη Κυριακή 17 Μαρτίου. Τα πράγματα είναι απλά: Δύο ματς έχει ο Παναθηναϊκός πριν το ντέρμπι: Toν ΠΑΟΚ στο άδειο ΟΑΚΑ και την ΑΕΚ. Αν τα κερδίσει θα πάει στο ματς με τον Ολυμπιακό με διαφορά, την υπάρχουσα, των δύο πόντων.
Και θα παίξει τον τίτλο σε ένα ματς. Και σαν γηπεδούχος μάλιστα. Αν κερδίσει τον Ολυμπιακό τον πάει στο +5 και η σεμνή τελετή έχει λάβει τέλος. Με πέντε βαθμούς διαφορά πέντε ματς πριν από το τέλος το πρωτάθλημα στην Ελλάδα, δεν χάνεται.
Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του Ολυμπιακού: Nα πάρει τα δύο ματς με τον ΟΦΗ στη Κρήτη και τον Άρη στο Καραϊσκάκης και να πάει να παίξει το πρωτάθλημα στο ΟΑΚΑ. Με μίνιμουμ διαφορά, τους δύο βαθμούς, όπως είναι σήμερα. Κερδίζει, καβαλάει πρώτος στη βαθμολογία και παίρνει φόρα. Θεωρητικά το πάνω χέρι σε αυτό το "μπραντ ντε φερ" το έχει ο Παναθηναϊκός.
Και είναι μπροστά με +2 και έχει το ντέρμπι στο γήπεδο του. Κι όμως. Αυτοί που πιστεύουν ότι θα πάρει τελικά το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκό, είναι ελάχιστοι. Ακόμα και οι μπουκ (που ξέρουν να διαβάζουν την δυναμική και το ειδικό βάρος των ομάδων) αυτή τη γνώμη έχουν.
Ο Ολυμπιακός, παίζεται για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο 1.80 κι ο Παναθηναϊκός στο 1.90. Ενώ θεωρητικά, οι πιθανότητες είναι αντίστροφες. Πράγματι, κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα: O πρωτοπόρος, οκτώ ματς πριν το φινάλε και με το ντέρμπι εντός έδρας, να είναι αουτσάιντερ.
Τα περί αντιθέτων βέβαια, χρήζουν ανάγκη επαλήθευσης εντός των γηπέδων. Στα τρία ματς που ακολουθούν οφείλει ο Ολυμπιακός να αποδείξει την ανωτερότητα του. Στα τρία αντίστοιχα παιχνίδια καλείται να δείξει ο Παναθηναϊκός τα κουράγια του.