Αθλητισμός αντί για πρωταθλητισμό
Πρώτος που βίωσε την κρίση ήταν ο κατά τους στίχους του Γιώργου Οικονομίδη "πρωταθλητής σ' όλα τα σπορ παντοτινός" Παναθηναϊκός. Τώρα ήρθε η σειρά του Ολυμπιακού. Η πρώην αθλητική "Κυψέλη" της Αθήνας, ο Πανελλήνιος, δεν έχει πού την κεφαλή κλίναι (πάλι καλά που η ομάδα μπάσκετ μετακόμισε στη Λαμία κι ο Μίνωας δεν την έστειλε στη Σόφια).
Όταν μια χώρα βυθίζεται, ο αθλητισμός συνιστά περιττή πολυτέλεια.
Όταν το ΙΚΑ δεν έχει να πληρώσει συντάξεις, το Κράτος θα κόψει πρώτα από τον αθλητισμό. Ταυτόχρονα, και κάποιοι μάλιστα και πιο πριν, είχαν κόψει λάσπη οι παράγοντες. Όσοι συντηρούσαν τα τμήματα βόλεϊ, πόλο κλπ.
Μέσα σ' αυτή την ψεύτικη και πλαστή ευημερία κάποιοι οικονομικά ισχυροί θέλησαν να εξασφαλίσουν και την κοινωνική καταξίωση μέσω του αθλητισμού. Όταν βγαίνουν εύκολα τα λεφτά, εύκολα ξοδεύονται (κάποια απ' αυτά). Μέχρι πότε όμως; Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις.
Ντόμινο, λοιπόν, μετά τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός. Η Ερασιτεχνική ΑΕΚ είχε ήδη εγκαταλειφθεί προ πολλού στην Original. Από πού κι ως πού, όμως, θα πρέπει να θεωρείται σαν δεδομένο ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πρέπει σώνει και καλά, πέρα από ποδόσφαιρο και μπάσκετ, να είναι πρωταθλητές και στο βόλεΪ (ανδρών-γυναικών) και στο πόλο; Επειδή είναι μεγάλες ομάδες; Επειδή έχουν πολύ κόσμο και είναι απαραίτητο να τον ικανοποιούν;
Έγιναν πρωταθλητές επειδή κάποιοι έβαζαν λεφτά αγοράζοντας αθλητές με πολύ υψηλά συμβόλαια. Όχι σαν τη Βουλιαγμένη, που σε άντρες και γυναίκες στο πόλο έφτιαξε δικές της ομάδες. Μόλις λοιπόν τελείωσαν τα λεφτά, τέλος.
Δεν έχουνε να πληρώσουνε ούτε την ΕΥΔΑΠ. Και φταίει κατά τον οπαδικό Τύπο ο "προδότης" Χατζηθεοδώρου, που έφυγε από τον Ολυμπιακό για να πάει στη μισητή Παρτίζαν. Αν αντίθετα έπεφτε στις πισίνες για λογαριασμό του Ερυθρού Αστέρα, κανένα πρόβλημα.
Καλό είναι να υπάρχουν καλές ομάδες σε πανελλήνιο επίπεδο σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν καλοί αθλητές, αλλά και τα χρήματα για να αγοραστούν και κάποια καλά συμβόλαια. Το να κάνει μεταγραφή, όμως, ο Ολυμπιακός τον Κεντέρη και τη Θάνου δεν σημαίνει ότι έφτιαξε καλή ομάδα στίβου.
Τα πράγματα είναι απλά σαν το αβγό του Κολόμβου. Όταν δεν έχεις λεφτά για πρωταθλητισμό, κάνεις αθλητισμό. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Κάνεις παραγωγή αθλητών. Μεγάλες ομάδες είναι όλες τους, εύκολα τα παιδιά θα πάνε να παίξουν στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊκό. Όπως μεγάλη ομάδα σε σχέση με πολλές άλλες, είναι ο Πανιώνιος.
Για να βγάλεις, βέβαια, από αθλητές πρωταθλητές, μπορεί να χρειαστούν πέντε και δέκα χρόνια. Μπορεί σε κάποιο άθλημα να μην τους βγάλεις και ποτέ. Δεν θα χαθεί κι ο κόσμος. Θα παίρνουν τα πρωταθλήματα κάποιοι άλλοι.
Η εκ των πραγμάτων, μάλιστα, στροφή στην παραγωγή αθλητών σε συνολικό επίπεδο καλό θα κάνει γενικότερα στον αθλητισμό. Δεν πρόκειται να κάνει κακό. Και στο φινάλε η Γιουνάιτεντ, η Μίλαν, η Μπάγερν, που δεν έχουν καν βόλεϊ γυναικών και πόλο, ούτε βαρέως το φέρουν ότι οι οπαδοί τους ντρέπονται να βγούνε στους δρόμους. Με κάποια αθλήματα ας ασχοληθούν και κάποιοι άλλοι. Που ενδεχόμενα, μάλιστα, να τα ξέρουν και καλύτερα.