Ο... πιλότος Καρνέζης
Στο πλήρωμα ενός αεροπλάνου συγκαταλέγονται και οι πιλότοι και οι αεροσυνοδοί. Η διαφορά στις αποδοχές δείχνει και τη διαφορά στους ρολους. Αν είναι απρόσεκτη η κοπέλα που σερβίρει, το πολύ-πολύ να λερώσει κάποιον επιβάτη. Μικρή η ζημιά, που επανορθώνεται στο καθαριστήριο. Αν κάνει το λάθος ο πιλότος, ενδέχεται να είναι μοιραίο.
Στο ποδόσφαιρο, υπάρχει η θεωρία που λέει, ότι όλη η ομάδα κερδίζει κι όλη η ομάδα χάνει. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που ένας και μόνο ποδοσφαιριστής κερδίζει ένα ματς ή το χάνει. Κάποιος που στη μία περίπτωση κάνει το παραπάνω και το εξαιρετικό και κάποιος άλλος που κάνει το λάθος.
Στους ποδοσφαιριστές, σε σχέση με τα πληρώματα των αεροπλάνων, κάποια λάθη στοιχίζουν ενώ κάποια άλλα περνάνε στο ντούκου. Δεν έγινε πρωτοσέλιδη η λάθος επιλογή του Σισέ στο 84 να μην δώσει τη μπάλα στον ξεμαρκάριστο Κατσουράνη για να κάνει το 4-1. Ούτε το ερασιτεχνικό κοντρόλ του Λέτο στο 94' φάτσα με τα δύχτια του Σάχα. Αυτός που σταυρώθηκε για τη γκέλα στο 98' ήταν ο Ορέστης Καρνέζης.
Επειδή το λάθος του γκολκίπερ, είναι μοιραίο σαν του πιλότου. Και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν γίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα των (έξτρα) καθυστερήσεων. Ο επιθετικός έχει το δικαίωμα στο λάθος. Ο τερματοφύλακας όχι.
Κανείς στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προβλέψει το απρόοπτο. Ίδιο περίπου γκολ είχε φάει ο πολύπειρος Σίμαν από τον Ροναλντίνιο στο Μουντιάλ του 2002. Όπως επίσης ο Νικοπολίδης πέρυσι στο Καραϊσκάκη από τον Σκόκο. Άλλο είναι όμως να το τρώει ο κανονικός γκολκίπερ κι εντελώς διαφορετικό κάποιος που ανάλογες φάσεις έχει αντιμετωπίσει μόνο στις προπονήσεις. Δεν είναι νεαρός ο Καρνέζης, όπως γράφουν οι εφημερίδες. Είναι 26 ετών. Με μηδέν μέχρι τώρα συμμετοχές στη Σούπερλιγκα. Κι αυτό να το δείχνει και να το φωνάζει με τη γενικότερη παρουσία του, κάτω από τα δοκάρια, κι όχι μονό στη μοιραία φάση του 98'.
Φάση που μπορεί να ήταν τυχαία, αλλά με την επιλογή του Φερέιρα να είναι 100% συνηδειτή. Ακόμα κι αν δεν είχε ίωση ο Τζόρβας, πάλι ο Καρνέζης θα έπαιζε. Ήταν επιλογή του προπονητή να ρισκάρει στον πλέον κρίσιμο παιχνίδι αυτής της σεζόν για την ομάδα του, να εμπιστευθεί, έναν κατ όνομα τερματοφύλακα, με μηδενικές αγωνιστικές παραστάσεις. Το τίμημα του ρίσκου ήταν ο αποκλεισμός. Ύστερα από ένα παιχνίδι μάλιστα που ο Παναθηναϊκός, είχε κάνει την καλύτερη εφετινή του εμφάνιση, κι ήταν αυτός που δικαιούτο την πρόκριση.
Η ευθύνη λοιπόν δεν ανήκει στον Καρνέζη. Ανοίκει στον Φερέιρα που τον επέλεξε. Έχοντας μάλιστα επιλέξει νωρίτερα ότι ο έμπειρος Φερναντέζ δεν κάνει για δεύτερος, κι αφού περισσεύει να δοθεί δανεικός στον Πανσερραϊκό. Επιλογή τους ήταν στον Παναθηναϊκό να υπερασπιστεί τον ιδρώτα και την αξία του Σισέ, ένας γκολκίπερ υπό κατασκευή. Στ' αεροπλάνα, που κάτι ξέρουν παραπάνω, έτσι ή αλλιώς οι πιλότοι είναι δύο. Για παν ενδεχόμενο. Κα σε νορμάλ αλλά κι όταν κάποιος πιλοτάρει για πρώτη φορά έχει δίπλα του έναν έμπειρο συγκυβερνήτη. Στο ποδόσφαιρο, δεν είναι δυνατόν να κάτσουν κάτω από τα δοκάρια δύο γκολκίπερς, για να διορθώνει ο ένας το ενδεχόμενο λάθος του άλλου. Η θέση είναι μοναδική. Γι αυτό έχει και την ιδιαίτερη σημασία της. Κάτι που ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στα 64 του χρόνια, όφειλε να το γνωρίζει.