OPINIONS

Πάμε απεξάρτηση

Πάμε απεξάρτηση

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή σχετική πρωτοβουλία του ΟΠΑΠ, μπερδεύει την εξάρτηση του τζόγου με αυτή των ναρκωτικών. Κι ανατρέχει στον Πάμπλο Εσκομπάρ και το φιλανθρωπικό έργο του.

Τι σχέση μπορεί να έχουν ο ΟΠΑΠ και ο Πάμπλο Εσκομπάρ; Καμία. Η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι μία απρόσωπη εταιρία, που έχει την αποκλειστικότητα του τζόγου στην Ελλάδα. Ο Εσκομπάρ, η "γιατρός", η "αφεντικό", ήταν μέχρι το 1993 τουλάχιστον που αποχαιρέτησε τον μάταιο αυτό κόσμο, ο μεγαλύτερος έμπορος κοκκαϊνης.

Το μότο για τους κακοποιούς στη Κολομβία, λέει πλάτα ο λόμο. Λεφτά ή σφαίρες. Ο Εσκομπάρ το έφτασε στο πικ. Υπολογίζεται ότι ήταν υπεύθυνος για τουλάχιστον 3.000 θανάτους. Δεν δίστασε να ανατινάξει ένα αεροπλάνο για να καθαρίσει μαζί με όλους τους άλλους επιβάτες έναν μάρτυρα κατηγορίας εις βάρος του.

Ο κύκλος εργασιών του, υπολογίζονταν στα 85 δις δολάρια! Έχοντας φτάσει να ελέγχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής κοκκαϊνης. Ταυτόχρονα, όπως όλοι οι κακοποιοί, που σέβονται τον εαυτό τους και θέλουν να διατηρήσουν την φήμη τους και το όνομα τους, σε υψηλά επίπεδα, είχε αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό έργο.

Είχε χτίσει εκκλησίες, σχολεία, νοσοκομεία. Ήταν μάλιστα αφανής ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Ατλέτικο Νασιονάλ. Όλα αυτά μέχρι που ενοχλήθηκαν οι Αμερικάνοι. Όχι τόσο από την δραστηριότητα του, αλλά από τις αυθαιρεσίες του.

Οι Αμερικανοί, που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, όπως τώρα πχ την παγκόσμια παραγωγή μαριχουάνας μέσω του Αφγανιστάν, τον έβαλαν στο μάτι και στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, ο Εσκομπάρ σε ηλικία 44 ετών, έπεσε νεκρός.

Στην κηδεία του, πάνω από 20.000 κόσμος, τον συνόδευσε κλαίγοντας στη τελευταία κατοικία του. Σήμερα τουριστικό γραφείο στη Κολομβία, διοργανώνει σε καθημερινή βάση εκδρομή. Για τουρ-Εσκομπάρ.

Για λίγα δολάρια οι τουρίστες, μπορούν να δουν το σπίτι που γεννήθηκε, τον τάφο του στο νεκροταφείο, και να βγάλουν φωτογραφία με τον αδερφό του. Ο Εσκομπάρ, που είχε φροντίσει να καλλιεργήσει το μύθο του λαϊκού ήρωα, είχε κάποια όρια στην υποκρισία.

Ενώ πούλαγε ναρκωτικά δηλαδή, δεν πήγε να φτιάξει κλινική απεξάρτησης. "Πρόσφερε" στους φτωχούς και εξαθλιωμένους συμπατριώτες του, φτιάχνοντας σχολεία, εκκλησίες, νοσοκομεία και στην Ατλέτικο Νασιονάλ καινούργιο γήπεδο.

Ο ΟΠΑΠ, όπως προαναφέραμε, είναι μια καθ΄ όλα νόμιμη Εταιρία, εισηγμένη μάλιστα στο Χρηματιστήριο. Το αντικείμενο της είναι να πουλάει ελπίδα. Παίζοντας λίγα μπορεί να κερδίσεις πολλά.

Ναυαρχίδα του Οργανισμού, το "Πάμε Στοίχημα". Ο τζίρος τεράστιος, όπως και η διαφήμιση. Το "Πάμε Στοίχημα" είναι σταθερά το Νο1 διαφημιζόμενο προϊόν στην Ελλάδα τη τελευταία δεκαετία: "Το βλεπες, το παιξες;".

Tα λεφτά της διαφήμισης του ΟΠΑΠ, στοχεύουν με ένα σμπάρο δύο τρυγώνια. Και διατηρούν το τζίρο σε υψηλά επίπεδα και στηρίζουν τα ημέτερα με την εκάστοτε Κυβέρνηση, ΜΜΕ. Έστω και αν πρόκειται για φυλλάδες, με ελάχιστη κυκλοφορία.

Ξεφύγαμε όμως. Ο ΟΠΑΠ ταυτόχρονα, έχει και κοινωνικό έργο. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που διαφημίζει ανάλογα. Μπορεί ο τζόγος να καταστρέφει σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό επίπεδο, αλλά η "μάνα" που πάντα κερδίζει, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Κάπως έτσι λοιπόν έγινε γνωστή η πρωτοβουλία της ΟΠΑΠ ΑΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για ερευνητικό πρόγραμμα, σχετικά με την εξάρτηση από τον τζόγο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Σπανουδάκη, σε ειδική εκδήλωση. Επ ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2011, ο ΟΠΑΠ, επιχορηγεί, τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης στους εξαρτημένους από τον τζόγο, του ΚΕΘΕΑ. Όπως αποκαλούνται κομψά οι κατεστραμμένοι.

Θυμίζω κι εγώ, ότι ο κρατικός τζόγος, είναι καθ΄όλα νόμιμος, κι απευθύνεται σε ενήλικες. Όποιος θέλει πέρα από το περίσσευμα του (;) να παίξει ότι έχει και δεν έχει και να καταστραφεί, είναι υπεύθυνος πράξεων του.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί δηλαδή ο ΟΠΑΠ σαν ηθικός αυτουργός. Όπως αντίστοιχα, οι καπνοβιομηχανίες, για θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές. Η υποκρισία όμως έχει τα όρια της.

Από τη μια δηλαδή διαφημίζεις με δις Ευρώ τον τζόγο κι' από την άλλη να δίνεις κάποια ψίχουλα από τα κέρδη σου, για τη θεραπεία των εξαρτημένων-κατεστραμμένων. Ο Εσκκομπάρ τουλάχιστον σαν έμπορος ναρκωτικών σεβόταν τον εαυτόν του, κέντρα απεξάρτησης δεν είχε επιχορηγήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ