OPINIONS

Ναι και όχι

Ναι και όχι

Τι και για ποιους λόγους ψήφισαν στο Νομοσχέδιο-Κοντονή, Μαρινάκης, Αλαφούζος, Σαββίδης, Μελισσανίδης. Ο Κώστας Καίσαρης έχει τις απαντήσεις και το ρεπορτάζ.

Κατά πλειοψηφία (με 146 "ναι" επί 246 παρόντων) πέρασε τελικά από τη Βουλή ο νόμος-κουρελόχαρτο του Σταύρου Κοντονή. Οι θέσεις των κομμάτων, γνωστές. Όπως και οι θέσεις των τεσσάρων μεγάλων ομάδων: Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι, που υπαγόρευσαν σε κάθε μια ομάδα να έχει τη συγκεκριμένη θέση στο Αθλητικό Νομοσχέδιο. Τι οδήγησε τα τέσσερα αφεντικά να ταχθούν, είτε θετικά, είτε αρνητικά απέναντι στον Σταύρο Κοντονή.

Βαγγέλης Μαρινάκης (Όχι σε όλα): Στον Ολυμπιακό όλα αυτά τα χρόνια όποιος μιλάει για διαφθορά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, θεωρούν ότι είναι απέναντι τους. Ότι είναι εχθρός. Ότι προσβάλει τα πέντε πρωταθλήματα του Β. Μαρινάκη και τα δώδεκα του Σωκράτη Κόκκαλη. Θυμίζουμε ότι επί της ανάληψης σχεδόν των καθηκόντων του, ο Στ. Κοντονής, είχε μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΣΑΤ. Αμέσως μόλις κατέβηκε από το βήμα, του έκανε μαρς ο Κώστας Καραπαππάς. Ότι δηλαδή λέγοντας "θέλουμε καθαρό ποδόσφαιρο και καθαρά πρωταθλήματα" προσέβαλε τον πρωταθλητή Ολυμπιακό.

Δεν ήταν τόσο το ενδεχόμενο του Γκρέξιτ. Όλοι σχεδόν ήξεραν (και ξέραμε) ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο Υφ. Αθλητισμού α ρισκάρει και να το διακινδυνεύσει. Με αφορμή το ενδεχόμενο αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου και κατ' επέκταση του Ολυμπιακού από το Τσάμπιονς Λιγκ ο Β. Μαρινάκης ήθελε να εκφράσει την αντίθεση του στη γενικότερη πολιτική-Κοντονή. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δεν είναι τύπος που φοβάται τις συγκρούσεις αδιαφορώντας ποιος είναι κάθε φορά απέναντι του.

Η κόντρα άλλωστε προϋπήρχε και ανατρέχει στις "πρωτοβουλίες"-Κοντονή για την πάταξη της βίας. Με τον Ολυμπιακό να υποστηρίζει ότι αντί να τιμωρούνται αυστηρά όσοι προκαλούν επεισόδια (εφέτος Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, πέρυσι ΠΑΟΚ) τσουβαλιάζονται όλοι μαζί.

Γιάννης Αλαφούζος (Ναι μεν, αλλά): Το αφεντικό του Παναθηναϊκού ήταν καταρχήν εκατό-μηδέν υπέρ του Νομοσχεδίου-Κοντονή. Για ευνόητους λόγους. Ότι ο Παναθηναϊκός, δηλαδή, είναι το μεγάλο θύμα της διαφθοράς που επικρατεί στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στηρίζει κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης για εξυγίανση. Το ενδεχόμενο του Γκρέξιτ όμως διαφοροποίησε την αρχική θέση του. Ότι δεν είναι δυνατόν σε περίπτωση αποκλεισμού ο Παναθηναϊκός που δεν φταίει σε τίποτα και είναι το θύμα, να έχει τις ίδιες συνέπειες με τους θύτες.

Πέρα, όμως, από τις καθαρά ποδοσφαιρικές επιπτώσεις στον Παναθηναϊκό το βέτο-Αλαφούζου στην πιθανότητα του Γκρέξιτ είχε να κάνει με τις σχέσεις ΣΚΑΪ-ΟΤΕ TV. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η δεύτερη ψηφιακή αθλητική πλατφόρμα έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ για την προσεχή τριετία, αρχής γενομένης από την προσεχή περίοδο. Ο Αλαφούζος διευκρίνισε τις επιφυλάξεις του, σε συνάντηση που είχε με τον Κοντονή, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι θετικός σε κάθε πρωτοβουλία για κάθαρση, που δεν θα έχει όμως σαν συνέπεια το Γκρέξιτ.

Ιβάν Σαββίδης (Ναι σε όλα): Το αφεντικό του ΠΑΟΚ δεν είχε άμεση επαφή με τον Υφ. Αθλητισμού. Μέσω του Ι. Αγγελίδη ωστόσο ενημέρωσε τον Σταύρο Κοντονή ότι δεν είχε καμιά αντίρρηση. Είναι προφανές, άλλωστε για τον Ιβάν Σαββίδη ότι σε σχέση με τη γενικότερη επιχειρηματική του δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, το κεφάλαιο ΠΑΟΚ δεν είναι σε προτεραιότητα. Μπορεί τα χρήματα που έχει διαθέσει να ξεπερνούν πλέον τα 60 εκατομμύρια γιούρο, είναι όμως εμφανές ότι το μυαλό του είναι αλλού. Όχι στο ποδόσφαιρο. Δεν θα είχε, λοιπόν, κανένα απολύτως πρόβλημα στις οικονομικές συνέπειες για τον ΠΑΟΚ, αν προέκυπτε τελικά το Γκρέξιτ.

Ο Ιβάν Σαββίδης μπορεί κατά καιρούς να βάζει τις φωνές για τον ΠΑΟΚ, να δείχνει ότι ενοχλείται, να διατυμπανίζει τους στόχους του, αλλά επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ είναι έξω από το κάδρο της καθημερινότητας του. Αλλά είναι αυτά που τον απασχολούν (εκτός και εντός Ελλάδος) και σ' αυτά είναι που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα. Ο ΠΑΟΚ για τον Ιβάν Σαββίδη δεν είναι καν χόμπι. Σαν αγγαρεία δείχνει ότι τον αντιμετωπίζει.

Δημήτρης Μελισσανίδης (Ναι σε όλα): Εκατό-μηδέν Κοντονής ήταν η ΑΕΚ στο θέμα του Νομοσχεδίου όπως διεμήνυσε στον Υφ. Αθλητισμού ο (πρόεδρος της ΠΑΕ), Β. Ασλανίδης. Δεν είχε κανέναν λόγο, άλλωστε, να πει όχι, ή έστω να εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Μελισσανίδης έχει ανοιχτά θέματα με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και στην Περιφέρεια Αττικής για το γήπεδο της ΑΕΚ, ήταν λογικό και επόμενο να αβαντάρει τον Κοντονή και κατά συνέπεια την Κυβέρνηση. Αλλά και γενικότερα σαν επιχειρηματίας που είναι "χρεωμένος" στην προηγούμενη Κυβέρνηση λόγω των στενών σχέσεων με τον Αντώνη Σαμαρά. Θα ήταν τουλάχιστον αφελές από την πλευρά του, να μην δείξει καλή διάθεση σ' ένα τόσο ασήμαντο επί της ουσίας θέμα. Ακόμα και σ' αυτό το απίθανο ενδεχόμενο του Γκρέξιτ, καλό θα προκαλούσε στην ΑΕΚ. Όχι κακό. Στην Ευρώπη έτσι αλλιώς δεν παίζει. Με όλους τους ξένους ποδοσφαιριστές να μένουν ελεύθεροι και με μεταγραφές μόνο Ελλήνων, η ΑΕΚ θα ξεκίναγε την προσοχή περίοδο στην κούρσα του πρωταθλήματος επί ίσοις όροις.

Τίποτα λοιπόν δεν στοίχισε (κι έτσι ή αλλιώς δεν θα στοίχιζε) στον Δ. Μελισσανίδη η πλάτη που έβαλε στον Κοντονή. Οι επιχειρηματίες άλλωστε (όπως ο Δ. Μελισσανίδης κι ο Ι. Σαββίδης στην προκειμένη περίπτωση) θέλουν να είναι υποχρεωμένοι απέναντι τους οι πολιτικοί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Το αυτονόητο: Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ είναι και θα είναι κόντρα στην ΕΠΟ και στην όποια μεγάλη ή μικρή αυτονομία της που προσπάθησε να ψαλιδίσει με το νέο νόμο ο Κοντονής. Θεωρώντας ότι το υπάρχον σύστημα εξυπηρετεί απροκάλυπτα τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Με τον Ολυμπιακό από την πλευρά του να υποστηρίζει αναφανδόν το αυτοδιοίκητο και να είναι κόντρα σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που το περιορίζει.

(Χειμερινοί Κολυμβητές - Ρωμυλία)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ