Οι στρουθοκάμηλοι κοιτούν την εξέδρα
Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για τους παίκτες του Παναθηναϊκού που κοιτούν την εξέδρα, αλλά όχι τη μπάλα, κάνοντας κάνουν τους... στρουθοκάμηλους κι οι "κουλτουδιάρηδες" Σιμάο-Μπουμσόνγκ που προφανώς ήταν σε άλλο γήπεδο.
Δεν άλλαξε τίποτα στον Παναθηναϊκό, σε σχέση με αυτά που έγραφα το Σάββατο, στο ματς στο Βόλο που ακολούθησε. Μετά το παιχνίδι ήταν που επιβεβαιώθηκε ότι «της κοντής της τσαπού, τα μαλλιά της φταίνε».
Ο Άλεξ Τζόρβας άστραψε και βρόντηξε: «είμαστε απροστάτευτοι. Το δεύτερο γκολ είναι καθαρό οφ-σάιντ. Είμαστε τελείως μόνοι μας». Ο Γιώργος Καραγκούνης, πιο παλιός στο κουρμπέτι, το πήγε ένα βήμα παραπέρα: «οι μέτοχοι που έχουν βάλει τα ωραία τους λεφτά, να έρθουν στο γήπεδο στα δύο εντός έδρας ματς. Να στηρίξουν την ομάδα ώστε να μην ασελγεί ο κάθε τυχαίος στο πτώμα της».
Λύθηκαν, λοιπόν, όλες οι απορίες: με το που μπαίνουν στο γήπεδο οι Έλληνες παίκτες του Παναθηναϊκού πρώτη τους δουλειά είναι να ρίξουν ένα βλέφαρο στην εξέδρα των επισήμων: Τζίγγερ, Βγενόπουλος, Παύλος, Πατέρας, άφαντοι. Αυτόματα τους κόβονται τα πόδια. Τι μπάλα να παίξεις δηλαδή μόνος και έρημος σαν την καλαμιά στον κάμπο. Για τα μάτια του Γόντικα και του Αδαμάντιου Πολέμη.
Κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι ο Παναθηναϊκός είναι μια παρατημένη ομάδα. Δεν παίζει, όμως, στα πλέι-οφ ούτε με τη Ρεάλη Μαδρίτης, ούτε με τη Μπαρτσελόνα: η επίσης παρατημένη ΑΕΚ είναι αντίπαλος του, ο ΠΑΟΚ των 13 ποδοσφαιριστών κι ο νεοφώτιστος στην κατηγορία Ολυμπιακός Βόλου. Δεν θέλεις απαραίτητα παρέα για να κάνεις τουλάχιστον αξιοπρεπείς εμφανίσεις.
Το κυρίαρχο δηλαδή για Καραγκούνη-Τζόρβα στα τρία ματς των πλέι-οφ είναι η διαιτησία; Και στο συγκεκριμένο ματς στο Βόλο ότι ο Μάρτινς στο δεύτερο γκολ ήταν οφ-σάιντ; Ο Ολυμπιακός Πειραιώς δεν έχει διασύρει εφέτος τον Παναθηναϊκό, όσο αυτός του Βόλου. Τρίτη φορά τον κέρδισε και με όλα τα μπολ-μπόις στις θέσεις τους αυτή τη φορά. Με τον 37χρονο Ηλία Σολάκη να ντριμπλάρει τον Μπουμσόνγκ και να τον κάνει να μπρουμουτάει και να πέφτει στο χορτάρι.
Και στο φινάλε αν ο Τζόρβας στα 29 του ήξερα να σταθεί κάτω από τα δοκάρια δεν θα έκανε δύο βήματα στη φάση του 2-1 και μετά θα μαρμάρωνε. Με τη μπάλα να είναι στον αέρα ύστερα από φάουλ τριάντα μέτρων, ένας κανονικός γκολκίπερ βγαίνει και την πιάνει και καθαρίζει τη φάση με όλη την άνεση του.
Ο Μπουμσόνγκ δηλαδή κι ο Σιμάο σε άλλο ματς έπαιζαν; «Ήταν πολύ καλύτεροι και για αυτό κέρδισαν» είπε ο Μοζαμβικανός. «Η ομάδα δεν δείχνει να έχει αυτοπεποίθηση. Οι παίκτες που έχουν το πνεύμα του νικητή πρέπει να το καταθέσουν και να συμπαρασύρουν και τους υπολοίπους. Πρέπει να γίνουμε ομάδα» τόνισε ο Γάλλος.
Κι αν ο Μπουμσόνγκ έχει πανεπιστημιακή μόρφωση, ο Αφρικάνος Σιμάο έδειξε ότι έχει καλύτερη ποδοσφαιρική κουλτούρα από τους Έλληνες συμπαίκτες του. Που η πρώτη τους δουλειά όταν πήγαν στα αποδυτήρια ήταν να ρωτήσουν και να μάθουν αν τους αδίκησε η διαιτησία. Δεν έψαξε να βρει δικαιολογίες. Είπε το αυτονόητο: «Ήταν πολύ καλύτεροι για αυτό κέρδισαν. Σε σχέση με τους καλοπληρωμένους Ευρωπαίους σταρ του Παναθηναϊκού».
Ο Σιμάο μπορεί να θεωρηθεί (ποδοσφαιρικά) οικονομικός μετανάστης. Και για αυτό ίσως δεν έχει κανένα λόγο για άλλοθι. Στα τόσα στραβά κι ανάποδα του Παναθηναϊκού έρχεται τώρα στο τέλος να προστεθεί κι αυτό: να βλέπεις τους πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές, να μετατρέπονται σε στρουθοκαμήλους. Λες και μπορεί να κρυφτεί το ναυάγιο του Πανθεσσσαλικού πίσω από το σημαιάκι του βοηθού.